De 5 beste pre workout supplementen van 2023

Pre workout supplementen zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden. De meeste varianten bestaan uit creatine, snelle koolhydraten, aminozuren, vitaminen en vrijwel altijd cafeïne. De precieze samenstelling verschilt echter per pre-workout, en er zijn ontzettend veel verschillende varianten beschikbaar. Hierdoor is het lastig te bepalen welke nou het beste zijn, en wat überhaupt goede opties zijn. 

Het aanbod aan pre workout supplementen is enorm en de samenstelling van alle supplementen is anders. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld hoe lang een pre-workout werkt. Wil jij weten wat de beste pre workout supplementen zijn? Wij hebben daarom hieronder beschreven welke ingrediënten wel en niet voordelig zijn, en waar je voordeel uit zou kunnen halen. Daarnaast hebben we de 5 beste pre workout supplementen op een rijtje gezet. Zo wordt het in huis halen van een goed pre workout supplement een heel stuk makkelijker!

45+

Producten bekeken

70+

Bronnen onderzocht

150+

Reviews gelezen

16+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

Om te bepalen wat de beste pre workouts zijn, hebben we meer dan 45 producten uitgetest, meer dan 70 bronnen erbij gehaald en meer dan 150 reviews gelezen. Vervolgens hebben we op basis van onze ervaringen en kennis deze top 5 van beste pre workouts samengesteld.

Deze pre workouts hebben we meerdere weken achter elkaar genomen om zelf de effecten hiervan te ervaren. Bovendien hebben we gekeken naar de smaak, de samenstelling, het gebruiksgemak en de dosering. Ook hebben we rekening gehouden met erkende aanbieders, zodat het product altijd veilig kan worden ingenomen.

Wat is de beste pre workout?

Wij kunnen ons zo voorstellen dat je geen zin hebt om alle opties met elkaar te vergelijken en zelf uit te zoeken welke de beste optie voor je is. Het kost nogal wat tijd om zelf alle pre workout supplementen met elkaar te vergelijken. Daarom laten we je in de tabel hieronder meteen de top 5 beste pre workouts zien. We hebben je dus het werk uit handen genomen!

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. XXL NutritionBlack Label Pre Workout€34,9530€1,17Poeder
2. CellularC4 Original Pre-Workout€24,2960€0,40Poeder
3. XXL NutritionBlast!€26,9530€0,90Poeder
4. CellucorC4 Ultimate Pre workout€37,9920€1,90Poeder
5. Applied NutritionABE Ultimate Pro-workout€29,9930€1,00Poeder

1. XXL Nutrition - Black Label Pre Workout

Deze Black Label Pre Workout van XXL Nutrition is de opvolger van Unleash. Dit is volgens ons de beste pre workout die er te vinden is. Het is een geheel nieuwe pre workout met een nog betere samenstelling en nog meer effectieve ingrediënten. In deze pre workout zit onder andere Beta-Alanine, Taurine, L-citruline, Arginine en Cafeïne. Daarnaast zitten er nog unieke toevoegingen met patent bij, zoals EnXtra en Capsimax. Verder zit er nog een grote verscheidenheid aan vitamines en mineralen in.

Wat wij erg kunnen waarderen aan dit product is niet alleen dat het dus bomvol goede stoffen zit voor je lichaam, maar tevens laag is in calorieën, suikers en vetten. Het past daarmee dus prima in elk dieet. Voor ons is het duidelijk dat er bij dit product enkel gebruik is gemaakt van ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Ook vonden we het erg prettig dat de Black Label Pre Workout geschikt is voor beginners en gevorderden. We konden het niet alleen gebruikten voor krachttraining, maar ook voor onze cardio trainingen. Ook konden we het poeder makkelijk vermengen met ons drankje. Allemaal pluspunten dus!

Voordelen

Nadelen

2. Cellucor - C4 Original Pre Workout

Deze C4 pre workout gaf ons voldoende energie om het maximale uit onze trainingen te halen. We zagen een aanzienlijke verbetering in ons uithoudingsvermogen, kracht en focus. Daarom hoort de C4 Original Pre-Workout ook absoluut thuis in het rijtje van de beste pre workouts. Dit supplement bevat creatine, dus we hoefden ook geen creatine meer los in te nemen. Ook de toevoeging van meerdere vitamines en mineralen (en een aantal aminozuren) vonden wij erg prettig. Qua prijs zijn we natuurlijk al helemaal blij, want de C4 Original is vrij goedkoop in vergelijking met de andere producten op deze lijst.

Voordelen

Nadelen

3. XXL Nutrition - Blast

Blast heeft ons geholpen om onze trainingen in record tempo naar een hoger niveau te tillen. De beta-alanine dosering van dit product is dan ook optimaal. Qua smaak vonden we de één lekkerder dan de ander, maar wij raden je de smaak Green Apple aan. Wij deden er dan wel wat extra water bij om het drankje iets minder zoet te maken. Dit supplement bevat (naast beta-alanine) onder andere citruline malaat en taurine, waardoor we zonder bijwerkingen voor een optimaal resultaat konden gaan. Met een prijs van minder dan €0,90 vinden wij de Blast! Pre Workout dus ontzettend goed.

Voordelen

Nadelen

XXL Nutrition

4. Cellucor - C4 Ultimate Pre Workout

Deze pre workout variant van Cellucor C4, de Ultimate, is niet voor de zwakkeren. Deze is gemaakt voor mensen die echt over alle limieten heen willen gaan in de gym. Hoewel wij best veel en hard trainen in de sportschool, moesten wij het met deze pre workout dus wel rustig aan doen. Ook hebben we onze cafeïne inname nauwkeurig in de gaten gehouden tijdens het testen van deze pre workout, aangezien de C4 Ultimate Pre Workout al flink wat cafeïne bevat. De smaken vonden we allemaal erg lekker.

Voordelen

Nadelen

5. Applied Nutrition - ABE Ultimate Pre Workout

Deze ABE Pre workout van Applied Nutrition doet wat het belooft en kikte bij ons snel in. We konden daarom meer reps doen in de sportschool en hadden meer energie om te trainen. Ook vonden we de smaak top en klonterde de inhoud niet. Deze variant bevat creatine, niacine, cafeïne, taurine en nog veel meer. Wat ons betreft een uitstekend product dat geen tintelingen of andere bijwerkingen veroorzaakt. 

Voordelen

Nadelen

Wat is pre-workout?

Het gebruik en de populariteit van de pre workout is in de laatste jaren sterk toegenomen. En dat is ook niet zo gek, want jij kan ook wel wat extra energie gebruiken voordat je gaat trainen, toch? Soms ben je gewoon even wat minder gemotiveerd, of wil je er gewoon 110% voor gaan in je workout. Veel sporters nemen daarom in zo’n geval een pre workout voor de training. Vraag je je af wat een pre workout precies doet, en of het misschien iets voor jou is? We leggen je hier uit wat je kunt verwachten van de beste pre workout en waar je rekening mee moet houden wanneer je een pre workout wil nemen.

Wat doet een pre-workout?

Een pre workout is kort gezegd een supplement wat speciaal is samengesteld om je een boost te geven voor je aan je workout begint. In tegenstelling tot energiedrankjes, die erg nadelig zijn voor je gezondheid, bevatten deze supplementen vaak een combinatie van stoffen die meer doen dan je alleen energie geven. Zo vergroot het ook je uithoudingsvermogen, kracht en focus. Én het zorgt voor een beter herstel na het sporten.  Heb je dus een pre workout genomen, dan zul je merken dat je niet kan wachten om te beginnen met trainen! Naast het feit dat pre workouts je ook daadwerkelijk een fysieke oppepper geven, lijkt dit vaak nog versterkt te worden door het placebo-effect. Met andere woorden: omdat je de beste pre workout hebt genomen voor extra energie, krijg je haast als vanzelf ook meer zin en motivatie om hard te trainen.

Pre-workout supplementen

Er bestaan veel verschillende pre workout supplementen en producten. De meeste hiervan zijn in poedervorm. Je mixt dit poeder met wat water tot een drankje, wat je dan voor je workout opdrinkt. Ook zijn er shakes of capsules verkrijgbaar. Let bij een shake wel op de toevoeging van suiker of zoetstoffen. Per pre workout supplement kan het verschillen welke werkzame stoffen erin zitten, maar over het algemeen bevatten de meeste producten cafeïne, creatine en één of meerdere aminozuren. Samen zorgen deze ingrediënten ervoor dat je je beste prestaties kan neerzetten tijdens je training en langer door kunt gaan. 

Waar je op moet letten bij het kopen van pre workout supplementen:

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een pre workout supplement. Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de ingredienten en de hoeveelheid van deze ingredienten in het supplement. Zorg ervoor dat je begrijpt wat elk ingredient doet en of het veilig is om te gebruiken. Het is ook verstandig om te kijken naar de dosering van het supplement en of deze past bij jouw persoonlijke behoeften en doelen.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de reputatie van het merk en of het supplement is getest door onafhankelijke derde partijen voor veiligheid en effectiviteit. Het is ook verstandig om te letten op eventuele bijwerkingen die kunnen optreden en of er contra-indicaties zijn voor het gebruik van het supplement.

Als je twijfelt over het gebruik van een pre workout supplement, raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je het gaat gebruiken. Dit is vooral belangrijk als je medicijnen gebruikt, een medische aandoening hebt of als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Ingrediënten van de beste pre workout

Pre workout is natuurlijk een verzamelnaam van supplementen met uiteenlopende ingrediënten. Wanneer je dit ziet staan weet je daarom niet altijd waar je naar moet kijken en waar je op moet letten. Wat de verschillende ingrediënten precies zijn en wat ze doen is niet altijd duidelijk. Ook dit hebben we wat makkelijk voor je gemaakt, door de meest voorkomende ingrediënten stuk voor stuk toe te lichten. We kijken naar de werking en de voordelen. Op deze manier kun jij voortaan makkelijker een keuze maken voor de beste pre workout.

Cafeïne

In de meeste pre workouts vind je cafeïne. Cafeïne is het beste bekend als ingrediënt van koffie, maar je vindt het ook terug in verreweg de meeste pre workout supplementen. Eigenlijk komt cafeïne komt in bijna alle pre workouts voor. Deze stof levert je vooral energie en heeft een bewezen werking voor het verbeteren van prestaties. Dit kan bij zowel langdurige als korte inspanning voordelig zijn. 

De juiste dosering kan per persoon verschillen, wat onder andere ligt aan je lichaamsgewicht.  Zowel duursporters als krachtsporters kunnen baat hebben bij cafeïne. De aanbevolen dosis ligt tussen de 200 en 500 mg. Neem een half uur tot een uur voor het sporten ongeveer 3 tot 6 mg cafeïne in per kilo lichaamsgewicht.

Cafeïne heeft ook nadelen, met name voor je slaap. Daarom is het niet verstandig om laat op de avond nog hoge doseringen te nemen. Wanneer mogelijk moet je cafeïne, en dus ook in pre workouts, zoveel mogelijk eerder op de dag nemen. Als het niet anders kan, let dan goed op de dosering.

Taurine

Je lichaam maakt zelf taurine aan en je vindt het in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren en schaaldieren. De aanbevolen dosis is 1 tot 3 gram per dag. Taurine heeft een positief effect op het uithoudingsvermogen van hartpatiënten. 

Uit recent onderzoek blijkt dat ook middellange-afstandslopers baat hebben bij taurine. Onderzoekers kunnen deze prestatieverbetering nog niet verklaren, omdat alle meetwaarden van de lopers in vergelijking met de controlegroep gelijk waren. Er zijn geen aanwijzingen voor ongewenste effecten van taurine. 

Taurine komt ook in veel pre workouts voor, en verbetert het uithoudingsvermogen en de doorbloeding. Dit kan de prestaties van zowel kracht- als duursporters verbeteren.

BCAA

Aminozuren zijn zeer belangrijk voor onder andere spieropbouw, en komen vaak ook voor in pre workouts. Branched Chain Amino Acids, afgekort tot BCAA’s, zijn drie aminozuren die voor spieropbouw heel belangrijk zijn. Alledrie zijn het ook essentiële aminozuren, wat betekent dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet binnenkrijgen. het gaat om leucine, valine en isoleucine. Deze houden de levels van eiwit in de spieren op peil, en zorgen er ook voor dat de eiwitsynthese wordt verhoogd. Hiermee kan je spierafbraak tegen gaan. Andere onderzoeken wijzen uit dat BCAA’s voor de meeste mensen geen voordelen bieden. Voor vegetariërs en veganisten kan het wel voordelen bieden.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten of proteïnen. Ze spelen een belangrijke rol in het herstel en opbouw van spiermassa en het voorkomen van spierafbraak. Om die reden bevat het beste pre workout supplement meestal een of meerdere aminozuren. 

Beta-alanine is een veel voorkomend aminozuur in de beste pre workout supplementen. Het werkt doordat er minder snel verzuring in je spieren optreedt. Je hebt dan meer uithoudingsvermogen en kracht. Soms kun je tintelingen voelen wanneer je een pre workout genomen hebt met dit stofje. Andere aminozuren die je vaak tegenkomt zijn citrulline malaat en taurine, die allebei een vergelijkbaar effect hebben. 

Carnitine

Ook carnitine maakt vaak onderdeel uit van de ingrediënten van de beste pre workout. Het is een aminozuur dat voorkomt in vlees en melkproducten en bovendien door je lichaam zelf wordt aangemaakt in de lever en de nieren. Bij de vetverbranding en bij de opname van koolhydraten door je lichaam speelt carnitine een belangrijke rol. Carnitine levert daarnaast een bijdrage aan het transport van het bloed naar de spiercellen en om vetzuren om te zetten in energie is ook carnitine nodig. De aanbevolen dosis ligt tussen de 0,5 en 2 gram. Carnitine wordt niet zo goed door het lichaam opgenomen. Dit verbetert als je het inneemt met koolhydraten, maar dit is niet altijd wenselijk als je wilt afvallen.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat L-carnitine een positief effect heeft op het herstel. De zuurstofvoorraad in de spieren wordt verbeterd, het uithoudingsvermogen neemt toe en de productie van rode bloedcellen wordt ook verbeterd.

Creatine monohydraat

Creatine is het meest onderzochte supplement voor spieropbouw, en heeft 100 procent bewezen invloed op de opbouw van spieren, kracht en uithoudingsvermogen. Er gaan veel verhalen over, maar in feite is creatine voor elk mensen voordelig. Het is een lichaamseigen stof die ook in bepaalde voeding voorkomt, maar niet in optimale concentraties. Creatine zit ook vaak in pre workouts, maar niet in de meest optimale doseringen. Je moet het dan alsnog bij slikken. Het is dus geen must dat dit in een pre workout supplement zit, maar kan wel voordelen bieden.

Nog meer ingrediënten in een pre workout

Hierboven hebben we de meest voorkomende ingrediënten in pre workouts behandeld. Deze komen in vrijwel alle formules voor, zij het in andere doseringen. Uiteraard vind je ze niet overal allemaal terug, maar over het algemeen vormen bovenstaande ingrediënten de basis van vele pre workouts. Maar er zijn nog meer ingrediënten die je zeer regelmatig terug ziet komen. Ook daarvan vinden we het belangrijk dat ze worden behandeld. Dat doen we hieronder!

Beta Alanine

Beta-Alanine verbetert je kracht en uithoudingsvermogen. Je lichaam gebruikt Beta-Alanine om carnosine te vormen. Deze stof zorgt voor een regulering van de PH-waarde van je lichaam en hierdoor heeft beta-alanine een positieve invloed op de energievoorziening van je lichaam en de opname van melkzuur door je spieren. Op basis van onderzoek lijkt de combinatie van Beta-Alanine en creatine een versterkend effect te hebben. [1] Neem drie tot vier weken een dagelijkse dosis van 2 tot 5 gram en hou daarna een rustperiode aan van drie tot vier weken om gewenning te voorkomen. Beta-alanine is hierdoor een stof die we vaak terug zien komen in verschillende pre workouts. 

Citrulline Malaat

Citrulline malaat is een van de middelen die er vooral voor zorgen dat je een betere pomp ervaart tijdens en na het trainen. Dit ziet er natuurlijk leuk uit, en kan je motiveren om nog wat extra uit je training te halen. Dat is echter niet het enige effect. Het zorgt er namelijk ook voor dat er meer bloed naar je spieren gaat. Hierdoor komen er ook belangrijke stoffen voor het herstel van je spieren in je spieren, waardoor je sneller kan herstellen. Dit maakt van citrulline malaat een goede toevoeging, die je ook in veel varianten zal terugvinden.

Veelgestelde vragen over pre workouts

Het gebruik van pre workouts is populair, maar er zijn ook veel vragen over. Niet zo gek, want het effect is per variant en per persoon verschillend. Het is dan ook lastig om altijd goed in te schatten wat wel en niet werkt. Met de bovenstaande informatie hebben je hiermee als het goed is al voor een aanzienlijk deel op weg geholpen, maar we hebben ook nog het antwoord op de twee meest gestelde vragen over pre workouts. Hieronder kijken we naar zowel de voor- als de nadelen.

Wanneer neem je een pre-workout?

Pre workouts innemen, wanneer kun je dat het beste doen? Je wist natuurlijk al dat je een pre workout supplement vóór het trainen inneemt! Maar wanneer dan precies? Het heeft even tijd nodig om in te werken, en dit kan per product en samenstelling wat verschillen. Over het algemeen kun je een half uur voor het begin van je fitness sessie  aanhouden. In dat geval profiteer je ongeveer één tot anderhalf uur van het effect van je supplement.

Wat zijn de voordelen van een pre workout?

De belangrijkste reden dat mensen een pre workout nemen is het stimulerende effect. Dit is dan ook het grootste voordeel. Dit hoeft nog niet eens fysiek te zijn, maar ook mentaal kan je het net die boost geven die je voor de training nodig hebt. Met name cafeïne is hiervoor verantwoordelijk in een pre workout. Daarnaast zitten er vaak toevoegingen in die ook een positief effect hebben. Denk aan aminozuren, creatine en verschillende vitaminen en mineralen. Hierdoor kan een pre workout ook bijdragen aan betere prestaties en een sneller herstel. Je weet nu inmiddels wat de beste pre workout is, dus kun je ook gaan genieten van alle voordelen ervan.

Wat zijn de nadelen van een pre workout?

Vaak stellen mensen de vraag of een pre workout slecht is. Het gebruik van pre workouts kan in sommige gevallen nadelen met zich mee brengen. Ze bevatten bijvoorbeeld vaak een hoge dosering cafeïne, wat zeker niet voor iedereen geschikt is. Wanneer je hier gevoelig voor bent kun je er hartkloppingen, hoofdpijn of een opgejaagd gevoel van krijgen. Ook kun je door cafeïne vaak slechter slapen. Om die reden is het gebruik van pre workouts wat later op de dag niet aan te raden. Verder heb je nog het risico dat je afhankelijk wordt van een pre workout, met name mentaal.

Is pre workout slecht voor je?

Of pre workout slecht voor je is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ingredienten die het bevat, de dosering, je persoonlijke gezondheidstoestand en hoe je het supplement gebruikt. In sommige gevallen kan het gebruik van pre workout supplementen voordelen hebben, zoals het verbeteren van de energie, focus en uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Echter, pre workout supplementen kunnen ook bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn, misselijkheid, hartkloppingen en een hoge bloeddruk.

Het is daarom belangrijk om altijd te letten op de ingredienten en de dosering van een pre workout supplement en om te overleggen met een arts voordat je het gaat gebruiken. Het is ook verstandig om pre workout supplementen te gebruiken in combinatie met een gezonde voeding en reguliere oefeningen, in plaats van als vervanging hiervan.

Wetenschappelijke bronnen:

[1]: Hoffman, J., Ratamess, N., Kang, J., Mangine, G., Faigenbaum, A., & Stout, J. (2006). Effect of creatine and beta-alanine supplementation on performance and endocrine responses in strength/power athletes. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 16(4), 430–446. https://doi.org/10.1123/ijsnem.16.4.430
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17136944/ 

Lees meer over supplementen

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.