Hoeveel selenium zit er in paranoten?

Paranoten bevatten zeer veel selenium (ook seleen genoemd). Zelfs zoveel selenium dat consumenten gewaarschuwd worden om niet meer dan vijf noten per dag te eten. Daarom zijn deze vruchten van de Bertholletia Excelsa boom uitermate geschikt om ervoor te zorgen dat je altijd voldoende selenium binnenkrijgt. Simpelweg twee noten per dag nemen en je zit aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Mocht het een keer voorkomen dat je wat meer tot je neemt dan vijf stuks, dan zul je niet direct omvallen. Als je structureel en voor langere tijd de maximale toelaatbare hoeveelheid overschrijdt, dan heb je wel kans op een selenium vergiftiging. Maar zolang je niet teveel paranoten eet kun je enorm profiteren van de vele gezonde voordelen die deze noten bevatten.

Paranoten en selenium

Paranoten zijn de beste bron voor seleen, maar er zitten nog meer goede stoffen in. Ze barsten bijvoorbeeld van de gezonde vetten. Deze onverzadigde vetten verlagen het slechte cholesterol (LDL) en verkleinen hiermee het risico op hart- en vaatziekten, zoals ook wordt benadrukt door het Voedingscentrum.

En niet alleen gezonde vetten zijn sterk vertegenwoordigd in paranoten. De noot bevat ook veel eiwitten, voedingsvezels, koolhydraten een een klein beetje suiker en zout. Naast deze voedingsstoffen zijn de noten ook rijk aan mineralen als fosfor, magnesium en kalium. In de noten vind je eveneens vitamine E en vitamine B terug.

Om je een duidelijker beeld te geven van de exacte voedingswaarden kunnen we je melden dat 100 gram paranoten 696 KCal energie oplevert. Van de 67,7 gram vetten is 20,6 gram meervoudig en onverzadigd en 24,5 gram is enkelvoudig verzadigd. Slechts 15,1 gram is verzadigd vet. Qua eiwitten bevatten de noten 14,3 gram, koolhydraten 4,2 gram waarvan 2,3 gram bestaat uit suikers. Zout is voor 0,03 gram aanwezig en de noten bevatten 7,5 gram aan voedingsvezels.

Hoeveel paranoten per dag

In het geval van paranoten doe je er verstandig aan om goed in het achterhoofd te houden dat 100 gram noten maar liefst 3500% van de selenium ADH is. Zou je gedurende een langere periode 100 gram noten per dag eten, dan zou je dus 1917 microgram selenium per dag binnen krijgen. Dat is gevaarlijk veel. Twee of drie keer per week een klein handje paranoten is ruim voldoende om aan de goede kant van inname te blijven en van de gezonde eigenschappen te kunnen profiteren.

Een-paar-paranoten-per-dag-is-genoeg-om-selenium-binnen-te-krijgen
Kies voor maximaal twee paranoten per dag.

Teveel selenium kan nare gevolgen hebben. Maagpijn, vermoeidheid, haaruitval, witte nagels kunnen symptomen zijn van een structurele overschrijding van de maximale hoeveelheid selenium. Wil je dagelijks selenium binnenkrijgen, kies dan voor maximaal twee paranoten per dag. En zeker niet meer.

Als je veel last hebt van bijvoorbeeld vermoeidheid, zijn hier hulpmiddelen voor naast gezonde voeding. Zo zijn er een aantal specifieke supplementen tegen vermoeidheid, zoals bijvoorbeeld vitamine C.

Zijn paranoten gezond?

Paranoten worden in het Engels Brazil Nut genoemd. Hieruit zou je kunnen afleiden dat de noten uit Brazilië komen, maar dat is niet echt waar. De bomen waaraan deze noten groeien vind je ook in andere landen in Zuid Amerika. Elk jaar krijgen de bomen ongeveer veertig vruchten en per vrucht vind je zo’n acht tot twaalf paranoten. Dit zijn de zaden van de vruchten.

In-paranoten-zit-veel-selenium

Omdat deze zaden sterke antioxidanten zijn, naast veel eiwitten ook vitaminen (zowel vitamine E als diverse B vitamine) en ook mineralen als calcium, ijzer, mangaan, zink en de eerder genoemde mineralen bevatten, worden paranoten gezien als Superfood.

Je treft de noten vaak aan in gezonde noten mixen. De noot wordt dan vergezeld door bijvoorbeeld walnoten, cashewnoten, amandelen en andere noten waarbij vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen in hoge mate aanwezig zijn.

Huid

Het mineraal selenium is een krachtige antioxidant. Het zorgt voor het onschadelijk maken van metalen en het afvoeren van overige afvalstoffen. Het is daarnaast belangrijk voor je huid en heeft een positief effect op de conditie ervan.

Gewicht

De schildklier speelt een cruciale rol in de stofwisseling. Van selenium is bekend dat dit mineraal een positieve invloed heeft op de werking van die schildklier. Hierdoor draagt het mineraal bij aan het behouden en/of verkrijgen van een gezond gewicht. Daarnaast bevatten paranoten veel voedingsvezels en eiwitten. En deze stoffen hebben niet alleen sporters nodig, ook mensen die gewicht willen verliezen zijn gebaat bij een voldoende inname van deze noot. Vezels en eiwitten geven je namelijk langer een voldaan gevoel waardoor je minder geneigd bent om tussendoor te gaan snacken.

Paranoten-en-selenium-dragen-bij-aan-een-gezond-gewicht
Paranoten dragen bij aan een gezond gewicht.

Preventie van kanker

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de aanwezige antioxidanten in paranoten een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem en de preventie van kanker. Onder andere de aanwezige flavonoïden en fytosterolen zijn hier debet aan.

Cholesterol

Van fytosterolen is eveneens bekend dat zij het cholesterol verlagen. Daarom worden zij ook vaak toegevoegd aan margarines en yoghurtproducten. Ook de aanwezige meervoudige verzadigde vetten in de paranoot hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte.

Paranoten selenium vergiftiging

Op tevreden na, is alles waar “te” voor staat niet goed. Houd je dus aan de maximale aanbevelingen voor selenium die je dagelijks binnen zou mogen krijgen. Eet niet meer dan twee tot vijf stuks van de paranoot. Meer heb je niet nodig en als je meer noten wilt eten voor een goede weerstand, voldoende ijzer, zink, magnesium of andere mineralen en vitaminen, kies dan voor walnoten of andere soorten. De ene noot is extreem rijk aan vitamine E (bijvoorbeeld amandelen) en de andere is een rijke bron van koper (bijvoorbeeld cashewnoten). Zo heeft iedere noot zijn eigen gezondheidsvoordeel.

Goed voor sporters

Het mineraal fosfor ondersteunt het lichaamsproces dat energie vrijmaakt in cellen. Omdat de paranoot naast selenium ook een hoog gehalte fosfor bevat, is de noot een welkome toevoeging op het voedingspatroon van een sporter. Overigens, afvalstoffen die tijdens het sporten en belasten van spieren vrijkomen, worden door het aanwezige selenium geneutraliseerd. Selenium draagt dus bij goede sportprestaties en het gezond houden van een (sportief) lichaam.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…