Wat is vitamine B2 en waar is het goed voor?

Een van de 8 vitamine B’s die deel uitmaken van het vitamine B-complex is vitamine B2. Ook wel Riboflavine genoemd. In levensmiddelen wordt deze stof ook gebruikt als gele kleurstof maar dan onder de naam E101. Vitamine B2 is dus een E-nummer met “benefits” want Riboflavine is onmisbaar voor een gezond lichaam. Het hoe, wat en waarom vind je terug in dit blogartikel.

Wat is vitamine B2?

Vitamine B2 heb je nodig voor een goede stofwisseling van vetten, zetmeel en eiwitten. Het zorgt er onder ander voor dat deze stoffen in het lichaam worden omgezet in energie. Voordat je lichaam kan profiteren van al het goede van vitamine B2, moet het eerst worden omgezet in Riboflavine-5-fosfaat. Dat is namelijk de actieve vorm van vitamine B2, oftewel Riboflavine.

Waar is Riboflavine goed voor?

Naast een goede energievoorziening van het lichaam helpt Riboflavine je lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke stoffen. Het is dus ook een antioxidant. Verder ondersteunt Riboflavine het zenuwstelsel en gezichtsvermogen, het zorgt ervoor dat het ijzergehalte in je bloed op peil blijft, het speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je huid en slijmvliezen én het maakt de opname van een aantal andere vitaminen (bijvoorbeeld andere B-vitamines) en mineralen (bijvoorbeeld ijzer, zink en calcium) gemakkelijker.

Vitamine B2 is een essentiële vitamine. Dat wil zeggen dat je lichaam niet zonder kan. Gelukkig is het niet moeilijk voor het lichaam om Riboflavine op te nemen. Maar een dagelijkse aanvoer is wel noodzakelijk want het lichaam kan maar weinig voorraad opslaan.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Een dagelijkse aanvoer is dus noodzakelijk. Hoeveel vitamine B2 een mens exact nodig hebt heeft de gezondheidsraad op een rij gezet. Afhankelijk van leeftijd en geslacht zijn de volgende aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vastgesteld:

0 tot 1 jaar0,4 mg
1 tot 4 jaar0,5 mg
4 tot 9 jaar0,7 mg
9 tot 14 jaar1,0 mg
Jongens/mannen vanaf 14 jaar1,5 mg
Meisjes/vrouwen vanaf 14 jaar1,1 mg
Zwangere vrouwen1,4 mg
Borst voedende vrouwen1,7 mg
ADH Vitamine B2 per leeftijdscategorie

Deze aanbevelingen gelden voor gezonde mensen.

In welke voeding vind ik vitamine B2?

Vitamine B2 vind je vooral in zuivel, vlees, groenten, granen, fruit en noten. Per 100 gram (tenzij anders vermeld) vind je in de volgende voedingsmiddelen het meeste Riboflavine:

  • Melk (0,27 mg per glas van 150 ml)
  • Pistache en pecan noten (0,15 mg)
  • Gekookte groenten en zoete aardappel (0,08 mg)
  • Vlees (0,07 mg)
  • Aardappel (0,05 mg)
  • Sinaasappel van 120 gram (0,04 mg)
vitamine B2
Vitamine B2.

Hoe neemt het lichaam het op?

Vitamine B2 is een vitamine dat in water oplosbaar is. Vanuit je dunne darm wordt het direct opgenomen in je bloedcellen. Het lichaam neemt op wat het nodig heeft. Het overschot wordt daarna vrijwel direct afgevoerd via urine.

Hoe herken ik een overschot?

Omdat teveel aan vitamine B2 direct wordt uitgeplast komt een overschot door een te hoge inname niet voor. Er zijn ook geen negatieve gevolgen bekend van een teveel aan Riboflavine.

Hoe herken ik een vitamine B2 tekort?

Een tekort kan ontstaan bij aandoeningen die ervoor zorgen dat het lichaam verminderd vitamine B2 kan opnemen. Bijvoorbeeld hartaandoeningen, nierdialyse, diabetes en kanker. Een langdurig tekort aan vitamine B2 kan de volgende gezondheidsklachten geven:

  • Ontstekingen van de huid en/of mondhoeken
  • Bloedarmoede
  • Oogklachten
  • Ontstekingen bij de neus

Als je vermoedt dat je een vitamine B2 tekort hebt, dan kun je dit via je huisarts laten bevestigen of uitsluiten.

Supplementen

Supplementen met vitamine B2 zijn verkrijgbaar in tabletten en capsules. Ook zit Riboflavine in vitamine B-complex supplementen en multivitaminen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…