Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C bij kan dragen aan een goede weerstand, zijn er nog veel meer voedingssupplementen die hier een rol bij kunnen spelen. Naast vitamine C helpen onder andere vitamine D, probiotioca en echinacea om je weerstand te verhogen. 

Hoewel supplementen dus een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verhogen van je weerstand, bouw je de beste natuurlijke weerstand op met gezonde voeding. Niet alleen een gezond en gevarieerd voedingspatroon heeft een positieve invloed op je weerstand, ook voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat is een goede weerstand?

Het vermogen van het menselijk lichaam om beschermend te werken tegen infecties en ziektes van buitenaf wordt de weerstand genoemd. Een goede weerstand is een goede weerbaarheid van het lichaam waardoor je minder snel vatbaar bent voor virussen en andere ziekten. Hoe goed jouw weerstand is hangt af van het immuunsysteem, wat bestaat uit witte bloedcellen en antistoffen. Deze zorgen er samen voor dat er zo min mogelijk virussen en bacteriën het lichaam binnen kunnen dringen.  

Een goede weerstand, en daarmee een goed werkend immuunsysteem, bouw je in de eerste plaats op door het volgen van een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Zorg dat je zoveel mogelijk vitamines en mineralen uit je dagelijkse voeding haalt. Gevarieerd eten wordt vaak onderschat, maar zo krijg je ook veel andere voedingsstoffen binnen waardoor je de weerstand op een natuurlijke manier verhoogt. Voldoende bewegen is vanzelfsprekend ook belangrijk, omdat een fitter lichaam beter in staat is zich te weren tegen infecties.

Hoe onstaat een verminderde weerstand?

De hoeveelheid vitamines en mineralen in onze voeding zijn de afgelopen decennia sterk afgenomen. Dit heeft verschillende oorzaken. Eén van de oorzaken is verarming van de landbouwgrond. Doordat er steeds intensievere akkerbouw plaatsvindt, door massaproductie van ons voedsel, verarmt de grond. Hierdoor nemen voedingswaarden in producten sterk af de laatste jaren. 

Een manier om te achterhalen welke voedingsstoffen in welke hoeveelheden aanwezig zijn in verschillende voedingsmiddelen, is door gebruik te maken van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NVB). Hiermee kan je de hoeveelheid vitamines en mineralen van verschillende voedingsmiddelen vergelijken.

Doordat er steeds minder grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen in ons eten zitten, zouden we in theorie meer moeten eten van dezelfde producten. Helaas is dit niet altijd mogelijk, omdat meer eten niet simpelweg de allesomvattende oplossing is. Doordat er minder grote hoeveelheden vitamines in fruit zitten, zijn supplementen de laatste jaren erg in trek. Voornamelijk komt dit doordat ze een makkelijke aanvulling zijn op je dagelijkse voedingspatroon. 

Sporten-is-belangrijk-voor-een-goede-weerstand

Hoe kan ik mijn weerstand verhogen?

Hoe je een goede weerstand opbouwt is inmiddels wel bekend. Maar hoe verhoog je je natuurlijke weerstand? Hiervoor zijn verschillende manieren, zoals:

  • Voldoende slaap
  • Gezond voedingspatroon
  • Regelmatig bewegen
  • Stressvermindering
  • Goede hygiëne

Voldoende slaap iedere nacht weer is belangrijk omdat het lichaam zo voldoende tijd krijgt om te herstellen van de dag. Dit is iedere nacht van groot belang. Tijdens de diepe slaap stroomt er meer bloed naar je spieren, zakt je bloeddruk, worden lichaamsweefsels hersteld en energieniveaus opnieuw aangevuld. Een gezond voedingspatroon is belangrijk om veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen en regelmatige beweging (het liefst dagelijks) zorgt voor een verbetering van het immuunsysteem blijkt uit verschillende onderzoeken.

Tot slot zorgt een vermindering van de hoeveelheid stress ook voor een betere weerstand. Dit komt doordat stress de natuurlijke weerstand vermindert door het aanmaken van cortisol. Wist je dat je stress kunt verlagen met cortisol? VetGezond zocht het voor je uit. En vanzelfsprekend, zorg ook dat je regelmatig je handen wast om infecties te voorkomen.

Multivitamines-kunnen-helpen-om-het-immuunsysteem-te-versterken

Weerstand ondersteunen met supplementen

Eet je gezond, beweeg je voldoende en slaap je genoeg en alsnog last van een verminderde weerstand? In dat geval zijn er bepaalde supplementen die je kunnen helpen. Als je van een bepaalde vitamine of mineraal een tekort hebt opgelopen, kun je dit tekort aanvullen met een supplement. Bepaalde vitamines en mineralen die een positieve werking hebben op het verhogen van je weerstand zijn vitamine C, vitamine D en zink

Multivitaminen worden ook vaak hiervoor gebruikt, omdat ze veel verschillende vitamines en mineralen bevatten. Dit supplement is het meest effectief als je géén tekort hebt aan een bepaalde voedingsstof. Hoe dat zit leggen we je uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, je hebt een vitamine A tekort, dan zit er vaak onvoldoende vitamine A in een multivitamine supplement om dit tekort op te lossen. In dat geval heb je een specifiek vitamine A supplement nodig. 

Naast mulvitaminen zijn er ook andere supplementen verkrijgbaar die een combinatie zijn van een vitamine + mineraal bijvoorbeeld. Zo zorgt zink ervoor dat vitamine C beter wordt opgenomen in het lichaam. Vandaar dat er ook supplementen verkrijgbaar zijn die een combinatie zijn van zink en vitamine C.

Vitamines en mineralen 

Gezonde en gevarieerde voeding is met afstand de beste manier om je weerstand te verhogen. Soms kan het echter moeilijk zijn om alle benodigde voedingsstoffen iedere dag voldoende binnen te krijgen. In dat geval kan een supplement een goede aanvulling op je dieet zijn. Houd er wel rekening mee dat het niet zo is dat hoe meer vitamines je binnenkrijgt, hoe hoger je weerstand zal zijn. Houd je wel aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en voorkom daarmee een overschot aan vitamines en mineralen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine die een rol speelt bij het ondersteunen van je energie- en gemoedstoestand. Daarnaast helpt B12 ook om minder last van vermoeidheid te ervaren. Tot slot draagt vitamine B12 bij aan het verminderen van het gevoel van stress en het verbeteren van je nachtrust. Door al deze gezondheidsvoordelen draagt B12 dus actief bij aan een verbeterde weerstand. 

Vitamine B12 zit in veel verschillende dierlijke voedingsmiddelen, hierdoor lopen vegetariërs en veganisten een risico op een tekort aan deze vitamine. Als je moeite hebt om voldoende B12 binnen te krijgen op dagelijkse basis, kan een supplement een goede optie zijn om je inname te verhogen.

Vitamine C

Vitamine C is de meest bekende vitamine die de weerstand ondersteunt. Van nature komt dit voornamelijk veel voor in fruit en groenten. Ascorbinezuur helpt cellen in het lichaam te beschermen tegen schadelijke bacteriën van buitenaf. Bovendien ondersteunt vitamine C bij de opname van ijzer, een mineraal dat ook bijdraagt aan een gezonde weerstand. Als het moeilijk is om dagelijks voldoende groente en fruit te eten, kan een vitamine C-supplement een goede aanvulling zijn.

Vitamine D

Er wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van vitamine D op het immuunsysteem en de weerstand. Vitamine D speelt een belangrijke rol voor het ontwikkelen van een gezond immuunsysteem en helpt bij het verminderen van het risico op infecties. Een afwisselend voedingspatroon is de beste manier om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Het zit voornamelijk in vette vis en verschillende noten en zaden. 

Als je toch een tekort hebt aan vitamine D, kan het nemen van een supplement zorgen voor net dat beetje extra. Overleg dit wel altijd met je huisarts of diëtist, aangezien het willekeurig slikken van vitamine D bijwerkingen tot gevolg kan hebben.

IJzer

Er zijn twee vormen van ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Beide vormen worden op verschillende manieren door het lichaam opgenomen. Heemijzer tref je alleen aan in dierlijke producten, zoals vlees, vis en kip. Van deze vorm van ijzer wordt door het lichaam ongeveer 25% opgenomen. Non-heemijzer is aanwezig in zowel dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood- en volkorenproducten, peulvruchten, noten, donkergroene groenten, eieren en vleesvervangers. De opname van non-heemijzer vindt plaats in de dunne darm en varieert tussen de 1-10% afhankelijk van de oplosbaarheid ervan. 

IJzer is al een aantal keren benoemd, en dat is niet voor niets. Het is een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan de natuurlijke vorming van rode bloedcellen. Hierdoor speelt het een belangrijke rol bij de  energievoorziening en de werking van het immuunsysteem.

Zink

Het mineraal zink is een belangrijk onderdeel van vele enzymen in het lichaam, die essentieel zijn voor veel verschillende lichaamsprocessen. Zink speelt een cruciale rol in op peil houden van het immuunsysteem, maar heeft ook andere functies zoals ondersteuning van de hormoonhuishouding, de kwaliteit van sperma en de bescherming van cellen en weefsels. 

Zink is in kleine hoeveelheden aanwezig in veel voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas en graanproducten. Ook in noten, schaal- en schelpdieren zitten kleine hoeveelheden zink. 

Immuunsysteem versterken belangrijk voor ouderen

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl, met een gezond dieet, voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust ook extreem belangrijk is voor ouderen. Dit geldt voor iedereen ongeacht leeftijd, maar met name ouderen lopen bij voorbaat een groter risico op een verminderde weerstand.

Lichaamsbeweging-is-extreem-belangrijk-voor-ouderen

Bij het ouder worden kan een gezonde leefstijl bovendien bijdragen aan het afremmen van het proces van inflamm-aging, dat verband houdt met een vermindering van de weerstand tegen virale infecties en ziektes. Een kwalitatief goed multivitamine supplement kan hierbij een nuttige aanvulling zijn op de dagelijkse voeding om de effecten van veroudering op het immuunsysteem te verminderen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…
Gaba supplement: wat is het en waar is het goed voor?

Gaba supplement: wat is het en waar is het goed voor?

GABA staat voor Gamma AminoButyric Acid, ofwel gamma aminoboterzuur. En hoewel we aminozuren voornamelijk kennen vanwege hun rol bij proteïne/eiwitten,…