Waar moet ik op letten bij het kopen van voedingssupplementen?

Waar moet ik op letten bij het kopen van voedingssupplementen? Tegenwoordig doen we het massaal. Het is ongekend hoe sterk de populariteit van capsules de afgelopen jaren is toegenomen. Uit onderzoek van Holland & Barrett blijkt dat 71% van de Nederlanderse supplementgebruikers vitamine D gebruikt.

Hoewel we het steeds meer gebruiken, weten we vaak niet wat heel belangrijk is. Zo zijn er verschillende merken en producten voor verschillende doeleinden. Dit kan verschillen van fitness capsules tot vitamine tabletten voor je gezondheid.

Het aanschaffen van vitaminen is daarom niet zo makkelijk als het op het eerste oog lijkt. Er stiekem best veel bij kijken. Of je nou vitamines, mineralen of andere stoffen wilt aanschaffen, zijn er dingen om in de gaten te houden.  Om jou moeite en tijd te besparen, hebben wij een aantal zaken op een rijtje gezet.

Kopen van voedingssupplementen

Bij het aanschaffen van capsules zijn er een aantal zaken van belang. De eerst en meest voordehand liggende is dat je moet kijken bij wie je ze aanschaft. Tegenwoordig kun je makkelijk vitaminen online vinden. Hoewel dit een enorm voordeel lijkt, brengt dit ook negatieve gevolgen met zich mee. Hierdoor wordt de markt namelijk toegankelijk voor allerlei soorten aanbieders. Vandaar dat we steeds vaker bulk-aanbiedingen zien van capsules met een twijfelachtige herkomst.

Het liefst betalen we zo min mogelijk per pil, capsule of drankje, maar er zijn grenzen. Capsules dienen namelijk op een verantwoorde en veilige manier geproduceerd worden. Dit brengt een prijs met zich mee. Wist je dat er zelf vegetarische capsules zijn? Ideaal voor vegetariërs en veganisten.

Bekijk de regels omtrent capsules bij de NVWA. Plaats zelf je vraagtekens bij aanbiedingen die op het internet voorbij komen die je niet vertrouwt. Er zijn een aantal zaken waarop je echt moet letten zodra je overgaat tot een aankoop van een capsule. Deze zaken zijn belangrijk om te weten, want anders kunnen er zaken misgaan.

Ze worden hieronder uitvoerig beschreven, maar opgesomd zijn het:

  • Organische verbindingen
  • Keurmerken
  • Ingrediënten
  • Dosering
  • Hulpstoffen
  • ADH
Waar moet ik op letten bij het kopen van voedingssupplementen

Organische verbindingen

Zodra je een mineraal als magnesium of ijzer aan wilt schaffen, kom je veel verschillende soorten tegen. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Zo zijn er verschillen tussen bijvoorbeeld tauraat en citraat. Let er daarom bij het aanschaffen van tabletten op dat je voedingsstoffen met organische verbindingen aanschaft.

Dit zijn lichaamseigen verbindingen, welke het lichaam een stuk beter op kan nemen. Je wilt tenslotte dat de capsules die je gebruikt zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Dit is het geval bij organische verbindingen. Wist je dat er ook verschillende soorten mineralen zijn? Houdt daarom altijd goed in de gaten of we praten over anorganische mineralen bijvoorbeeld.

Maar maak je geen zorgen, want beide vormen worden goed opgenomen.

Keurmerken

Het letten op keurmerken bij vitaminen kan nogal een hele klus zijn. Elke verpakking staat tegenwoordig vol met allerlei keurmerken. Doordat er steeds meer keurmerken ontstaan verliest het principe een deel van zijn waarde. Hoe minder keurmerken, des te exclusiever een bepaald keurmerk is. Ook voor consumenten wordt het grote aanbod van keurmerken overzichtelijk. Met als resultaat dat we er niet meer op letten. Let er daarom op dat capsules getest zijn door officiële instanties.

Hoe herken je nou tabletten die niet getest of doorontwikkeld zijn?

Dit zijn meestal de goedkoopste van de goedkoopste en niet overal verkrijgbaar. Hierbij geldt wederom hetzelfde: vertrouw je de prijs niet, neem het dan ook niet.

Ingrediënten

Let bij het aanschaffen van vitaminen op de ingrediënten van het capsule. Zijn het natuurlijke of synthetische ingrediënten. Dit is van groot belang, aangezien er ook vaak een synthetische geur afkomt. Kort gezegd zijn natuurlijke ingrediënten afkomstig uit moeder natuur en komen synthetische ingrediënten uit een laboratorium. Door de gegeven omschrijving zou je geneigd zijn om te denken dat natuurlijke vitaminen de voorkeur zouden hebben.

Natuurlijk supplementen worden met ‘echte’ ingrediënten geproduceerd, en dat noem je doorgaans ook wel natuurlijke grondstoffen. Een gezonde basis is voor een goed supplement nodig. Dit noem je ook wel een natuurlijke vorm van een supplement.

Tabletten vormen een uitzondering

Aangezien in sommige gevallen synthetische capsules beter opneembaar zijn, bijvoorbeeld vitamine C. Dit houdt in dat je lichaam de vitamine C makkelijker en sneller kan opnemen. Lees verder over het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines. Om een voorbeeld te geven, is vitamine C beter in een synthetische vorm terwijl je van vitamine E het best een natuurlijk voedingsstof kunt gebruiken.

Dosering

Om te vergelijken welk tabletten nou het meest bevat van een stof of welke in verhouding het goedkoopst is, kijk je naar de dosering. De prijzen van hetzelfde vitamine D capsule kunnen nogal verschillen. Dit ligt dan in veel gevallen aan de dosering van de vitamine D. Het kan helpen om een vitamine D tekort op te lossen.

Zo heb je van vitamine D vaak varianten in 10µg, 25µg en 75µg. Daarnaast is het zoals gezegd van belang om altijd terug te rekenen naar prijs per pil, capsule of druppels van de vitamine D. Bij druppels gaat dit iets lastiger, maar voor pillen, capsules of tabletten is dit goed te doen.

De prijs per pil of capsule bereken je door de totaalprijs van het vitamine te delen door het aantal pillen, capsules of tabletten. Stel een vitamine D supplement kost €10 en er zitten 250 pillen in de pot, is de rekensom 10:250=0,04. Dan betaal je in dit geval 4 cent (€0,04) per pil.

Hulpstoffen

Doorgaans heeft elk capsule hulpstoffen nodig om tot een optimale werking te komen. Dit kan bijvoorbeeld een hulpstof zijn om de houdbaarheid van een tablet te garanderen. Wilt natuurlijk geen pot omega 3, ook wel visolie pillen genoemd, in een week leeg moeten hebben door de houdbaarheid van de omega 3. Het ligt echter aan de producent van het vitamine welke en hoeveel er worden gebruikt. Er zijn ook producten die vitaminen aanbieden zonder of met een minimale hoeveelheid.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Bij elk capsule zijn er bepaalde richtlijnen over hoeveel je ervan nodig hebt. Dit wordt doorgaans aangegeven door de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en Referentie Inname (RI). opgesteld door de Gezondheidsraad. Houdt deze richtlijnen altijd aan en neem nooit meer dan 100% van de ADH. Een overschot van tabletten kan namelijk gevaarlijk en schadelijk zijn voor je gezondheid.

Voedingssupplement

Een teveel aan voedingsstoffen is nooit goed, aangezien dit niet door het lichaam opgenomen wordt.

Houdbaarheidsdatum

Hoewel supplementen doorgaans tot lang na de officiële houdbaarheidsdatum goed blijven, is de houdbaarheidsdatum wel van belang. We adviseren ook om immers nooit voedingssupplementen na de THT-datum te gebruiken.

Kijk daarom altijd bij de aanschaf van supplementen of de uiterste gebruiksdatum vermeldt staat en of deze nog goed is. De datum staat als het goed is vaak specifiek aangegeven. Deze is natuurlijk altijd anders bij verschillende supplementen. Deze moet vermeldt staan, dat is namelijk in Nederland een wettelijke verplichting.

Is een capsule wel nodig?

Tegenwoordig is iedereen zo geconcentreerd op een gezond leven dat we ervoor kiezen om capsules te gebruiken. Wees kritisch over het gebruik en vraag jezelf af of het wel een toegevoegde waarde heeft. Er kunnen verschillende redenen zijn, wat ertoe leidt om deze keuze te maken.

Personen van verschillende leeftijden hebben wel eens een voedingscapsule nodig. Er bestaan verschillende soorten capsules, waarbij multivitamine het meest wordt geslikt. Let wel erop dat je de juiste voedingstof inneemt, want elke vitamine is bestemd voor een specifieke doelgroep.

Wat kan een deskundige voor je betekenen?

Er zijn wel mensen die geen capsules innemen, omdat ze voldoende voedingsstoffen uit hun maaltijden halen. Vitamine C uit een sinaasappel is altijd nog beter dan uit een pil. Het is altijd een goed idee om naar de expertise van specialisten te luisteren. In de meeste gevallen gebeurt dat niet, want er wordt naar het advies van vrienden of familie geluisterd. Deze experts delen niet alleen informatie, maar ook handige tips. Twijfel niet om de expertise van een deskundige op te zoeken voor advies.

Zijn deze capsules overal te vinden?

Bij de drogist kun je alle vitaminen kopen, maar met internet is het nog makkelijker geworden. Je kunt ook alle benodigdheden vinden bij online winkels. Hou altijd in de gaten, wat de gevolgen zijn bij overschrijden van het maximum toegestane dosis.

Deze infographic over supplementengebruik

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…