De voordelen en nadelen van het gebruik van creatine

De voordelen en nadelen van creatine, wij weten welke dat zijn! Creatine kan je helpen om in korte tijd betere sportprestaties te realiseren. Dit komt doordat de lichaamseigen stof creatine de beste brandstof is voor je spieren. Extra creatine zorgt voor spiergroei, een toename van de spiermassa en kan zelfs gewichtsverlies ondersteunen. Er kleven echter ook een aantal nadelen het supplement, maar die wegen meestal niet op tegen de voordelen. Pas echter wel op voor langdurige overdosering, dit kan ervoor zorgen dat je lichaam zelf niet goed meer creatine aan kan maken.

De voordelen van creatine

De voordelen van creatine in combinatie met sport, zijn voor veel mensen doorslaggevend om creatine te gaan gebruiken. Eén van de belangrijkste voordelen van creatine is een toename in kracht waardoor je in samen met een toename in spiermassa betere sportprestaties kunt leveren. Je ziet dit vooral bij sporten waarbij je in korte tijd een grote prestatie moet leveren.

Ook bij krachttraining kun je van de voordelen van creatine profiteren, omdat je meer gewicht kunt tillen. Bovendien kun je meer sessies achter elkaar aan dan zonder extra creatine. Tot slot is ook een ondersteuning van het afvalproces één van de populaire voordelen van creatine. Het is geen dieetmiddel, maar kan in combinatie met sport en een gezond voedingspatroon voor meer gewichtsverlies zorgen. Het zorgt onder andere nog meer voor:

  • Toename in kracht
  • Spiergroei
  • Gewichtsverlies en afvallen

Ben jij enthousiast geworden over de voordelen? Bestel online jouw creatine om deze direct te ervaren tijdens het trainen!

Toename in kracht

De belangrijkste reden om te starten met creatine is het vergroten van je spierkracht. Creatine is namelijk de favoriete lichaamseigen brandstof van je spieren. Neem je extra in de vorm van voedingssupplementen, dan geef je jouw spieren extra brandstof. Daardoor kun je net iets verder en sneller hardlopen of net wat meer gewicht tillen dan zonder extra creatine.

De-voordelen-van-het-gebruik-van creatine
De voordelen van het gebruik van creatine.

Simpel gezegd kun je met creatine tijdens een training net iets meer vragen van je lichaam dan normaal. Doordat je beter kunt presteren, zal je ook extra snel het door jou beoogde resultaat boeken. Je krijgt sneller meer kracht, waardoor je trainingen succesvoller worden. Een toename in kracht zal je overigens niet alleen merken bij de krachttraining, maar ook bijvoorbeeld bij het fietsen, hardlopen en zwemmen.

Spiergroei

Neem je extra creatine in om je sportprestaties te verbeteren, dan kan jij net iets meer van je lichaam vragen dan zonder deze extra voorraad. Het gevolg is dat je lichte schade aan je spieren toebrengt, de zogenaamde microtears. Je herkent het ontstaan van deze scheurtjes in de spieren aan de spierpijn die je na de training ervaart. J

e hoeft je hier geen zorgen over te maken, sterker nog: deze microtears zorgen er juist voor dat je spiergroei toeneemt. Wanneer de schade herstelt, zal de spier namelijk groter zijn dan daarvoor. Je krijgt niet alleen een toename in kracht, maar je wordt ook sneller. Dit merk je direct aan je trainingen: je boekt snel resultaat.

Gewichtsverlies en afvallen

Creatine is een uitstekend voedingssupplement om gewichtsverlies te bevorderen. Hoewel creatine afvallen kan bevorderen is het echter geen wondermiddel. Om gewicht te verliezen zal je creatine moeten combineren met sport. Doordat je met creatine een grotere krachtsinspanning kunt leveren, zal je meer calorieën verbranden.

Verbrand je meer calorieën dan je met voeding binnenkrijgt, dan zal je gewicht verliezen. Dit is echter niet de enige manier waarop creatine gewichtsverlies bevordert. Het gevolg van spiergroei is namelijk ook dat je meer calorieën in rust verbrandt. Je stimuleert je metabolisme waardoor je dus ook buiten de trainingen werkt aan een gezonder lichaamsgewicht.

Om daadwerkelijk gewicht te verliezen is het naast sporten belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Als je veel traint zal je jouw voedingspatroon hier op aan moeten passen om je lichaam voldoende brandstof te geven.

De nadelen van creatine

Helaas kent het gebruik van creatine nadelen waaronder gewichtstoename en maag- en darmklachten. Dit zijn geen ernstige nadelen van creatine , tenzij deze het gevolg zijn van een overdosering. Het wetenschappelijk bewezen verband tussen creatine en aankomen kan in sommige gevallen een reden zijn om geen creatine te gebruiken. We bespreken ook het gevolg van creatine gebruik op de nieren.

Er zijn door de jaren heen meerdere bijwerkingen van creatine opgemerkt. Eén van de nadelen van creatine is namelijk dat je meer water zal moeten drinken om overbelasting van de nieren te voorkomen. Bekende creatine nadelen waar je rekening mee moet houden zijn:

  • Toename in lichaamsgewicht
  • Buik- en maagpijn
  • Meer drinken

Toename in lichaamsgewicht

Er is een duidelijk verband tussen creatine en aankomen en dat is dan ook meteen één van de nadelen van creatine. Spieren wegen zwaarder dan vet en door creatine neemt de spiermassa toe. Bovendien zorgt creatine ervoor dat je meer vocht vasthoudt in de spieren. Het gevolg hiervan is dat je lichaamsgewicht 2 tot 3kg toeneemt.

Spiergroei is één van de voordelen van creatine waar je van profiteert wanneer je creatine puur gebruikt voor een toename van spiermassa. Je spieren worden namelijk ook optisch groter en voller door het vocht dat erin opgeslagen wordt. De daadwerkelijke toename van spiermassa zorgt voor betere sportprestaties.

De-nadelen-van-het-gebruik-van-creatine
De nadelen van het gebruik van creatine.

Een toename in lichaamsgewicht kan echter onwenselijk zijn wanneer je gewicht wilt verliezen. Verbrand je minder gewicht aan vet dan dat je spiermassa aanmaakt? Bedenk je dan dat de verhouding van vet en spieren in je lichaam wel verandert in jouw voordeel. Je lichaam wordt dus wel gezonder, al laat de weegschaal dat misschien niet (direct) zien.

De toename in lichaamsgewicht is ook onwenselijk voor sprinters en andere atleten die beter presteren bij een lager gewicht.

Buik- en maagpijn

Heb je een gevoelig spijsverteringsstelsel? Dan kun je last krijgen van pijn in de maag en darmen. In sommige gevallen kan er ook diarree optreden. Bij een gezond spijsverteringsstelsel treden buik- en maagpijn echter alleen op wanneer er sprake is van een overdosering creatine. Bij een normale onderhoudsdosis van 3 tot 5mg per dag zal er normaal gesproken geen nadelig effect optreden in de maag en darmen.

Let er dus goed op dat je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) houdt om maag- en darmklachten te voorkomen. De eventuele maag- en darmklachten zijn in de meeste gevallen niet ernstig, maar kunnen wel zeer vervelend zijn. Ook de referentie inname (RI) en adequate inname (AI) zijn goed om in de gaten te houden.

Meer drinken

Houd er altijd rekening mee dat je bij het gebruik van creatine extra water moet drinken. Je lichaam gaat namelijk meer vocht gebruiken. Vul je dit niet aan, dan worden de nieren onnodig zwaar belast. Hier komt ook het fabeltje vandaan over creatine en de nieren : creatine zou de oorzaak zijn van nierklachten zoals nierstenen. Wanneer je echter voldoende water drinkt, worden de nieren niet meer belast dan normaal.

Het eventuele nadeel is dan ook dat je bij het gebruik van creatine extra moet letten op je vochtinname. Hoeveel water je daadwerkelijk nodig hebt, is niet alleen afhankelijk van je creatine gebruik , maar bijvoorbeeld ook van je lichaamsgewicht, lengte en sekse.

Je herkent een tekort aan vochtinname duidelijk aan de kleur van je urine. Hoe donkerder de urine, des te groter is jouw vochttekort. Je kunt het beste ieder uur wat water drinken om het vochtgehalte op peil te houden.

Grootste gevaar van creatine

Als je de nadelen van creatine bekijkt, lijkt er geen enkel werkelijk gevaar aan het gebruik van extra creatine te zitten. Er is echter wel degelijk een gevaar en dat is het gevaar van overdosering. Gebruik je langdurig hoge doseringen creatine, dan verliest jouw lichaam het vermogen om zelf voor (voldoende) creatine te zorgen.

Zolang je extra creatine inneemt, merk je daar niets van. Stop je echter na langdurige overdosering met dit supplement, dan zal je dit direct merken in je sportprestaties. Je zal niet meer goed kunnen presteren zonder extra creatine. Met overdosering maak je jouw lichaam in feite afhankelijk van het supplement.

Een ander gevaar van creatine ontstaat bij een combinatie met anabole steroïden. Deze combinatie vergroot namelijk de kans op het spiercompartimentsyndroom. Hierbij wordt de bloedtoevoer naar de spieren onderbroken en kan er ernstige schade ontstaan. Spieren kunnen zelfs geheel of gedeeltelijk afsterven.

Gebruik je creatine tijdens de oplaadfase en de onderhoudsfase in de voorgeschreven doseringen? Dan zijn er volgens wetenschappelijk onderzoek geen gevaren voor de gezondheid. De nadelen van creatine wegen bij normaal gebruik niet op tegen de voordelen. Tenzij je een sport beoefent waarbij een zo laag mogelijk lichaamsgewicht noodzakelijk is. In dat geval kan het beter zijn om geen extra creatine te gebruiken.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Creatine wordt veel gebruikt door sporters, met name bij krachttraining, om spiermassa aan te komen. Beter en langer kunnen trainen…
Helpt creatine tegen een depressie?

Helpt creatine tegen een depressie?

Wist jij dat creatine wellicht kan helpen tegen een depressie? Creatine is een stof dat door je lichaam wordt aangemaakt…
Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel creatine mag je per dag? Creatine kan je helpen om betere sportprestaties te leveren. Het zorgt er namelijk voor…
Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Er zijn veel verschillende soorten creatine, zoals creatine monohydraat. Maar wat is nou de beste creatine voor vrouwen? En wat…