Het etiket van een voedingssupplementen lezen, hoe moet dat?

Het etiket van een voedingssupplement lezen kan een hele opgave zijn. Fabrikanten plaatsen van alles op de verpakking, waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Het lezen van etiketten van voedingssupplementen is essentieel, en we leggen je uit waar je op moet letten.

Prijs kwaliteit verhouding

We nemen vaak aan dat een duurder product beter is dan een goedkoper product. Dit hoeft in de praktijk helemaal niet te kloppen. Het gaat namelijk niet om de prijs, maar om werkzame stoffen, organische- en anorganische vormen of hoeveelheden. Een duur supplement kan minder waardevolle stoffen bevatten dan een goedkoper supplement. Vandaar dat prijs alleen niets wilt zeggen. Zodra je supplementen met elkaar gaat vergelijken, let dan altijd eerst op de vorm van het supplement. Dit kan namelijk organisch of anorganisch zijn. Organische verbindingen worden doorgaans gemaakt door levende wezens, waar anorganische verbindingen uit de dode natuur komen.

Werkzame stoffen

Over werkzame stoffen gesproken, ze zijn van groot belang op het moment dat je een etiket gaat bestuderen. Op het etiket van een voedingssupplement staat altijd een lijst met ingrediënten. Het ingrediënt waarvan er het meest in een voedingssupplement zit, staat altijd als eerst genoemd. Dit moet om de consument zoveel mogelijk duidelijkheid te geven. Zo kan het dus zijn dat in een supplement er meer van een andere stof in zit dan de daadwerkelijke voedingsstof. 

Het kan dus zomaar gebeuren dat je in een willekeurig omega 3-supplement meer zonnebloemolie zit als visolie. Dit is natuurlijk vreemd, en hier dien je te allen tijde zelf scherp op te blijven. Neem dit mee in het proces van vergelijken. Lees daarom eerst het etiket, voordat je een mening over het supplement vormt. Laat je dus niet afleiden door prijs de prijs of de leuke verpakking.

Samenstelling

Bij veel supplementen staat er op de verpakking een tabel met hoeveelheden en dagdoseringen. Deze doseringen worden aangegeven door middel van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, referentie inname of adequate inname. De RI en ADH worden bepaald door de Gezondheidsraad en berekend op basis van een gemiddelde. Hierdoor zijn deze richtlijnen voldoende voor 97,5% van de bevolking.

In deze tabel staan dus vaak vermeld hoeveel je er van mag nemen en welke vormen van stoffen er in zitten. Daarnaast staat in deze tabel ook vaak aangegeven hoeveel je ervan mag in milligrammen (mg) of microgrammen (µg). Dit wordt doorgaans vaak aangegeven voor vitamines en mineralen. Ook voor eiwitten, aminozuren en omega vetzuren kunnen er indicaties op een verpakking of etiket worden aangegeven.

De-etiketten-van-voedingssupplementen-lezen-is-belangrijk
Etiketten van voedingssupplementen lezen is belangrijk.

Batchnummer

Een batchnummer laat zien dat een producent of fabrikant om de herkomst en het proces van productie te traceren. Aangezien voedingssupplementen in batches geproduceerd worden, weet je zeker dat alle supplementen van een bepaalde batch dezelfde eigenschappen hebben. Een batchnummer is daarom altijd fijn om op een verpakking of etiket te zien staan. Dit nummer kun je herkennen aan de hand van een unieke houdbaarheidsdatum, welke doorgaans ook vaak staat aangegeven als een THT. Deze datum geeft aan tot wanneer het product houdbaar is. Het batchnummer kan echter ook een combinatie van verschillende cijfers en letters zijn.

Ten minste houdbaar tot

Zoals hierboven kort al even besproken, is een THT op het etiket van een voedingssupplement een waardevolle indicatie. Het is namelijk altijd belangrijk om te weten tot wanneer een supplement houdbaar is. Hoewel supplement doorgaans vaak langer houdbaar zijn dan de THT aangeeft, adviseren wij om er niet onnodig risico mee te nemen. Houd je dus aan de houdbaarheidsdatum op de verpakking of het etiket van een supplement.

Gezondheidsclaims

Hoewel fabrikanten en producenten geen claims op de verpakking van voedingssupplement mogen zetten, gebeurt dit doorgaans geregeld. Een verpakking vol met beloftes en mogelijke resultaten is dan ook niets nieuws meer. Dit wordt op een verpakking geplaatst, om je over te halen over te gaan tot een aankoop. Bedenk hierbij dat een goed supplement zichzelf bewijst, en daar dus geen verpakking voor nodig heeft. Trap er dus niet blindelings in, maar blijf zelf je gezond verstand gebruiken. Voor meer informatie kun je altijd Apotheek.nl raadplegen.

Waarschuwingen

Let op, bij sommige supplementen kunnen er waarschuwingen op de verpakking vermeld staan. Een voorbeeld hiervan is “Dit supplement is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar” . Wanneer dit op een etiket of verpakking vermeldt staat, houd je hier dan ook aan. Dit staat er niet voor niets. Het negeren van dit soort waarschuwingen kan vervelende gevolgen hebben. Wees hier dus alert op.

Toxische stoffen

Wat zijn toxische stoffen? Toxisch betekent giftig, en dit wil je dus niet in een voedingssupplement aantreffen. Dit hoeft niet perse om een vaste stof te gaan, maar kan ook over een vloeistof of gas gaan. Een grote hoeveelheid toxische stoffen is extreem gevaarlijk en schadelijk voor je gezondheid. Hoewel je toxische stoffen niet in grote hoeveelheden zult aantreffen in supplementen, wil je ze liever helemaal niet. Elk beetje is al een beetje te veel.

Om te checken of er toxische stoffen in een voedingssupplement zitten, kun je waar zit wat in raadplegen. Hier kun je precies zien wat er in een voedingsmiddel zit.

Let-op-met-gezondheids-claims-bij-het-lezen-van-etiketten-van-voedingssupplementen
Let op met gezondheidsclaims op etiketten en verpakkingen

Manier van inname

De manier, het tijdstip en wanneer je een voedingssupplement inneemt kan de werking beïnvloeden. Zo zijn er stoffen welke je beter wel of juist niet op een lege maag kunt innemen. Lees hier meer over het beste tijdstip voor het innemen van voedingssupplementen

Daarnaast kan een bepaalde maaltijd ook van invloed zijn. Sommige supplementen kunnen beter opgenomen worden met een vetrijke maaltijd, anderen juist niet. Voor een ideale opname van voedingsstoffen, wil je het liefst dat je niets verkeerd doet. Je wilt tenslotte dat supplementen ideaal worden opgenomen en kunnen doen waar ze voor gemaakt zijn. Op de verpakking van een voedingssupplement staat vaak een advies voor het innemen van het supplement vermeldt. Dit noem je ook wel het inname-advies.

Voor een overzicht van alle regels wat betreft voedingssupplementen en kruidenpreparaten, kun je altijd de NVWA raadplegen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt namelijk toezicht op productie, samenstelling en etikettering van voedingssupplementen en kruidenpreparaten. De NVWA heeft een pagina omtrent regelgeving voedingssupplementen en kruidenpreparaten hiervoor gepubliceerd. Wil je weten waar je daarnaast nog meer weten? Je leest onder andere waar je op moet letten bij het kopen van voedingssupplementen. Ook over voedingssupplementen in Nederland lees je alles bij VetGezond.

Doseringen

Niet elke verpakking bevat even veel pillen als doseringen. Laten we voor het gemak even uitgaan van 100 vitaminepillen in een verpakking. Wanneer je er 2 per dag moet, zitten er dus 100 doseringen in een verpakking. Dit kan soms nog al voor wat verwarring zorgen. De dosering staat ook altijd op het etiket van het voedingssupplement vermeld en uitgelegd. Let er dus op dat je de aangegeven doseringen niet overschrijdt. Daarnaast dien je er op te letten dat je niet te weinig neemt.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…