De oplaadfase van creatine, onzin of juist enorm waardevol?

Oplaadfase van creatine, het is een enorm populair fenomeen waar je steeds meer over hoort. De kans dat je dan ook hebt gehoord van de creatine oplaadfase is misschien wel net zo groot. De oplaadfase van creatine houdt simpelweg in dat je eerst meer creatine neemt om je lichaamsvoorraad zo snel mogelijk te optimaliseren. Maar hoe zit het nou met de oplaadfase van creatine? We kunnen creatine aan iedereen aanraden, maar kan je ook creatine zonder oplaadfase nemen? Hieronder lees je er alles over!

De oplaadfase van creatine

Wat is de creatine oplaadfase nou eigenlijk precies? De oplaadfase van creatine is zeker geen moeilijk fenomeen. Normaal gesproken zou je 5 gram creatine per dag nemen, of op zijn minst 3 gram. Bij de creatine oplaadfase neem je echter tijdelijk 20 gram per dag. Let op, dit is belastend voor de nieren en daarom is een goede vochtbalans essentieel. Tijdens een oplaadfase van creatine gebruik je 5 dagen 20 gram per dag, verdeeld over 4 porties van 5 gram. Op deze manier kun je direct profiteren van de voordelen van creatine, waar je lichaam er normaal gesproken langer over doet om de voorraden te optimaliseren.

De beste momenten voor het nemen van creatine zijn direct na het opstaan en rondom een training, en dan het liefst erna. Neem het bij de oplaadfase daarom direct bij het opstaan, voor en na de training en dan tot slot nog een portie in de avond. Je lichaam en dan vooral je spieren zijn op deze momenten extra gevoelig, waardoor ze de creatine het beste kunnen opnemen. Wanneer je niet traint kun je de twee momenten rondom je training vervangen door twee momenten rondom een maaltijd. Na de 5 dagen neem je de creatine gewoon in een dosering van 5 gram per dag.

Er zijn ook vaak mensen die zeggen dat je zou moeten stoppen met het nemen van creatine na een bepaalde periode. Je hebt het dan feitelijk over creatine kuren. Wanneer je gebruik maakt van de oplaadfase van creatine zou dit kunnen kloppen, omdat je de nieren redelijk veel belast. Creatine zonder oplaadfase daarentegen kun je zonder onderbreking blijven gebruiken. Daarom geniet creatine zonder oplaadfase steeds vaker de voorkeur. Je kunt dan zonder onderbreking blijven genieten en profiteren van de voordelen van creatine.

Met of zonder oplaadfase

Om te beslissen of je creatine nou met of zonder oplaadfase moet nemen, hebben we de voor- en nadelen van beide opties hieronder in een tabel gezet.

Creatine met oplaadfaseCreatine zonder oplaadfase
Hoeveelheid5 dagen 20 gram daarna 3-5 3-5 per dag2-3 gram dagelijks
Periodes12onbeperkt
PauzeNa 4 wekenNiet
InnemenMet water of vruchtensapMet water of vruchtensap
VoordeelSnellere krachttoenameSnellere krachttoename
Creatine met oplaadfase vs. zonder oplaadfase.

Let op, als je gaat voor een oplaadfase van creatine monohydraat, dan heb je kans op mogelijke bijwerkingen. Mede daarom mag je dan maar 12 weken creatine gebruiken, waarna je 4 weken moet stoppen. Wil jij het gebruik van creatine uitproberen met de laadfase? Creatine kopen doe je hier!

De oplaadfase van creatine
De oplaadfase van creatine.

Voordelen oplaadfase

Wat zijn nou de voordelen van de creatine oplaadfase? Dat is eigenlijk heel simpel, met de oplaadfase van creatine kun je direct profiteren van de voordelen van creatine. En dat is natuurlijk belangrijk, want die voordelen kunnen vrij groot zijn. De specifieke voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet, zodat jij kan zien wat de oplaadfase van creatine monohydraat voor jou kan betekenen.

Langere ondersteuning en krachttoename

Wanneer je creatine met een laadfase neemt profiteer je dus zo snel mogelijk van de voordelen, waarbij je met creatine zonder oplaadfase je lichaam de tijd moet geven om eraan te wennen. Na een tijdje zijn de effecten echter hetzelfde. Na de laadfase ga je namelijk ook gewoon naar de onderhoudsfase, wat de spiermassa en kracht toename blijft ondersteunen. Je lichaam zal dagelijks ongeveer 3 tot 5 gram verbruiken, wat je dus kunt aanvullen met dezelfde hoeveelheid. Je voorraad blijft daarmee optimaal. Het voordeel van de laadfase is simpelweg dat de optimale voorraad eerder wordt bereikt.

Verbeterde prestaties

Creatine zorgt simpelweg voor betere prestaties, op meerdere vlakken. Je kunt er extra herhalingen mee doen, zwaardere sets afwerken en net wat extra geven tijdens een korte sprint. Daarnaast kan creatine ook zorgen voor een betere pomp. Dit komt omdat creatine osmotische eigenschappen heeft. Dit houdt in dat creatine water in de spiercel trekt, waardoor deze wat groter worden. Ook je pomp na een training verbetert hierdoor, waardoor je spieren dus meer opzwellen. Dit is niet alleen leuk om te zien, het zou ook nog voordelen kunnen hebben. Onderzoek heeft hier nog geen eenduidig antwoord op kunnen geven, maar het ondersteunt wellicht de spiereiwitsynthese in je lichaam. Dit is het proces waarbij je lichaam spieren opbouwt.

Resultaten sneller behaald

Zoals al gezegd profiteer je bij de creatine oplaadfase direct van de voordelen. De oplaadfase van creatine stelt je lichaam in staat om na een week al optimale voorraden van creatine te hebben. Daarmee kun je dan direct meer herhalingen doen, sneller herstellen en profiteren van de krachttoename. Onderzoek heeft laten zien dat mensen na 7 dagen creatine laden al in staat waren significant meer te bankdrukken.

Nu weten we wat een creatine oplaadfase is en wat de voor- en nadelen kunnen zijn. Maar moet je het nou wel of niet doen? Wanneer je creatine gaat nemen is het niet noodzakelijk om dit te doen met een oplaadfase. Creatine zonder oplaadfase biedt in principe dezelfde voordelen. Toch zit er wel een belangrijk verschil tussen de twee opties. Wanneer je gebruikmaakt van een oplaadfase zal je lichaam sneller in staat zijn te profiteren van de positieve effecten. Wanneer je ervoor kiest om geen oplaadfase te doen, zal je wat langer moeten wachten totdat je de effecten kunt merken.

Je moet hier dan ongeveer 3 weken op wachten. Dit is namelijk de tijd die je lichaam nodig heeft om met de normale hoeveelheid creatine de voorraden te optimaliseren. Met een oplaadfase kun je al binnen een week profiteren, omdat de voorraden dan al zijn aangevuld. Wel zitten er potentiële nadelen aan een oplaadfase, wat je in je keuze moet meenemen. Heb je een belangrijke wedstrijd of goede reden om zo snel mogelijk te presteren? Dan is een oplaadfase wellicht slim, omdat het 3 weken betere training op kan leveren. Als dit niet het geval is kun je op safe spelen en zonder oplaadfase creatine nemen.

Tot slot

Wil je meer weten over voedingssupplementen? Lees dan snel verder over onder andere waar je op moet letten bij het kopen van voedingssupplementen, eiwitten en aminozuren of tips voor het gebruik van voedingssupplementen. Voor meer informatie over voedingssupplementen kun je te allen tijde de Gezondheidsraad raadplegen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Kom je aan van creatine? Dit is hoe het werkt

Creatine wordt veel gebruikt door sporters, met name bij krachttraining, om spiermassa aan te komen. Beter en langer kunnen trainen…
Helpt creatine tegen een depressie?

Helpt creatine tegen een depressie?

Wist jij dat creatine wellicht kan helpen tegen een depressie? Creatine is een stof dat door je lichaam wordt aangemaakt…
Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel gram creatine mag je per dag nemen?

Hoeveel creatine mag je per dag? Creatine kan je helpen om betere sportprestaties te leveren. Het zorgt er namelijk voor…
Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Beste creatine voor vrouwen: de top 3 best geteste supplementen

Er zijn veel verschillende soorten creatine, zoals creatine monohydraat. Maar wat is nou de beste creatine voor vrouwen? En wat…