G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Overig

Een collageen supplement, wat je er nog niet over wist

Delen
Collageen-supplement-verschillende-soorten

Een collageen supplement, je hebt er misschien al wel eens iets over gehoord. Collageen is erg belangrijk voor je lichaam, het vormt namelijk zo’n 70 procent van je bindweefsel. Bindweefsel bestaat weer uit onder andere kraakbeen, huid, pezen en gewrichtsbanden. Dit wordt dan weer allemaal gevormd door vezelachtige eiwitten, waarvan collageen veruit de belangrijkste is. Collageen breekt heel moeilijk doordat ze sterk en rekbaar zijn. Overigens is collageen niet één ding, er zijn ruim 14 verschillende typen. Type 1 komt echter het meeste voor. Hieronder lees je alles over een collageen supplement.

Wanneer heb je het nodig?

We gaan eerst kijken naar wanneer je aan een collageen supplement zou moeten denken, of eigenlijk meer; wanneer zou je een collageen supplement wellicht nodig kunnen hebben. Collageen is dus een eiwit dat je van nature hebt in je lichaam. Het geeft kracht en elasticiteit aan je spieren, gewrichten en je huid. De mate van collageen neemt af in je gehele lichaam naarmate je ouder wordt, waardoor het kracht en elasticiteit verliest. Je gaat dit hoe dan ook niet tegenhouden, maar met een collageen supplement kun je dit proces wellicht wel vertragen. Dit is dan ook de belangrijkste reden om collageen in te nemen.

Ook het soepel houden van spieren en gewrichten kan een goede reden zijn, zeker als je wat meer op leeftijd raakt. Ouder worden we allemaal en dat is ook helemaal niet erg. Dat willen we echter natuurlijk wel op een zo fijn mogelijke manier doen, en een collageen supplement zou daarbij kunnen helpen. Wil je weten welke supplementen helpen bij afvallen en aankomen? Lees verder over supplementen om af te vallen en supplementen om aan te komen.

Collageen supplement, wat je er nog niet over wist

In elk lichaam is de extracellulaire matrix te vinden, die we ook kennen als de bindweefselmatrix. Dit bestaat uit onder andere huid, kraakbeen, pezen en gewrichtsbanden. Dit heeft natuurlijk een verstevigende functie, maar ook een verbindende en verzorgende functie. Deze matrix bestaat uit allerlei verschillende eiwitten, met dus collageen als belangrijkste eiwit. Collageen is heel sterk, heel rekbaar en moeilijk te breken. Er zijn in totaal ruim 14 verschillende types van collageen, waarvan 1 tot en met 5 met uitzondering van 2 in vrijwel alle soorten bindweefsels zitten. Met 90 procent komt type 1 het meeste voor in je lichaam. Dit vind je onder andere in je huid, botten, kraakbeen, bloedvaten, nagels, haar, gewrichtsbanden en pezen.

Is een collageen supplement onzin?

Is een collageen supplement onzin of is het nuttig? Het beste kunnen we dan kijken naar collageen supplement ervaringen. De beste collageen supplement ervaringen kunnen natuurlijk worden gedeeld door deskundigen. Deze hebben een aantal inzichten verschaft. Zo is collageen een van de belangrijkste eiwitten in ons lichaam, die niet voorkomt in dieren, vissen en planten. Uit vissen is echter waarschijnlijk het beste voor mensen. Maar omdat men het daaruit niet voldoende binnenkrijgt, of niet voldoende vis eet, is een collageen supplement zeker nuttig. Het wordt vaak ingezet voor een gezond en vitaal lichaam. Het feit dat dit ook nog voordelen oplevert qua verzorging en schoonheid is natuurlijk mooi meegenomen.

Een collageen supplement bij gewrichten die niet meer zo soepel zijn wordt ook vaak gebruikt, tot tevredenheid van veel mensen. Ook veel mensen die met een collageen supplement huid soepel en jong houden zijn er zeer over te spreken. Het is dus een supplement dat vaak wordt gebruikt, en op verschillende manieren. Het wordt enerzijds gebruikt voor een vitaal en gezond lichaam, en anderzijds om het uiterlijk in goede conditie te houden.

Collageen-supplement-met-een-glas-water
Collageen met een glas water

Ervaringen

Hieronder hebben we een aantal collageen supplement ervaringen op een rijtje gezet, om te laten zien dat men hier absoluut tevreden over is. Voor meer ervaringen over collageen supplementen kun je Apotheek.nl raadplegen.

‘’Toen ik tegen de 50 begon te komen werd mijn huid schraal en kreeg ik meer rimpels. Ook mijn haar werd dunner. Na het gebruik van collageen supplementen zie ik een duidelijk verschil.’’

‘’Dit product werkt goed voor mijn huid, nagels en haar. Daarnaast voelen mijn gewrichten ook nog eens beter! Ideaal, en makkelijk te nemen met water.’’

‘’Ik merk vooral heel goed dat ik sterkere nagels heb sindsdien ik het gebruik. Ook straals mijn huid en is deze volgens mensen in mijn omgeving steviger geworden.’’

‘’Werken heel goed tegen gewrichtspijn, zeker in de winter! Met een collageen supplement gewrichten soepel houden is ideaal.’’

‘’Heel makkelijk te gebruiken, het lost goed op in water. Ik wilde met een collageen supplement gewrichten soepel houden. Ik merkte na een tijdje absoluut resultaat, bij mijn gewrichten en ook mijn huid. Het traplopen gaat beter, net als het wandelen. Ik stop niet meer met dit supplement.’’

Collageen supplement huid

Een van de redenen dat collageen belangrijk is, is om wat het doet voor ons uiterlijk. Zo is het zeer goed voor de huid. Het draagt bij aan het behoud van een normale structuur en elasticiteit, waardoor het uiterlijk van de huid verbetert. Ook wordt de huid minder droog wanneer het genoeg collageen heeft. Daarnaast blijkt dat vitamine C hieraan bijdraagt, door collageen mede te vormen. Ook vitamine C is daarom dus belangrijk in dit verhaal. Ook voor je haar is collageen heel goed. Het draagt bij aan het behoud van een normale structuur en elasticiteit. Daarnaast zorgt het voor glanzend en stevig haar, helpt het bij meer volume en wordt het collageen level in de haarzakjes verbetert.

Soorten supplementen

Wanneer we het hebben over de verschillende supplementen kijken we eerst naar waar het vandaan komt. Collageen komt uit het been- en bindweefsel van dieren. Je hebt daarom ook viscollageen, varkenscollageen en rundercollageen. De laatste wordt het meeste gebruikt en is het meeste onderzocht, maar viscollageen zou ook heel goed kunnen zijn voor mensen. Plantaardige collageen supplementen zijn er niet, maar er zijn wel plantaardige supplementen die ervoor moeten zorgen dat je zelf meer collageen aanmaakt.

Daarnaast heb je nog de verschillende vormen van de supplementen. Dit is vooral in zalf, tabletten en poeder te vinden. Voor cosmetische doeleinden is vooral zalf populair, voor de gezondheid zijn poeders en tabletten meer populair. Waar koop je dan een collageen supplement? Dat kan op allerlei plekken, maar ook gewoon in de apotheek. Een collageen supplement apotheek kopen kan overigens ook online, maar zorg dan dat je wel bij een betrouwbare aanbieder kijkt. Hieronder nog even kort de verschillende soorten op een rijtje:

  • Viscollageen
  • Rundercollageen
  • Varkenscollageen
  • Poedervorm
  • Tabletten
  • Zalf

Hoe neem ik het?

Hoe je collageen neemt hangt natuurlijk af van welke vorm supplement je hebt. Collageen pilletjes slik je simpelweg, vaak met een glas water. Zalf smeer je natuurlijk op je lichaam. Poeder is echter ook een veel voorkomende vorm, maar hoe gebruik je dat dan? De aanbevolen hoeveelheid is vaak 10 gram collageen per dag, per persoon. Maar hoe krijg je 10 gram poeder binnen? Dat kan met water, door het op te lossen in een shake of je mengt het in een lekkere smoothie.

In een glas water of ander drankje

Het beste is misschien nog wel om het gewoon met water te drinken. Je kunt collageen daarom simpelweg toevoegen aan water. De meeste collageen supplementen bevatten geen smaak- of kleurstoffen, dus je merkt er verder niet zo heel veel van. Wel vinden sommige mensen het met water niet makkelijk weg te drinken. Dan kun je het ook gewoon mengen met een smaakvol drankje. Op die manier maak je het voor jezelf makkelijker om het op te drinken, en voor de werking maakt het niet uit. Een shotje met water kan natuurlijk ook.

Shake of smoothie

Naast al deze opties kun je het natuurlijk ook gewoon toevoegen aan je dagelijkse shake, als je die tenminste neemt. Dit is enerzijds super handig, en anderzijds ook nog een heel lekker. Voeg het collageen poeder gewoon toe aan je shake voor het trainen, of de shake die je drinkt in de ochtend. Je kunt gewoon een schepje toevoegen, je zult er verder niets van merken. In een smoothie kan dan natuurlijk ook. Pak wat water, ijsschaafsel, verzamelen allerlei soorten fruit en misschien nog wat andere ingrediënten.

Tot slot doe je er dan een schepje collageen bij. Dan heb je een heerlijke gezonde smoothie waar je lekker van kunt genieten, en waarbij je ook nog eens je collageen binnenkrijgt. Ideaal toch! Meer weten over voedingssupplementen? Lees verder over het lezen van etiketten, vitamines, mineralen en voedingssupplementen in Nederland.

Tags

5 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *