Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen we de werking van ashwaganda, en zoeken we uit of je beter slaapt door ashwaganda. Lees snel verder om alles te weten te komen over dit wonderbaarlijke kruid! 

Ashwagandha – wondermiddel of kwakzalverij?

Ashwagandha wortelextract, ook wel bekend als Withania somnifera, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda. Withania somniferia wordt vaak gebruikt als adaptogeen, wat betekent dat het het vermogen van het lichaam om stress te weerstaan en zich aan te passen aan veranderingen kan vergroten. Ashwagandha wortelextract wordt beschouwd als een natuurlijk tonicum dat kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stress en angst, wat vaak factoren zijn die slaapproblemen veroorzaken.

Hoe werkt ashwagandha?

De werkingsmechanismen van ashwagandha zijn complex en omvatten verschillende biochemische processen in het lichaam. Studies hebben aangetoond dat ashwagandha de productie van bepaalde neurotransmitters kan beïnvloeden, zoals gamma-aminoboterzuur (GABA), dat een kalmerende werking heeft op het zenuwstelsel. Bovendien kan ashwagandha helpen bij het verlagen van het niveau van het stresshormoon cortisol, waardoor het lichaam beter in staat is om te ontspannen en tot rust te komen. Deze effecten kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en het verminderen van slaapproblemen.

Deze afbeelding laat ashwagandha zien, dat wordt gebruikt tegen stress en de slaap bevordert.

Ashwagandha slapen

Helpt ashwagandha bij het slapen? Hoewel er nog meer onderzoek met gezonde vrijwilligers nodig is om de effecten van ashwagandha op slaap volledig te begrijpen, zijn er enkele veelbelovende studies uitgevoerd. In een kleine klinische studie uitgevoerd bij mensen met slapeloosheid werd aangetoond dat ashwagandha-supplementen de slaapkwaliteit kunnen verbeteren en de tijd die nodig is om in slaap te vallen kunnen verkorten. Er was een significante verbetering in de slaap, en bij sommige deelnemers verbeterde de totale slaaptijd. [1] In een andere studie rapporteerden de deelnemers bovendien een vermindering van stress- en angstniveaus, wat ook kan bijdragen aan een betere nachtrust. [2] Ashwagandha heeft dus een positieve invloed op het slapen en de gemoedstoestand bij veel deelnemers, volgens de onderzoekers. 

Slapeloosheid onderzocht

Slaapproblemen kunnen een enorme impact hebben op onze kwaliteit van leven. Wanneer je slecht slaapt, heeft dit invloed op alles. Goed kunnen slapen is essentieel voor onze fysieke en mentale gezondheid. Hoewel er verschillende methoden zijn om slaapproblemen aan te pakken, willen we in dit artikel de aandacht vestigen op ashwagandha. Ashwagandha is een kruidensupplement dat de laatste jaren steeds populairder is geworden vanwege de potentiële voordelen voor de slaap. In dit artikel bespreken we wat ashwagandha is, hoe het werkt en hoe het kan helpen bij het oplossen van slaapproblemen.

Ashwagandha gebruiken bij slaapproblemen

Als je overweegt ashwagandha te gebruiken om slaapproblemen aan te pakken, is het belangrijk om met een gezondheidsdeskundige te praten, vooral als je al medicatie gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt. Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules, poeders en tincturen. Het wordt aanbevolen om een gestandaardiseerd ashwagandha-supplement te kiezen met een gegarandeerde hoeveelheid werkzame stoffen.

Supplementen moeten van goede kwaliteit zijn. Deze afbeelding geeft ashwagandha supplementen weer.

De juiste dosering van ashwagandha

De dosering van ashwagandha kan variëren, afhankelijk van het product en de specifieke behoeften van een persoon. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van het supplement te volgen en eventuele bijwerkingen of interacties met andere medicijnen te bespreken met een zorgverlener.

Ashwagandha kan het beste worden ingenomen volgens de instructies op de verpakking of zoals voorgeschreven door een gezondheidsdeskundige. Het kan enige tijd duren voordat de effecten merkbaar zijn, dus het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn met het gebruik van ashwagandha.

Tips voor een goede nachtrust

Naast het innemen van ashwagandha, zijn er nog andere tips die kunnen helpen bij het verbeteren van de slaap:

  • Creëer een rustgevende slaapomgeving. Zorg ervoor dat je slaapkamer koel, donker en stil is. Gebruik indien nodig oordopjes, een oogmasker of een witte geluidsmachine om een optimale omgeving voor slaap te creëren.
  • Beperk stimulerende middelen. Vermijd cafeïne, alcohol en zware maaltijden vlak voor het slapen gaan, omdat deze de slaap kunnen verstoren. Kies in plaats daarvan voor ontspannende activiteiten, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek.
  • Regelmatige lichaamsbeweging. Fysieke activiteit gedurende de dag kan bijdragen aan een betere nachtrust. Probeer regelmatig te bewegen, maar vermijd intense lichaamsbeweging vlak voor het slapen gaan, omdat dit je alerter kan maken.
  • Een consistent slaapritueel. Het opzetten van een vast slaapritueel kan je lichaam helpen zich voor te bereiden op rust. Probeer elke avond dezelfde ontspannende activiteiten te doen, zoals een warm bad nemen, mediteren of een boek lezen.

Slaapproblemen oplossen met ashwaghanda

Ashwagandha is een kruidensupplement dat potentieel kan bijdragen aan het oplossen van slaapproblemen. Hoewel meer onderzoek nodig is om de exacte effecten en werkingsmechanismen te begrijpen, zijn er veelbelovende resultaten geboekt. Het kan helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk individu uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor iedereen. Voordat je ashwagandha of andere supplementen gebruikt, is het altijd raadzaam om met een gezondheidsdeskundige te praten (vooral als je al medicijnen gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt).

Deze afbeelding geeft ashwagandha (Withania Somnifera) om goed te slapen weer.

Holistische aanpak bij slaapproblemen

Het oplossen van slaapproblemen vereist een holistische aanpak. Naast het gebruik van ashwagandha kunnen andere levensstijlveranderingen en slaaphygiënische praktijken ook van cruciaal belang zijn. Hieronder nog enkele tips voor het aanpakken van slaapproblemen:

  1. Handhaaf een consistente slaaproutine

Het handhaven van een consistente slaaproutine is essentieel. Probeer elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam een gezond slaap-waakritme te ontwikkelen.

  1. Vermijd stimulerende activiteiten voor het slapen gaan

Het vermijden van stimulerende activiteiten vlak voor het slapen gaan is ook belangrijk. Beperk het gebruik van elektronische apparaten, zoals smartphones en tablets, omdat het blauwe licht dat ze uitstralen je slaap kan verstoren. In plaats daarvan kun je kiezen voor ontspannende activiteiten, zoals het lezen van een boek, luisteren naar rustgevende muziek of het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen of meditatie.

  1. Creëer een rustgevende slaapomgeving

Daarnaast kan het creëren van een rustgevende slaapomgeving je helpen om sneller in slaap te vallen en door te slapen. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed geventileerd is en vrij van onnodige afleidingen, en dat je een comfortabel matras en kussen hebt. Het gebruik van een witte geluidsmachine of het dragen van oordopjes kan ook helpen om omgevingsgeluiden te maskeren en een rustige slaapomgeving te bevorderen.

  1. Integreer stressverminderende activiteiten in je dagelijkse routine

Naast deze praktijken kan het nuttig zijn om stressverminderende activiteiten in je dagelijkse routine op te nemen. Dit kan onder andere het beoefenen van yoga, tai chi, of het bijhouden van een dagboek omvatten. Het identificeren en aanpakken van stressoren in je leven kan ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Ook kan je kijken naar natuurlijke ayurveda om je stress te verminderen.

Hoewel ashwagandha een natuurlijk hulpmiddel kan zijn bij het oplossen van slaapproblemen, is het belangrijk om te onthouden dat het geen wondermiddel is. Het kan enige tijd duren voordat je de voordelen ervaart, en het kan nodig zijn om verschillende benaderingen te combineren om goed te kunnen slapen.

Raadpleeg altijd een gezondheidsdeskundige voordat je ashwagandha of andere supplementen gebruikt, vooral als je al medicatie gebruikt of een onderliggende medische aandoening hebt. Een deskundige kan je adviseren over de juiste dosering en eventuele interacties met andere medicijnen.

Conclusie

Ashwagandha is één van de natuurlijke middelen om beter te slapen. Het heeft potentieel stressverlagende en ontspannende eigenschappen, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Echter, het is belangrijk om een holistische aanpak te volgen door ook andere slaaphygiënische praktijken en levensstijlveranderingen toe te passen. Door deze verschillende aspecten te combineren, kun je de kans op een betere nachtrust vergroten en slaapproblemen oplossen.

Wetenschappelijke bronnen:

1. Raut AA, Rege NN, Tadvi FM, Solanki PV, Kene KR, Shirolkar SG, Pandey SN, Vaidya RA, Vaidya AB. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers. J Ayurveda Integr Med. 2012 Jul;3(3):111-4. doi: 10.4103/0975-9476.100168. PMID: 23125505; PMCID: PMC3487234.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3487234/

2. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62. doi: 10.4103/0253-7176.106022. PMID: 23439798; PMCID: PMC3573577.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/

3. Cooley K, Szczurko O, Perri D, Mills EJ, Bernhardt B, et al. (2009) Naturopathic Care for Anxiety: A Randomized Controlled Trial ISRCTN78958974. PLOS ONE 4(8): e6628. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0006628

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…
Zorgt valeriaan ervoor dat je beter slaapt?

Zorgt valeriaan ervoor dat je beter slaapt?

Valeriaan is een eeuwenoude, kruidachtige plant die al in de tijd van de Grieken en Romeinen werd gebruikt om beter…