Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je nodig hebt. Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat het slikken van supplementen met L-Theanine voor het slapen gaan gunstig kan zijn om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

In dit artikel bespreken we de mogelijke voordelen van het gebruik van L-Theanine als een manier om je slaapkwaliteit op natuurlijke wijze te verbeteren. We bekijken ook het onderzoek naar de effectiviteit ervan, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen of dit iets is dat het uitproberen waard is.

Wat is L-Theanine?

L-Theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in sommige soorten thee. Het zit voornamelijk in de theebladeren van groene thee. Ook komt het voor in zwarte thee en zit het in sommige paddenstoelen. Dit aminozuur beïnvloedt de hersenen op verschillende manieren. Zo kan het de aanmaak van bepaalde neurotransmitters, GABA, en alfa-golven in de hersenen verhogen. Op die manier kan L-Theanine helpen om de geest tot rust te brengen.

Deze afbeelding laat zien dat L-Theanine een kalmerend effect heeft op de geest.

De effecten van L-Theanine

L-Theanine heeft dus een kalmerend effect, waardoor het effectief is om slapeloosheid te verminderen. Tevens kan de inname van L-Theanine gewichtsverlies ondersteunen. L-Theanine kan namelijk de stofwisseling versnellen en de vetverbranding bevorderen. Een ander mogelijk effect van L-Theanine is dat het de bloedsuikerspiegel kan reguleren. Op deze manier werkt L-Theanine om hongergevoelens onder controle te houden. Als je op zoek bent naar een natuurlijk supplement om je gewichtsverlies te ondersteunen, zou L-Theanine daarom ook zeker het overwegen waard kunnen zijn.

Hoe werkt L-Theanine bij het slapen?

L-Theanine is een natuurlijk voedingssupplement dat kan helpen om meer te ontspannen. Doordat L-Theanine de productie van (o.a.) GABA, dopamine en serotonine in de hersenen beïnvloedt, kan het helpen om beter te slapen en je algehele welzijn te verbeteren. Deze stoffen zijn betrokken bij de werking van het zenuwstelsel en reguleren (onder andere) je gemoedstoestand, slaap, energieniveau en je eetlust.

Je zult daarom merken dat slaapproblemen verminderen als je L-Theanine inneemt. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de precieze effecten vast te stellen, suggereren een aantal studies dat het voor meer ontspanning kan zorgen. Op die manier kan het slapeloosheid tegengaan. L-Theanine heeft echter nog meer positieve eigenschappen. Zo zou het kunnen helpen om je bloeddruk omlaag te brengen, waardoor stress verminderd wordt en je een betere nachtrust krijgt.

Deze afbeelding laat zien dat L-Theanine onder andere in groene thee zit.

Wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van L-Theanine op de slaap

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat L-Theanine ontspannende eigenschappen heeft en voor een betere slaap kan zorgen. Uit één zo’n onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 30 personen, bleek dat na vier weken toediening van L-Theanine stress gerelateerde symptomen afnamen. Bovendien bleek dat de groep die een placebo toegediend kreeg minder verbetering zag in de kwaliteit van hun slaap. Dit onderzoek heeft dus aangetoond dat het tevens kan worden ingezet tegen slaapproblemen. [1]

Hoewel verder onderzoek nodig is om de precieze werking van L-Theanine wat betreft het slaappatroon te begrijpen, suggereert de wetenschap dat het een veelbelovende optie kan zijn voor mensen die moeite hebben met slapen (door stress gerelateerde problemen). 

Voor- en nadelen van het innemen van L-Theanine voor het slapen gaan

L-Theanine supplementen worden vooral gebruikt om angst en stress te verminderen en worden voornamelijk ingenomen voor het naar bed gaan. Zoals gezegd kan het je slaapkwaliteit verbeteren door voor meer ontspanning te zorgen. Tegelijkertijd veroorzaakt het geen slaperigheid. 

Hoewel L-Theanine dus allerlei positieve effecten heeft op je geest, heeft het gebruik ervan ook enkele nadelen. Zo kan het innemen van L-Theanine leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Bovendien kan het in sommige gevallen interfereren met medicijnen of bepaalde gezondheidsproblemen verslechteren. Zeker als je problemen met je bloeddruk hebt, kun je beter eerst met een arts overleggen of dit middel wel verstandig is om in te nemen. 

Deze afbeelding laat zien dat L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust zorgt.

Tips om het maximale uit het gebruik van L-Theanine te halen

L-Theanine is een veelbelovend supplement dat kan helpen bij het verminderen van stress en angst en het verbeteren van de focus en concentratie. Om het meeste uit het gebruik van L-Theanine te halen, is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je het moet gebruiken. Experts raden aan om het supplement dagelijks in te nemen en te combineren met cafeïne, zodat je je nog beter kunt concentreren. [2] Wees wel voorzichtig met koffie of thee met cafeïne, want te veel cafeïne kan weer leiden tot slapeloosheid.

Het is ook belangrijk om de juiste dosering te vinden, die vaak varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt aangeraden om een dosis van tussen de 100-200 mg aan te houden. Als je het gebruik ervan rustig wilt opbouwen, kun je ook starten met een dosis van 50 mg. Als je L-Theanine in combinatie met cafeïne neemt, kun je 10 tot 100 mg L-Theanine nemen naast 25 tot 100 mg cafeïne. 

Veel voorkomende misvattingen over het innemen van L-Theanine

Helaas zijn er veel misvattingen over L-Theanine, wat sommige mensen ervan weerhoudt om deze natuurlijke stof in te nemen. Een veel voorkomende misvatting is bijvoorbeeld dat het alleen maar nuttig is om de slaap te verbeteren als het op een lege maag wordt ingenomen. Dit is echter niet waar. Je kan L-Theanine op elk moment van de dag innemen, of het nu voor of na de maaltijd is, zonder het effect op de slaap te verminderen.

Deze afbeelding geeft een pot met L-Theanine supplementen weer.

Ook wordt er weleens gezegd dat het je slaperig maakt. Ook dit klopt niet. Hoewel het een kalmerend effect heeft, worden de cognitieve functies daarbij niet aangetast. Het kan dus angst en stress verminderen en tegelijkertijd de alertheid verhogen.

Nog een andere misvatting is dat L-Theanine meteen werkt. In werkelijkheid ervaren de meeste mensen pas de positieve effecten na langdurig gebruik. Bovendien wisselt de werking per persoon en is afhankelijk van diverse factoren.

Conclusie

Kortom, L-theanine kan een enorm verschil maken als je moeite hebt om goed te slapen en last hebt van stress en angst. Het is echter belangrijk op te merken dat deze stof niet moet worden gebruikt als vervanging van professioneel medisch advies. Sommige slaapproblemen hebben een diepere oorzaak en kunnen niet worden verholpen met natuurlijke middelen. Bovendien kunnen ook natuurlijke middelen bijwerkingen veroorzaken of invloed hebben op de werking van medicijnen. Ten slotte kun je overwegen een paar verschillende merken of variëteiten van L-theanine uit te proberen tot je er een vindt die voor jou het beste werkt – ieders lichaam reageert anders op verschillende soorten suppletie. 

Ben je benieuwd naar andere supplementen om beter te slapen? Ook valeriaan, cbd-olie en 5-HTP zijn middelen die veel worden gebruikt voor een betere nachtrust. Zo kun je voortaan sneller in slaap vallen en word je meer uitgerust wakker. Welke het beste voor jou werkt, is wederom een kwestie van uittesten (in overleg met je huisarts).

Wetenschappelijke bronnen:

[1] Hidese, S., Ogawa, S., Ota, M., Ishida, I., Yasukawa, Z., Ozeki, M., & Kunugi, H. (2019). Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients, 11(10), 2362. https://doi.org/10.3390/nu11102362

[2] Owen, G. N., Parnell, H., De Bruin, E. A., & Rycroft, J. A. (2008). The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood. Nutritional neuroscience, 11(4), 193–198. https://doi.org/10.1179/147683008X301513

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Zorgt valeriaan ervoor dat je beter slaapt?

Zorgt valeriaan ervoor dat je beter slaapt?

Valeriaan is een eeuwenoude, kruidachtige plant die al in de tijd van de Grieken en Romeinen werd gebruikt om beter…