Zorgt creatine voor haaruitval of is het goed voor je haar?

Is creatine goed voor je haar? Ben je enigszins ingelezen over supplementen die met krachttraining te maken hebben? Dan heb je vast wel eens van creatine of eiwithakes gehoord. En heb je je er iets verder in verdiept, dan is de kans groot dat je creatine in relatie tot haargroei weleens voorbij hebt zien komen. Wat doet creatine met je haar? Komt haaruitval door creatine gebruik of is creatine nou goed voor je haar? In dit artikel geen tegenstrijdige informatie, maar een duidelijke uiteenzetting over creatine en haargroei. Daarnaast zijn er vitamines voor je haar, die zorgen voor een gezonde groei.

Zorgt creatine voor haaruitval?

Het is een hardnekkige bewering dat een van de bijwerkingen van creatine zou zijn dat het voor haaruitval zou zorgen. Deze bewering is gebaseerd op één onderzoek uit 2009 waarover later meer. Eerst gaan we dieper in op de relatie tussen creatine en haaruitval en het vraagstuk: is creatine goed voor je haar of juist niet?

Hoewel het nog steeds niet onomstotelijk is bewezen, komt uit diverse onderzoeken naar voren dat het hormoon DHT (afkorting voor dihydrotestosteron) bijdraagt aan kaalheid. Dit geldt dan met name wanneer iemand extra gevoelig is voor DHT. Erfelijke haaruitval wordt ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Alopecia androgenetica is mannelijke kaalheid die doorgaans begint bij de slapen waar inhammen ontstaan. Of creatine DHT bevordert lijkt onlogisch. Zeker omdat de resultaten uit dat ene onderzoek door geen enkel ander onderzoek werd herhaald.

Vergeet niet dat veel mensen ook last kunnen hebben van erfelijke haaruitval, dit is vooral het geval bij mannen. Dit is vaak zichtbaar bij mannen op latere leeftijd. Haaruitval en kaal worden kan daarnaast gewoon erfelijk zijn. Dit wordt ook wel erfelijke gevoeligheid genoemd. Je ziet dus dat er meer zaken zijn die haaruitval veroorzaken.

Hoe zit het dan wel met DHT en creatine? Is creatine nou goed voor je haar of niet? Met enige mate van zekerheid weten we het volgende:

  • Creatine verhoogt een stof in je lichaam dat een enzym aanmaakt. Dit enzym stimuleert de aanmaak van DHT
  • DHT verkort de groeifase van de haren op je hoofd
  • Ook kan DHT haarzakjes doen verschrompelen waardoor er geen haargroei meer plaatsvindt

Wist je dat aminozuren haaruitval tegen gaan?

Creatine en kaalheid

Hoewel creatine indirect de aanmaak van DHT stimuleert, is het nooit feitelijk bewezen dat creatine direct zorgt voor kaalheid. Hierbij moeten we wel de nadruk leggen op direct, aangezien dit indirect wel het geval is doormiddel van de DHT-aanmaak.

Onderzoek

Er worden vele beweringen gedaan met betrekking tot creatine DHT, kaalheid en andere mogelijke gevolgen van creatine supplementen. Met name op social media en “in de wandelgangen” (van de sportschool) kom je nogal wat uitspraken tegen. Realiseer je dat deze kanalen niet altijd even betrouwbaar zijn. Richt je vooral op wetenschappelijk onderbouwde en gedegen onderzoeken. Een goed onderzoek wordt gedaan op een grote groep personen en laat in herhaalde onderzoeken, gelijke resultaten zien.

Uit het onderzoek (waaruit men concludeerde dat creatine haaruitval veroorzaakt) kwam een kleine verhoging van het DHT hormoon aan het licht bij creatine gebruikers. Opmerkelijk genoeg beek bij navraag aan de betrokken proefpersonen, dat zij helemaal geen last hadden van haarverlies. (Aldus dr. Jose Antonio van Nova Southeastern University in Men’s Health.com).

Is-creatine-goed-voor-je-haar
Creatine voor je haar.

Inmiddels zijn er meerdere studies gedaan om te bezien of creatine goed voor je haar is of niet. Geen van deze onderzoeken laten een onomstotelijk bewijs zien dat er een creatine DHT relatie is. Ook is er geen feitelijke onderbouwing dat creatine goed voor je haar is. Zelfs creatine en haargroei in het algemeen kan niet duidelijk in kaart worden gebracht.

Onderbouwd onderzoek

Wat doet creatine met je haar wordt vaak weinig onderbouwd beantwoord. Wetenschappelijk onderbouwde informatie vind je vaak terug in journalistieke artikelen of websites. In dit document worden diverse beweringen ontkracht. Ook het onderzoek met de rugbyspelers uit 2009 wordt tegen het licht gehouden.

In dit specifieke onderzoek werden 20 rugbyspelers gevraagd om gedurende één week te starten met een oplaadfase van 25 gram creatine per dag. Na de eerste week namen zij twee weken een vaste dosis van 5 gram per dag. Met als resultaat, na de laadfase bleek DHT met 56% verhoogd. Na de twee weken met de vaste dosis was er nog steeds een verhoging van 40%. Drie weken na het onderzoek was de verhoging gedaald naar 22%.

Hoe ontstaat haaruitval dan wel?

Of creatine goed voor je haar is of niet, er zijn veel mensen die last hebben van haaruitval. Kennelijk bevinden zich onder deze mensen een grote groep die sporten en creatine gebruiken. Anders zou de fabel niet zo hardnekkig zijn. Maar als creatine niet de oorzaak is, waarom valt het haar dan wél uit?

De belangrijkste oorzaak van haaruitval is (helaas) erfelijke belasting. Daar valt dus vrij weinig aan te doen. Waar men wel achter is gekomen is dat veel stress en slechte voeding haaruitval stimuleert. Ook een algehele slechte gezondheid kan bijdragen tot kaalheid.

Conclusie over creatine en haaruitval

Concluderend kunnen we stellen dat het niet bewezen is dat creatine goed voor je haar is. Is creatine goed voor je haar? Helaas kunnen we ook niet beweren dat creatine voor haaruitval of kaalheid zorgt. Voor beide beweringen is onvoldoende bewijs en je kunt de fabels daarom beter naast je neerleggen.

Gebruik je creatine? Houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en ga niet experimenteren. Eet en leef verder gezond en maak je geen zorgen over haaruitval en/of kaalheid door gebruik van creatine. Dat levert maar extra stress op, en laat dat nou juist wél een bewezen oorzaak van haaruitval zijn.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Creatine wordt veel gebruikt door sporters, met name bij krachttraining, om spiermassa aan te komen. Beter en langer kunnen trainen…
Helpt creatine tegen een depressie?

Helpt creatine tegen een depressie?

Wist jij dat creatine wellicht kan helpen tegen een depressie? Creatine is een stof dat door je lichaam wordt aangemaakt…
Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel creatine mag je per dag? Creatine kan je helpen om betere sportprestaties te leveren. Het zorgt er namelijk voor…
Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Er zijn veel verschillende soorten creatine, zoals creatine monohydraat. Maar wat is nou de beste creatine voor vrouwen? En wat…