Aminozuren tegen haaruitval, wat kun je precies doen?

Wist je dat aminozuren tegen haaruitval kunnen helpen? Aminozuren zijn voor veel dingen belangrijk in je lichaam. Natuurlijke aminozuren tegen haaruitval zijn daarom goed om te slikken. Je lichaam heeft bijvoorbeeld collageen en keratine nodig voor een mooi en gezond lichaam. Aminozuren zijn weer de voorloper van keratine en collageen, wat beiden eiwitten in je lichaam zijn. Dat maakt dat aminozuren en haaruitval een verband met elkaar hebben, of op zijn minst kunnen hebben. Hieronder gaan we daar eens goed naar kijken.

Helpen aminozuren tegen haaruitval?

Je weet misschien wel dat vitamines goed voor je haar zijn. Vitamines en mineralen spelen dan ook absoluut een rol bij je haargroei en eventueel het verlies hiervan. Ook aminozuren en verschillende spoorelementen zijn hierbij belangrijk. Daarom kan het zijn dat aminozuren tegen haaruitval helpen. Wanneer je een tekort aan bepaalde stoffen hebt kun je dit gelukkig wel relatief eenvoudig oplossen. Zo zijn er geneesmiddelen met specifieke vitaminen of aminozuren tegen een oplossing bieden tegen haaruitval.

Wat deze producten vooral doen is het zorgen dat haar minder snel uitvalt, en tegelijkertijd versterken ze het haar. Bij erfelijke haaruitval werkt dit echter niet. Gezonde haargroei wordt gekenmerkt door een goede aanwezigheid en balans van vitaminen, aminozuren en spoorelementen. Deze houden de haarzakjes groot en dik waardoor de haren niet uitvallen. Vitamine B zorgt bijvoorbeeld voor stevige haren en tegelijkertijd voor een gezonde glans.

Aminozuren die belangrijk zijn zijn er best veel, maar veel daarvan kan gelukkig door het lichaam zelf worden aangemaakt. Je hoeft er daarom niet heel goed op te letten qua voeding. Arginine is wel een belangrijk aminozuur dat je eventueel extra zou kunnen eten, of via voedingssupplementen kunt binnenkrijgen.

Daarnaast heb je nog de spoorelementen. Zink en ijzer zijn hierbij de belangrijkste. Zink wordt in het lichaam nooit in grote hoeveelheden opgeslagen, waardoor het vaak raadzaam is om deze extra te slikken via supplementen. Ijzer heeft ook een belangrijke functie, maar dit is in principe wel voldoende via je voeding binnen te krijgen. In het algemeen kunnen we zeggen dat het verstandig is goed te kijken naar al deze zaken, en dus ook zeker naar aminozuren tegen haaruitval.

Veel mensen vragen zich ook af wat de relatie is tussen creatine en haaruitval? Indirect kan het er wel voor zorgen, maar is tot op heden geen direct verband gevonden. Meer weten? Lees snel verder!

Kunnen aminozuren haaruitval voorkomen?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar hoe zit het nou precies met aminozuren en haaruitval? Je lichaam heeft aminozuren nodig om je haar gezond en mooi te houden. Belangrijke stoffen hierbij zijn keratine en collageen. Deze stoffen worden geproduceerd door aminozuren. Je lichaam heeft de volgende stoffen nodig om keratine te produceren:

  • Arginine
  • Cysteïne
  • Lysine
  • Methionine
Aminozuren-tegen-haaruitval-voor-gezond-haar

Voor collageen heeft je lichaam lysine, methionine, proline en glycine nodig. Collageen is een bindmiddel dat ook bij bijvoorbeeld huid en nagels wordt gebruikt door je lichaam. De aminozuren die we net noemden zijn dus van groot belang. Van deze genoemde soorten behoren methionine en lysine tot de essentiële aminozuren. Dit houdt simpelweg in dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken, en jij ze daardoor uit voeding of supplementen moet halen. De niet-essentiële aminozuren, waar we hieronder nog naar kijken, kan je lichaam zelf aanmaken. Dat wil niet zeggen dat dit altijd gebeurd, want bij slechte voeding kan alsnog een tekort ontstaan.

Om alle belangrijke aminozuren binnen te krijgen heb je vaak supplementen nodig, omdat de voeding niet voor alles kan zorgen. Wanneer je deze aminozuren in de goede hoeveelheden binnenkrijgt kunnen aminozuren haaruitval tegengaan, en groei van haar bevorderen. aminozuren tegen haaruitval ervaringen laten dit ook keer op keer zien. Er zijn namelijk vele positieve aminozuren en haaruitval ervaringen. Hieronder gaan we kijken naar natuurlijke aminozuren tegen haaruitval.

Lysine

Lysine speelt dus een rol bij de productie van collageen. Hierdoor draagt het bij aan alles wat collageen betekent voor je haar. Wanneer je kijkt naar aminozuren supplementen tegen haaruitval is dit dan ook een goede optie.

Cysteïne

Cysteïne is een heel belangrijk voor je haar en daarom ook goede optie wanneer je kijkt naar aminozuren supplementen tegen haaruitval. Een kwart van de keratine wordt door dit aminozuur geproduceerd, wat het belang al wel aangeeft. Het is een semi-essentieel aminozuur, wat ook helpt het immuunsysteem te verbeteren. Omdat een slecht immuunsysteem ook haaruitval kan veroorzaken is dat een voordeel. Tot slot beschermt Cysteïne haarzakjes tegen stress, wat ze gezonder houdt en groei stimuleert.

Methionine

Deze helpt bij zowel collageen als bij keratine, en is dus heel belangrijk. Het is ook een essentieel aminozuur, wat men ook wel procollageen noemt. Lage concentraties van dit aminozuur leidt volgens onderzoek tot een mindere gezondheid en groei van het haar. Daarnaast zou het overigens ook kunnen helpen bij het voorkomen van dun en grijs haar.

Arginine

Arginine is ook een van de aminozuren tegen haaruitval. Dit semi-essentiële aminozuur is zeer prominent en heeft naast de aanmaak van keratine nog andere voordelen voor je gezondheid. Het helpt bijvoorbeeld je immuunsysteem verbeteren. Ook het haarverlies gerelateerd aan ziektes wordt verminderd door deze stof. Ook zorgt arginine voor de productie van NO en verbeterd het zowel de bloedcirculatie als de toevoer van voedingsstoffen naar haarzakjes.

Proline

Een niet-essentieel aminozuur, dat wel helpt bij de aanmaak van collageen en daarom belangrijk als een van aminozuren tegen haaruitval. Speelt overigens ook een rol bij aanmaak en behoud van kraakbeen en spierweefsel.

Glycine

Dit aminozuur speelt een grote rol bij veel zaken in je lichaam, en draagt ook bij aan de aanmaak van collageen. Het kan worden aangemaakt door je lichaam, maar in beperkte mate. Het is daarom semi essentieel en van de belangrijke aminozuren tegen haaruitval.

Conclusie:

Aminozuren kunnen helpen tegen haaruitval, maar er is meer onderzoek nodig om dit definitief te bevestigen. ​​Hoewel er studies zijn die suggereren dat dat aminozuren zoals lysine en arginine de haargroei kunnen bevorderen door de bloedtoevoer naar de haarzakjes te verbeteren, staat dit nog niet volledig vast. Haaruitval kan veel verschillende oorzaken kan hebben, zoals: 

  • Erfelijkheid
  • Hormonale veranderingen
  • Stress
  • Medicijnen

Benieuwd naar nog meer informatie over aminozuren? Lees verder over onder andere aminozuren in voeding, waar een tekort aan aminozuren toe kan leiden en wat het beste tijdstip is om aminozuren in te nemen. Voor meer advies over de veiligheid van aminozuursupppletie, kun je terecht bij de Gezondheidsraad.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…