Adequate inname (AI), nog een voedingsnorm erbij

Wat betekent het begrip adequate inname (AI) precies? Kort gezegd staat het voor een ondergrens aan bepaalde voedingsstoffen. Deze richtlijn moet er voor zorgen dat het grootste deel van de bevolking voldoende van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt. die voor nagenoeg alle mensen voldoende is. Het gaat hierbij niet om een dagelijkse hoeveelheid.

Wat is de adequate inname?

De letterlijke betekenis van adequate inname is een minimale hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen. Dit is dus niet te verwarren met de aanvaardbare bovengrens.

Bron: Gezondheidsraad (2003) publicatie nummer 2003/04

Hier moet dan wel bij vermeld worden dat het voor vrijwel alle personen, zowel mannen als vrouwen, voldoende zou moeten zijn. In principe moet het dus voldoende zijn voor iedere bevolkingsgroep. Maar let op, hierbij wordt geen rekening gehouden met bepaalde levensfases of leeftijd. Het advies blijft dus om altijd zelf in de gaten te houden of je symptomen van tekorten hebt.

Hoe wordt het bepaald?

Het vaststellen van de adequate inname wordt gedaan door middel van data. Deze gegevens komen uit onderzoeken. Er kan altijd sprake zijn van een gebrek aan data, waardoor de AI hoger ligt dat de ondergrens die nodig is voor een gezond persoon.

Als je de adequate inname in de gaten houdt, zou er dus niet snel een tekort aan bepaalde voedingsstoffen moeten kunnen ontstaan. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon voorziet je echter in meer dan 95% van de gevallen al van voldoende voedingsstoffen.

Om er dus zeker van te zijn dat een adequate inname niet te laag wordt gegeven, is het altijd hoger dan het absolute minimum. In dit geval kan de richtlijn dus nooit een ernstig tekort veroorzaken. Dat zou ook vreemd zijn, aangezien het juist bedoeld is als richtlijn. Een richtlijn welke leidt tot een tekort is onacceptabel. Er wordt dus altijd een marge ingebouwd om de risico’s te beperken.

De adequate inname voorkomt een tekort aan veel verschillende soorten voedingsstoffen.

AI is geen dagelijkse richtlijn

De adequate inname geen dagelijkse richtlijn, zoals bij de referentie inname dit wel het geval is. Dit betekent dat je dus niet dagelijks hoeft bij te houden of je het hebt gehaald. De richtlijn is opgesteld om te dienen als een soort van ondergrens, waardoor het niet geldt als een van de meest gezonde voedingsnormen.

Moet je dit perse binnenkrijgen?

Het is niet altijd nodig om deze vastgestelde hoeveelheid op dagelijkse basis binnen te krijgen. Het is de taak van de overheid en gezondheidsinstanties om ervoor te zorgen dat een groot deel van de bevolkingsgroep voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Tekorten

Wanneer je echt last hebt van een tekort, kan het gebruik van supplementen worden geadviseerd. Wees hiermee voorzichtig, aangezien dit geen medisch advies betreft. Te weinig binnenkrijgen van een bepaalde voedingsstof is niet wenselijk, maar het willekeurig gebruik van voedingssupplementen is dat ook niet. Raadpleeg hier dus altijd een (huis)arts of voedingsdeskundige voor.

De adequate inname is ook vastgesteld voor groenten en fruit.

Verschil met andere voedingsnormen

Wie zich gaat verdiepen in een gezonde levensstijl, komt ook al snel uit bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Ook deze voedingsnorm wordt vastgesteld door de Gezondheidsraad in Nederland en gebaseerd op de gemiddelde behoefte (GB). De adequate inname (AI) wordt in Nederland gehanteerd wanneer er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld kan worden door wat voor situatie dan ook.

Op verschillende verpakkingen en artikelen kom je allerlei verschillende benamingen voor de voedingsnormen tegen. De een spreekt over de ADH voor vitamine A, waar de ander het heeft over de AI. Het maakt in principe niet heel veel uit welke richtlijn je gebruikt, als je er maar voor zorgt dat geen tekorten en overschotten ontstaan. Zelfs voor een voedingsstof als een vitamine geldt dat teveel niet goed is.

Voedingsnormen in Nederland

In Europa worden de normen op het gebied van voeding vastgesteld door de Europese Veiligheidsautoriteit (EFSA). Zoals eerder al vermeld worden deze normen niet willekeurig vastgesteld en kun je hierop vertrouwen, welke norm je ook gebruikt.

Conclusie

Helpt het om je hieraan te houden? Zeker weten! In tegenstelling tot de aanvaardbare bovengrens betreft de adequate inname dus echt een soort van ondergrens, ga dus niet lager zitten dan aangegeven staat.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Voedingsnormen voor vitamines en mineralen in Nederland

Voedingsnormen voor vitamines en mineralen in Nederland

Gezond zijn en blijven staat voor veel mensen bovenaan het lijstje met prioriteiten, en voedingsnormen kunnen je daar een handje…
De gemiddelde behoefte (GB): dit betekent het!

De gemiddelde behoefte (GB): dit betekent het!

De gemiddelde behoefte, vaak afgekort tot GB, is de hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof die voldoende is voor de helft…
De aanvaardbare bovengrens (AB) voor voedingsstoffen

De aanvaardbare bovengrens (AB) voor voedingsstoffen

De aanvaardbare bovengrens voor voedingsstoffen als vitamines en mineralen zorgt ervoor dat je niet te veel van binnenkrijgt. Een te…
Referentie inname (RI): dit betekent het op de verpakking

Referentie inname (RI): dit betekent het op de verpakking

De term referentie inname, wat betekent dat nou wat op het etiket staat? Het dient als een richtlijn om aan…