Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Creatine wordt veel gebruikt door sporters, met name bij krachttraining, om spiermassa aan te komen. Beter en langer kunnen trainen en mooiere resultaten behalen zijn ook beweegredenen om een creatine supplement te nemen.

Je hoort veel creatine wetenswaardigheden in de wandelgangen van de sportscholen, maar helaas spreken veel van deze wetenswaardigheden zich ook weer tegen. Hoeveel gram creatine heb je dan echt nodig? Lastig en verwarrend, want hoe bepaal je wat waar is? Lees dit blogartikel, dan weet je in ieder geval wat wél waar is.

Wat bepaalt lichaamsgewicht?

Het gewicht van je lichaam is de optelsom van verschillende onderdelen van je lijf. Deze onderdelen zijn vocht, bot, vet en spier.

Vocht

Meer dan de helft van je gewicht is vocht. Voor vrouwen is dit ongeveer 52%, voor mannen ongeveer 65%. Naarmate je ouder wordt, zakt het percentage vocht waaruit je bestaat. Creatine heeft invloed op de vochthuishouding in je lichaam. Hierover later meer.

Bot

Je skelet weegt natuurlijk ook mee. Bij een volwassen persoon ligt het gewicht van de botten ergens tussen de 2,5 en 3,5 kilo. Dit is niet zoveel en het is ook niet een gewicht dat zal schommelen door dieet. Suppleren met creatine heeft niet veel effect op je botten. Hooguit zal er een indirecte positieve bijdrage aan de sterkte en gezondheid van botten kunnen worden toegeschreven aan creatie suppletie.

Vet

Het onderdeel dat meestal het minst populair is bij de gewichtsmeting is de vetmassa. Een hoge vetmassa wordt in verband gebracht met veel gezondheidsissues. Creatine verhoogt niet direct je vetmassa, maar onzorgvuldig suppleren van creatine kan wel tot verhoging van lichaamsvet leiden. Weliswaar indirect, maar uiteindelijk kan het onjuist gebruiken van creatine ervoor zorgen dat je aankomt. En dat het extra gewicht – voornamelijk – uit vet bestaat.

Spier

Veruit het meest populair is de gewichtstoename van je spiermassa bij gebruik van creatine. De meeste sporters zweren bij het suppleren van creatine. Met name in sporten waar een toename van spiermassa gewenst is, of zelfs het doel, is het extra innemen van creatine gangbaar. En niet zonder reden, want creatine zorgt voor een grotere spiermassa. Hoe dat exact zit, wordt hieronder nader uitgelegd.

Creatine-en-sport-gaan-hand-in-hand
Van creatine kun je een grotere spiermassa krijgen.

Gewicht en sport

Wanneer je sport zet je je lichaam aan tot het verbranden van energie. Deze energie wordt gehaald uit koolhydraten, eiwitten en/of vetten. Om deze processen te kunnen laten plaatsvinden heb je voedsel nodig dat goede en gunstige eigenschappen heeft. Bij intensief sportbeoefening kan het voorkomen dat normale, dagelijkse porties voeding niet toereikend zijn om voldoende energie te leveren. Extra creatine kan dan uitkomst bieden. Creatine suppletie en sport gaan feitelijk hand in hand samen. Ze kunnen elkaar vooruit helpen, maar ze kunnen elkaar ook belemmeren.

Creatine en sport

Creatine is als het ware een energieleverancier dat gevormd wordt uit drie aminozuren (de bouwstenen van eiwitten). Te weten: Arginine, Glycine en Methionine. Voor deze blog mag je deze drie lichaamseigen stoffen direct weer vergeten. Belangrijk om te onthouden is dat creatine energie levert dat uit eiwitten komt. Energie uit eiwitten gaat langer mee en is daarmee ook duurzamer. De hoeveelheid creatine die je dagelijks neemt kan invloed hebben op je gewicht. Creatine leidt dus in sommige gevallen tot gewichtstoename, al hoeft dit niet slecht te zijn.

Met name sporten waarbij het ontwikkelen van spieren een hoofdrol spelen, is het innemen van creatine supplementen nuttig en waardevol. Spierweefsel wordt sterker en groter van creatine. Ook zullen ze minder snel verzuren bij langdurige inspanning. Dit komt omdat creatine de verbranding van lichaamsstoffen die nodig zijn voor energie, ondersteunt en versnelt.

Vetzuren, glucose en andere lichaamseigen brandstoffen moeten worden omgezet in ATP (Adenosine Tri Fosfaat). Zodra je gebruik maakt van je spieren tijdens het sporten, dan worden de voorraden ATP aangesproken. Bij gebruik van deze brandstof wordt ATP omgezet in ADP (Adenosine Di fosfaat). Je lichaam moet er dan voor zorgen dat ADP weer wordt omgezet in ATP, want ATP is de bruikbare brandstof. Creatine zorgt ervoor dat dit proces sneller en efficiënter verloopt.

 Je-spieren-maken-nuttig-gebruik-van-creatine
Creatine en krachtsport gaan hand in hand.

Wat doet creatine met je lichaam?

Naast een efficiënte omzetting van het opgebruikte restproduct ADP naar de bruikbare brandstof ATP, heeft creatine nog andere positieve invloeden op je lichaam. Met name je spieren maken nuttig gebruik van creatine.

Enkele gerapporteerde positieve effecten die je kunt ervaren als je creatine gebruikt zijn:

  • Toename van kracht (je wordt sterker)
  • Spierweefsel groeit (je spieren worden groter)
  • Herstel wordt bevorderd (je lichaam komt sneller tot rust)
  • De opbouw van melkzuur in spieren vermindert (je wordt minder snel moe)
  • Gevoelens van stress nemen af (je hersenen ervaren stress bij minder ATP, creatine zorgt voor snellere aanvoer van ATP)

Omdat creatine zorgt voor meer kracht, uithoudingsvermogen en een beter herstel, beschouwen sporters creatine als een positieve drijfveer. Ook ervaren zij bij gebruik van creatine meer motivatie om harder te trainen. Hierdoor neemt de spiermassa toe en daardoor ook het lichaamsgewicht. Helaas is het niet zo dat je deze gewichtstoename uitsluitend kunt toeschrijven aan meer spiermassa. Creatine gebruik heeft namelijk ook tot gevolg dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dit leidt ook tot toename van gewicht.

Wat doet creatine met je lichaamsgewicht?

Gewichtstoename lijkt zowel een direct als indirect gevolg van creatine suppletie. Direct, als in op korte termijn, omdat inname van creatine ervoor zorgt dat je spiercellen meer vocht zullen vasthouden. Hierdoor neemt je lichaamsgewicht toe. Vooral bodybuilders en mensen die aan krachttraining doen, zullen dit vasthouden van vocht in spierweefsel als positief ervaren. Je voelt immers sneller een goede spanning in je spieren omdat deze groter zijn door het extra vocht. Het is belangrijk in dit geval dat je voldoende water blijft drinken volgens het Voedingscentrum.

Een indirecte gewichtstoename door creatine inname heeft er vooral mee te maken dat sporters intensiever en zwaarder kunnen trainen wanneer zij creatine gebruiken. Hierdoor wordt er meer rendement uit de krachtsinspanningen gehaald wat, op termijn, een toename van de daadwerkelijke spiermassa als gevolg zal hebben. Ook wordt het herstel tussen trainingen in extra bevorderd. Dit komt de kwaliteit van het spierweefsel ten goede en dit zal er tevens voor zorgen dat spieren groeien. Niet alleen omdat het weefsel uit meer vocht bestaat, maar ook omdat de spiermassa zelf toeneemt. En spierweefsel weegt sowieso zwaarder dan vetweefsel.

Ter conclusie kun je dus stellen dat creatine zorgt voor een toename in gewicht en dat deze toename vooral op korte termijn zal kunnen worden toegeschreven aan vocht. Op langere termijn vindt er bij constante krachttraining ook een toename in spierweefsel plaats. Deze toename zal ook het lichaamsgewicht verhogen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Helpt creatine tegen een depressie?

Helpt creatine tegen een depressie?

Wist jij dat creatine wellicht kan helpen tegen een depressie? Creatine is een stof dat door je lichaam wordt aangemaakt…
Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel creatine mag je per dag? Creatine kan je helpen om betere sportprestaties te leveren. Het zorgt er namelijk voor…
Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Er zijn veel verschillende soorten creatine, zoals creatine monohydraat. Maar wat is nou de beste creatine voor vrouwen? En wat…
De voordelen en nadelen van het gebruik van creatine

De voordelen en nadelen van het gebruik van creatine

De voordelen en nadelen van creatine, wij weten welke dat zijn! Creatine kan je helpen om in korte tijd betere…