G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Voedingssupplementen

Welke vitamines zijn goed voor nagels?

Delen
Voedingssupplementen-voor-nagels-vitamines-en-mineralen

Vitamines voor nagels zijn noodzakelijk om je nagels in topconditie te houden. Naast vitamines voor haar en nagels, spelen echter ook verschillende mineralen een belangrijke rol. In een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn alle mineralen en vitamines voor gezonde nagels voldoende aanwezig. Lukt het je niet om voldoende vitamines en mineralen uit voeding te halen? Dan kun je het beste vitamines voor je nagels in de vorm van voedingssupplementen gebruiken.

Vitamines voor de nagels

Gezonde nagels zijn sterk, glad en roze van kleur. Krijg je onvoldoende vitamines voor nagels binnen, dan kun je broze nagels (of droge nagels) krijgen, waardoor ze makkelijk scheuren. Ook krijg je sneller verkleuringen, vlekjes en groeven in je nagels wanneer ze niet van binnenuit gevoed worden met vitamine voor sterke nagels. De cellen van een nagel bestaan grotendeels uit dode cellen. Aan de basis bevinden zich echter levende cellen waardoor je nagels groeien. Net als bij je haar, spelen vitamines en mineralen die de celdeling stimuleren een belangrijke rol. 

Mineralen en vitamines voor gezond haar en sterke nagels zijn bijvoorbeeld vitamine C, vitamine B, zink, ijzer en selenium. In een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn deze vitamines en mineralen voldoende aanwezig. Bij tekorten aan een vitamine voor je vingernagels (en teennagels) kun je ervoor kiezen om supplementen met mineralen en vitamines voor haar en nagels te gebruiken. Ook bij het gebruik van supplementen blijft gezonde voeding belangrijk. Het lichaam neemt een natuurlijke vitamine voor je nagels namelijk makkelijker op dan een voedingssupplement.

Gezonde-voeding-is-belangrijk-om-voldoende-vitamines-voor-je-nagels-binnen-te-krijgen
Gezonde voeding is goed voor je nagels.

Vitamine C

Vitamine C is belangrijk bij de aanmaak van de lichaamseigen stof collageen. Collageen staat aan de basis van de aanmaak van gezond haar en mooie, sterke nagels. Ook zorgt collageen voor een stralende huid. Ons lichaam produceert zelf geen vitamine C. Het is dus belangrijk om voldoende voeding die deze vitamine bevat te eten. Vitamine C zit in verschillende voedingsmiddelen, maar voornamelijk in fruit en groente. Producten die bekend staan om een hoog gehalte vitamine C zijn de rode paprika, de gele kiwi en broccoli. 

Heb je een tekort aan vitamine C en lukt het niet om dit aan te vullen met evenwichtige voeding? Dan kan een nagel vitamine of collageen supplement een goede keuze zijn. Een tekort aan vitamine C kan namelijk leiden tot broze nagels die makkelijk breken en minder snel groeien. Je hebt dagelijks circa 75 mg vitamine C nodig voor gezonde nagels. 

Voedingssupplementen-nagels-gezond
Vitamines voor nagels.

Vitamine B

Vitamine B is een belangrijke vitamine voor je nagels. De belangrijkste vitamines voor nagels uit het vitamine B-complex zijn B2 en B8, ook wel riboflavine en biotine genoemd. Vitamine B2 en vitamine B8 ondersteunen de nagels en houden deze sterk, stevig en gezond. Vitamine B2 en B8 komen van nature voor in melk, eieren en noten. Een tekort aan deze vitamines kan leiden tot broze nagels die snel breken. Nagels groeien bij een tekort aan dit vitamine complex ook minder snel. Bij een gevarieerd voedingspatroon komt een tekort aan deze vitamines niet vaak voor. 

Vaak spelen er dan andere factoren mee dan verkeerde voeding alleen. Ondanks een gezonde leefstijl kan je lichaam bijvoorbeeld minder goed vitamines opnemen omdat je bepaalde medicijnen gebruikt. Of je hebt een bepaalde ziekte die de opname van deze vitamine in de weg staat. Een voedingssupplement kan dan noodzakelijk zijn om voldoende vitamine B binnen te krijgen.

Zink

Naast vitamines, spelen ook verschillende mineralen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van stevige nagels. Zink staat bijvoorbeeld aan de basis van een gezonde celdeling. Hierdoor groeien je nagels niet alleen, maar worden ze ook sterk en stevig. Een tekort aan zink kan leiden tot dunne nagels en / of slecht groeiende nagels en haren. Bovendien kun je last krijgen van haaruitval.

Wie gevarieerd eet krijgt voldoende zink binnen om de nagels gezond te houden. Een tekort aan zink komt daardoor vaker voor bij vegetariërs, maar ook alcoholisten, zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s kunnen een tekort ontwikkelen. Een voedingssupplement kan het zinkgehalte weer op het juiste niveau brengen.

Extra-vitamines-zijn-soms-nodig-voor-gezonde-nagels
Sommige mensen hebben baat bij supplementen voor nagels.

IJzer

IJzer stimuleert de aanmaak van keratine, de stof waar onze nagels uit zijn opgebouwd. Het is dus belangrijk dat je voldoende ijzer uit voeding haalt. In voeding zitten twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vind je met name in vlees en andere dierlijke producten. Non-heemijzer haal je naast dierlijke producten ook uit peulvruchten, groente, noten en volkorenproducten.

Doordat ijzer in zoveel verschillende productgroepen aanwezig is, krijg je bij een gevarieerd voedingspatroon niet snel een tekort. Krijg je toch een tekort, dan kun je dat, naast vermoeidheid en bloedarmoede, herkennen aan broze nagels en haaruitval. Bij tekorten aan ijzer die het gevolg zijn van ziekte of medicijngebruik, zijn (uiteraard in overleg met een arts) voedingssupplementen aan te raden.

Selenium

Ook het mineraal selenium speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van sterke en stevige nagels. Selenium is namelijk ook betrokken bij de celdeling aan de basis van de nagel. Een tekort aan selenium leidt, net als een tekort aan andere vitamines, tot broze nagels die snel breken. Selenium zit voornamelijk in vis en noten. Heb je moeite om voldoende selenium uit je voeding te halen? Dan kun je extra vitamines voor huid, haar en nagels nemen. In multivitaminen zitten voldoende vitamines en mineralen voor gezonde, stevige nagels.

Gezonde en gevarieerde voeding blijft de beste oplossing bij nagelproblemen. Weet je niet zeker welke voedingsstoffen je allemaal nodig hebt om het herstellend vermogen van je nagels in conditie te houden? Dan kun je altijd de Gezondheidsraad raadplegen. Iedereen kan namelijk mooie, sterke vingernagels en teennagels krijgen! 

Tags

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *