G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen

Wat is zink en wat is een geschikte dagelijkse hoeveelheid?

Delen
Zink-in-supplementen-in-de-vorm-van-pillen

Zink is een onderdeel van de enzymen die we in een groot aantal in ons lichaam hebben. Deze zijn betrokken bij de stofwisseling. We noemen zink ook wel een spoorelement. We hebben zink nodig bij de opbouw van eiwitten, de ontwikkeling en groei van weefsels en voor een goede werking van het immuunsysteem en afweersysteem. Zink halen we onder andere uit diverse soort voeding.

Het is belangrijk bij verschillende processen. Zo kan zink helpen bij het afvallen en heeft het een invloed op je huid. Lees verder om te weten hoeveel je er van nodig hebt en in welke voeding het zit.

Zinksupplementen

Zink supplementen wordt vaak gebruikt wanneer men een tekort aan zink denkt te hebben. Dit wordt dan aangevuld door middel van zink tabletten. Een zink te kort komt in Nederland niet heel veel voor. Dit kom omdat zink ook in diverse multivitaminen zit wat heel veel gebruikt wordt. Wanneer je langdurig een te veel aan zink inneemt dan kan er weer een tekort ontstaan van koper. Het is dus wel heel belangrijk om bepaalde dingen niet te over doseren.  

Beste supplement

Wanneer je een aantoonbaar zink te kort hebt dan kan je dat aanvullen door middel van zink supplementen. Je kunt dan het beste kiezen voor een supplement wat uit alleen maar zink bestaat zodat je zeker weet dat je genoeg binnen krijgt. Zink tabletten zijn er van diverse merken. Het merk is niet heel erg belangrijk, wel is belangrijk hoeveel zink er per tablet in zit en hoeveel je er per dag van mag nemen. Lees hier meer over voedingssupplementen.

Waar is zink goed voor?

Zink speelt in het lichaam een ontzettend belangrijke rol. Dit zijn de volgende processen.

 • Opbouwen van DNA
 • Aanmaken van eiwitten
 • Helpt bij het aanmaken van bot
 • Goed voor de nagels, je haar en je botten
 • Belangrijk voor het geheugen, je reuk en smaak
 • Speelt een rol bij de opbouw en afbraak van vetten en koolhydraten

Wat doet het?

Zink is niet alleen goed voor je als het gaat om het aanmaken en afbreken van bepaalde voedingsstoffen en dergelijke. Het speelt ook een rol bij de bestrijding van virussen en bacteriën en helpt het in de hormoonhuishouding. Wist je bijvoorbeeld dat zink ook een hele belangrijke rol speelt in de vruchtbaarheid? Dat is niet alleen bij vrouwen zo maar ook zeker bij mannen. Er zijn dus heel veel verschillende dingen waar zink een grote rol bij speelt die belangrijk zijn voor jouw lichaam.

In welke voeding zit zink?

Zink zit in veel verschillende soorten voeding. Het komt vooral voor in zuivel, vlees, vis, bruinbrood, peulvruchten en rijst.  Om je een beetje een beeld te geven van de hoeveelheden hebben wij de volgende voeding op een rijtje gezet. Voor meer informatie raadpleeg je het beste de Gezondheidsraad.

Oesters (150 gram)88,8 milligram zink
Hamlap (10 gram)3,2 milligram zink
Halfvolle melk (1 glas van 250 milliliter)1 milligram zink
Sinaasappel (1 stuk)0,2 milligram zink
Hoeveelheid zink per voedingsmiddel.
Zink-in-voeding-zoals-vis-noten-en-avocado's.
Voedingsbronnen van zink.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink

Zoals je ziet verschilt het nogal per wat je eet hoeveel zink erin zit. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of referentie inname zink die je tot je mag nemen ligt op 9 milligram voor een man van 18 jaar en ouder. Voor een vrouw geld 7 milligram per dag. Voor kinderen liggen deze waardes weer anders. In onderstaande tabel laten we zien wat de waardes zijn:

KinderenDagelijkse aanbeveling in milligrammen
6 tot 11 maanden5 mg per dag
1 tot 2 jaar5 mg per dag
2 tot 5 jaar6 mg per dag
6 tot 9 jaar7 mg per dag
Hoeveelheid zink voor kinderen.
MannenDagelijkse aanbeveling in milligrammen
9 tot 13 jaar11 mg per dag
14 tot 17 jaar12 mg per dag
18 tot 50 jaar9 mg per dag
50 tot 70 jaar9 mg per dag
Ouder dan 70 jaar9 mg per dag
Hoeveelheid zink voor mannen.
VrouwenDagelijkse aanbeveling in milligrammen
9 tot 13 jaar8 mg per dag
14 tot 17 jaar9 mg per dag
18 tot 50 jaar7 mg per dag
50 tot 70 jaar7 mg per dag
Ouder dan 70 jaar7 mg per dag
Zwangere vrouwen9,1 mg per dag
Vrouwen die borstvoeding geven11 mg per dag
Hoeveelheid zink voor vrouwen.

Wat is veilig?

Zoals bekend en in de tabellen hierboven beschreven, kan een veilige grens verschillen tussen man en vrouw. Hoewel het absoluut niet is aan te raden, is de maximale veilige hoeveelheid zink 25 mg op een dag. Nogmaals, deze hoeveelheid is niet aan te bevelen. Ter illustratie, dit staat gelijk aan maar liefst 8 tot 9 hamburgers. Zoals je zelf wel in kunt schatten, is het eten van zulke hoeveelheden op dagelijkse basis niet bevorderlijk. Lees daarom ook over de aanvaardbare bovengrenzen voor vitamines, mineralen en supplementen.

Een tekort

De symptomen bij een tekort aan zink kunnen heel verschillend zijn. Toch zijn het er nogal wat. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Een vertraging in de groei
 • Vermindering van reuk en smaak
 • Afwijkingen van de huid
 • Last van nachtblindheid
 • Een vertraging in de geslachtsontwikkeling
 • Een verminderde eetlust
 • Last van haaruitval
 • Een verstoring van je immuunsysteem
 • Een verminderde afweer tegen infecties
 • Verstoring van de genezing van wonden

Wanneer je van bovenstaande dingen last hebt is het dus verstandig om een controle van je zinkgehalte in je bloed te laten uitvoeren. Dit kan heel eenvoudig door het afnemen van wat bloed. De huisarts kan je hier een doorverwijzing voor geven.

Zink picolinaat en citraat

Er wordt wel eens gesproken over zink picolinaat en zink citraat. Wij gaan je eerst even uitleggen wat dat is zonder er al te veel op in te gaan. Zink picolinaat is zink wat gebonden is aan het molecuul picolinezuur. Picolinezuur is een organisch molecuul. Deze vorm van zink is goed op te nemen door het lichaam omdat picolinezuur van nature al in het lichaam voorkomt. Zink citraat en zink picolinaat zijn nagenoeg hetzelfde. De zink picolinaat wordt het beste opgenomen door het lichaam. Zowel zink citraat als zink picolinaat zitten in supplementen. Ook zit het in verrijkte levensmiddelen. Het grote voordeel van beide is dat ze niet binden aan voedingsfactoren en dat ze de mineralencompetitie ontwijken.

Als laatste tip willen wij je meegeven dat je niet zomaar zelf moet gaan dokteren. Heb je het vermoeden dat je een tekort aan vitamines en mineralen hebt? Laat dit dan uitzoeken door je huisarts. Je hebt er recht op om een bloedonderzoek uit te laten voeren wanneer jij het aan kunt tonen dat bepaalde klachten samenhangen met een tekort van het een of het ander. Neem dat recht in eigen hand en vraag om een bloedonderzoek. De arts zal een goede reden moeten hebben om je dit te weigeren.