De 5 beste pre workout supplementen van 2022

Pre workout supplementen zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden. De meeste varianten bestaan uit creatine, snelle koolhydraten, aminozuren, vitaminen en vrijwel altijd cafeïne. De precieze samenstelling verschilt echter per product, en er zijn ontzettend veel verschillende varianten beschikbaar. Hierdoor is het lastig te bepalen welke nou het beste zijn, en wat überhaupt goede opties zijn. 

Het aanbod aan pre workout supplementen is enorm en de samenstelling van alle supplementen is anders. Wil jij weten wat de beste pre workout supplementen zijn? Wij hebben daarom hieronder beschreven welke ingrediënten wel en niet voordelig zijn, en waar je voordeel uit zou kunnen halen. Daarnaast hebben we de 5 beste pre workout supplementen op een rijtje gezet. Zo wordt het in huis halen van een goed pre workout supplement een heel stuk makkelijker!

50+

Producten bekeken

70+

Bronnen onderzocht

350+

Reviews gelezen

40+

Uren besteed

Wat is de beste pre workout?

Wij kunnen ons zo voorstellen dat je geen zin hebt om alle opties met elkaar te gaan zitten vergelijken, en zelf uit te zoeken welke de beste optie is voor jou. Het kost nogal wat tijd om zelf alle pre workout supplementen met elkaar te vergelijken. Welke pre workout is het beste?

Daarom beginnen we met de onze top 5. De experts van VetGezond hebben deze vergelijking al voor je gemaakt. We nemen je het werk dus uit handen. Uiteraard hebben de experts deze supplementen allemaal zelf getest, en daarnaast is er ook gekeken naar de dosering, de smaak, de ingrediënten en de prijs van de supplementen. Ook hebben we rekening gehouden met erkende aanbieders, zodat het product altijd veilig kan worden gekocht. Zie de top 5 hieronder!

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. Body & FitCreapure Creatine€29,99125€0,24Poeder
2. XXL NutritionCreatine Monohydraat€16,95Poeder
3. PE NutritionSimply Creatine€21,9942€0,52Poeder
4. Best Body NutritionCreatine Monohydrate€21,9950€0,44Poeder
3. Optimum NutritionCreatine (Micronised)€22,9993€0,25Poeder

1. XXL Nutrition - Black Label Pre Workout

Deze black label pre workout van XXL nutrition is de opvolger van Unleash. Het is een innovatie pre workout met een nog betere samenstelling, en nog meer effectieve ingrediënten. Je vindt in deze pre workout onder andere Beta-Alanine, Taurine, L-citruline, Arginine en Cafeïne. Daarnaast zitten er nog unieke toevoegingen met patent bij, zoals EnXtra en Capsimax. Verder zitten er nog een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen in. Deze pre workout is ondanks dat laag in calorieën, suikers en vetten. Het past daarmee dus prima in elk dieet. Er wordt enkel gebruik gemaakt van de hoogste kwaliteit supplementen, zodat het voor zowel beginners als gevorderden geschikt is. Het kan niet alleen worden gebruikt voor een krachttraining, maar ook voor een cardiotraining of CrossFit workout. Je kan de pre workout makkelijk mengen met een drankje of water.

Voordelen

Nadelen

Body & fit

Creapure

2. Cellucor - C4 Original Pre Workout

Deze C4 pre workout is door de samenstelling bijzonder krachtig, zodat je voor een uitstekende training kan gaan. C4 Original Pre Workout van Cellucor is één van de beste pre workouts dankzij verschillende unieke eigenschappen. Het supplement bevat creatine, die je dus niet meer los hoeft te nemen. Daarnaast bevat het meerdere vitaminen en mineralen, en een aantal aminozuren.

Voordelen

Nadelen

3. XXL Nutrition - Blast

Blast is de efficiente pre-workout om jouw trainingen in record tempo naar een hoger niveau te tillen. Wil je dit ook nog eens doen op basis van hoogwaardige ingrediënten? Dan is deze pre-workout geschikt voor jou. Dit supplement bevat onder andere citruline malaat, beta-alanine en taurine waardoor jij zonder bijwerkingen voor een optimaal resultaat knt gaan. Met een prijs die neerkomt op minder dan €0,90 per serving zit je hier goed!

Voordelen

Nadelen

4. Cellucor - C4 Ultimate Pre Workout

Deze variant van Cellucor C4, de Ultimate, is niet voor de zwakkeren. Deze is gemaakt voor mensen die echt over alle limieten heen willen gaan in de gym. Hard werken, zweten en offers willen brengen moet geen probleem zijn voor jou. Wanneer jij jezelf hierin herkent, is de C4 misschien wel geschikt voor jou. Hiermee pers je elke herhaling eruit, pak je zwaardere gewichten dan ooit en behaal je echt resultaten.

Voordelen

Nadelen

5. Applied Nutrition - ABE Ultimate Pre Workout

Deze ABE Pre workout van Applied Nutrition is uniek samengesteld, zodat jij het allerbeste uit jezelf kan halen. Zo bevat deze variant creatine, niacine, cafeïne, taurine en nog veel meer. Al deze ingrediënten hebben bewezen positieve effecten.

Voordelen

Nadelen

Ingrediënten van pre workout

Pre workout is natuurlijk een verzamelnaam van supplementen met uiteenlopende ingrediënten. Wanneer je dit ziet staan weet je daarom niet altijd waar je naar moet kijken en waar je op moet letten. Wat de verschillende ingrediënten precies zijn en wat ze doen is niet altijd duidelijk. Ook dit hebben we wat makkelijk voor je gemaakt, door de meest voorkomende ingrediënten stuk voor stuk toe te lichten. We kijken naar de werking en de voordelen. Op deze manier kun jij voortaan makkelijker een keuze maken voor de juiste pre workout.

Cafeïne

Wat is creatine monohydraat?

Creatine monohydraat is op de markt sinds begin jaren ’90, en toen al werd het direct gezien als een soort wondermiddel. Het beloofde een krachttoename van ongeveer 10 procent. En het mooie is: dat maakt het nog waar ook. Volgens de huidige studies is creatine monohydraat het meest effectieve supplement dat beschikbaar is. Creatine is naast een voedingssupplement ook gewoon een lichaamseigen stof, die vooral voorkomt in de spieren van zoogdieren. Het is eigenlijk een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen.

Creatine zorgt ervoor dat je spieren worden voorzien van energie. Je spieren verbruiken ongeveer 2 gram creatine per dag. Het menselijk lichaam kan creatine zelf aanmaken uit de aminozuren arginine, glycine en methionine, en bewaart ook zelf een voorraad ervan. Om de hoeveelheid creatine in je lichaam op peil te houden, moet je deze stof ook uit voeding en / of supplementen halen.

Creatine is dus als supplement beschikbaar als creatine monohydraat en is veruit het meest verkochte product waarmee je je dagelijkse dosis flink kunt verhogen. Bovendien heeft het de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Het zorgt voor een groter volume van de spiercellen en ook voor meer spierkracht. Zeker als je ernaar streeft om je fysieke prestaties te verhogen, kan je lichaam wel wat extra creatine gebruiken in de vorm van een supplement.

Hoe werkt creatine monohydraat?

Zodra je lichaam creatine opneemt uit voeding of supplementen, wordt het voornamelijk omgezet in creatinefosfaat. Creatinefosfaat dient als een soort opslag reservoir voor de regeneratie van ATP. ATP is verantwoordelijk voor het leveren van ‘snelle’ energie in het spierweefsel. Wanneer de energievoorraden in je spiercellen opraken, voorziet creatinefosfaat je snelle spiervezels op korte termijn weer van nieuwe ATP.

Wanneer je creatine neemt (als je huidige creatine waarden laag zijn) kan je kracht toenemen. Daardoor kun je intensiever trainen. Bovendien wordt je fosfaatmetabolisme verhoogd, waardoor je minder snel vermoeid raakt en je uiteindelijk dus méér kunt trainen. Ook kun je sneller aan de volgende inspanning beginnen doordat creatine mogelijk de afbraak van eiwitten vermindert.

Wat doet een creatine supplement?

Creatine zorgt er voor dat je langer en intensiever door kunt trainen. Hoe werkt dat precies? Wanneer het lichaam creatine opneemt, of dat nou uit voeding of supplementen is, zet het het grootste deel hiervan om in creatinefosfaat. De taak van creatinefosfaat is het transporteren van ATP naar de spieren, en dan specifiek naar type-2 vezels. ATP is een energieleverancier voor onder andere je spieren. Hierdoor is de energie die op korte termijn beschikbaar is in je spieren, groter naarmate de toevoer van creatine groter wordt. Het effect hiervan is simpel gezegd dat je spieren sneller kunnen samentrekken en effectiever werken.

Je raakt dus niet meer zo snel vermoeid wat er dus voor zorgt dat je het langer vol kunt houden. Het nemen van creatine leidt dus tot een verhoging van je prestaties bij korte en intensieve oefeningen. Denk hierbij aan krachttraining of sprinten. In de praktijk kun je dan tijdens krachttrainingen meer herhalingen uitvoeren en met zwaardere gewichten gaan trainen. Door omhoog te gaan in het aantal kilo’s waarmee je een oefening uitvoert, kun je sneller spiermassa opbouwen. Op deze manier zorgt creatine er dus voor dat je door het gebruik er van sneller spiermassa zult gaan opbouwen.

Het is ook goed om te weten dat de werking van creatine bij iedereen anders is, waardoor het effect dus bij iedereen anders kan zijn. Er zijn mensen die amper of niet reageren op creatine supplementen. Vegetariërs en veganisten ervaren overigens vaak wel meer effecten van creatine supplementen, omdat zij het niet via vlees binnen kunnen krijgen. De effecten van suppletie zijn dan natuurlijk groter.

Creatine is dus in essentie een lichaamseigen zuur wat er voor zorgt dat het je spieren worden voorzien van energie. Je lichaam is ook in staat zelf creatine aan te maken, een proces wat plaatsvindt in je lever, alvleesklier en nieren. Volgens verschillende onderzoeken maakt een menselijk lichaam tot wel twee gram creatine aan per dag. Dit doet het lichaam door in zowel de alvleesklier en de lever de verschillende stoffen uit je voeding te verwerken, wat ook wel synthetiseren wordt genoemd.

Creatine wordt bij dit proces opgebouwd uit drie aminozuren. Dit zijn glycine, methionine en arginine. Per dag kan je lichaam maximaal 5 gram creatine opslaan, wat ook de reden is dat 5 gram vaak de aangeraden hoeveelheid is. Krijg je meer binnen? Dan wordt dat simpelweg afgebroken en via je nieren weer uitgescheiden.

Daarnaast kun je creatine ook uit voeding halen, zoals rood vlees en het is ook terug te vinden in verschillende vissoorten. Hoewel we het dus wel uit onze voeding kunnen halen, is dit bij lange na niet voldoende. Vis en vlees kunnen dus worden beschouwd als creatine bronnen, echter bevat 100 gram vis of vlees niet meer dan 0,7 gram creatine. Als je dus tussen de 2 en 3 gram creatine nodig hebt op dagelijkse basis, is alleen vis en vlees eten niet voldoende.

Formule

Uiteraard heeft creatine ook een formule, en als je de werking van creatine tot in detail wil begrijpen zou je dit ook moeten begrijpen. Creatine is dus naast een supplement ook gewoon een lichaamseigen stof, die vooral in de spieren voorkomt. Het dient als tussenproduct bij de energievoorziening in je lichaam, bij de spier- en zenuwcellen. Je lichaam is zelf in staat het aan te vullen en heeft een voorraad beschikbaar.

Onderzoek

Tot op de dag van vandaag wordt er uitgebreid onderzoek gedaan Creatine Supplementation. De National Library of Medicine heeft al vele onderzoeken hierover gepubliceerd. Er wordt gesteld dat creatine relatief veilig is om te suppleren, en dat er maar weinig bijwerkingen bekend zijn. Hoe dan ook is voorzichtigheid geboden als mensen creatine innemen, ook al zijn er tot nu toe geen complicaties vastgesteld. In combinatie met andere supplementen kunnen zich mogelijk wel complicaties (vooral met betrekking tot de lever en nieren) voordoen. Ook wordt er gesteld dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van langdurig gebruik van creatine.

Hoe doseer je creatine?

Creatine supplementen zijn poeders die je in water kan oplossen. Als ze een neutrale smaak hebben, kan je ze mixen met limonade of vruchtensap. Ook kan je de supplementen na je training toevoegen aan je bakje kwark. Het is belangrijk dat je een vaste routine opbouwt en elke dag op hetzelfde tijdstip je supplement inneemt. Om er het meeste profijt van te hebben, heb je elke dag 3 tot 5 gram creatine nodig. Na circa 30 dagen heb je de maximale opslagcapaciteit bereikt. Je gaat vanaf dat moment het effect voelen van het gebruik van creatine tijdens je krachttraining. Wil je sneller resultaat nadat je start met creatine? Begin met 5 dagen 20 gram creatine. Deze hoeveelheid verdeel je over de dag. Na deze laadfase van 5 dagen ga je verder met de reguliere dosis van 3 tot 5 gram. Het heeft geen zin om meer creatine te nemen. Je lichaam kan niet meer opslaan en de overtollige hoeveelheid verlaat je lichaam via je urine.

Er zit echter een verschil in hoe je creatine in kunt nemen. Talloze webshops bieden tegenwoordig creatine aan in zowel poeder- als pil vorm. Uit onderzoeken blijkt dat er tussen de werking geen verschil zit. Dat blijkt ook voor vrouwen zo te zijn. Echter kan het zo zijn dat poeder sneller door het lichaam opgenomen wordt, aangezien een pil eerst moet worden afgebroken voor het lichaam de stoffen kan opnemen. Echter is dit lastig te bepalen. Het beste moment van creatine inname is voor iedereen verschillend. Leeft je volgens een 16:8 of 20:4 patroon dat is het verstandig om het niet in de uren in te nemen dat je vast. Vaak wordt er gezegd dat het inname moment van creatine het beste is direct na het sporten, echter verschilt dit van persoon tot persoon.

Hoeveel creatine heb je nodig?

Het verschilt enorm hoeveel creatine je zult moeten binnenkrijgen om er een daadwerkelijk groot verschil van te gaan merken. Over het algemeen is een richtlijn van 3 gram creatine per dag gemiddeld, aangezien je lichaam ook niet meer dan 5 gram per dag kan opnemen. Het is daarom lastig, en eigenlijk haast onmogelijk, om creatine alleen uit je voeding te gaan halen. De doorgaans meest gebruikte formule voor het berekenen van je creatinebehoefte is tussen de 0,02 en 0,04 gram per kilogram aan lichaamsgewicht te berekenen. Dit zou betekenen dat je in de praktijk bij een gewicht van 80 kilogram ongeveer 2,4 gram bedraagt.

Mogelijke bijwerkingen van creatine

Creatine is een stof die je lichaam zelf ook aanmaakt, dus de stof zelf is niet schadelijk voor je lichaam en levert ook geen bijwerkingen op. Als je meer creatine tot je neemt in de vorm van supplementen kan je dit merken doordat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dit betekent ook dat je dit vocht op de weegschaal terugziet in de toename van je gewicht. Beoefen je een sport waarbij het belangrijk is om op een bepaald gewicht te blijven? Hou hier dan rekening mee. Soms kan je als gevolg van het gebruik van creatine supplementen last krijgen van maag- en darmproblemen. Probeer de hoeveelheid creatine te verminderen en kijk of je klachten afnemen. Zit je in de 5-daagse laadfase? Stap dan over op de reguliere dagelijkse hoeveelheden van 3 tot 5 gram.

Wat doet creatine in je lichaam?

Je lichaam maakt zelf creatine aan in je lever en je nieren. Om dit te kunnen doen hebben ze de aminozuren glycine, methionine en arginine nodig. Hoeveel creatine je lichaam dagelijks aanmaakt, is per persoon verschillend en hangt ook af van de hoeveelheid aminozuren in je lichaam. Het komt neer op een gemiddelde van 1 gram per dag. Het grootste deel van de creatine wordt opgeslagen in je spieren. Via je voeding krijg je dagelijks ongeveer 1 gram creatine binnen. Creatine zit vooral in vlees en vis. Om dagelijks aan 3 tot 5 gram creatine te komen moet je heel wat vlees eten. Als je vegetariër bent, is het helemaal lastig om voldoende creatine tot je te nemen. Een creatine supplement is echt een uitkomst. Het effect van creatine merk je als je intensief sport en elke dag minimaal 3 gram creatine binnen krijgt.

Innemen

Er zit echter een verschil in hoe je creatine in kunt nemen. Talloze webshops bieden tegenwoordig creatine aan in zowel poeder- als pil vorm. Uit onderzoeken blijkt dat er tussen de werking geen verschil zit. Dat blijkt ook voor vrouwen zo te zijn. Echter kan het zo zijn dat poeder sneller door het lichaam opgenomen wordt, aangezien een pil eerst moet worden afgebroken voor het lichaam de stoffen kan opnemen. Echter is dit lastig te bepalen. Het beste moment van creatine inname is voor iedereen verschillend. Leeft je volgens een 16:8 of 20:4 patroon dat is het verstandig om het niet in de uren in te nemen dat je vast. Vaak wordt er gezegd dat het inname moment van creatine het beste is direct na het sporten, echter verschilt dit van persoon tot persoon.

Creatine is daarnaast prima te gebruiken in combinatie met eiwitten. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat het een versterkende werking op elkaar kan hebben. Zo kunnen eiwitten en creatine er samen dus voor zorgen dat de spierkracht en het herstel van de spieren nog meer verbeterd. Een gevolg van creatine is dat het lichaam meer vocht op gaat slaan. Dit heeft vanzelfsprekend tot gevolg dat je lichaamsgewicht toe zal gaan nemen. Voor sommige sporters, die erg bezig zijn met het gewicht, kan dit een reden zijn om van creatine af te zien. Mocht je een sport uitoefenen waar je ingedeeld wordt op basis van gewichtsklassen, is het dus goed om je dit vooraf te realiseren.

Effect van creatine

Je lichaam zet het grootste deel van de creatine om in creatinefosfaat. Creatinefosfaat moet op zijn beurt weer adenosinetrifosfaat (ATP) naar de snelle type II vezels transporteren die in bepaalde spiercellen zitten. Zo komt er meer energie beschikbaar voor je spieren. Je spieren kunnen daardoor effectiever werken en sneller samentrekken. Bij een sprint, een haltertraining of een andere korte intensieve snelkrachtoefening heb je hier veel baat bij. Je wordt bovendien weerbaarder tijdens het sporten in warme weersomstandigheden. Doordat je meer vocht vasthoudt, ben je minder vatbaar voor uitdroging. Creatine heeft mogelijk ook een positief effect voor duursporters zoals hardlopers. Je hebt net wat meer kracht voor een eindsprint. Daarom gebruiken ook wedstrijdzwemmers vaak creatine supplementen. Bedenk wel dat je wat in gewicht aankomt doordat je vocht vasthoudt en dat kan weer een nadelig effect hebben op je snelheid. Probeer dit voor jezelf uit. Veel sporters hebben baat bij creatine supplementen door toename van kracht.

Welke soorten creatine zijn er?

Creatine komt voor in verschillende soorten en het is daarom goed om te weten waar je op moet letten. De vorm welke het meeste voorkomt is creatine monohydraat. Dit is een gezonde vorm van creatine. Daarnaast is dit ook verreweg de meest bekende vorm. Een gezonde vorm van creatine betekent dat het voor sporters dus niet schadelijk is voor de gezondheid om een langere tijd creatine te gebruiken. Als gevolg hier van staat creatine daarom ook niet op een dopinglijst geregistreerd. Het gebruik van creatine is echter alleen aan te raden wanneer er meerdere malen per week intensief wordt gesport, omdat het lichaam het anders simpelweg niet nodig heeft.

Er zijn daarnaast echter nog meer soorten creatine op de markt. Zo zie je naast de monohydraat variant tegenwoordig ook:

  • Gebufferde creatine wat ook wel Kre-Alkalyn wordt genoemd
  • Creatinenitraat
  • Creatinemalaat
  • Creatine magnesiumchelaat welke onder ander magnesium bevat
  • Creatinecitraat
  • Creatinehydrochloride

Vormen creatine supplementen

Je kunt kiezen tussen verschillende soorten creatine supplementen. Er zijn capsules, pillen en poeders verkrijgbaar. Let er wel op dat je een voedingssupplement kiest dat past bij jouw lichaam en levensstijl. Er zijn bijvoorbeeld speciale voedingssupplementen met creatine voor vrouwen. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Capsules met creatine
  • Pillen met creatine
  • Poeders met creatine

Creatine capsules en pillen

Creatine capsules zijn capsules die gevuld zijn met creatinepoeder. Je neemt deze capsules eenvoudig in met een glas water. De capsule lost op in je maag waarna het poeder vrij komt. De creatine poeder wordt vervolgens opgenomen door je lichaam. Creatine pillen of tabletten zijn vergelijkbaar met de creatine capsules.

Het voordeel van capsules en pillen is dat je niet hoeft na te denken over de dosering. Je kunt eenvoudig het aantal dat je nodig hebt bepalen, zonder dat je iets af hoeft te wegen. Je neemt een capsule ook makkelijker mee dan poeder. Een ander voordeel is de smaak: creatinepoeder kan soms niet lekker smaken.

Natuurlijk hebben deze pillen ook nadelen. Het grootste nadeel is de prijs. Je betaalt meer voor voedingssupplementen met creatine in de vorm van pillen of capsules dan voor supplementen in poedervorm.

Creatine poeder

Voordat capsules en tabletten met creatine op de markt kwamen, kon je alleen maar creatine in poedervorm gebruiken. Creatinepoeder moet je oplossen in een vloeistof. Dit kan water zijn, maar veel mensen kiezen ervoor om de creatine poeder in een shake te verwerken. Hier kan je nog andere supplementen zoals bijvoorbeeld eiwit aan toevoegen.

Een voordeel van creatine poeder is dat het relatief goedkoop is. Eén van de nadelen van creatine poeder is echter de smaak. Zeker wanneer je de poeder oplost in water, zal de korrelige structuur zorgen voor een naar mondgevoel. Je kunt dit echter eenvoudig voorkomen door te kiezen voor een eiwitshake.

Wat is de beste vorm van creatine?

De werking van creatine is duidelijk, en waarschijnlijk weet je nu ook dat jij het kan gebruiken. Het gebruik kent zowel voordelen als nadelen, en deze hebben we vast voor je uitgezocht. Het antwoord is echter vrij simpel, de goedkoopste. De goedkoopste is namelijk creatine monohydraat en dat is nog het meest effectief ook. Alle andere vormen, die allemaal duurder zijn, hebben geen bewezen voordelen en regelmatig zelfs nadelen.

De enige uitzondering hierop is creatine anhydrous, waarbij het water is verwijderd en je meer creatine krijgt. Dat kost je wel ook meer geld. Een goedkopere oplossing is dan om simpelweg wat meer creatine te nemen. Je moet wel nog kijken naar kwaliteit, want die is niet overal hetzelfde. Creapure is een van de fabrikanten die je verzekert van goede kwaliteit creatine. Voor meer informatie over creatine en je gezondheid kun je terecht bij de Gezondheidsraad.

Beste innamemoment voor creatine

Over het algemeen kun je supplementen zoals creatine het best innemen direct voor of na een training. Het licht er namelijk ook erg aan wat je zelf het makkelijkst vindt. Waar de een last krijgt van supplementen voor een training, moet de ander er daarna juist niks van hebben. Het beste moment van inname is dus niet perse voor of na je training. Dit kun je zelf indelen wanneer je het doet.

Creatine kun je daarnaast altijd het beste innemen met water, zowel pillen als poeder. Het wordt afgeraden om het te nemen met alcoholhoudende dranken en koffie of andere dranken die cafeïne kunnen bevatten. Als je de smaak, welke in veel gevallen erg meevalt, echt niet kan verdragen kun je er altijd voor kiezen om vruchtensap te gebruiken.

Wat is de oplaadfase van creatine?

De oplaadfase van creatine, ook wel de laadfase genoemd, is een periode waarin je tijdelijk te veel creatine neemt. Waar je normaal gesproken niet meer dan 5 gram per dag neemt, neemt je tijdens deze fase 20 gram per dag. Dit doe je dan voor maximaal 5 dagen. Waarom zou je dit doen? Door gebruik te maken van deze oplaadfase kun je sneller van de voordelen genieten. Echter valt dit niet zomaar aan te bevelen, dus lees je hierover goed van te voren in.

Zorgt creatine voor haaruitval?

Vaak wordt er de link gelegd tussen creatine en haaruitval. Dit blijkt echter niet helemaal terecht te zijn, aangezien er nooit een directe wetenschappelijke link tussen gevonden is. Er is een onderzoek wat dateert uit 2009 waarin wordt beweerd dat creatine haaruitval zou veroorzaken. Bij navraag bij te betrokken proefpersonen, bleek echter dat zij geen last hadden van haarverlies. Andere studies naar dit fenomeen wezen ook niet uit dat er daadwerkelijk een link te vinden was.

Wat zijn de gevolgen van een tekort of overschot aan creatine?

Zowel een creatine tekort en overschot zijn absoluut niet wenselijk. Hier geldt namelijk hetzelfde principe: alles waar te voor staat is niet goed. Hoewel er tijdens een oplaadfase bewust voor gekozen wordt om gedurende een korte periode te veel creatine te nemen, is dit niet aan te raden. Overmatig gebruik van een supplement brengt hoe dan ook risico’s met zich mee. Hetzelfde geldt voor een tekort, waar je ook op moet letten dat dit vermeden wordt. Toenemende spierpijn is vaak een signaal van een tekort.

Lees verder

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.