Vitaminepillen, zinvol en goed of slecht en onnodig?

Vitaminepillen of andere vitaminesupplementen hebben in korte tijd veel aan populariteit gewonnen. Steeds meer mensen nemen dagelijks een vitaminepil. Je hoort er ook steeds meer over. Maar is dat nou echt nodig? Biedt het voordelen of kan het eventueel zelfs nadelig zijn? En welke voedingsstoffen heb je nou wel en niet extra nodig. Over het algemeen geldt dat een gevarieerd voedingspatroon ervoor zorgt dat je vrijwel alle vitamines al voldoende binnen krijgt. Het kan wel verstandig zijn om bepaalde varianten aan te vullen, en als je voedingspatroon niet optimaal is kun je extra vitaminecapsules slikken.

Zomaar wat nemen is echter niet verstandig.

Het heeft lang niet altijd zin en kan zelfs potentieel gevaarlijk zijn. Teveel voedingsstoffen kunnen zelfs negatieve bijwerkingen met zich mee brengen. Hetzelfde geldt voor voedingssupplementen. Hieronder lees je er meer over!

Soorten vitaminesupplementen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten vitamines en daarmee ook ontzettend veel verschillende vitamine tabletten. De lijst van vitaminen en supplementen is oneindig. We zouden hieronder een lange lijst van supplementen kunnen maken, maar we hebben het gehouden bij veelvoorkomende en potentieel nuttige supplementen. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsstoffen in specifieke gevallen natuurlijk wel nog nuttig zijn, maar dat komt minder vaak voor.

Dit is onze lijst van goede vitaminepillen:

  • Multivitaminen pillen
  • Omega 3
  • Vitamine D
  • Vitamine B12
  • Zink
  • Magnesium

Multivitamine pillen

Een multivitamine geeft je in één klap heel veel voordelen. Dit lijkt mooi, maar is het in de praktijk niet altijd. Je moet er namelijk goed op letten welke vitamines er precies in zitten, en hoeveel. Teveel is namelijk ook niet goed. Let daarom heel goed op de kwaliteit en de samenstelling van de multivitaminepil. Lees hier verder over multivitaminen.

Omega 3

Het beste is om een keer per week vette vis te eten, om de belangrijke omega vetzuren binnen te krijgen. Veel mensen doen dit echter niet, en dan is een supplement een goede oplossing. Omega 3 is namelijk belangrijk voor je hart, je bloeddruk en de hersenen. Als je vegetariër of veganist bent is omega 3 nog wat belangrijker.

Vitamine D

Vitamine D is een belangrijke vitamine, die we in Nederland vaak te weinig binnenkrijgen. Dat komt omdat het grootste deel van die vitamine wordt aangemaakt wanneer je in aanraking komt met de zon. Uit voeding kun je slechts een klein deel halen. En de zon laat zich in Nederland natuurlijk niet al te vaak zien. Daarom is het verstandig om Vitamine D extra in te nemen.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor je lichaam en komt vooral voor in dierlijke producten. Sterker nog, vitamine B12 waar je lichaam iets aan heeft zit uitsluitend in dierlijke producten. Daarom is vitamine B12 suppleren zeker voor veganisten *(LINK) aan te raden.

Zink

Zink heeft een belangrijke functie voor meerdere processen in je lichaam. Het kan zijn dat je dit te weinig uit je voeding haalt.

Magnesium

Voor magnesium geldt hetzelfde als zink. Magnesium kan daarnaast ook nog helpen om beter te slapen. Dit kun je uit je voeding halen, maar een magnesium supplement kan handig zijn.

Vitaminepillen-en-supplement-kunnen-helpen-maar-voeding-blijft-de-basis
Vitaminepillen en natuurlijke voeding

Goede vitaminepillen

Vitamines zijn gezond en goede vitaminesupplementen kunnen dat ook zijn. Maar niet alle supplementen zijn goed. Zoals al gezegd moet je eerst in je achterhoofd houden dat wanneer je goed eet, je waarschijnlijk al voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Een vitamine supplement is dan helemaal niet nodig. Als je ze wel nodig hebt moet je goed naar de verpakkingen kijken. In heel veel supplementen zit namelijk veel te veel van bepaalde stoffen, en teveel aan ze kan negatieve bijwerkingen hebben. Je moet daarom een supplement kopen waar nooit meer dan 100 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines inzit.

Vitamines zijn zomaar verkrijgbaar

Ze zijn eigenlijk vergelijkbaar met medicijnen. Ze zomaar nemen is daarom absoluut niet verstandig. Een teveel aan vitamine B6 kan bijvoorbeeld behoorlijk wat problemen opleveren. Voorkom deze negatieve bijwerkingen en doe je research vooraf. Bepaal wat jij nodig hebt en ga hier specifiek naar op zoek. Kijk vervolgens goed naar de hoeveelheden in een bepaald supplement en naar de kwaliteit van het merk. Voor hoeveelheden en andere informatie kun je terecht bij de Gezondheidsraad.

Multivitaminen

Een multivitamine supplement is een van de meest populaire supplementen die er bestaan. Multivitamine tabletten zijn op heel veel plekken verkrijgbaar en worden vaak aangeprezen als gezond en goed. Maar is dat ook zo? Ze kunnen zeker helpen, want je lichaam heeft dus elke dag weer voldoende stoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Een multivitamine supplement bevat vaak een breed scala aan vitamines en mineralen. Je kunt ze in heel veel verschillende soorten en maten verkrijgen. Het nadeel hiervan is dat er ook heel minder goede varianten tussen zitten. De samenstelling is dan bijvoorbeeld niet zo goed, of de referentie inname van veel van ze wordt ruim overschreden.

Er zijn ook multivitaminen die zich richten op een specifiek probleem

Denk hierbij aan de bloedsuikerspiegel of het immuunsysteem. Deze zijn vaak al beter. Hoewel multivitaminen handig zijn om in één klap veel stoffen binnen te krijgen, is het over het algemeen beter om te kijken wat je nodig hebt en dit individueel te slikken.

Natuurlijke vitaminecapsules

Vitaminen uit een potje kunnen in sommige gevallen een hele goede optie zijn. Je moet er dan dus wel opletten wat er precies inzit. Er is ook nog een verschil tussen natuurlijke vitaminepillen en synthetische vitaminepillen. Lees hier het verschil tussen natuurlijke en synthetische vitamines. Vitamines op een natuurlijke manier worden beter door je lichaam opgenomen dan uit een potje.

Natuurlijke vitaminepillen komen dichter in de buurt hiervan dan synthetisch verkregen varianten. Voor veel ze maakt dit echter geen verschil qua opname. Voor vitamine D, B5, B6, B12, E en foliumzuur maakt het wel verschil. Bij vitamine E wordt de natuurlijke variant beter opgenomen, bij de andere juist de synthetisch verkregen variant.

Kinderen

Moet ik ook vitamine tabletten voor mijn kind kopen, is een veelgehoorde vraag. Ook voor kinderen geldt echter dat wanneer ze goed en gevarieerd eten, ze geen extra supplementen nodig hebben om voldoende stoffen binnen te krijgen. Een gezond eetpatroon is voor een kind zeer belangrijk, en niet alleen om de stoffen en mineralen. Ook voldoende vezels en bioactieve stoffen zijn zeer belangrijk.

Het is niet nodig om voor de zekerheid extra vitaminen te geven.

Een uitzondering is er voor vitamine D en vitamine K, deze kun je vaak wel extra geven om de optimale hoeveelheden te behalen. Hoeveel kinderen hiervan exact nodig hebben is op veel plekken te vinden.

Vitaminen
Vitaminen

Hoe effectief zijn capsules?

Voordat je de stap neemt om vitaminecapsules te gebruiken, moet je eerst op de hoogte zijn van enkele factoren. Vaak genoeg zeggen experts dat je genoeg groente en fruit moet eten. Uit onderzoek is gebleken dat voeding niet altijd genoeg is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te bereiken. In zulke gevallen kunnen deze capsules het tekort aanvullen. Onze lichamen hebben elke dag deze voedingstoffen nodig voor versterking van onze botten of bloedcellen aan te maken.

Risicogroepen of uitzonderingen

Natuurlijk moet je eerst de huisarts vragen of deze extra supplementen wel nodig zijn. Er zijn ook risicogroepen die worden geadviseerd om supplementen of capsules te gebruiken. Experts geven ook aan dat een supplement of capsule geen vervanger moet zijn voor groente of fruit. Bij sporters is er ook een uitzondering, want door de intensieve activiteiten is de inname van voedingstoffen minder optimaal.

Denk eraan dat het altijd een goed idee is om het etiket eerst goed te lezen. Wees alert over de gevolgen na het overschrijden van een maximale grens en de schade die jouw lichaam ondervindt. Vertrouw in de kennis en advies van experts, zodat er niets misgaat met je gezondheid.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…