Selenium, wat is het precies en waar zit het in?

Selenium of ook wel seleen genoemd is een spoorelement. Het zit in de lever en bied vooral bescherming aan de rode bloedlichaampjes en cellen zodat die niet beschadigd raken. Selenium en zink zijn twee aparte mineralen maar woorden vaak in 1 adem genoemd omdat ze vaak met elkaar samenwerken. Daarnaast is het ook van groot belang om de bijwerkingen van selenium te weten. Bij een te hoge dosering kan selenose optreden. Hierdoor kan je huid geel kleuren en kan er zelfs haaruitval plaatsvinden. De bovengrens hiervoor is 750µg tot 800µg (microgram).

Waar is het goed voor?

Vitamines en mineralen zijn goed voor je lichaam. Selenium of ook wel seleen genoemd is 1 van die mineralen die essentieel is voor ons. Net zoals alle andere mineralen zit het in voeding. Op de vraag waar is het goed voor kunnen wij je de volgende antwoorden geven.

 • Zorgt ervoor dat zware metalen die in je voeding zitten minder giftig zijn. Wanneer je teveel aan metalen in je lichaam hebt kan dit namelijk leiden tot een vergiftiging.
 • Zorgt voor een goede werking van de schildklier.  In zekere zin kan een tekort of juist een teveel aan selenium dus zorgen voor gewichtsschommeling. Dit komt omdat je schildklier verantwoordelijk is voor je spijsvertering.
 • Beschermen gezonde cellen tegen schade van buitenaf. Het draagt dus samen met zink bij aan een goed immuunsysteem.
 • Zorgen voor gezond sperma. De kwaliteit van je sperma hangt samen met de hoeveelheid selenium.
 • Zorgen voor stevige nagels en gezond haar. Echter is het wel zo dat wanneer je een teveel aan selenium hebt je juist haarverlies en zelfs verlies van nagels kunt krijgen. Ook je tanden kunnen er heel zwak van gaan worden.

Is het nou waar of niet waar dat creatine zorgt voor haaruitval? Hoewel vaak gedacht wordt van wel, is hier nog nooit een directe aanleiding voor uit onderzoek naar voren

Selenium en zink

Je zult er misschien nog niet heel vaak over gehoord hebben maar selenium is heel belangrijk voor je gezondheid. Samen met zink draagt dit mineraal bij aan een goed immuunsysteem. Beide zijn mineralen wat betekent dat we het uit voeding binnen krijgen. Heel veel hebben we van deze mineralen niet nodig maar ze zijn wel essentieel voor ons lichaam. Het onderhoud namelijk verschillende lichaamsprocessen zoals de stofwisseling en de functie van de schildklier. Omdat zowel selenium als zink een goede samenwerking met elkaar hebben worden ze vaak in 1 adem genoemd. Ze hebben bijna dezelfde eigenschappen en vullen elkaar aan daar waar het nodig is.

Supplementen

Zink en selenium zitten vaak in 1 supplement bij elkaar. Dit omdat ze zo goed met elkaar samenwerken. Een selenium supplement is vrij verkrijgbaar. Toch is het niet verstandig om zomaar een selenium supplement te gebruiken. Je kunt selenium namelijk over doseren. Wanneer dit het geval is dan kan je last krijgen van haarverlies, verlies van je nagels en tanden, huidbeschadigingen en aandoeningen aan je zenuwstelsel.

Selenium-zit-vooral-in paranoten

Hoeveelheid selenium per dag

De gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag van selenium ligt op 55 microgram. Dit is de hoeveelheid die een volwassen mens per dag ongeveer nodig heeft. De aanbeveling vanuit de Gezondheidsraad ziet er als volgt uit:

Kinderen

6-11 maanden15 microgram per dag
1-2 jaar20 microgram per dag
2-6 jaar25 microgram per dag
7-10 jaar30 microgram per dag
10-13 jaar40 microgram per dag
Hoeveelheid selenium (seleen) voor kinderen.

Vrouwen

14-17 jaar50 microgram per dag
18 jaar en ouder70 microgram per dag
Zwangere vrouwen60 microgram per dag
Vrouwen die borstvoeding geven60 microgram per dag
Hoeveelheid selenium (seleen) voor vrouwen.

Mannen

14-17 jaar60 microgram per dag
18 jaar en ouder70 microgram per dag
Hoeveelheid selenium (seleen) voor mannen.

Overschrijd deze hoeveelheid selenium per dag niet. Dit kan bijzonder schadelijk zijn op de lange duur voor je lichaam en dat is iets wat je beslist niet moet willen. Het is dus ook echt niet per definitie zo dat je de inname van mineralen en vitamine niet kunt over doseren. Vooral bij mineralen is dit iets wat zeker wel kan gebeuren en waardoor je dan bepaalde klachten kan gaan ontwikkelen. Het kan juist tegenwerken en je gezondheid schade aanbrengen.

Selenium tekort

Alhoewel een selenium te kort in ons land niet gauw voorkomt kan het natuurlijk voor komen dat het wel gebeurd. De symptomen die je kunt hebben wanneer je een tekort aan seleen hebt zijn de volgende.

 • Hartstoringen
 • Spierpijn
 • Spierzwakte

Het is dus raadzaam wanneer je last hebt van deze symptomen om eens je seleniumgehalte na te laten kijken. Ga niet zomaar zelf dokteren als je een van deze symptomen hebt. Daar zijn ze te ernstig voor. Zeker wanneer het gaat om hartstoringen moet je er zeker niet te lang mee wachten om ermee naar de dokter te gaan. Wij zeggen altijd beter een keer te veel dan een keer te weinig.

Voeding

Wanneer blijkt dat je een seleen tekort hebt kan je ook wat aanpassingen doen in je voeding om dit tekort weer op te vangen. Naast paranoten zit selenium in nog veel meer voedingsmiddelen. Zo zit het onder andere in:

 • Gevogelte
 • Vis
 • Granen

Om aan te geven waar selenium het meest in zit, hebben we de volgende tabel samengesteld. Houdt er wel rekening mee dat de hoeveelheid selenium is berekend op basis van 100 gram per voedingsmiddel. 100 gram paranoten bevat veel meer dan de referentie inname. Eet dus nooit zomaar de 100 gram van een willekeurig voedingsmiddel.

VoedingsmiddelHoeveelheid selenium per 100 gram
Paranoten1900 mcg
Inktvis65 mcg
Zeetong60 mcg
Tonijn (blik)55 mcg
Chiazaad55 mcg
Hoeveelheid selenium per voedingsmiddel.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…