G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen Voedingssupplementen

Multivitaminen, waar zijn ze nou goed voor?

Delen
Multivitaminen bevatten verschillende soorten vitamines en mineralen

Multivitaminen, veel mensen gebruiken ze al omdat ze denken een tekort te hebben aan vitaminen. Zeker in de winter is een tekort aan vitamine D veel voorkomend. Die kan je natuurlijk apart slikken maar je kunt ook gebruik maken van multivitaminen. Wees wel goed op de hoogte van de eventuele bijwerkingen van een multivitamine voordat je er gebruikt van maakt. Wat dat precies zijn gaan we jou hieronder uitleggen.

Wat zijn multivitaminen?

Het woordje multi zegt het eigenlijk al. Meerdere vitaminen in 1 tabletje. Multivitaminen zijn supplementen die een aantal mineralen en vitamines bevatten. Welke vitaminen erin zitten dat is per merk verschillend. Het is vaak zo dat alle 13 de vitamines en de meest belangrijke mineralen in een multivitamine zitten. We halen even de belangrijkste vitaminen ertussenuit en bespreken die even met je.

Vitamine A

Vitamine A, een in vet oplosbare vitamine die je voor een deel binnen krijgt via voeding maar ook voor een deel door je lichaam zelf wordt aangemaakt. Het zit vooral in dierlijke voedingsmiddelen zoals vis en leverworst maar kan ook door je lichaam zelf aangemaakt worden uit natuurlijke kleurstoffen die uit plantaardige voedingsmiddelen komen zoals bananen en wortels. Vitamine A is vooral goed voor het in standhouden van je gezichtsvermogen, het behouden van een normale huid, het behouden van je ijzergehalte en het ondersteunt het immuunsysteem. Ook voor het behouden van je slijmvliezen is het goed.

Vitamine B6

Deze vitamine kan je lichaam niet zelf aanmaken maar krijg je enkel via je voeding binnen en speelt een grote rol in je lichaam. Het helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en het vrijmaken van energie in voeding. Vitamine B6 helpt ook bij de regulatie van hormonen in je lichaam, het behouden van een heldere geest en het verminderen van vermoeidheid. Ook voor je zenuwstelsel is vitamine B6 van groot belang.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine die in water oplosbaar is. Deze wordt gemaakt door bacteriën in je maag-darmkanaal van dieren. Dit is dan ook de rede dat deze vitamine het meest voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen zoals vis, vlees, zuivel en eieren. Het menselijk lichaam maakt vitamine B12 aan in de dikke darm maar wordt niet opgenomen door het menselijk lichaam. Een tekort aan vitamine B12 kan met een heleboel lichamelijk klachten samenhangen. Het draagt bij in de aanmaak van rode bloedcellen, het vrijmaken van energie uit voeding, het ondersteunen van het immuunsysteem, het hebben en behouden van een heldere geest en goed geheugen, helpt tegen vermoeidheid en ondersteunt de werking van het zenuwstelsel. Bij een groot tekort aan de belangrijke vitamine B12 krijg je vaak injecties.

Multivitaminen vormen een ideale tussenoplossing om in één klap veel verschillende soorten voedingsstoffen binnen te krijgen
Een voorbeeld van multivitaminen in voeding.

Multivitamine, multivitaminen of multivitamines?

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je nu multivitamine, vitaminen of vitamines zegt. Het komt alle drie op hetzelfde neer. De meest voorkomende zijn wel mulitvitaminen of mulitvitamine. Het heeft verder geen enkel verschil.

Supplementen

Wanneer je supplementen slikt is dat een mooie aanvulling op je dagelijkse voeding. Het is per persoon verschillende waar men behoefte aan heeft wat supplementen aan gaat. Je kunt gebruik maken van multivitamine bruistablet maar ook voor een multivitamine kauwtablet. Wanneer je gebruik maakt van een bruistablet kan je deze gewoon in lekker koud water op laten lossen en het dan opdrinken. De smaken zijn verschillend. Voor iedereen is er dus wel een goede oplossing te vinden zodat je de supplementen in kunt nemen.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Er zit een verschil in wat mannen, vrouwen en kinderen nodig hebben aan dagelijkse hoeveelheid vitaminen. Daarom zijn er voor alle drie ook verschillende multivitaminen gemaakt. Voor vrouwen heb je bijvoorbeeld de Multi Vrouw tabletten en de Multi Vrouw 50+. Deze laatste is voor vrouwen die in de overgang zitten. Er zitten extra vitamines in die helpen bij het behouden van sterke botten en ook een ondersteuning bieden voor de blaas. Voor mannen zijn er onder andere Multi Man tabletten. Deze zijn vooral gericht op de energie van de man. Er zitten spier ondersteunende stoffen in en stoffen die het afweersysteem ondersteunen.

Kinderen

Voor kinderen zijn er een aantal verschillende opties. Je hebt namelijk Multi Tiener voor haar 12+ wat bijdraagt aan een normale hormoonhuishouding. Ook zit hier extra silicium in om glanzend haar te behouden. Je hebt ook Multi Tiener voor Hem 12+ tabletten. Daar zit onder andere vitamine D extra in wat goed is voor de spieren.

Welke multivitaminen zijn het beste?

Welke het beste zijn is eigenlijk niet goed te zeggen. Het ligt er ook echt aan welke vitaminen jij tekort komt en wat jij graag bij wil vullen. Er zijn ook multivitaminen die speciaal geschikt zijn voor mensen die veel sporten maar ook voor mensen die leven als vegetariër of veganist. Deze laatste groep heeft zeker andere behoeften dan dat iemand heeft die wel dierlijke producten eet. Veganisten hebben een grote kans op een B12 te kort en dat zullen ze dan heel graag bij willen vullen. Voor het vinden van de beste supplementen kun je altijd organisaties als de Gezondheidsraad raadplegen.

Tags