Vitamines voor sterke nagels: welke zijn dat?

Vitamines voor nagels zijn noodzakelijk voor gezonde nagels. Naast vitamines voor haar en nagels, spelen echter ook verschillende mineralen een belangrijke rol. In een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn alle mineralen en vitamines voor gezonde nagels voldoende aanwezig. Lukt het je niet om voldoende vitamines en mineralen uit voeding te halen? Dan kun je het beste vitamines voor je nagels in de vorm van voedingssupplementen gebruiken.

Vitamines voor nagels

Gezonde nagels zijn sterk, glad en roze van kleur. Krijg je onvoldoende vitamines voor nagels binnen, dan kun je broze nagels (of droge nagels) krijgen, waardoor ze makkelijk scheuren. Ook krijg je sneller verkleuringen, vlekjes en groeven in je nagels wanneer ze niet van binnenuit gevoed worden met vitamine voor sterke nagels. De cellen van een nagel bestaan grotendeels uit dode cellen. Aan de basis bevinden zich echter levende cellen waardoor je nagels groeien. Net als bij je haar, spelen vitamines en mineralen die de celdeling stimuleren een belangrijke rol. 

Voedingssupplementen-nagels-gezond

Mineralen en vitamines voor gezond haar en sterke nagels zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine B, zink, ijzer en selenium. In een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn deze vitamines en mineralen voldoende aanwezig. Deze dragen namelijk ook bij aan een gezonde huid.

Bij tekorten aan een vitamine voor je vingernagels (en teennagels) kun je ervoor kiezen om supplementen met mineralen en vitamines voor haar en nagels te gebruiken. Ook bij het gebruik van supplementen blijft gezonde voeding belangrijk. Het lichaam neemt een natuurlijke vitamine voor je nagels namelijk makkelijker op dan een voedingssupplement. In multivitaminen zitten bijvoorbeeld voldoende vitamines en mineralen voor gezonde, stevige nagels.

Gezonde-voeding-is-belangrijk-om-voldoende-vitamines-voor-je-nagels-binnen-te-krijgen

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk bij de aanmaak van de lichaamseigen stof collageen. Collageen staat aan de basis van de aanmaak van gezond haar en mooie, sterke nagels. Ook zorgt collageen voor een stralende huid. Ons lichaam produceert zelf geen vitamine C. Het is dus belangrijk om voldoende voeding die deze vitamine bevat te eten. Vitamine C zit in verschillende voedingsmiddelen, maar voornamelijk in fruit en groente. Producten die bekend staan om een hoog gehalte vitamine C zijn de rode paprika, de gele kiwi en broccoli. 

Heb je een tekort aan vitamine C en lukt het niet om dit aan te vullen met evenwichtige voeding? Dan kan een nagel vitamine of collageen supplement een goede keuze zijn. Niet alleen voor een gezonde nagel, maar ook voor een gezonde huid. Een tekort aan vitamine C kan namelijk leiden tot broze nagels die makkelijk breken en minder snel groeien. Je hebt dagelijks circa 75 mg vitamine C nodig voor gezonde nagels. 

Vitamine B

Vitamine B is een belangrijke vitamine voor je nagels en daarnaast ook voor een gezonde huid. De belangrijkste vitamines voor nagels uit het vitamine B-complex zijn B2 en B8, ook wel riboflavine en biotine genoemd. Vitamine B2 en vitamine B8 ondersteunen de nagels en houden deze sterk, stevig en gezond. Vitamine B2 en B8 komen van nature voor in melk, eieren en noten. Een tekort aan deze vitamines kan leiden tot broze nagels die snel breken. Nagels groeien bij een tekort aan dit vitamine complex ook minder snel. Bij een gevarieerd voedingspatroon komt een tekort aan deze vitamines niet vaak voor. 

Vaak spelen er dan andere factoren mee dan verkeerde voeding alleen. Ondanks een gezonde leefstijl kan je lichaam bijvoorbeeld minder goed vitamines opnemen omdat je bepaalde medicijnen gebruikt. Of je hebt een bepaalde ziekte die de opname van deze vitamine in de weg staat. Een voedingssupplement kan dan noodzakelijk zijn om voldoende vitamine B binnen te krijgen.

Zink

Naast vitamines, spelen ook verschillende mineralen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van stevige nagels. Zink staat bijvoorbeeld aan de basis van een gezonde celdeling. Hierdoor groeien je nagels niet alleen, maar worden ze ook sterk en stevig. Een tekort aan zink kan leiden tot dunne nagels en / of slecht groeiende nagels en haren. Bovendien kun je last krijgen van haaruitval.

Zorgt creatine voor haaruitval? En helpen aminozuren om haaruitval tegen te gaan? Wij zochten het voor je uit.

Wie gevarieerd eet krijgt voldoende zink binnen om de nagels gezond te houden. Een tekort aan zink komt daardoor vaker voor bij vegetariërs, maar ook alcoholisten, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s kunnen een tekort ontwikkelen. Een voedingssupplement kan het zinkgehalte weer op het juiste niveau brengen.

IJzer

IJzer stimuleert de aanmaak van keratine, de stof waar onze nagels uit zijn opgebouwd. Het is dus belangrijk dat je voldoende ijzer uit voeding haalt. In voeding zitten twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vind je met name in vlees en andere dierlijke producten. Non-heemijzer haal je naast dierlijke producten ook uit peulvruchten, groente, noten en volkorenproducten.

Doordat ijzer in zoveel verschillende productgroepen aanwezig is, krijg je bij een gevarieerd voedingspatroon niet snel een tekort. Krijg je toch een tekort, dan kun je dat, naast vermoeidheid en bloedarmoede, herkennen aan broze nagels en haaruitval. Bij tekorten aan ijzer die het gevolg zijn van ziekte of medicijngebruik, zijn (uiteraard in overleg met een arts) voedingssupplementen aan te raden.

Selenium

Zorg dat je ook voldoende mineralen binnenkrijgt, waaronder selenium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van sterke en stevige nagels.

Selenium is namelijk ook betrokken bij de celdeling aan de basis van de nagel. Een tekort aan selenium leidt, net als een tekort aan andere vitamines, dat nagels zwak worden en snel breken. Selenium zit voornamelijk in vis en noten, zoals bijvoorbeeld paranoten. Heb je moeite om voldoende selenium uit je voeding te halen? Dan kun je extra vitamines voor huid, haar en nagels nemen.

Gezonde en gevarieerde voeding blijft de beste oplossing bij nagelproblemen. Weet je niet zeker welke voedingsstoffen je allemaal nodig hebt om het herstellend vermogen van je nagels in conditie te houden? Dan kun je altijd de Gezondheidsraad raadplegen. Iedereen kan namelijk mooie, sterke vingernagels en teennagels krijgen! 

Gezonde voeding

Als je er zeker van wilt zijn dat je dagelijks voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, zorg dan voor gevarieerde voeding. Door gevarieerd te eten en veel verschillende gezonde voedingsstoffen binnen te kijrgen, worden je nagels sterker. En niet alleen je nagels, want je wordt hierdoor vanzelfsprekend minder snel ziek en zorgt voor soepele gewrichten. Wist je dat er ook specifieke supplementen voor soepele gewrichten en spieren zijn?

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…