G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen

Vitamine B8, wat is het en waar zit het in?

Delen
Vitamine B8 biotine

Vitamine B8, is dat hetzelfde als biotine? Je lichaam heeft vitamine B’s nodig om koolhydraten, suikers, eiwitten en vetten om te zetten in energie. Er zijn verschillende vitamines binnen de B groep en ze hebben allemaal hun eigen specifieke werking. Vitamine B8 is bijvoorbeeld extra belangrijk om huid en haren gezond te houden. Wellicht dat men het daarom vroeger vitamine H noemde. Een andere benaming voor vitamine B8 is Biotine.

Wat is biotine?

Zodra je vitamine B8 binnenkrijgt zet je lichaam dit om in Biotine. Er zijn twee vormen, te weten Biotine en Biocytine. Biocytine is in feite Biotine gekoppeld aan een aminozuur (eiwitbouwsteen). Beide vormen worden doorgaans Biotine genoemd en spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling van vet en suiker. Ook zorgt Biotine ervoor dat je lichaam vetzuren produceert. Vetzuren zijn onder andere van belang om bepaalde, in vet oplosbare, vitamines op te kunnen nemen. Vitamine A, D, E en K zijn vitamines die zonder vetzuren niet opgenomen kunnen worden.

Waar is vitamine B8 goed voor?

Naast het ondersteunen van een adequate opname van in vet oplosbare vitamines heeft vitamine B8 nog meer positieve eigenschappen. Biotine helpt ook om de conditie van haar en huid optimaal te houden.

Omdat vitamine B8 oplosbaar in water is en het lichaam niet zelf Biotine kan aanmaken, is het belangrijk dat je dagelijks voedsel eet om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine B8 tot je neemt. Je vindt vitamine B8 in eieren, sojaproducten, noten en pinda’s. Lever is ook een grote bron van vitamine B8.

Omdat vitamine B8 in veel voedingsmiddelen voorkomt, ligt het niet voor de hand dat je een tekort aan Biotine ontwikkeld. Mocht dit toch gebeuren, dan heeft dit meestal te maken met situaties waardoor je een verhoogde toevoer van vitamine B8 nodig hebt. Bijvoorbeeld als je veel rauwe eieren of voeding met rauw eiwit eet. Rauw eiwit bevat het stofje Avidine en dat zorgt ervoor dat je lichaam geen Biotine kan opnemen.

Vitamine B8
Vitamine B8

Wat zijn de symptomen van een tekort?

Bij een gezond eetpatroon komt een tekort niet vaak voor. Tekenen van een tekort aan vitamine B8 zijn onder andere:

  • Moeheid
  • Spierpijn
  • Bloedarmoede
  • Verminderde eetlust
  • Broze nagels
  • Dunner wordend haar
  • Droge huid
  • Uitslag rond ogen, neus en mond

Volgens de Gezondheidsraad hebben gezonde volwassenen minimaal dagelijks 40 microgram vitamine B8 nodig. Voor kinderen gelden lagere richtlijnen.

Sommige situaties vragen om een hogere dagelijkse inname. Bijvoorbeeld bij mensen die roken, veel alcohol drinken of een verminderde opname hebben door een maag- en darmaandoening. Ook vrouwen die borstvoeding geven hebben meer vitamine B8 nodig.

Wat zijn de symptomen van een overschot?

Een teveel aan vitamine B8 komt nagenoeg niet voor. Ook zijn er geen schadelijke effecten of andere nadelen van een overschot aan Biotine bekend. Er zijn daarom ook geen maximale hoeveelheden vastgesteld.

Is vitamine B8 goed voor je haar?

Vitamine B8 heeft een positieve wisselwerking met diverse enzymen, vetzuren en andere vitaminen uit de B-groep. Hierdoor draagt het bij aan een gezonde haargroei. Ook wordt vitamine B8 gebruikt om de conditie van huid en haar op peil te brengen en te houden.

Omdat het gezond houden van huid en haar wordt toegeschreven aan Biotine, wordt vitamine B8 vaak gebruikt in supplementen die specifiek bedoeld zijn voor een gezonde instandhouding van haar en huid. Dergelijke supplementen bevatten naast vitamine B8 meestal ook vitamine C, zink, foliumzuur en andere vitaminen en mineralen. Deze gecombineerde supplementen worden vaak aangeboden in de vorm van kauwtabletten en gummies.