Wat is gezond en wat niet?

Van veel verschillende voedingsmiddelen, is vaak nog niet direct bekend of het wel of niet gezond is. Dit kan variëren van eten tot drinken, en van tussendoortjes tot toetjes. We leggen je hier uit per product waar jij een vraag over hebt of het gezond is of niet. Want dat het niet slecht is, wilt niet perse zeggen dat iets gezond is.

Voedingsmiddelen

Van veel verschillende voedingsmiddelen is niet altijd meteen bekend of dat het gezond is of niet. Weet jij bijvoorbeeld van rijst, kaneel of pindakaas of dat het gezond is? Vaak is er geen universeel antwoord op deze vraag, aangezien er van ieder product bijna wel een goede en een slechte variant te vinden is. Heb jij een vraag over een product wat je hier niet tussen ziet staan? Neem dan gerust contact met ons op.

Is muesli gezond?

In essentie is muesli gezond, echter geldt dit bij lange na niet voor alle soorten muesli. Je hebt namelijk verschillende soorten muesli, waarbij de een gezonder is als de ander. Let hierbij op hoeveel (toegevoegde) suikers er in het pak zitten. Er is tegenwoordig ook een nutri-score op veel verpakkingen te vinden, echter geeft dit soms nogal een vertekend beeld. Producten die alsnog veel suikers bevatten kunnen een A-score halen, dus laat je niet alleen hierdoor leiden.

Zijn augurken gezond?

Meteen zo’n product waarvan veel mensen niet weten of het gezond is of niet: augurken. Zijn augurken gezond? In essentie is een augurk gezond, maar wees voorzichtig. Een rauwe augurk heeft namelijk nog niet heel veel smaak, daarom worden ze vaak in zout gelegd en zitten ze vaak in een pot met zuur. Dit vormt de smaak die wij gewend zijn.

Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?

Als Nederlanders eten we het vaak, maar zijn witte bonen in tomatensaus gezond of juist niet? Voor wie een kort en bondig antwoord zoek op deze vraag: het antwoord is ja. Echter, je voelt hem al aankomen, er is een maar. Hoewel bonen in essentie gezond zijn, blijft het natuurlijk de meest gezonde optie om ze zelf klaar te maken en ze niet kant en klaar te kopen. In het artikel hierover hebben we alles eenvoudig voor je op een rijtje gezet.

Is eten uit een airfryer gezond?

Hoewel hij er nog niet heel lang is, heeft nagenoeg elk huishouden in Nederland er tegenwoordig één in huis. Maar is eten uit een airfryer gezond? Het lijkt in eerste instantie gezonder, omdat er natuurlijk geen frituurvet aan te pas komt. Hoewel de hete lucht inderdaad voor minder vet zorgt, maar dit het alles behalve gezond. Dit hangt namelijk sterk af van het soort product dat je er in klaar maakt en nog van een aantal andere factoren. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan snel verder!

Frisdranken

Doorgaans bevat frisdrank veel suiker en daarmee dus ook veel calorieën. Hoewel dit niet voor alle soorten frisdrank geldt, wilt dat niet zeggen dat de een gezonder is in vergelijking met de ander. Minder suiker of minder calorieën betekent niet automatisch “gezonder”. Wanneer je iets wilt drinken dat gezond is, dan zul je het bij water moeten houden.

Zowel frisdank met suiker als zonder bevatten allerlei stoffen welke de kans op diabetes type 2 aanzienlijk verhogen. Dit onderzoek onder Mexicaanse vrouwen laat zien dat het risico op diabetes type 2 aanzienlijk toeneemt door gezoete frisdranken te drinken.

Wilt dat zeggen dat je helemaal geen frisdrank meer mag drinken? Nee, dat ook weer niet. Je mag absoluut nog wel hier en daar eens genieten van een glaasje fris, maar beperk de hoeveelheid.

Is Crystal Clear gezond?

Deze vraag zien we vaak voorbij komen, aangezien doorgaans bekend is dat frisdrank verre van gezond is. Maar is Crystal Clear gezond? Hoewel er relatief weinig suikers in zitten, wilt dat niet zeggen dat het gezond is. Het aantal suikers en calorieën is namelijk niet het enige waar je op moet letten. Er kunnen namelijk andere stoffen in zitten die minimaal net zo slecht zijn, zoals zoetstoffen bijvoorbeeld.

Is Cola Zero gezond?

Weet jij of cola zero gezond is? Wanneer we willen afvallen of wat gezonder willen leven, grijpen we massaal naar light producten. Hoewel cola zero verschilt van cola light, behoort het wel tot deze categorie. Het bevat namelijk minder tot geen suikers in vergelijking met het originele product. Maar is het ineens wel gezond? Absoluut niet.

Hierbij geldt hetzelfde als bij andere voedingsmiddelen: dat er geen of weinig suiker in zit maakt het niet gezond. Het gaat namelijk om de voedingsstoffen in een product, en daadwerkelijke voedingsstoffen die goed zijn voor je zitten nauwelijks in frisdrank. Ook niet in cola dus.

Thee

Niet alle varianten van thee zijn even gezond. Je leest hier welke wel en welke niet gezond zijn.

Is munt thee gezond?

Het drinken van verse muntthee heeft verschillende voordelen voor je mentale en fysieke gezondheid. Verse munt thee is gezond, maar let wel op. Het is namelijk een gewoonte om er vervolgens een flinke scheut honing in te doen. Dit maakt het vanzelfsprekend minder gezond, omdat honing ook niet altijd even gezond is. Maar in essentie werkt munt thee rustgevend en zorgt het drinken ervan voor een verbeterd geheugen.