Mag je vitaminepillen meenemen in vliegtuig op vakantie?

Voedingssupplementen mee in vliegtuig, mag dat? Voedingssupplementen op vakantie, is dat nodig? Wanneer je op vakantie gaat wil je wellicht even helemaal niet denken aan trainen en is gezonde voeding ook net wat minder belangrijk in veel gevallen. Het gaat dan gewoon even om lekker genieten, en natuurlijk laten zien waarvoor je getraind hebt. Maar veel mensen willen ook tijdens hun vakantie denken aan hun lichaam en gezondheid. Dat kunnen we alleen maar toejuichen, maar het is wel wat lastiger. Ook met voedingssupplementen als vitamines en mineralen. Laten we eens kijken naar voedingssupplementen op vakantie.

Mogen vitaminepillen mee in het vliegtuig?

Ja, vitaminepillen mogen in de meeste gevallen mee in het vliegtuig. Binnen de EU is het toegestaan om supplementen mee te nemen, mits ze voor eigen gebruik zijn. Zorg er voor dat je ze altijd meeneemt in de originele verpakking. Het is wel belangrijk om te controleren of er beperkingen zijn op bepaalde soorten vitamines in het land van aankomst. 

Mocht je willen weten wat er wel of niet meegenomen mag worden naar een bepaald land, kun je dat in Nederland bij de Douane controleren op deze pagina over wat mag mee de grens over.

Mogen voedingssupplementen mee in het vliegtuig?

Mag je voedingssupplementen meenemen in het vliegtuig op vakantie? In de EU mogen voedingssupplementen meegenomen worden voor eigen gebruik. Zo lang de supplementen voor eigen gebruik zijn mag je ze gewoon mee de grens over nemen. Uiteraard moeten de supplementen wel zijn toegestaan in het land waar je naartoe gaat.

Supplementen met eiwitten bijvoorbeeld zijn overal toegestaan, maar dat geldt niet voor alle supplementen. Dit noemen we ook wel eiwit supplementen. Denk hierbij aan pre-workouts of fatburners met bepaalde ingrediënten, die mogen niet overal zomaar worden gebruikt. Het is daarom verstandig om vooraf goed te kijken wat wel en niet toegestaan is, zodat je geen problemen bij de douane krijgt.

Voedingssupplementen door de douane

Bij twijfel over het feit of je de supplementen wel of niet mag meenemen kun je ook altijd vooraf contact opnemen met de douane. Contact opnemen met de douane kan via 0800-0143. Of met de maatschappij waarmee je vliegt. Deze zullen je altijd vooraf kunnen inlichten over de geldende regels. Je supplementen mee in het vliegtuig zal dan geen problemen opleveren. Doorgaans zou het meenemen van voedingssupplementen op vakantie namelijk geen problemen moeten opleveren. Voedingssupplementen in een vliegtuig zijn namelijk toegestaan.

We hebben hieronder opgesomd waar je op moet letten:

 • Voor eigen gebruik
 • Toegestaan in land van bestemming
 • Denk aan de verpakking
 • Kijk goed naar de ingrediënten
 • Let ook op de vorm van de supplementen
Voedingssupplementen meenemen langs de douane

Mag creatine mee in het vliegtuig?

Ja, creatine mag in principe mee in het vliegtuig, zowel in de ruimbagage als in de handbagage. Controleer wel altijd van te voren de richtlijnen van zowel de luchtvaartmaatschappij als het land van bestemming. Deze kunnen namelijk van elkaar verschillen. Sommige landen hebben beperkingen op de hoeveelheid supplementen die je mag meenemen. Het is daarom altijd goed om voor vertrek de regels te raadplegen om problemen bij de douane te voorkomen.

Mogen creatine supplementen ook mee in het vliegtuig buiten Europa? Hiervoor geldt hetzelfde advies: controleer de richtlijnen van zowel de luchtvaartmaatschappij als het land van bestemming.

Handbagage of ruimbagage?

In de Europese Unie gelden er regels over wat er mag worden meegenomen in je handbagage en wat niet. Deze regels hebben dus ook een effect op het meenemen van voedingssupplementen op vakantie. Voor vloeistoffen geldt namelijk dat ze alleen meegenomen mogen worden in een verpakking van maximaal 100 milliliter. Daarnaast moeten ze in een doorzichtige en hersluitbare verpakking zitten. Daarnaast geldt bijvoorbeeld voor medicijnen dat ze alleen meegenomen worden op vakantie met een doktersrecept.

Moeten voedingssupplementen dan in je handbagage of ruimbagage? Als je ze niet nodig hebt gedurende de reis, stop ze dan in je ruimbagage. Twijfel je er toch nog over? Neem dan altijd eerst contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Er kunnen namelijk verschillende regels van toepassing zijn voor het meenemen van voedingssupplementen op vakantie.

Maximum aantal

Je vraagt je misschien af of er een maximum aantal zit aan het aantal supplementen die je mee mag nemen. Dat is niet zo. Toch is het wel slim om te letten op de hoeveelheid die je mee neemt. Neem nooit meer mee dan dat je nodig zult gaan hebben, op een kleine extra voorraad na wellicht. Ten eerste zal men grote hoeveelheden wellicht zien als handel, en dat is niet toegestaan in veel gevallen.

Vorm supplement

De vorm van de supplementen die je meeneemt of mee wil nemen zijn ook nog van belang. Pilletjes en poeders kun je gewoon prima meenemen in de handbagage. Let er dan wel ook op dat het niet gaat om grote hoeveelheden en dat duidelijk is wat het precies is. Voor supplementen in vloeibare vorm, of bijvoorbeeld bepaalde gelletjes, gelden andere regels. Hierbij moet je kijken naar de voorwaarden rondom vloeistoffen. Het komt er hierbij op neer dat je niet meer dan 1 liter vloeistof mag meenemen, en maximaal 100 milliliter per vloeistof. Voor je ruimbagage gelden deze regels niet. Daarom kun je vloeistoffen beter zoveel mogelijk in je ruimbagage stoppen.

Ingrediënten

We zeiden het al even, een supplement moet in het land van bestemming natuurlijk wel ook toegestaan zijn. Let hierbij niet alleen op supplementen in zijn geheel, maar ook op de losse ingrediënten. Het kan ook zijn dat bijvoorbeeld een pre-workout in principe wel geschikt is, maar dat er een ingrediënt in zit dat niet legaal is. Over het algemeen zijn de meeste ingrediënten van supplementen in alle Europese landen legaal. Maar buiten Europa kunnen andere regels gelden, waardoor ze wel als illegaal kunnen worden bestempeld.

Geschikte supplementen om mee te nemen op vakantie

Wat je uiteindelijk mee neemt in het vliegtuig qua supplementen is natuurlijk helemaal aan jou. Je kunt ook per supplement helemaal uitzoeken of het wel of niet is toegestaan. Je kunt ook zelf uitzoeken wat de belangrijkste supplementen zijn en hoe belangrijk ze voor je zijn. Om je toch op weg te helpen hebben we hieronder een aantal supplementen op een rijtje gezet.

Deze zijn (vrijwel) altijd toegestaan en handig om mee te nemen:

 • Magnesium
 • Vitaminepillen
 • Multivitamine
 • Melatonine
 • Probiotica
 • Vitamine D
 • Gember
Voedingssupplementen mee in vliegtuig

Originele verpakking

Het is verstandig om supplementen die je gaat meenemen zoveel mogelijk in de originele verpakking te laten zitten. Op deze manier kan de douane in een oogopslag zien dat het gaat om voedingssupplementen. Ook kunnen op die manier heel makkelijk de ingrediënten worden gecontroleerd. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat het niet mogelijk is om originele verpakkingen mee te nemen, of op zijn minst niet zo praktisch.

Extra suggesties

Voeg voor alle zekerheid ook een lijst of foto van de ingrediënten toe. Daarnaast is het verstandig om je supplementen bovenop kleding te leggen, zodat niet je hele koffer hoeft te worden doorgespit. Op deze manier zal het geen enkel probleem zijn om door de douane te komen, en kun je gewoon lekker ontspannen beginnen aan een heerlijke vakantie. Lees verder over voedingssupplementen in Nederland en waar je op moet letten bij het lezen van etiketten.

Plastic zakjes

Wanneer je de originele verpakking niet meer hebt, kan het wel nuttig zijn om een etiket met de ingrediënten mee te nemen. Hoewel ze het verschil vaak meten zien, kunnen poedervormige supplementen voor verwarring zorgen. Om hier geen twijfel over te laten ontstaan, is een lijst met ingrediënten zoals bijvoorbeeld het etiket handig om bij je te hebben.

Kleine verpakking

Naast de originele verpakking, is het ook waardevol om te denken aan een kleine verpakking. Er kunnen namelijk maximale hoeveelheden zitten aan bepaalde voedingsstoffen. Daarnaast heb je naar alle waarschijnlijkheid zo veel mogelijk gewicht al nodig voor andere zaken, zoals kleding. Ons advies hierin is om dan ook niet meer supplementen mee te nemen op vakantie dan nodig.

Vitamines op vakantie

Juist op vakantie is het voldoende binnenkrijgen van vitamines enorm belangrijk. We weten namelijk allemaal dat we op vakantie lang niet altijd even gezond eten. Voeding is iets waar we op vakantie vaak niet op letten. Een lekker hapje hier en een lekker drankje daar. Hoewel hier vanzelfsprekend niets mis mee is, zijn vitamines op vakantie belangrijk. Belangrijke vitamines voor op vakantie zijn onder ander vitamine B12, vitamine C en vitamine D.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor mineralen op vakantie, deze zijn minstens zo belangrijk. Hierbij halen we maar wat graag magnesium weer even aan. Dit mineraal mag ook op vakantie absoluut niet ontbreken. Vind je het lastig om er voldoende van binnen te krijgen of geen zin om er op te letten? Verdiep je dan eens in magnesium tabletten. Wist je trouwens al dat er ook magnesium olie te vinden is?

Advies en tips!

Kortom, voedingssupplementen op vakantie meenemen is geen enkel probleem! Ons advies is om niet te veel mee te nemen en vooral zoveel mogelijk de originele verpakking te gebruiken. Daarnaast hebben we nog een belangrijke en waardevolle tip voor je. Hoewel multivitaminen en vitaminepillen vaak niet de juiste hoeveelheden bevatten, vormen ze een prima steuntje in de rug. Helemaal voor op vakantie. Hoe fijn is het om in plaats van 8 verschillende pillen en tabletten, maar 2 verschillende soorten mee te hoeven nemen. De tip wat betreft voedingssupplementen voor op vakantie is dus: multivitaminen en vitaminepillen!

Een multivitamine bevat namelijk veel verschillende vitamines en mineralen die we ook terugvinden in groente en fruit. Dit supplement is dus echt ideaal om mee te nemen op vakantie. Wat ons betreft, is de multivitamine het ideale voedingssupplement om mee te nemen op vakantie.

Tot slot is het natuurlijk het allerbelangrijkst om op vakantie lekker uit te rusten. Zorg daarom juist tijdens een vakantie voor gezonde voeding om je lichaam echt op te laden. Slaap vinden we daarnaast vaak zonde van onze tijd, maar is ook ontzettend belangrijk. Zorg daarom dat je in je vakantie voldoende slaapt. Denk je daarnaast ook nog eens aan voedingssupplementen op vakantie? Dan kom jij weer helemaal uitgerust en opgeladen weer terug thuis.

Voedingssupplementen op vakantie vergeten

Tot slot, wat moet je doen als je vergeet om voedingssupplementen mee te nemen op vakantie? Ten eerste, we hebben vast op een rijtje gezet wat je moet doen als je je voedingssupplementen vergeten bent. Maar stel, je bent op vakantie en je bent je supplementen thuis vergeten. Je kunt in dit geval overwegen om lokaal voedingssupplementen aan te schaffen. Maar hoe weet je nou wat je moet kiezen? Het kan namelijk lastig zijn om etiketten in een andere taal te lezen.

Vraag in dit geval vooral om hulp. Ken je iemand in de buurt? Spreek hem of haar dan aan en vraag om hulp. Mocht dat niet kunnen, kan de persoon die werkzaam is in de winkel altijd hulp bieden. Tot slot, een extra tip: wist je dat je met veel vertaal-apps etiketten en teksten kunt scannen? Deze vertaald dan automatisch wat er op een verpakking staat. Ideaal wanneer je jouw voedingssupplementen op vakantie bent vergeten.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…