Wat is magnesium olie en waar kun je het voor gebruiken?

Wat is magnesium olie? Het is steeds meer bekend dat extra magnesium heel belangrijk is voor allerlei functies in je lichaam. Je kunt magnesium uiteraard gewoon via je voeding binnen krijgen, dat is zelfs het meest ideale, maar in de praktijk lukt dit de meeste mensen niet. Dan zijn supplementen een goede oplossing.

Men denkt dan al snel aan magnesium tabletten, maar je kunt ook andere vormen gebruiken. Hieronder gaan we daar verder naar kijken. Wat het precies is, wat doet het en hoe gebruik je het? Lees snel verder!

Wat is magnesium olie?

Magnesium olie is een hoog geconcentreerde vloeibare vorm van magnesium en verkrijgbaar als supplement. Doorgaans wordt het gemaakt van magnesiumchloride en vervolgens in medisch water opgelost.

Als we kijken naar wat magnesium olie is komen we op een aantal belangrijke voordelen voor je gezondheid uit. Met name twee zaken zijn grote voordelen van magnesium in het algemeen olie in het bijzonder. Allereerst speelt magnesium een grote rol bij de vorming van botten en spieren. Wanneer je last hebt van stijve spieren, of wellicht overbelaste spieren, is magnesium een goede oplossing.

Een magnesium tekort is dan ook in geen geval wenselijk. Één van de symptomen waaraan je dit eenvoudig kunt herkennen is rusteloze benen. Je lichaam heeft dan overdag niet genoeg magnesium binnen gekregen.

Waar is magnesium olie goed voor?

Daarnaast helpt het je spieren ook te ontspannen. Dit is aan te raden voor iedereen, maar zeker voor mensen die veel en hard trainen. Je kunt magnesium olie in dat geval rechtstreeks op de pijnlijke spiergroep aanbrengen. Dan werkt het vooral op die plek.

Een andere belangrijke werking dat het stress vermindert. Het helpt dus bij spierontspanning, maar ook bij stress verlichting in het algemeen. Als je genoeg magnesium binnenkrijgt uit je voeding zul je over het algemeen minder snel stress ervaren. Zodra je wel stress ervaart is het zeker de moeite waard om te kijken naar magnesium supplementen.

Wanneer je stress hebt zal je lichaam namelijk extra veel magnesium verbruiken. Dit resulteert automatisch in een sneller magnesium tekort. Je kunt dan olie met daarin magnesium smeren op plekken waar het snel wordt opgenomen. De voordelen van zetten we hier op een rijtje:

  • Handige toevoeging wanneer je niet voldoende magnesium uit je voeding haalt
  • Goed voor sporters
  • Helpt spieren soepel houden en ontspannen
  • Het helpt bij het verminderen van stress
Magnesium-olie-kan-een-goede-aanvulling-zijn-maar-zit-ook-in-voeding

Hoe moet je magnesium olie gebruiken?

Magnesium olie kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt het gebruiken in de vorm van een spray. Je kunt het simpelweg overal op je lichaam sprayen, maar op bepaalde plekken wordt het wel beter opgenomen. Je kan ook kiezen om het direct op gespannen spieren te sprayen. Zorg dat je de spray heel goed inwrijft. De eerste paar minuten kan het even prikken, daarna zal het beter worden.

Na een tijdje heb je hier minder last van. Na een kwartier zou je olie die overtollig is kunnen weghalen, maar je mag het ook laten zitten. Magnesium olie in je gezicht is niet aan te raden. Wist je dat je magnesium ook voor het slapen gaan kunt gebruiken? Je leest hier hoe dat zit.

Daarnaast kun je het ook gebruiken door middel van een magnesium voetenbad. Door 10 tot 20 minuten je voeten te laten weken in het voetenbad kun je ook profiteren van de magnesium. In het begin moet je dit meerdere malen per week doen, na een tijdje zal het nog maar een keer per week hoeven. Je kunt ook een bad met magnesium nemen, dan neem je het iets beter op.

Nadeel is wel dat je dan veel meer magnesium moet gebruiken. Daarom zouden we over het algemeen eerder zeggen dat een magnesium voetenbad met olie van magnesium geschikt is.

Hoelang duurt het voor magnesium olie werkt?

Doorgaans heeft het een paar dagen nodig voordat je merkt dat de magnesium olie zijn werk doet. Het duurt even om een eventueel magnesiumterkort aan te vullen. Hoe langer je last hebt gehad van een tekort, des te langer het duurt om de klachten te laten verdwijnen.

Is magnesium olie gevaarlijk?

Nee, magnesium olie is in normale hoeveelheden niet gevaarlijk. Volg altijd wel de instructies aangegeven op het supplement, zoals de hoeveelheid. Een van de mogelijke bijwerkingen van olie met magnsium is irritatie aan de huid, maar dat verschilt per persoon en wordt na een tijdje minder.

Daarnaast kan je nog problemen ondervinden bij een lage bloeddruk. Magnesium verlaagt namelijk vaak de bloeddruk, en problemen die hierbij horen kunnen daarom voorkomen. Zo kun je misselijk worden, duizeligheid ervaren of een zwakke pols hebben. Dit is niet perse heel erg, maar let er wel goed op.

Olie via de huid is dan overigens vaak wel beter dan magnesium innemen op een andere manier. Olie met magnesium er in tijdens de zwangerschap is wel reden tot extra aandacht, omdat de bloeddruk dan nog belangrijker is. Let er hier dan extra goed op en laat je goed informeren.

Veilig

Over het algemeen is magnesium olie dus gewoon veilig en is het een goede manier om extra magnesium binnen te krijgen. Wel geldt nog altijd dat het optimaal is om je magnesium via normale voeding binnen te krijgen.

Mocht je toch twijfelen aan de veiligheid van een product of supplement, raadpleeg dan de EFSA. In Nederland kun je ook altijd terecht bij de Gezondheidsraad voor vragen over bepaalde voedingssupplementen.

Ga jij het gebruiken?

Nu je helemaal op de hoogte bent over de werking, het gebruik en het mogelijke gevaar van magnesium olie is het tijd om jouw oordeel te vellen. Ga je het gebruiken? Houdt n de gaten dat een te hoge concentratie van magnesium wordt vermeden. Het helpt in ieder geval om wat extra binnen te krijgen. Overmatig gebruik willen we overigens absoluut niet stimuleren, want het kan zo zijn dat de huid eraan gewend raakt aan het gebruik van magnesium olie.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…