Voedingssupplementen voor de zomer om niet over het hoofd te zien!

Voedingssupplementen voor de zomer, welke zijn nou juist in deze periode van het jaar onmisbaar? Zodra het koud wordt grijpen we vaak massaal naar vitamines en mineralen. Maar moeten we niet in de zomer ook bepaalde waardes in de gaten houden? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat zijn voedingssupplementen voor de zomer?

Klopt het eigenlijk wel, dat voedingssupplementen in de winter van groter belang zijn dan in de zomer? Absoluut niet. Hoewel je zodra het koud is wellicht sneller ziek kunt worden, is het van groot belang om ook in de zomer gezond te zijn. Het menselijk lichaam heeft namelijk het hele jaar door behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld vitamine D. In de zomer heeft je lichaam dit namelijk even hard nodig als gedurende de winter.

Dit geldt ook voor supplementen in de herfst en in de lente. Elk seizoen vraagt om specifieke voedingsstoffen om gezond te blijven.

Waarom juist in de zomer?

Niet alleen de temperaturen stijgen in de zomer, ook ben je zelf vaak een stuk actiever. Want zeg nou eerlijk, kom je vaker buiten in de zomer of in de winter? Naarmate het niveau van activiteit stijgt, stijgen ook je behoeften aan voedingsstoffen. Je bent in de zomer doorgaans simpelweg een stuk actiever. Dit vraagt om meer energie. En laat die energie nou net uit onder andere supplementen komen. Daarom kunnen voedingssupplementen in de zomer ook van groot belang zijn.

Kortom, belangrijke voedingssupplementen voor de zomer zijn onder andere vitamine C, zink, magnesium en vanzelfsprekend multivitaminen.

Vitamine C

Ascorbinezuur, doorgaans beter bekend als vitamine C, hebben we ook in de zomer hard nodig. Juist wanneer we meer bloot woren gesteld aan uv-stralingen, komt vitamine C goed van pas. Dit komt doordat het van groot belang is bij het proces om collageen te vormen. Nu bestaat er ook zoiets als een collageen supplement, maar voldoende vitamine C uit voeding halen blijft het belangrijkst. Aangezien het helpt om cellen te beschermen en werkt als antioxidant, is het ook in de zomer erg belangrijk. 

Laat daarnaast fruit in de zomer ook vaak nog net iets lekkerder smaken. Niets is zo lekker als een frisse aardbei of kiwi terwijl je lekker van de zon aan het genieten bent, toch? Daarnaast kun je er voor zorgen om bijvoorbeeld citroen of limoen toe te voegen aan je water. Tot slot bevat natuurlijk niet alleen fruit vitamine C. Het zit ook in groenten, zoals paprika en boerenkool. Hoewel boerenkool doorgaans een groente voor de winter is, kun je hier een heerlijke zomerse smoothie van maken.

Voedingssupplementen-voor-de-zomer-zijn-belangrijk-maar-ook-voeding-zoals-ananas

Zink

Ook zink dient als een antioxidant en kan daarom niet worden gemist gedurende de zomer. Het mineraal ondersteunt daarnaast ook nog eens het herstellend vermogen van je huid. Je kunt je dus wel voorstellen dat zink in de zomer eigenlijk onmisbaar is.

Magnesium

Het mag wel bekend zijn dat magnesium in geen enkel seizoen gedurende het jaar gemist kan worden. Het mineraal vervult zoveel verschillende functies, dat het ook in de zomer onmisbaar is. Dit komt onder andere doordat magnesium in elke cel in ons lichaam wordt aangetroffen. Voor wie geen zin heeft om in de zomer te letten op zijn of haar magnesiuminname, zouden magnesium tabletten een optie kunnen zijn. Ook al eens nagedacht over magnesium olie?

Multivitaminen

Multivitaminen zijn in principe geschikt voor elk seizoen. Er zijn echter steeds meer multivitaminen die bedoeld zijn voor een bepaald seizoen. Aangezien in dit voedingssupplement veel waardevolle voedingsstoffen verwerkt zijn, is dit ook een goed voedingssupplement in de zomer. Dit supplement is echter ook ideaal om mee te nemen op reis. Wil je daar meer over weten? Lees hier meer over voedingssupplementen op vakantie.

Vitamine E

Naast de eerder genoemde vitamines en mineralen, is tot slot vitamine E ook belangrijk in de zomer. Deze vitamine ondersteunt namelijk ook de cellen en weefsels in het menselijk lichaam. Het helpt daarom ook tegen de invloed van het zonlicht op je huid. En aangezien je huid in de zomer nogal kwetsbaar kan zijn, is het vitamine E ook een belangrijke vitamine voor de zomer.

Heb je een vitamine D supplement nodig in de zomer?

Hoewel we het slikken van vitamine D vaak alleen in de winter nodig achten, onderschatten we hier iets belangrijks. Pas bij een zonkracht van 4 of hoger wordt er daadwerkelijk vitamine D aangemaakt. Doorgaans is dit tussen 11:00 en 14:00 het vaakst het geval. Ga jij dus na je werk nog even de zon in? Grote kan dat je onvoldoende vitamine D aanmaakt. Vitamine D behoort dus wel degelijk tot de voedingssupplementen voor de zomer. Zeker wanneer jij je ook nog eens insmeert, zorg je ervoor dat je nog minder vitamine D opneemt. Nou willen we hier absoluut niet mee zeggen dat insmeren overbodig is, maar let in dit geval wel op je vitamine D.

Samenvattend

Zo, het mag nu dus wel duidelijk zijn dat je voedingssupplementen in de zomer niet zomaar kan overslaan. Dit wordt onder andere bevestigd door de Gezondheidsraad. Hoewel iedereen natuurlijk verschillende behoeftes heeft, kan het laten testen van vitamines en mineralen een goede oplossing zijn om tekorten en overschotten op te sporen. Kortom, bepaal zelf welke voedingssupplementen voor de zomer jij van belang vindt!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…