Voedingssupplementen tegen stress: dit zijn de beste

Voedingssupplementen tegen stress kunnen je door een stressvolle periode heen helpen. Met de juiste voedingssupplementen kun je weer rust ervaren, waardoor je jezelf beschermt tegen de nare gezondheidsgevolgen van langdurige stress. Maar welke middelen zijn het meest geschikt als je veel spanning ervaart? In dit artikel bespreken we de belangrijkste supplementen die een kalmerend effect kunnen hebben en je kunnen ondersteunen tijdens stressvolle situaties.

Voedingssupplementen en stress

Voedingssupplementen kunnen stress en angstgevoelens verminderen, mits je de juiste inneemt. Het is ontzettend belangrijk dat je ze slechts tijdelijk gebruikt, want je kunt natuurlijk niet voor de rest van je leven een probleem ‘oplossen’ met een supplement. Als je te maken hebt met chronische stress is het verstandig om het hier met een deskundige over te hebben. 

Het is verstandig om supplementen die stress verminderen te gebruiken wanneer je last hebt van bekende stress symptomen zoals vermoeidheid, een versnelde hartslag, veel of weinig eetlust, spierpijn en hoofdpijn. Loop je te lang door met stress, dan kun je op een gegeven moment door een burn-out of andere gezondheidsklachten tot volledige rust gedwongen worden. 

Vooral vitamine C en magnesium worden veel toegepast in (licht) kalmerende middelen. Het lichaam kan in stressvolle periodes wel een boost van deze vitamines gebruiken. Deze supplementen kunnen natuurlijk niet de oorzaak van de stress wegnemen, dat zal je zelf moeten doen. Voedingssupplementen kunnen er bij stress wel voor zorgen dat je meer rust ervaart, waardoor je lichaam kan herstellen. 

Naast stress werken deze supplementen ook tegen angst en kunnen ze eventueel een depressie door stress voorkomen. Andere veelvoorkomende symptomen die bestreden kunnen worden:

  • Vermoeidheid
  • Versnelde hartslag
  • Gebrek aan eetlust of juist meer eetlust
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Rusteloosheid en opgejaagd gevoel
  • Slaapproblemen
  • Verminderd geheugen
Voedingssupplementen-bij-stress-helpen-klachten-verlichten-zoals-burnout
Voedingssupplementen kunnen helpen om te ontspannen.

Magnesium

Veel verschillende soorten voedingssupplementen bevatten in ieder geval altijd het mineraal magnesium. Magnesium is een belangrijk mineraal dat een rol speelt in de strijd tegen angst en nervositeit. Tijdens stressvolle periodes heeft het lichaam een grotere behoefte aan magnesium. Magnesium wordt echter ook in verband gebracht met het goed functioneren van de hersenen. Magnesium zorgt er namelijk voor dat zenuwprikkels in de hersenen op een goede manier worden overgedragen, ook tijdens het ontspannen. Magnesium heeft dus een positief effect tijdens momenten van ontspanning.

Bij stress kunnen neurotransmitters dus wel wat extra magnesium gebruiken. Bij voorkeur neem je deze tabletten in voor het slapengaan. Wil je meer weten over magnesium? Lees dan verder over onder andere magnesium tabletten en magnesium olie.

Vitamine C

Naast magnesium speelt ook vitamine C een belangrijke rol als je probeert meer balans te creëren tijdens een stressvolle periode. Dit komt doordat er meer vrije radicalen in ons lichaam voorkomen als je erg gespannen bent. Vrije radicalen zorgen ervoor dat ons immuunsysteem minder goed functioneert. Daarom heb je in stressvolle periodes vaak een lagere weerstand en word je eerder verkouden of grieperig. Antioxidanten, waaronder vitamine C, binden de strijd aan met de vrije radicalen.

Bepaalde supplementen tegen stress bevatten daarom altijd een hoge concentratie van deze vitamine. Je kunt je inname eenvoudig verhogen door het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals broccoli en gele kiwi. Extra ondersteuning met behulp van supplementen kunnen echter een waardevolle aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Vitamine B

Eén van de lichamelijke reacties op (extreme) spanning is de aanmaak van de stresshormonen adrenaline en cortisol. Om dit proces in goede banen te leiden, heb je vitamine B5 nodig. Ervaar je veel stress, dan gebruikt je lichaam ook meer vitamine B. Je hebt dus meer vitamine B nodig dan normaal.

Uit dit onderzoek gepubliceerd door de National Center for Biotechnology Information (NCBI) blijkt dat mensen die tijdens stressvolle periodes een hoge concentratie vitamine B slikken zich kalmer voelen. Er is dus een bewezen verband tussen vitamine B complex supplementen bij stress en het ervaren van meer rust. Let er daarbij goed op dat de supplementen die je slikt als je veel stress ervaart voldoende vitamine B5 bevatten.

Ashwagandha

Daarnaast zijn er ook verschillende kruiden die spanning kunnen verlichten. Uit onderzoek gepubliceerd door de NCBI blijkt bijvoorbeeld dat Ashwagandha – ook wel Withania Somnifera genoemd – een effectief onderdeel van stress remmende supplementen is. Dit Indiase kruid zorgt ervoor dat de hypofyse de aanmaak van cortisol afremt. 

Ashwagandha komt niet vaak voor als ingrediënt van voedingssupplementen, maar is wel los te koop. Volg altijd de bijsluiter van het supplement dat je hebt gekocht om de juiste dosering te bepalen.

Melatonine

Melatonine wordt vaak gebruikt om een jetlag tegen te gaan. Maar waarom is dat eigenlijk? Melatonine is een natuurlijk hormoon dat vrijkomt naarmate het donkerder wordt, en afneemt tegen de tijd dat het weer licht is buiten. Melatonine is dus betrokken bij het reguleren van je slaap. Het fijne van melatonine is dat het niet verslavend is. Begin met de laagst mogelijke dosis (ongeveer 0,3 milligram), en bouw je dosis langzaam op indien dat nodig is (tot maximaal 10 milligram). 

Voedingssupplementen-en-mediteren-kunnen-helpen-bij-veel-stress

Soorten stress

Stress is in feite een lichamelijke reactie op gevaar. Als er gevaar dreigt, komen het sympathisch zenuwstelsel en de hypothalamus in actie. Je lichaam maakt zich helemaal klaar om te vluchten of te vechten met behulp van stresshormonen. Dit mechanisme is natuurlijk erg handig wanneer er daadwerkelijk iets aan de hand is, bijvoorbeeld als je moet vluchten voor een brand. 

Ons lichaam reageert echter ook zo op zaken die ons mentaal dwarszitten en waarbij vechten of vluchten zinloos is. Dit hoeft echter niet per se slecht te zijn. Een beetje druk kan bijvoorbeeld een goede motivator zijn om net wat harder te leren voor een tentamen. 

Heb je last van stress doordat je een veeleisende baan hebt, of blijf je maar piekeren over geldzorgen? Dan spreken we van slechte stress. Deze vorm van spanning kan chronisch worden en een nadelig effect hebben op je gezondheid. Langdurige nervositeit wordt zelfs in verband gebracht met een hoge bloeddruk en beroertes. Hoewel de genoemde middelen kunnen helpen om de rust terug in je leven brengen, kun je in het geval van chronische zenuwachtigheid het best contact opnemen met je huisarts. Hij of zij kan je dan eventueel doorverwijzen.

Zorg voor een goede basis

De meest duurzame oplossing voor de lange termijn is om je levensstijl aan te passen. Onvoldoende slaap en beweging en ongezonde voeding kunnen je stressgevoeliger maken. 

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je bij slapeloosheid opeens een stuk meer chagrijnig en vergeetachtig bent. En dat is ook niet zo gek, want een goede nachtrust zorgt ervoor dat je hersenen zich goed kunnen herstellen en er weer tegenaan kunnen! Door een gezonde nachtrust kun je dus je mentale gezondheid én ook je geheugen bevorderen.

Voor veel mensen die onder druk staan is het echter nog niet zo eenvoudig om gewoon wat meer te slapen. Zoals gezegd kan melatonine uitkomst bieden, maar ook sporten en mediteren kunnen helpen om makkelijker in slaap te komen ‘s avonds. Kies ademhalingsoefeningen die bij je passen en probeer deze een paar avonden achter elkaar uit te voeren.

Gezonde voeding die voldoet aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en alle andere voedingsstoffen bevat die je lichaam nodig heeft is ook iets waar je extra op moet letten als je merkt dat je wat meer gespannen bent. Neem je voedingspatroon dus goed onder de loep en check of je geen tekort hebt van bepaalde vitamines. Eventueel kun je bij de huisarts bloed laten prikken om dit te checken.

Voldoende bewegen kan ook helpen om je rustiger te voelen. Tijdens het sporten maakt je lichaam onder andere endorfine aan, één van de snelst werkende anti-stress hormonen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…