Voedingssupplementen voor de winter om niet ziek te worden

Voedingssupplementen voor de winter, weet jij welke je nodig hebt? Zodra het kouder wordt, vatten we sneller kou of worden we sneller ziek. Om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, is vitamine C vaak een van de eerste dingen waar we aan denken. Omdat je in de winter nou eenmaal vatbaarder bent voor een griepje, is het juist in deze periode belangrijk om gezond te zijn. Maar hoe doe je dat? Wij vertellen je alles over voedingssupplementen voor de winter!

Wat zijn voedingssupplementen voor de winter?

In de wintermaanden kunnen er snel verschillende tekorten aan vitamines en mineralen ontstaan. Daarom is het juist zodra het kouder wordt van belang om hier op te letten. Dit geldt overigens ook voor de zomer en de lente natuurlijk.

Maar eerst voedingssupplementen voor de winter. Vanaf de maand september zit de r weer in de maand, wat betekend dat we weer moeten opletten. Voedingssupplementen kunnen je een zetje in de juiste richting geven. Onder andere magnesium, vitamine C, vitamine D en vitamine B12 zijn ontzettend belangrijk. Waarom? Lees hieronder verder om er achter te komen!

Magnesium

Ja, daar is ‘ie weer: magnesium. Een onmisbaar mineraal, ook gedurende de winterperiode. Door de donkere dagen voelen we ons in de winter vaak sneller vermoeid. Hier kan magnesium goed van pas komen. Het zorgt er namelijk voor dat je minder last krijgt van de welbekende winterdip. Daarnaast is magnesium ook erg belangrijk voor je spieren. Wist je zelf dat het mineraal een kalmerende werking heeft waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen?

Hoewel magnesium in verschillende voedingsmiddelen voorkomt, kan een tekort in de winterperiode snel ontstaan. Helemaal als je niet zo evenwichtig of gevarieerd eet. Heb jij een magnesium tekort? Overweeg dat het gebruik van magnesium tabletten of zelfs magnesium olie.

Vitamine C

Net als magnesium is vitamine C ontzettend belangrijk, het hele jaar door. Vitamine C zorgt er namelijk onder andere voor dat je minder vatbaar bent voor een eventuele griep. En wie wilt dat nou niet? Er is namelijk niets zo vervelend als kwetsbaar de winterperiode in gaan. Daarom blijft deze vitamine noodzakelijk om zowel in de zomer als in de winter voldoende binnen te krijgen. Een boost voor de weerstand, dat kan namelijk nooit geen kwaad. Vitamine C behoort dus absoluut tot de vitamines voor de winter.

Vitamine D

Aangezien het zelfs in de zomer voor kan komen dat je onvoldoende vitamine D opneemt, is dit helemaal het geval in de winter. In deze periode schijnt de zon namelijk nog minder, en ook minder krachtig. Dit kan er dus namelijk al snel voor zorgen dat er een vitamine D tekort ontstaat in de winter. De Nederlandse winters staan namelijk niet bepaald bekend om de vele zon uren. Vandaar dat ook deze vitamine ontzettend belangrijk is om goed in de gaten te houden gedurende de winter, en eigenlijk het hele jaar door.

Vitamine B12

Deze vitamine is een belangrijke aanvulling op je voedingspatroon, helemaal wanneer je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke voeding, vandaar dat er in deze situatie snel een tekort kan ontstaan. Ben je vegetariër of veganist? We hebben vast een artikel geschreven over vitamine B12 voor vegetariërs en veganisten. Maar waarom is het van belang in de winter? Nou, onder andere omdat het zorgt voor een goede werking van je zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine B12 behoort dus ook tot de vitamines voor de winter, extra belangrijk gedurende dus!

Voedingssuppplementen-in-de-winter-zijn-belangrijk-voor-de-gezondheid
Voedingssupplementen voor de winter

Ook in de winter is voeding de basis

Hoewel voedingssupplementen kunnen helpen bij het tijdelijk oplossen van eventuele tekorten, dient voeding altijd je basis te vormen. Een supplement “lost” een tekort op zolang je het supplement slikt, maar niet voor altijd. Het kan niet vaak genoeg worden herhaald, maar voeding dient dus de basis te vormen voor een gezond leven.

Eet je toch gezond maar wil je alsnog gebruik maken van voedingssupplementen? We helpen je graag een eind op weg. We hebben vast uitgezocht waar je op moet letten bij het kopen van voedingssupplementen en tips voor het gebruik van voedingssupplementen. Wanneer je over gaat tot het kopen van voedingssupplementen, is het fijn om een etiket te begrijpen. Wil je weten hoe je een etiket leest? Lees dan verder over het etiket van een voedingssupplement lezen.

Nog meer tips!

Naast de eerder genoemde vitamines en mineralen, zijn er vanzelfsprekend nog meer voedingsstoffen die zorgen voor een goede weerstand. Welke dat zijn? Onder andere mineralen als zink, ijzer en selenium helpen hierbij. Daarnaast zijn vitamines als vitamine A, vitamine B6 en vitamine E. Met al deze gezonde tips, kan het toch eigenlijk bijna niet meer fout gaan gedurende de aankomende winter.

Multivitaminen

Geen zin om op je voeding te letten of wil je vitaminepillen die alles bevatten? Kijk dan eens naar multivitaminen. Dit is een vitaminepil met veel verschillende vitamine en mineralen. Ideaal dus. Ook voor het gebruik van voedingssupplementen op vakantie zijn multivitaminen ideaal om mee te nemen. Dit type supplement voorziet je dus in één klap van veel verschillende soorten voedingsstoffen.

Samenvatting

Kortom, op basis van gegevens van het RIVM kunnen we concluderen dat extra vitamines en mineralen geen kwaad kunnen. Helemaal niet gedurende het winterseizoen. Hoewel het in elk seizoen van het jaar belangrijk is om gezond te zijn, zijn we in de winter het kwetsbaarst. Om er voor te zorgen dat je hier zo min mogelijk last van hebt, helpen wij je uit de brand. Zorg altijd eerst voor gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende slaap en rust. Heb je dit dagelijks al maar zoek je nog dat laatste extra beetje gezondheid? Dan zin er voedingssupplementen voor de winter die je kunnen helpen.

Tot slot zijn de bovengenoemde tips niet puur en alleen voor de winter. Ook gedurende de herfst kun je deze tips gebruiken. De maanden oktober en november behoren officieel niet tot de winter maar tot de herfst. Dus ook in deze maanden moet je goed letten op je gezondheid. Heb je zelf een gouden tip die hier niet tussen staat? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…