Een creatine tekort, waardoor ontstaat dat? Creatine is een van de meest onderzochte supplementen ter wereld, en kan ontzettend veel voordelen bieden. Daarom gebruikt ook bijna elke sporter of fitnessliefhebber creatine tegenwoordig als supplement. Creatine heeft dus vele voordelen, waarvan meer spierkracht, meer volume in de spieren, explosiviteit en meer uithoudingsvermogen de belangrijkste zijn. Bestel het hier!
Maar zijn er ook nadelen van creatine? En hoe zit het met een creatine tekort, of een creatine overschot? Hieronder gaan we kijken naar creatine en of je hiervan te veel of te weinig kunt hebben.
Creatine tekort
Je lichaam heeft voldoende energie nodig om goed te kunnen presteren. Wanneer je een tekort hebt, aan wat dan ook, kan dit voor verschillende problemen zorgen. Dit is ook zo met creatine. Symptomen van een creatine tekort is onder andere dat je weinig uithoudingsvermogen en spierkracht hebt. Hoe ontstaat een creatine tekort? Niet zo snel, tenzij je bepaalde ziektes hebt. Wel is het zo dat zodra je fanatiek gaat sporten, je steeds meer creatine nodig hebt. Het is dan heel lastig om voldoende creatine uit voeding te halen. In dat geval zijn creatine supplementen aan te raden, om een creatine tekort te voorkomen.
Hier sommen we nog even de verschillende symptomen van een creaetine tekort op:
- Vermoeidheid
- Toenemende spierpijn
- Vermindering van kracht en uithoudingsvermogen
Creatine tekort oplossen
Heb jij het vermoeden dat je last heb van een tekort aan creatine? Bekijk dan onderstaande supplementen om zo van het tekort af te zijn:
Creatine overschot
Een overschot aan creatine kan ook, maar is niet zo gevaarlijk. Hoe ontstaat een creatine overschot? Door langdurig meer dan 5 gram per dag te nemen, dan kun je een overschot aan creatine hebben. Een laadfase waarbij je 7 dagen meer neemt zou effectief kunnen zijn, hoewel dit tegenwoordig niet wordt aangeraden. Als je daarna meer dan 5 gram per dag neemt is dit niet gevaarlijk, maar wel zonde van je geld. Je lichaam kan dit niet opnemen en scheidt het via je urine gewoon weer uit. Echt veel creatine nemen zou potentieel wel gevaarlijk voor je nieren kunnen zijn. Houd het daarom gewoon bij maximaal 5 gram per dag. Dan hoef je niet bang te zijn voor een creatine overschot.

Wat je nog meer moet weten over creatine
Creatine is een veel onderzocht supplement. Er zijn dus ook veel feiten over te vinden, en helaas ook veel onzin. Zo wordt het door sommige mensen vergelijken met anabolen, wat absoluut niet terecht is. Ook wordt er vaak gedacht dat creatine gevaarlijk is en allerlei nadelen met zich meebrengt. Dat is jammer, want creatine kan voor werkelijk iedereen voordelen bieden. Niet alleen voor mensen die aan krachtsport doen, maar voor alle mensen zonder gezondheidsproblemen. Daarom nog een aantal feiten en fabels over creatine.
Een fase van opladen heeft als voordeel dat je sneller profiteert van de effecten van creatine. Toch is inmiddels duidelijk dat het niet nodig is om een oplaadfase te doen. Heb je nog vragen over de suppletie van creatine? Lees dan het volgende onderzoek om meer te weten te komen over bijvoorbeeld creatine monohydraat.
Wanneer creatine nemen? Het simpele antwoord; wanneer het jou uitkomt. Het belangrijkste is dat 5 gram per dag binnenkrijgt. Als je het optimaal wil doen zijn de beste momenten direct in de ochtend of direct na het trainen.
Nadelen rondom creatine zijn er ook. Voor gezonde mensen is het niet gevaarlijk, voor mensen met nierproblemen zou het wel gevaarlijk kunnen zijn. Een ander nadeel kan zijn winderigheid, diarree of buikkrampen. Creatine kun je daarom prima gebruiken zonder bang te hoeven zijn voor de nadelen.
Haaruitval wordt ook vaak in verband gebracht met creatine. Dat is niet geheel onterecht, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. Wanneer je de genetische aanleg hebt om kaalheid te ontwikkelen, zou creatine dit proces kunnen versnellen. Het effect hierop is echter minimaal, en zeker niet eens om bang voor te zijn.