De 5 beste eiwitrepen van 2023

Eiwitrepen, met andere woorden repen die een grote hoeveelheid eiwitten bevatten, zijn een ideale en snelle manier om extra eiwitten tot je te nemen. Dat is handig want iedereen heeft baat bij voldoende eiwit inname. En dit geldt zeker voor mensen die regelmatig in de sportschool te vinden zijn. Andere sportievelingen die bijvoorbeeld aan duursporten doen, hebben eveneens meer eiwitten nodig. Eiwitten zijn immers de bouwstenen van je spieren. Ook ouderen en mensen die herstellen van een operatie of ziekte kunnen baat hebben bij een extra eiwitinname.

Vind je het lastig om een telkens een eiwitrijke maaltijd te verzinnen of te bereiden? Met de 5 beste eiwitrepen die verkrijgbaar zijn, wordt het een stuk eenvoudiger om aan een gezonde eiwitinname te komen.

20+

Bars/repen bekeken

35+

Bronnen onderzocht

100+

Reviews gelezen

15+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

We hebben meer dan 20 verschillende repen erbij gehaald en getest om te kijken welke het beste zijn. Daarnaast hebben we meer dan 35 bronnen onderzocht en meer dan maar liefst 100 reviews gelezen. Al met al zijn we hier dik 15 uur mee bezig geweest. We hebben bij de repen gelet op de smaak, kwaliteit, prijs, ingrediënten en voedingswaarden.

Een goede
protein bar (Engelse en hippe benaming voor een eiwitreep) is rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten en kilocalorieën. Een nog betere eiwitreep bevat ook vezels en uitsluitend gezonde, meervoudige onverzadigde vetten. De allerbeste eiwitrepen hebben al deze eigenschappen en moeten natuurlijk ook goed smaken. We hebben dus ook gelet op wat de lekkerste eiwitrepen zijn.

De top 5 beste eiwitrepen van dit jaar:

Kortom, de beste proteïne repen bevatten naast eiwitten een boel andere goede voedingsstoffen én hebben een heerlijke smaak. Ze geven je ook een voldaan gevoel, stillen je honger en geven je spieren en de rest van je lichaam voldoende nutriënten om te herstellen. Of dit nu van een fitness workout, een hardloopparcours of van iets anders is. Onze top 5 beste proteïne repen is:

MerkSupplementPrijs (reep)StuksPrijs (doos)
1. BarebellsProtein bar€2,3312€27,99
2. Body & FitClean Protein Bar€2,6712€31,99
3. FulfilVitamin & Protein bar€2,3315€34,90
4. XXL NutritionN’Joy Protein Bar€1,8015€26,95
5. MYPROTEINImpact Bar€3,006€17,99

1. Barebells - Protein bars

De Barebells eiwitreep is volgens ons de absolute nummer 1. Dit is ongetwijfeld de beste eiwitreep die er te vinden is. De eiwitrepen van het merk Barebells zijn een uitstekende keuze als je aan de minimale aanbevolen hoeveelheid eiwitten per maaltijd wilt komen. Wij merkten dat we na het eten van deze reep langer vol zaten zonder dat we een energiedip kregen. Volgens ons dus een echte aanrader!

Een reep bevat de aanbevolen 20 gram hoogwaardige eiwitten, waardoor ze zonder twijfel op nummer 1 horen in de top 5 beste proteïne repen van onze selectie. Een reep bevat naast 20 gram eiwitten ook 17 gram koolhydraten, en slechts 1,4 gram hiervan zijn suikers. Daarnaast bevat een portie 6,8 gram vet, waarvan de helft verzadigde vetzuren zijn. Per proteïne reep kom je uit op slechts 194 kcal. Dat vonden we erg fijn, want uiteraard proberen we wel op onze lijn te letten. Het beste aan deze reep vonden wij echter de heerlijke smaak (tip van ons: kies de white chocolate almond!). Bijkomend voordeel is dat de Barebells Protein Bars vegan zijn.

Voordelen

Nadelen

Barebells

Protein bar

2. Body & Fit - Clean Protein Bar

De clean protein bar maakt zijn naam volgens ons meer dan waar. Hij is “clean” in koolhydraten (slechts 3,5 gram per reep) en verzadigde vetzuren (slechts 2,1 gram). Daarentegen is de clean protein bar hoog in vezels (maar liefst 23 gram per reep) en natuurlijk helemaal prima met betrekking tot eiwitten. De aanbevolen 20 gram per eiwitreep is precies genoeg om ons een langdurig voldaan gevoel te geven. Omdat de repen gezoet zijn met een extract van de natuurlijke zoetstofplant Stevia, is er geen extra suiker aan toegevoegd. Weinig toegevoegde suikers zijn van groot belang. Toch vonden wij ‘m heerlijk qua smaak! We hebben alle 7 verschillende smaken uitgeprobeerd, en stuk voor stuk zijn ze ontzettend lekker. Daarom behoort ook deze reep thuis in onze top 5 beste eiwitrepen.

Voordelen

Nadelen

body & fit

Clean Protein Bar

3. Fulfil Nutrition - Vitamin & Protein Bar

Een vraag die vaak wordt gesteld is: is fulfil gezond? Persoonlijk vinden wij het fijn om een reep te eten waarvan we weten dat -ie vol met vitamines zit. Zo kunnen we onze gezondheidsdoelen namelijk extra ondersteunen. Deze reep is erg lekker en absoluut niet droog of taai, dus qua structuur vonden we ‘m ook erg goed. Enige minpuntje: onze repen plakten een beetje aan de verpakking.

Goed om te weten: alle aanwezige vitaminen zijn voor 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid toegevoegd. Elke reep bevat vitamine C, E en B1, 2, 3, 5, 6, 11 en 12, evenals 15 gram koolhydraten (waarvan 1,7 gram suiker). De eiwitrepen bevatten 20 gram eiwitten per stuk en 204 kcal. 

Voordelen

Nadelen

4. XXL Nutrition - N’Joy Protein Bar

De N’Joy proteïne bars zien wij als een perfecte balans tussen smaak en gezondheidsvoordeel. Wij genoten echt van de heerlijke crunchy bite en zalige smaak. Deze eiwitreep stilde onze zoete trek meteen, en ook de vegan versie hiervan is volgens ons om van te smullen. Net zo lekker en smeuïg, maar dan zonder dierlijk eiwit (13,2 gram). De reguliere eiwitrepen bevatten 19,8 gram eiwit en 1,46 gram vezels. Dit is wel iets minder dan andere protein bars, maar ze zijn daarentegen wel weer lager in suikers (slechts 1,71 gram van alle 17,05 gram koolhydraten zijn suikers). Qua energie bevat één reep 215,58 kcal.

Voordelen

Nadelen

xxl nutrition

N' Joy Protein Bar

5. MyProtein - Impact bar

De Impact eiwitrepen van MYPROTEIN zitten boordevol eiwitten en zijn lekker smeuïg. Wij kwamen door deze repen na onze trainingen te eten sneller aan onze dagelijkse eiwitbehoefte. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en smaken. Een klein minpuntje is volgens ons dat ze erg chewy zijn, maar tegelijkertijd zorgde dat er wel voor dat we ze langzamer aten (en er langer van konden genieten). Wij namen deze repen als aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet. Volgens onderzoek mag je dit soort repen sowieso niet als maaltijdvervanger gebruiken. [1]

Voordelen

Nadelen

myprotein

Impact Bar

Welke zijn de beste eiwitrepen van 2023?

Uit de test hierboven is naar boven gekomen dat de Barebells eiwitrepen de beste proteine repen zijn. Dit zijn de beste proteïne repen door de voedingsstoffen zoals onder andere de hoeveelheid eiwitten in combinatie met de smaak. In deze lekkere eiwitrepen zitten tot wel 20 gram eiwitten per reep, een ongekend hoog aantal! Bovendien zijn het dus ook nog eens redelijk gezonde proteine snacks. Andere repen bevatten vaak 10 tot 15 gram, wat ook al een goede hoeveelheid eiwitten is. Het is daarnaast ook nog eens een smeuïge reep, en dus totaal niet droog!

Ook de Vegan variant van Barebells scoort goed, wat dit de lekkerste én de beste vegan eiwitreep maakt die er te vinden is! Deze vegan variant is gemaakt van eiwitten met een plantaardige oorsprong.

We hebben veel verschillende eiwitrepen getest waarbij de bovenstaande 5 de beste zijn volgens het team van VetGezond. Het aanbod van proteïne repen in Nederland groeit met de dag, dus de resultaten kunnen wisselen. Voornamelijk het aantal repen dat vanuit de Verenigde Staten deze kant op komt is enorm. 

De lijst is dus samengesteld op basis van een langdurig en zorgvuldig uitgevoerd onderzoek. Hierbij is kritisch gekeken naar ingrediënten, samenstelling en smaak. Belangrijk is ook dat een reep niet teveel gram suiker bevat.  Let daarnaast ook op het soort eiwit waar de reep van gemaakt is. Sommigen zijn namelijk gemaakt van bijvoorbeeld soja eiwit. Hierdoor kunnen de voedingswaarden verschillen. Ook de smaak kan hierdoor verschillen, waardoor dit juist niet of wel de lekkerste eiwitrepen voor jou zijn. 

Wat zijn eiwitrepen?

Eiwitrepen, vaak ook proteïne repen genoemd door veel mensen, zijn heel eenvoudig gezegd precies wat de naam doet vermoeden; repen met veel eiwit. Deze eiwitrijke repen zijn super populair geworden als makkelijke manier om eiwitten binnen te krijgen, en als gezonde snacks voor sportieve mensen. Ze passen daarom ook goed in een gezonde levensstijl. Maar wat zijn nou de beste proteïne repen?

De vraag naar gezonde snacks neemt toe, en goede eiwitrepen zijn vormen een gezond tussendoortje in een volwaardig voedingspatroon. Voornamelijk de vraag naar gezonde proteïne snacks neemt wereldwijd toe. Vooral omdat je snel en makkelijk aan je eiwitbehoefte kunt komen. Dit is belangrijk voor je herstel en het behouden en opbouwen van spiermassa. De beste eiwitrepen vormen vaak een gezond en tevens een eiwitrijk tussendoortje en zijn daarom erg populair.

Beste eiwitreep voor het afvallen

Eiwitrepen, ook wel bekend als proteïnerepen, kunnen soms nogal relatief veel calorieën bevatten. Wanneer je wilt afvallen en alsnog een eiwitreep na het sporten wilt eten, is het verstandig om te kijken naar de hoeveelheid calorieën. Suiker zorgt voor meer calorieën, dus kies tijdens het afvallen voor een reep die nagenoeg helemaal suikervrij is of in ieder geval een verlaagd gehalte aan suiker bevat. Eiwitten geven wel snel een verzadigd gevoel, waardoor je er lang en snel vol door zit.

Let op er wel op dat de beste eiwitrepen niet altijd helpen bij het afvallen. Dat niet alleen, want alleen calorieën wilt niet altijd iets zeggen. Kijk altijd naar de complete lijst met ingrediënten en voedingswaarden.

Als een product geen suiker bevat, wilt dat bijvoorbeeld niet automatisch zeggen dat het dan ook gezond is. Producten kunnen namelijk suikervervangers bevatten zoals bijvoorbeeld sukrin (erythritol), stevia, glycerol of stevia. Zoetstof in plaats van suiker wilt niet altijd zorgen voor een verbetering of dat een product daarvan gezonder wordt.

Voordelen van eiwitrepen

De hierboven genoemde proteïnerepen zijn allemaal rijk aan goede eiwitten. Dit zorgt ook voor een verzadig gevoel. En dit geldt in het algemeen ook voor andere eiwitrepen die verkrijgbaar zijn. Onderling verschillen ze voornamelijk in de hoeveelheid. Niet alleen de hoeveelheden koolhydraten, eiwitten, vetten, suikers, vezels en/of andere stoffen maar ook in de hoeveelheid van de eiwitreep zelf. Aan de wat grotere repen heb je misschien met 1 per dag voldoende. Van de wat kleinere repen zul je er wellicht 2 per dag nemen.

Het grote voordeel van alle eiwitrepen is natuurlijk dat zij een snelle en makkelijke manier zijn om je dagelijkse hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Simpelweg door een eiwitreep te nuttigen na je training, voorzie je jouw spieren direct van voldoende bouwstoffen om optimaal te herstellen. En de proteïnerepen zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Dus er zit er altijd wel eentje (waarschijnlijk wel meer) tussen die jouw favoriet gaat worden.

Een klein overzichtje met de grootste voordelen van eiwitrepen op een rijtje?

  • Een handzaam tussendoortje
  • Stilt ook de lekkere/zoete trek
  • Snel te nuttigen, geen bereiding vereist
  • In veel verschillende smaken verkrijgbaar
  • Altijd exact weten hoeveel eiwitten je binnenkrijgt
  • Bevat veel minder vet, kcal en suikers dan reguliere candybars
 

Maak er een gewoonte van om dagelijks een proteïnereep te eten, bijvoorbeeld na je training of op momenten dat je simpelweg wat meer energie kunt gebruiken. Let er dan wel op dat je een van de beste eiwitrepen kiest, in plaats van iets met veel koolhydraten of snelle suikers. Hier haal je een beter energie-rendement uit een eiwitreep met veel suikers. Chocoladerepen met extra eiwitten geven je ook een meer voldaan gevoel. Hierdoor lukt het beter om het bij één tussendoortje te houden en heb je minder de neiging om te blijven snacken. Super handig als je de inname aan calorieën wilt beperken.

Vegan eiwitrepen

Let er goed op dat niet alle  eiwitrepen vegan proteïne repen zijn. In veel verschillende soorten repen zitten nog dierlijke producten verwerkt. Als het er niet specifiek bij vermeldt staat dat het gaat om een vegan protein bar, kun je er vanuit gaan dat deze niet vegan is. Een veel verkochte vegan eiwitreep is de Vegan Protein Bar van Body & Fit. Deze kun je hier online bestellen.

Waarom eiwitrepen voor duursporters?

Het is dus voor fanatieke sporters van groot belang om voldoende eiwitten binnen te krijgen, met name voor behoud en opbouw van spiermassa. Daarom wordt er hierbij vaak gedacht aan krachtsporters, maar ook voor duursporters is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hiervoor zijn de beste eiwitrepen dus uitermate geschikt. Volgens het Voedingscentrum zou je als duursporter 1,2 tot 1,4 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig hebben. 

In de praktijk ligt de behoefte echter vaak hoger. Als we toch uitgaan van 1,4 gram en iemand van 75 kilo nemen, heb je al ruim 100 gram eiwit per dag nodig. Je kunt dit zeker binnenkrijgen uit normale voeding, maar met wat supplementen zoals een eiwitreep is het makkelijker. Op deze manier kan je ook je eiwitinname beter verdelen over de dag. 

Bovendien is het goed om na de training direct je eiwitten aan te vullen, voor een goed herstel. Ook hiervoor is een eiwitreep ideaal. Eiwitrepen zijn dus ook voor duursporters heel goed en handig.

Waar zijn eiwitrepen goed voor?

Kort gezegd zijn eiwitrepen goed om snel en relatief gezond veel eiwitten binnen te krijgen. Het kan nogal lastig zijn om tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht uit voeding te halen, dus proteïne repen en eiwitshakes zijn hiervoor een makkelijke oplossing. Eiwitten ondersteunen het herstel van spieren en vormen belangrijke bouwstenen, dus het is belangrijk om als sporter en niet-sporter voldoende binnen te krijgen.

Het is niet aan te bevelen om meerdere repen per dag te eten. De belangrijkste eiwitten haal je uit je voeding. Eiwit pillen, shakes, repen en andere supplementen dienen puur als aanvulling op een gezond en gevarieerd dieet. 

Wist je dat je heel eenvoudig zelf eiwitrepen kunt maken? Lees hier hoe je dat doet. Kleine spoiler: een protein bar zelf maken is eenvoudiger als je denkt!

Hoeveel eiwitrepen mag je per dag?

In principe is er geen maximale hoeveelheid eiwitrepen per dag vastgesteld. Het is doorgaans gebruikelijk om er maximaal 1 per dag te eten, omdat de rest van je eiwitten afkomstig is uit voeding. Als je meer dan 1 eiwitreep per dag eet, loop je de kans dat je teveel eiwitten binnenkrijgt op een dag. Ook al heb je een reep met niet al te veel eiwitten, is het alsnog aanbevolen om er maximaal 1 per dag te eten. Als er minder eiwitten inzitten, wordt dit namelijk aangevuld met koolhydraten waarvan teveel ook absoluut niet goed is.

Wetenschappelijke bronnen:

[1] Jovanov, P., Sakač, M., Jurdana, M., Pražnikar, Z. J., Kenig, S., Hadnađev, M., Jakus, T., Petelin, A., Škrobot, D., & Marić, A. (2021). High-Protein Bar as a Meal Replacement in Elite Sports Nutrition: A Pilot Study. Foods (Basel, Switzerland), 10(11), 2628. https://doi.org/10.3390/foods10112628

Meer weten? Lees verder over eiwitten:

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Onze bestsellers

Bestseller #1

Barebells Protein Bars

€2,33

5/5

Bestseller #2