Tips voor het gebruik van voedingssuplementen

Het gebruik van voedingssupplementen, steeds meer mensen zijn er mee bezig. Het gevolg hiervan is dat het gebruik stijgt. Dit doen we dan ook vaak zonder na te denken over de consequenties. Gelukkig krijgt gezonde voeding tegenwoordig steeds meer de aandacht die het verdient. Aangezien we massaal steeds meer gaan voor gemak, worden supplementen populairder en eten we minder gezond. Dit terwijl we massaal denken dat we gezonder leven. In dit artikel leggen we je uit waar je op dient te letten voor- en tijdens het gebruik van voedingssupplementen. Slik nooit willekeurig op eigen initiatief supplementen. Hier komen we later nog op terug.

Een goed begin is het halve werk

Elk mens heeft een unieke voedingsbehoefte. Dit klinkt misschien vreemd, maar op basis van je leeftijd, levensstijl en innerlijke behoefte verschilt dit per mens. In theorie mogen we dus allemaal hetzelfde zijn, in de praktijk werkt dit net iets anders. Ook al eet je gezond, gevarieerd en evenwichtig, kun je alsnog tekorten ontwikkelen aan bepaalde voedingsstoffen. Goed om hierbij te benoemen is dat we allemaal een blinde vlek hebben.

Blinde vlek

Wat is een blinde vlek? Wanneer we puur theoretisch kijken, is een blinde vlek een deel van je netvlies waar je gezichtszenuw het oog verlaat. Hiermee kun je dus niets meer waarnemen. Wanneer we praten over voeding, zelfontwikkeling of sporten hebben wij mensen ook allemaal een blinde vlek. Je hebt je eigen brein trucs aangeleerd om bepaalde zaken niet meer waar te nemen. Als je eens kritisch gaat kijken naar je voedingspatroon, zul je in veel gevallen versteld komen te staan. Zo denken we vaak afwisselend te eten, maar in de praktijk eten we vrijwel wekelijks hetzelfde voedsel.

Als we niet afwisselen, kunnen er tekorten ontstaan. Gevarieerd eten vormt de sleutel tot succes. Natuurlijk zijn er voedingsmiddelen zoals groenten en fruit welke wekelijks nodig zijn om gezond te zijn. Maar ook binnen de afdeling groenten en fruit, valt er nog voldoende af te wisselen. Kijk eens naar kleur bijvoorbeeld. Eten op kleur is gelukkig steeds populairder aan het worden. Gelukkig, omdat elke kleur een aantal voedingsstoffen vertegenwoordigt. Zo is het dus goed om af te wisselen, en niet alleen met groenten en fruit.

Ook met sporten kun je blijven afwisselen. Zodra we de sportschool induiken ontwikkelen we vaak een vast rondje met oefeningen die we leuk en fijn vinden. Na verloop van tijd kun je jezelf er op betrappen dat je in principe steeds dezelfde oefeningen doet. Breng hier ook eens verandering in aan. Met elke andere uitvoering spreek je weer andere delen van bepaalde spiergroepen aan.

Beginnen met het gebruik van voedingssupplementen

Wanneer je er zeker van bent dat je bepaalde tekorten hebt, bijvoorbeeld door een bloedtest, kun je overwegen gebruik te gaan maken van supplementen. Hier moet wel bij verteld worden dat supplementen slechts een tijdelijke oplossing zijn. De meest duurzame oplossing om tekorten aan voedingsstoffen te verhelpen, is het aanpassen van je voedingspatroon. Dit zal op de lange termijn het beste en meeste resultaat opleveren. Om je wat meer houvast te bieden met betrekking tot supplementen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Durf om advies te vragen
  • Controleer en reorganiseer je voeding
  • Lees je goed in
  • Consistentie
Het gebruik van voedingssupplementen kan makkelijker worden gemaakt door hulpmiddelen als een pillendoos per dag.
Een pillendoos als hulpmiddel voor het gebruik van voedingssupplementen

Advies vragen

Als je wilt beginnen met het gebruik van voedingssupplementen, bijvoorbeeld vitamines en mineralen, is het verstandig om advies te vragen. Op eigen initiatief willekeurig supplementen gaan slikken kan gevaarlijk of schadelijk zijn. Advies vragen is daarom een goede oplossing om onverwachte verrassingen zo veel mogelijk te vermijden. Voor dit advies kun je op verschillende plekken terecht. Zo kun je een bezoek brengen aan je huisarts, een drogisterij of een voedingsdeskundige. Een deskundige kan je advies geven over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Van omega vetzuren tot vegetarische en veganistische voedingssupplementen en van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) tot aan de zwangerschap. Een goede voorbereiding kan veel problemen voorkomen. Hierbij geldt ook het advies: voorkomen is beter dan genezen.

Voeding als basis

Voeding is met afstand de meest belangrijke bron van voedingsstoffen voor een menselijk lichaam. Dit is altijd zo geweest. Toen we vroeger nog elke dag op jacht moesten voor een stuk vlees, ligt voeding nu doorgaans voor het oprapen. Bij een willekeurig evenement krijgen we het tegenwoordig zelfs gratis. Door de jaren heen heeft dit een zekere luiheid gecreëerd, die tegenwoordig een stormloop op supplementen heeft gefaciliteerd. We kiezen steeds vaker voor makkelijk, en minder voor wat goed is. Veel problemen die we ervaren, kunnen voorgoed opgelost worden door de juiste voeding. Vaak hoofdpijn, depressieve gevoelens of overmatige vermoeidheid? In alle gevallen kan voeding je in ieder geval een heel eind op weg helpen om het op te lossen.

Lees je goed in

Advies vragen aan experts is een belangrijke eerste stap, maar niets gaat boven eigen kennis. Het inlezen in informatie over voedingssupplementen kan daarom geen enkel kwaad. Let hierin wel goed op waar je de informatie vandaan haalt over supplementen. Het internet is tegenwoordig voor iedereen toegankelijk, wat ook een hele hoop valse informatie met zich meebrengt. Haal je kennis daarom zo veel mogelijk van betrouwbare organisaties als de Gezondheidsraad bijvoorbeeld. Daarnaast zijn de adviezen van het Voedingscentrum ook goed om door te lezen.

Volhouden

Wees consistent zodra je besluit om supplementen te gaan gebruiken. Mocht je het een keer vergeten, is dat vanzelfsprekend geen ramp. Maar let hier wel goed op dat dit niet te vaak gebeurt. Vanaf het moment dat het supplementen gebruik van start gaan, hebben de interne lichaamsprocessen tot wel 8 weken nodig om alles te verwerken. Elke keer dat je het dan vergeet, zorgt voor een ontregeling en vertraging in je lichaam. Als een bloedtest of diëtist aangeeft dat je een supplement dagelijks nodig hebt, volg dit advies dan ook op. Dit soort adviezen worden niet voor niets op maat gemaakt.

Kortom, vraag om advies, let op je voeding, lees je goed in en wees consistent. Met deze tips voor het gebruik van voedingssupplementen moet het helemaal goed komen. Wil je meer weten over gezonde voedingsstoffen? Lees dan verder als je meer wilt weten over vitamine A, vitamine D, magnesium of ijzer.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…