De 5 beste supplementen voor mannen in 2023

Idealiter zouden we al onze voedingsstoffen, waaronder vitaminen en mineralen, uit onze normale voeding halen. Dit is in principe ook mogelijk, maar in de praktijk vaak lastig. Wanneer je dieet wel in orde is, maar je om welke reden dan ook toch wat extra van bepaalde stoffen wil binnenkrijgen, dan bieden supplementen een goede oplossing. Bovendien zijn er enkele stoffen die je niet voldoende uit voeding kan halen, en daarvoor zijn supplementen dus sowieso handig. Mannen hebben hierbij andere behoeften dan vrouwen. Hieronder gaan we daarom kijken naar de beste supplementen voor mannen, die hun fysieke gezondheid verbetert en ook kan ondersteunen bij sportieve doelen. Het opbouwen van spiermassa en ondersteunen van testosteron-niveaus zijn hierbij belangrijk, dus daar ligt een aanzienlijke focus op bij onze selectie.

35

Producten bekeken

11

Bronnen onderzocht

80+

Reviews gelezen

16

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

In deze test hebben we meer dan 35 supplementen voor mannen getest en met elkaar vergeleken. We hebben daarvoor 11 bronnen geraadpleegd en meer dan 80 beoordelingen gelezen om onze eigen ervaringen met de supplementen te vergelijken met wat anderen over de producten zeggen. Nadat we de producten grondig hebben onderzocht, hebben we de volgende top 5 beste supplementen voor mannen van 2023 samengesteld. Hierbij hebben we gelet op factoren zoals de hoeveelheid, prijs, certificering en zuiverheid van de producten.

De belangrijkste supplementen voor mannen zijn multivitaminen, vitamine D3, omega 3, magnesium en vitamine C. Hoewel elke man natuurlijk anders is, kunnen dit soort supplementen een goede aanvulling zijn op het dagelijkse eetpatroon. Bij het testen van deze supplementen hebben we dan ook goed gekeken naar het effect ervan op ons lichaam en mogelijke bijwerkingen. We hebben ons daarbij altijd gehouden aan de aanbevolen dosering zoals aangegeven op het product.

De beste supplementen voor mannen

Er zijn veel verschillende soorten supplementen voor mannen om de fysieke gezondheid te verbeteren en te ondersteunen bij verschillende sportieve doeleinden. De belangrijkste supplementen zijn multivitaminen, vitamine D3, omega 3, magnesium en vitamine C.

Hieronder de tabel met de beste supplementen voor mannen:

MerkSupplementPrijsDoseringenPer servingVorm
1. Ortholon Multi Vitamineralen tabletten€29,9990€0,33Pillen
2. Holland & Barrett

Vitamine D3 25 mcg tabletten

€34,99250€0,14Pillen
3. Body&FitHigh Quality Omega 3€29,99120€0,25Pillen
4. Holland & Barrett

Magnesium citraat 100 mg

€12,99100€0,13Pillen
5. Holland & Barrett

Vitamine C 1000 mg

€11,99100€0,12Pillen

Multivitaminen

Multivitaminen horen absoluut thuis in het rijtje van beste supplementen voor mannen. Deze supplementen zitten natuurlijk vol met allerlei essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Waarom zou je nou eigenlijk het gebruik van multivitaminen moeten overwegen?

Met een goede multivitamine krijg je in één klap meerdere belangrijke vitaminen en mineralen binnen. Wanneer dit kwalitatief hoogwaardige vormen van die vitaminen mineralen zijn, profiteer je hier heel erg van. Vaak vind je in dit soort supplementen vitamine B, C, A en D. Het is een heel eenvoudige manier om snel aan je behoefte wat betreft vitaminen en mineralen te komen. Ook mineralen zoals calcium, magnesium en spoorelementen als ijzer kun je vaak in dit soort pillen terugvinden. Ideaal!

Ortholon - Multi Vitamineralen tabletten

Een van de beste multivitaminen die je kan kopen is deze van Ortholon. Deze bevat alle belangrijke vitamines en mineralen, en is dus een zeer complete multivitamine. Wij vinden het erg fijn dat er bij dit product gebruik is gemaakt van een optimale dosering (in plaats van een minimale dosering). Na slechts enkele dagen gebruik voelden we ons al energieker en fitter. Volgens ons is dit supplement daarom een van de betere opties. Bovendien zijn er slechts minimale hoeveelheden van vervuilende hulpstoffen gebruikt. Zeer goede variant!

Voordelen

Nadelen

Ortholon

Multi Vitamineralen

Vitamine D

Vitamine D is sowieso een heel belangrijke stof voor iedereen. Het speelt een belangrijke rol bij allerlei processen in je lichaam en is daarom voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid van groot belang. Vitamine D zou je ook kunnen beschouwen als een hormoon. Voor mannen is dit hormoon extra belangrijk, omdat het een rol speelt bij de regulatie van testosteron. Lagere vitamine D waarden worden vaak in verband gebracht met een tekort aan testosteron. Om die reden kan het ook heel belangrijk zijn voor het opbouwen van spieren.

Vitamine D kun je op natuurlijke wijze binnenkrijgen door met name blootstelling aan de zon. Helaas schijnt de zon in Nederland niet zo heel vaak, dus is dat waarschijnlijk niet voldoende. Als gevolg hiervan hebben veel mensen in Nederland een tekort aan vitamine D. Ook uit groenten zou je het kunnen halen, maar ook daarbij is het behalen van optimale waarden lastig. Daarom zouden we iedereen aanraden om altijd vitamine D als supplement te slikken. Mannen die een fit en gespierd lichaam willen, zouden dit al helemaal moeten doen.

Holland & Barrett - Vitamine D3 25 mcg tabletten

Vitamine D is dus van groot belang, en dit supplement van Vitakruid is een hele goede optie. Deze bestaat uit de hoogst biologisch beschikbare vorm van vitamine D3, waardoor je lichaam het heel goed kan opnemen. Wij vonden het erg fijn dat deze pillen makkelijk in te slikken zijn. Ook waren we blij om te zien dat de verpakking 100% recyclebaar is (zowel pot als dop). Extra punten voor de verpakking dus!

Voordelen

Nadelen

Holland & Barrett

Vitamine D3 25 mcg tabletten

Omega 3

Goede vetten zijn enorm van belang, en omega 3 is misschien wel de belangrijkste soort vet. We krijgen namelijk vaak teveel omega 6 binnen, en te weinig omega 3. Je treft omega 3 vooral aan in vette vis. Omega 3 is heel belangrijk voor je gezondheid in de hersenen, je cognitieve vermogens, voor je hart en bloedvaten, voor je mentale gesteldheid en voor je fysieke gezondheid in het algemeen. Omega 3 vetzuren worden beschouwd als essentiële voedingsstof, omdat we dit niet zelf kunnen produceren. We moeten daarom vertrouwen op onze inname van voeding om de benodigde inname te bereiken.

Bijkomend belangrijk punt voor mannen, is dat de inname van voldoende omega 3 de testosteronwaarden lijkt te ondersteunen, en wellicht zelfs te verhogen. Wanneer de verhouding omega 6 en omega 3 goed is, is dit zeer gunstig voor je gezondheid en ook je spieropbouw. Let er ook op dat je vooral EPA en DHA moet binnenkrijgen. Plantaardige bronnen van omega 3 bevatten met name ALA. Een supplement kan een goede oplossing zijn om je behoefte omega 3 te behalen.

Body & Fit - High Quality Omega 3

Een optimaal dieet kan niet bestaan zonder goede bronnen van omega 3. Wanneer je dit niet voldoende binnenkrijgt, of zeker wil weten dat dit wel zo is, dan is dit supplement een goede optie. Deze omega 3 is afgeleid van visolie en is van zeer goede kwaliteit. Elke portie van een capsule bevat 223 mg omega 3, wat een aanzienlijk deel van de dagelijkse behoefte is.

Wij hebben het gebruik van dit supplement als zeer aangenaam ervaren, aangezien de pillen geen nare bijsmaak hebben (zoals bij sommige visolie pillen wel het geval is). Omdat we er maar één per dag van hoefden te nemen, was het ook makkelijk om toe te voegen aan onze dagelijkse routine. Wat is er nu beter dan een omega-3 supplement dat ook nog eens vitamines en mineralen bevat? Het feit dat dit supplement eigenlijk alles in één is vinden wij geweldig.

Voordelen

Nadelen

Body & Fit

Multi+Omega-3

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat heel belangrijk is voor verschillende lichaamsfuncties. Veel mensen gebruiken dan ook een magnesium supplement om een gezond dieet aan te vullen. Niet zo gek, want een tekort aan magnesium kan leiden tot vele symptomen. Een goede manier om voldoende magnesium binnen te krijgen is het combineren van een gebalanceerd dieet met magnesium tabletten.

Holland & Barrett - Magnesium citraat 100 mg

Dit magnesium supplement bevat per tablet maar liefst 100 mg magnesium, wat neerkomt op 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Wij merkten daardoor dat we ons minder vermoeid voelden en fitter in het algemeen. Magnesium helpt dan ook bij een normale werking van de spieren en ondersteunt de hersen- en zenuwfuncties. Zeer belangrijk dus voor ons als mannen, en zeker voor sportieve mannen.

Een groot voordeel van dit supplement was dat we geen last kregen van onze darmen, wat een veel voorkomend probleem is bij het gebruik van magnesium supplementen. Waarschijnlijk kwam dit doordat het supplement uit magnesium citraat bestaat, wat de best opneembare vorm van magnesium is. Bovendien vereist deze vorm geen spijsverteringsactiviteit om opgenomen te kunnen worden door het lichaam.

Voordelen

Nadelen

Holland & Barrett

Magnesium citraat 100 mg

Vitamine C

Veel mensen, en zeker ook mannen, slikken een supplement met vitamine C. Niet zo gek, want vitamine C is heel belangrijk. Dit mag dan ook absoluut niet in onze lijst ontbreken. Om zowel fysiek als lichamelijk goed te kunnen functioneren, is het van groot belang om voldoende vitamine C binnen te krijgen. In principe kun je uit normale voeding vrij eenvoudig veel vitamine C halen. In groenten en bepaald soort fruit zitten bijvoorbeeld veel van deze vitamine. Toch slaagt niet iedereen erin om voldoende gezond en gevarieerd te eten, waardoor je toch een tekort aan vitamine C zou kunnen ontwikkelen. Om dit te voorkomen is het nemen van een vitamine C supplement een goede optie. Zo weet je in elk geval zeker dat je geen tekorten gaat ontwikkelen.

Holland & Barrett - Vitamine C 1000mg

Dit supplement van Holland & Barret is een goede aanvulling op je dagelijkse voeding. Aangezien wij (vrijwel) elke dag ons behoorlijk inspannen in de sportschool, was het fijn om op deze manier ons immuunsysteem extra te ondersteunen. We voelden ons al snel minder vermoeid en een stuk energieker (wellicht doordat vitamine C de opname van ijzer bevordert). De pillen zijn aan de grote kant, maar we konden ze gelukkig alsnog makkelijk innemen.

Voordelen

Nadelen

Holland & Barrett

Vitamine C 1000mg

Supplementen gebruik onder mannen

Waarom is het nou verstandig voor mannen om supplementen te nemen? Onderzoek heeft in elk geval uitgewezen waarom veel mannen supplementen nemen. Er is een grote groep mannen gevraagd waarom ze supplementen namen. Hierbij was het mogelijk om meerdere antwoorden te selecteren, vandaar dat je boven de 100% uitkomt als je alle percentages bij elkaar optelt.

  • Het beschermen van het lichaam tegen ziektes, dus voor preventie. 48%
  • Vanwege het vermoeden dat men te weinig uit normale voeding binnen krijgt. 40,3%
  • Omdat het wordt geadviseerd voor de leeftijd. 17,8%
  • Op advies van een specialist. 15,5%
  • Omdat het zou kunnen helpen tegen een ziekte of aandoening. 14%
  • Op advies van een vriend, familielid, collega of kennis. 11,6%

Mannen gebruiken overigens vaker een multivitamine met mineralen dan veel andere vormen van supplementen. [1]

Wat is de beste multivitamine voor mannen?

Wil jij weten wat de beste multivitaminen voor mannen is? Wij hebben het vast voor je uitgezocht en hebben alle informatie overzichtelijk op een rijtje gezet. De selectie voor de beste multivitamine voor mannen is gemaakt op basis van meer dan 40 producten die met elkaar zijn vergeleken. Hier is een top 3 uit naar voren komen, welke je vind in ons artikel hierover.

Meer energie

Energie is super belangrijk, met name voor actieve mannen. Goed presteren op werk, progressie boeken in de gym en ook nog een sociaal leven onderhouden kost simpelweg veel energie. Ook dat kun je met name halen uit voeding, maar supplementen kunnen je hierbij ondersteunen. Ze kunnen helpen bij een goede aanmaak van energie in het lichaam, zonder dips, bijvoorbeeld. Er zijn ook supplementen die je direct energie geven. Er zijn vele supplementen speciaal gemaakt om je te voorzien van optimale energie, zodat jij als man kan floreren.

Voeding vormt de basis

Supplementen zijn zeker een goede optie, en al helemaal wanneer je een sportieve man bent met een druk leven. Wanneer je overweegt om een of meerdere supplementen te gaan gebruiken, zijn bovenstaande opties goede keuzes. Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat goede voeding altijd de basis is. Supplementen zijn hierop een aanvulling, maar mogen nooit dienen als vervanging. Wanneer je tekorten hebt, zou de eerste stap dan ook moeten zijn om je dieet te verbeteren. Dit is vaak voor veel mensen zeker mogelijk. Wanneer dit niet lukt, kan een supplement uitkomst bieden.

Wetenschappelijke bronnen:

Lees meer over voedingssupplementen

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.