Wanneer creatine innemen, juist voor of na de training?

Wanneer moet je creatine innemen? Creatine is een stof die van nature in het lichaam voorkomt. Creatine speelt een belangrijke rol bij het transport van energie naar je spieren en andere lichaamscellen. Met behulp van creatine in voedingssupplementen kun je jouw spieren net dat beetje extra energie geven om snelle resultaten te behalen.

Veel mensen weten niet wanneer creatine nemen zinvol is. Moet je creatine elke dag gebruiken? En kun je creatine het beste voor het sporten of na het sporten innemen? We helpen je graag op weg om optimaal te profiteren van de voordelen van creatine bij jouw spieropbouw. Wacht niet langer met het kopen van creatine om de voordelen te ervaren!

Wanneer moet je creatine innemen?

Wanneer je creatine neemt is eigenlijk niet van belang. Maar de regelmaat waarmee je creatine neemt is dat wel. Het is belangrijk om elke dag creatine te nemen, zodat je een goede voorraad creatine opbouwt in je cellen. Je hebt namelijk het meeste aan creatine wanneer de creatinewaardes optimaal zijn.

Je kunt ervoor kiezen om de waardes snel omhoog te brengen door 5 dagen achter elkaar 20mg creatine te gebruiken. De creatinelevels zijn dan optimaal waardoor je zeker snel vooruitgang zult boeken met krachttraining. Na de oplaadfase van 5 dagen neem je een onderhoudsdosering van 3-5mg creatine per dag. Ook na de oplaadfase moet je creatine elke dag gebruiken.

Je kunt je creatinelevels ook geleidelijk opbouwen en direct kiezen voor een dagelijkse dosering van 3-5mg per dag. Je zult dan na een maand het effect van creatine op je spieren merken. Moet je creatine voor of na het sporten nemen? Het tijdstip van de inname kan zowel voor als na de training liggen. Wanneer creatine nemen maakt niet heel veel verschil voor het effect.

Moment van inname is belangrijk

Je kunt creatine zowel voor als na de training innemen. Dit weten we doordat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar het beste innamemoment voor supplementen. Voor verschillende voedingssupplementen is het innamemoment wel degelijk belangrijk. Zo heeft vitamine D bijvoorbeeld calcium nodig om zijn werk te doen.

Creatine-het-beste-innemen-voor-of-na-training
Wanneer kun je creatine het beste innemen?

En sommige producten kunnen de werking van een voedingssupplement juist afzwakken, suiker is hiervan een voorbeeld. Daarom kun je sommige voedingssupplementen juist beter niet bij een (suikerrijke) maaltijd innemen. In dit artikel vertellen we je meer over het beste tijdstip om aminozuren in te nemen. Daarnaast vertellen we je ook wat het beste tijdstip voor supplementen is. Onder andere het moment wanneer je BCAA’s inneemt is van groot belang.

Creatine voor of na het sporten

Wanneer creatine innemen? Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het beste innamemoment voor creatine. Hieruit blijkt dat je het innamemoment het beste rondom je intensieve training kunt plannen. Je kunt er voor kiezen om 30 minuten voor de training creatine te nemen, of direct na de training. Het lijkt erop dat het lichaam na de training de creatine iets beter opneemt, maar dat voordeel is echt minimaal.

We spreken dan over een verschil van minder dan 5% in het resultaat. Je kunt daarom beter een innamemoment kiezen dat goed bij jou past. Het allerbelangrijkste is namelijk dat je een dagelijkse dosis neemt. Je moet ook creatine op rustdagen nemen, niet alleen op de dagen dat je traint. Je helpt jezelf dus door een moment te kiezen waarop je het eenvoudig een dagelijkse gewoonte kunt maken. Op die manier zal je de creatine niet snel vergeten en houd jij je creatinelevels mooi op peil.

Beste tijdstip voor creatine

Het maakt niet uit of jij je creatine ’s morgens, ’s middags of ’s avonds neemt, zolang je het maar elke dag doet. Dat is van belang om de creatinewaardes in je lichaam tot een optimale hoogte te brengen. Met hoge creatinewaardes zal je merken dat je sneller resultaat boekt bij intensieve krachttraining. Je kunt deze optimale creatinelevels bereiken met een snelle of een langzame laadmethode zoals deze hierboven omschreven staan.

Het is niet van cruciaal belang, maar je hebt wel een klein voordeel als je kiest voor een inname voor of na je work-out. En een inname na de training is dan nog net even iets beter dan ervoor. Onthoud echter dat je daarmee niet spectaculair betere resultaten behaalt dan wanneer je de creatine op een ander moment inneemt. Neem creatine dus vooral in op een moment dat het voor jou makkelijk te onthouden is.

Neem je de creatine in na een intensieve work-out, dan kun je dat het beste samen met eiwit pillen of een ander eiwit supplement doen voor een optimaal effect. Eiwitten zorgen namelijk voor een herstel van de spieren en ondersteunen samen met creatine de spieropbouw in het lichaam. Hier zijn pillen met eiwit een goed voorbeeld van.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Creatine wordt veel gebruikt door sporters, met name bij krachttraining, om spiermassa aan te komen. Beter en langer kunnen trainen…
Helpt creatine tegen een depressie?

Helpt creatine tegen een depressie?

Wist jij dat creatine wellicht kan helpen tegen een depressie? Creatine is een stof dat door je lichaam wordt aangemaakt…
Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel creatine mag je per dag? Creatine kan je helpen om betere sportprestaties te leveren. Het zorgt er namelijk voor…
Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Er zijn veel verschillende soorten creatine, zoals creatine monohydraat. Maar wat is nou de beste creatine voor vrouwen? En wat…