Natuurlijke vitamines en synthetische uitgelegd

Natuurlijke vitamines en synthetische hebben zowel overeenkomsten als verschillen. Vitamines zijn micronutriënten die je nodig hebt om gezond te blijven. In totaal zijn er dertien vitamines en je hebt ze allemaal nodig. Drie van de dertien (K, D en B3) kan je lichaam zelf aanmaken, weliswaar met behulp van andere stoffen. Voor de overige tien ben je volledig afhankelijk van voeding (natuurlijk) of supplementen (synthetisch). Natuurlijke vitamines komen uit planten of dieren die geschonken worden door de natuur. Synthetische vitamines worden in tegenstelling tot natuurlijke vitamines door de mens in laboratoria gemaakt. In deze blog wordt het verschil tussen natuurlijke vitamines en synthetische vitamines in begrijpelijke taal uitgelegd. En wordt je geïnformeerd over vitamines en welke soort de voorkeur genieten.

Echter, ongeacht of vitamines natuurlijk of synthetisch zijn, zodra je ze via voedingssupplementen inneemt komen ze uit een lab. Er groeien immers geen pillen of capsules in bomen. Kortom, hét artikel als je je afvraagt of je beter natuurlijke vitamines of synthetische vitaminesupplementen kan slikken.

Verschil in opname van natuurlijke vitamines en synthetische

Hoewel de oorsprong van synthetische en natuurlijke vitamines verschilt, maakt het voor je lichaam meestal niet veel uit. Zolang de actieve vorm van de betreffende vitamine maar terug te vinden is in het supplement. De werking is in je lichaam hetzelfde, ongeacht of je de natuurlijke of synthetische versie te pakken hebt.

Wat wel kan verschillen tussen natuurlijke vitamines en synthetische is de manier waarop je lichaam de werkzame stof in de vitamine opneemt. Over het algemeen is de natuurlijke variant van een vitamine beter opneembaar. In natuurlijke voeding bevindt zich doorgaans de combinatie van vitamine en andere stoffen om opname in je lichaam te ondersteunen. Meestal moet je lichaam eerst allerlei processen opstarten om bij het actieve onderdeel van de vitamine te komen. Hiervoor zijn dan andere stoffen nodig. Bij een synthetisch vitaminesupplement kan dit proces al in het laboratorium zijn gedaan. De werkzame stof (actieve onderdeel van de vitamine) is dan direct of beter opneembaar.

Natuurlijke vitamines en synthetische
Natuurlijke vitamines en synthetische

Welke zijn beter?

Alle vitamines, natuurlijke vitamines of synthetisch, die je binnenkrijgt door voeding of supplementen komen via je maagdarmkanaal in je darmen terecht. Daar worden ze via de darmwand opgenomen in je bloed en getransporteerd naar je lichaamscellen. Hiervoor zijn ook andere stoffen nodig. Deze kunnen al aanwezig zijn of moeten ook via voeding of supplementen binnenkomen. Daarom worden synthetische voedingssupplementen ook vaak gecombineerd met andere vitamines en/of mineralen. De absorptie (vermogen om de vitamine op te nemen) kan dan worden verbeterd.

Hieronder een overzicht van vitamines. Per vitamine is aangegeven of je beter de natuurlijk of synthetische vorm neemt. Als het voor je lichaam niet uitmaakt dan staat er geen verschil.

Veel mensen denken doorgaans dat je beter natuurlijke vitamines kunt kopen. Zoals te zien in het overzicht hierboven, hoeft dat dus niet altijd zo te zijn. Bij sommige vitamines maakt het zelfs niet uit of je natuurlijke vitamines synthetische vitamines koopt.

Welke lossen tekorten beter op?

Voordat je aan de slag gaat met supplementen slikken, kun je beter eerst de status laten checken. Dit kan je aanvragen via je (huis)arts. Dan weet je exact welke vitaminetekorten je moet aanpakken.

Of je synthetische of natuurlijke vitamines kiest om tekorten op te lossen, hangt dan van de vitamine af. En natuurlijk van je eigen mogelijkheden. Hierboven zie je welke makkelijker voor je lichaam is, maar het ligt natuurlijk ook aan je eetpatroon. Eet je bijvoorbeeld weinig voedsel met vitamine A (vooral in dierlijke producten)? Dan ben je wellicht beter af met de synthetische variant. Wat betreft de vitamines uit de B-groep, die kun je bij tekorten bij voorkeur aanvullen met een vitamine B-complex supplement. Deze is synthetisch maar omdat de B’s elkaar enorm ondersteunen, haal je het meest rendement uit een B-complex supplement.

Voedingssupplementen voor natuurlijke en synthetische vitamines

Het kan voorkomen dat de werkzame stof van een natuurlijk vorm van een vitamine, net even iets anders is. Als men die werkzame stof dan in een capsule of tablet stopt, wordt het een natuurlijk supplement genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij vitamine E.

Er is veel verschil in de kwaliteit van vitaminesupplementen. Per definitie geldt niet dat duurdere vitaminesupplementen altijd beter zijn. Lees daarom goed het etiket zodat je weet welke werkzame stof je van de vitamine binnenkrijgt. Veel vitamines hebben meerdere werkzame stoffen die net even iets anders kunnen zijn. Het is verstandig om je eventueel te verdiepen in je vitaminetekort, zodat je weet welk supplement je moet kiezen. Volg ook altijd de adviezen van de Gezondheidsraad, deze worden niet voor niets opgesteld.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…