Eiwitten in urine, hoe komen ze daar terecht?

Eiwitten in urine vertellen je in feite dat er iets mis is met je nieren. Een gezonde nier laat namelijk geen eiwitten in urine door. Het is daarom belangrijk om eiwitten in urine serieus te nemen en deze te behandelen met behulp van medicatie en een gezond voedingspatroon. Hoe herken je eiwitten in urine, wat zijn de gevolgen hiervan en kun je eiwitten in urine voorkomen?

Hoe komen eiwitten in urine?

Willen we bij eiwitten in urine oorzaken aanwijzen, dan moeten we eerst kijken hoe een gezonde nier werkt. Zit er eigenlijk eiwit in urine? En wat zijn de gevolgen van teveel eiwit in urine? Dit leggen we verderop uit.

Een gezonde nier filtert het bloed op afvalstoffen. Het gefilterde bloed verlaat het lichaam in de vorm van urine. Een gezonde nier laat alleen afvalstoffen door en geen eiwitten. Eiwitten in urine wijzen daarom op nierschade. Maar zijn eiwitten in urine oorzaken of gevolg van de nierschade?

Er kan nierschade ontstaan door allerlei factoren. De belangrijkste oorzaken zijn aandoeningen die de bloedvaten beschadigen. Je kunt dan denken aan een verhoogde bloeddruk, maar tot eiwitten in urine oorzaken behoren ook aderverkalking als gevolg van een te hoog cholesterol en diabetes. Nierschade kan ook ontstaan door een ziekte van de nier zelf.

Hoe meer eiwitten in je urine, des te ernstiger is de schade aan je nier. Er is sprake van teveel eiwitten in urine bij een verlies vanaf 3,5 gram eiwitten in urine per dag. Dat is ook het moment waarop je de gevolgen kunt merken.

Hoe kun het herkennen?

Eiwit in de urine is dus geen goed teken, maar hoe zie je eiwit in urine precies? Wanneer je plast kunnen er luchtbellen op de urine komen te staan. Bij teveel eiwitten in urine, gaat de urine echt schuimen. Luchtbelletjes verdwijnen na verloop van tijd, maar bij deze zogenaamde schuimende urine blijft de schuim echt op de urine liggen. Dit zijn de eiwitten in urine. Naast schuimende urine herken je teveel eiwitten in urine ook aan vochtophopingen in het lichaam, dit heet oedeem. Oedeem komt het vaakst voor in de enkels en de benen.

Eiwitten in je urine zijn een indicatie van een beschadiging van de nieren die ernstige gevolgen kan hebben. Het is daarom belangrijk eiwitten in je urine te behandelen met behulp van medicatie en een gezond, zoutarm dieet. Eiwitten in urine voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Vertrouw je iets niet? Breng een bezoek aan de huisarts of neem eerst een kijkje op thuisarts.nl.

Gevolgen

De gevolgen van eiwitten in je urine kunnen heel ernstig zijn. Aangezien eiwitten in je urine een teken zijn van een zieke nier, moeten bij eiwitten in urine oorzaken altijd achterhaald worden. Gevolgen van eiwitten in je urine zijn bijvoorbeeld een verminderde weerstand, hart- en vaatziekten en een teveel aan vocht in het lichaam. Dit kan weer leiden tot ernstige gezondheidsklachten die je zelfs fataal kunnen worden als ze niet worden behandeld.

Eiwitten-in-urine-en-hoe-ze-daar-komen-en-wat-je-kunt-doen

Verminderde weerstand

Eiwitten hebben een belangrijke functie in ons lichaam. Eén van die functies is het reguleren van het afweersysteem. Verlies je eiwitten in urine, dan gaat je weerstand ook achteruit. Je zult merken dat je daardoor bevattelijker wordt voor ziektes. Je wordt sneller verkouden of krijgt eerder griep. Wanneer er een virus heerst, heb je een grotere kans ziek te worden door dit virus. De kans op een ernstig ziekteverloop is door het gebrek aan weerstand ook groter.

Hart- en vaatziekten

Verlies je veel eiwitten in urine, dan probeert de lever daar iets aan te doen. De lever gaat meer eiwitten produceren om de balans in het lichaam te herstellen. Het nadeel is dat de lever hierbij niet alleen eiwitten aanmaakt, maar ook cholesterol en lipiden (vetten). De gevolgen van eiwitten in je urine is dus ook dat het vetgehalte in je bloed stijgt. Door het hoge vetgehalte en het cholesterol in het bloed heb je een grotere kans dat de aderen dichtslibben. Het dichtslibben van de aderen kan vervolgens leiden tot hart- en vaatziekten. In het ernstigste geval leidt dit zelfs tot een beroerte of een hartinfarct.

Te veel vocht

Het doorlaten van eiwitten in urine heeft ook direct gevolgen voor de nieren. Deze gaan proberen de balans te herstellen door vocht en zouten in het lichaam vast te houden. Het gevolg is dat je last krijgt van oedeem: sommige plekken van je lichaam zwellen op doordat het lichaam vocht opslaat. We bespraken dit eerder al als één van de symptomen waaraan je teveel eiwitten in urine kunt herkennen. De ophoping van vocht blijft echter niet zonder gevolgen. Je zult merken dat dit symptoom weer nieuwe klachten met zich meebrengt zoals vermoeidheid en benauwdheid. Je wordt ook zwaarder en kunt misselijk worden.

Als gevolg van de vochtophoping kun je ook minder gaan plassen, waardoor de klachten alleen maar erger worden. Het is een vicieuze cirkel, daarom is eiwitten in urine voorkomen door goed voor je nieren te zorgen essentieel. Je voorkomt teveel eiwitten in urine voornamelijk met behulp van een gezond voedingspatroon en het drinken van voldoende water.

Verder lezen?

Nu we weten dat het niet gezond is, is het belangrijk dat we eiwit in urine voorkomen. Lees daarom verder over eiwitten zoals onder andere over met eiwitten afvallen en eiwit pillen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…