Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof welke een alternatieve vorm is van vitamine B3 in het lichaam. Nicotinamide mononucleotide wordt gezien als een booster van NAD+, wat inhoudt dat het alle niveaus hiervan kan verhogen. 

Nicotinamide Adenine Dinucleotide (NAD+) is met een moeilijk woord een metaboliet van vitamine B3. Metabolieten zijn chemische stoffen die tijdens de stofwisseling worden gevormd. NAD+ is een belangrijke co-factor voor veel enzymatische reacties in het lichaam, waaronder die betrokken bij energieproductie en celsignalering. 

NMN supplementen worden vaak verkocht als anti-aging supplementen, maar er is nog niet onomstotelijk wetenschappelijk bewijs dat het effectief is in het verlengen van de levensduur of het verminderen van de risico’s van ziekten gerelateerd aan leeftijd.

Hoe werken NMN supplementen?

NMN verhoogt de NAD+ niveaus in het lichaam. Wanneer je ouder wordt, nemen NAD+ niveaus af in het lichaam wat kan leiden tot een verhoogd risico op ziekten gerelateerd aan de leeftijd. 

 Overleg-met-een-arts-voordat-je-een-NMN-supplement-gaat-gebruiken

Nicotinamide mononucleotide wordt opgenomen in de darmen en vervolgens getransporteerd naar de lever, waar het wordt omgezet in NAD+ via een enzymatische reactie. Het co-enzym NAD staat voor nicotinamide adenine dinucleotide. Het is een co-enzym dat betrokken is bij veel stofwisselingsprocessen, waaronder de verbranding van suikers en vetten in de cel, en is van groot belang voor de energieproductie.

Wat is de optimale dosering?

Op dit moment is er geen algemeen aanvaardbare dosering voor NMN supplementen opgesteld. Hoewel er nog niet veel studies zijn gedaan naar deze vorm van supplementen, worden doseringen van 250 tot maximaal 500 milligram per dag aangehouden. Het is belangrijk om hierbij te vermelden dat er nog onvoldoende onderzoek is uitgevoerd om vast te stellen dat deze hoeveelheid optimaal is.

Houdt dit daarom aan als aanvaardbare bovengrens, aangezien een overschot van een supplement nare bijwerkingen tot gevolg kan hebben. Overleg het gebruik van een NMN supplement daarnaast altijd eerst met je huisarts of diëtiste voordat je het gebruikt. Zij kunnen hiervan het beste de voor- en nadelen inschatten. Met name in het geval van zwangerschap en borstvoeding of in combinatie met medicijnen is het gebruik van supplementen cruciaal om vooraf te overleggen. 

Wanneer kun je NMN het beste innemen?

Het beste moment om een NMN supplement in te nemen, hangt van een aantal factoren af. Sommige fabrikanten raden aan om het supplement te nemen tijdens of na een maaltijd, terwijl anderen aanbevelen om het supplement op een lege maag te nemen. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen en de dosering aan te houden die door jouw huisarts zijn voorgeschreven.

Check-altijd-voor-interacties-tussen-NMN-en-medicijnen

Voordelen van NMN

Het belangrijkste voordeel van NMN is het verhogen van NAD+ niveaus, waardoor veel verschillende voordelen voor de menselijke gezondheid kunnen ontstaan. Let op: kunnen ontsaan. Er is op dit moment echter nog relatief weinig bewijs voor deze voordelen, aangezien onderzoek zich nog in de beginfase bevindt. Hoewel er bemoedigende resultaten zijn gevonden in reageerbuis- en dierstudies en preklinische proeven, staat bewijs nog niet onomstotelijk vast. Hierbij wel vast de voordelen die het zou kunnen bieden:

Verbetering van je cadiovasculaire conditie (uithoudingsvermogen)

NMN-supplementen hebben bij muizen verbeterde mitochondriale functie laten zien. Mitochondriën zijn in andere woorden de energiefabrieken van cellen in het menselijk lichaam. 

Een van de tot nu toe relatief weinige onderzoeken bij mensen heeft aangetoond dat suppletie van NMN bij amateurhardlopers een verbetering van de ademhalingsdrempel heeft veroorzaakt. Dit is een belangrijke indicatie voor het uithoudingsvermogen. De verbeteringen waren dosis-afhankelijk, met grotere verbeteringen gezien bij degenen die hogere doses ontvingen (300 mg versus 1200 mg). De onderzoekers concludeerden dat inspanningstraining in combinatie met NMN-supplementen kan helpen om het uithoudingsvermogen te verbeteren.

DNA reparatie

Het niveau van NAD+ in het lichaam daalt naarmate we ouder worden. Dit leidt tot een afname in de activiteit van het enzym PARP1. Dit enzym speelt een belangrijke rol in het repareren van DNA. Studies met muizen hebben aangetoond dat het toevoegen van nicotinamide mononucleotide NAD+-niveaus verhoogt en de activiteit van PARP1 verbetert. 

Mogelijk-helpt-NMN-bij-DNA-reparatie

Als gevolg hiervan is er een grotere kans op herstel van het DNA mogelijk. Zodoende hebben een aantal onderzoekers de theorie ontwikkeld dat het herstellen van het DNA mogelijk is door NAD+ niveaus te verhogen wat het verouderingsproces tegen zou moeten gaan.

Anti-aging

NMN wordt vaak beschouwd als een anti-verouderings supplement. Er is op dit moment echter weinig bewijs van onderzoeken die dit ondersteunen. Er is ook beperkt bewijs voor veilige doseringen en de langetermijneffecten van nicotinamide mononucleotide op het menselijk lichaam. Een proef van zes weken met amateurhardlopers toonde echter geen nadelige effecten bij doses van 1200 mg per dag.

Is nicotinamide mononucleotide veilig?

Is NMN gevaarlijk? Er zijn enkele klinische studies uitgevoerd bij dieren die suggereren dat NMN veilig is bij de doseringen die in die studies zijn gebruikt [1]. Echter, er zijn ook bezorgdheden over de veiligheid van NMN, omdat het kan interacteren met bepaalde medicijnen en kan het ook bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid, diarree en hoofdpijn. Voordat je nicotinamide mononucleotide of andere supplementen gebruikt, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen om risico’s voor de zekerheid te bespreken.

Bij nicotinamide mononucleotide (NMN) gaat het om een stof die wordt aangetroffen in ons lichaam en wordt onderzocht als een mogelijke anti-aging supplement. Hoewel er geen bewijs is dat NMN gevaarlijk is voor gezonde volwassenen, is er beperkt wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit ervan.

NMN-wordt-ingezet-als-anti-aging-ingredient

Wat is een NMN supplement van goede kwaliteit?

De populariteit van het NMN supplement neemt toe en er zijn steeds meer producten beschikbaar op de markt. Helaas bevatten sommige van deze producten minder kwalitatief NMN-poeder. Vitaminesperpost heeft echter een zuiver en stabiel NMN-poeder ontwikkeld. Dit NMN supplement heeft een verbeterde stabiliteit en langere houdbaarheid, een hogere dichtheid en is goed gecontroleerd qua zuurgraad en vochtgehalte. 

NMN capsules of poeder?

Welke vorm van NMN supplement is het beste? NMN supplementen in poedervorm zijn vaak goedkoper omdat de productiekosten lager zijn dan voor capsules. Wat betreft de werking maakt het niet uit of je NMN capsules of poeder gebruikt. 

Het mengen van NMN poeder met voedsel, zoals yoghurt, heeft dezelfde werking als een capsule en beschermt tegen maagzuur. NMN poeder kan ook rechtstreeks onder de tong worden opgelost voor directe opname in de bloedbaan zonder afbraak door maagzuur. Als je op zoek bent naar pure NMN, is het aan te raden om een NMN supplement in poedervorm te kiezen in plaats van capsules. Let er wel op dat je pure NMN supplement vrij is van zware chemicaliën en dat het is getest door een onafhankelijk laboratorium.

Wetenschappelijke referenties:

[1]: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7238909/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…
Gaba supplement: wat is het en waar is het goed voor?

Gaba supplement: wat is het en waar is het goed voor?

GABA staat voor Gamma AminoButyric Acid, ofwel gamma aminoboterzuur. En hoewel we aminozuren voornamelijk kennen vanwege hun rol bij proteïne/eiwitten,…