Vitamines voor gezond en goed groeiend haar

Wie zich wilt verdiepen in een gezondere levensstijl komt automatisch terecht bij vitamines en mineralen. Deze vormen namelijk de basis voor een goed en gezond leven. Over het algemeen is het wel bekend dat ze een positieve werking hebben op je gezondheid. Dat vitamine C een bevorderende werking heeft op je weerstand is dan ook niets nieuws. Wat voor veel mensen wel nog onbekend is, is dat verschillende vitamines een positieve werking kunnen hebben op je haar. Deze worden ook wel haar vitamines of haar vitaminen genoemd.

Vitamines voor je haar

Doorgaans zijn de vitamines uit het B-complex en vitamine C goed voor de groei van je haar. Je haargroei wordt gestimuleerd en zo gaat je haar glanzen en wordt het dikker. Vandaar dat deze vitamines ook doorgaans bekend staan als vitamine voor dikker haar. Wanneer je voldoende vitamine B en C binnen krijgt, heeft je haar de voedingsstoffen die het nodig heeft. Doorgaans bevat een gezond en evenwichtig voedingspatroon genoeg van deze vitamine. Het mineraal zink heeft daarnaast ook een positieve invloed op het haar.

Werken ze wel?

Elk proces in je lichaam heeft direct of indirect vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen plaatsvinden. Het is dus logisch dat vitamines nodig zijn voor een gezonde haargroei. Wilt dit dan zeggen dat alle kale mannen een vitaminetekort hebben? Nee, absoluut niet zelfs. Wanneer je haar dunner en verzwakt aanvoelt, kan het zijn dat er een vitaminetekort in je lichaam is ontstaan. Wanneer je er een gezonde levensstijl op nahoudt, zal een tekort niet snel ontstaan. Als je toch last hebt van een tekort, kun je er voor kiezen om voedingssupplementen te gaan gebruiken. Welke voedingssupplementen er zijn lees je hier. Haar vitaminen werken dus echt, al lost 1 tablet of pil niet meteen het probleem op.

Hoe lang duurt het voordat de vitamines werken?

Hoewel we het liefst zo snel mogelijk van het probleem af zouden, kan het enige tijd kosten. Vandaag een supplement aanschaffen betekent niet dat je er morgen vanaf bent. Het lichaam heeft tijd nodig om het (herstel)proces op gang te laten komen. Een tekort ontstaat (gelukkig) ook niet binnen een dag. Het is van groot belang dat je haar vitaminen consequent gebruikt. Dat betekent dat je niet af en toe eens een pilletje kan slikken. Wanneer je het goed gebruikt, zou binnen een half jaar resultaat mogelijk moeten zijn.

Werkt biotine goed voor je haar?

Biotine, beter bekend als vitamine B8, zou volgens velen een positieve werking hebben op je haargroei. Vitamine B8 wordt daarom vaak samen genoemd met haar vitamines. Maar is dit wel zo? In principe wel. Zo helpt biotine namelijk bij het verwerken en omzetten van vetten, koolhydraten en eiwitten. B8 helpt zorgt er dus mede voor dat ons lichaam in staat is ze op te nemen. Hierdoor speelt het een belangrijke rol voor gezond haar. Zonder B8 (biotine) kan je lichaam dus onvoldoende voedingsstoffen opnemen waardoor tekorten ontstaan.

Hoe weet ik of ik er last van heb?

Gemiddeld genomen heeft een persoon tot wel 100.000 haren op zijn of haar hoofd. Er moeten er dus wel heel wat uitvallen voordat we dit echt merken. Meestal kun je (beginnend) haaruitval herkennen aan haren op kleding. Meestal vallen haren op je kleding en valt het wel op dat het steeds meer wordt. Hoewel haaruitval heel normaal is, is het goed om actie te ondernemen als het te veel wordt. Je kunt een vitamine of mineralentekort laten uitzoeken door middel van een bloedtest. Deze test kan precies aanwijzen waar eventuele tekorten zijn ontstaan.

Wist je dat aminozuren en creatine ook een link hebben met betrekking tot haaruitval? Je leest hier hoe dat precies zit.

Welke symptomen moet ik op letten?

Wees gerust, je haar zal niet van de een op de andere dag ineens uitvallen. Wanneer er een tekort ontstaan zou zijn, geeft je lichaam dit altijd aan. Dit doet het lichaam door middel van symptomen. Deze symptomen beginnen vaak licht (gelukkig), en kunnen hierdoor dus makkelijker herkend worden. Veelvoorkomende symptomen voor beginnend verzwakt haar zijn:

  • Roos in het haar
  • Extreem veel witte en rode bulten op de huid
  • Haaruitval
Vitamines haaruitval

Haar vitamines kopen

Dat vitamines goed zijn voor je haar, kan makkelijk op een verpakking worden gedrukt. Dit wilt nog niet meteen zeggen dat het supplement voldoende werkzame stoffen bevat. Het etiket is hierin dus je beste vriend. Let dus altijd goed op het etiket en bekijk de dosering.

Daarnaast wil het niet altijd zeggen dat een duurder supplement ook beter werkt. Bekijk altijd de concentratie van de stof waar je naar zoekt, en baseer daar je keuze op. Mocht je vragen hebben over voedingssupplementen, kun je altijd om advies vragen bij een deskundige.

Verschillende merken

Er zijn een aantal verschillende merken in Nederland die zich hebben gespecialiseerd op het gebied van haar vitaminen. Onthoud goed bij het kopen van supplementen dat de prijs nooit leidend mag zijn. Het wilt namelijk niet zeggen dat een supplement met een duurdere prijs beter werkt.

Voedingssupplementen als aanvulling

Hoewel haaruitval kan voelen als een acuut probleem, is het van belang dat je weet waar je moet zoeken. Het dringende advies dat voeding je basis moet vormen, blijft namelijk ook in dit geval van kracht. Als het dan  alsnog niet lukt om het met gezonde voeding op te lossen, kunnen supplementen helpen. Voor advies kun je altijd om hulp vragen bij een huisarts of een deskundige. Er zitten namelijk risico’s verbonden aan ongecontroleerd gebruik van voedingssupplementen. Welke dat zijn lees je hier.

Haaruitval, haargroei en dikker haar

Vitamines, mineralen en voedingssupplementen helpen op allerlei aspecten voor het behoud van je haar. Zo helpen ze tegen haaruitval, stimuleren ze de haargroei en zorgen ze zelfs voor dikker haar. Zoals eerder al genoemd, draagt vitamine B8 bij aan een mooie volle bos haar. Het klopt dus dat vitamines helpen tegen haaruitval en kunnen helpen bij het behoud van dikker haar.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…