Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe schadelijk is dat? Je wilt natuurlijk goed zorgen voor je gezondheid door voldoende vitaminen (waaronder dus vitamine E) binnen te krijgen. Een ernstig vitamine E tekort geeft vaak klachten. Maar je wilt er ook zeker van zijn dat je geen nadelige effecten ondervindt door een teveel aan deze vitamine. 

Gelukkig is dit bij de meeste vitamines, zoals vitamine C en E,  niet zo snel een probleem. Toch zijn er wel een aantal uitzonderingen om in de gaten te houden. Wat deze uitzonderingen zijn? We leggen het hier verder uit.

Teveel vitamine E

Over het algemeen komt een overschot aan vitamine E dus niet veel voor. Dit komt doordat vitamine E in verschillende vormen in veel verschillende voedingsmiddelen zit. Door deze natuurlijke variatie zul je niet snel te hoge doses vitamine E binnenkrijgen. Natuurlijke vitamine E in voeding is dus veilig en draagt bij aan een goede gezondheid. Voldoende vitamine E beschermt je cellen tegen schade door vrije radicalen. Het is een vetoplosbare vitamine, en je vindt het vooral in plantaardige producten zoals plantaardige oliën, vetten, noten en zaden. 

Teveel-vitamine-E-komt-niet-vaak-voor
Teveel vitamine E komt niet vaak voor.

Een volwassen man heeft 13 milligram vitamine E nodig per dag. Voor vrouwen is dit vastgesteld op 11 mg per dag. Krijg je minder binnen, dan kan er een vitamine E deficiëntie ontstaan. Hebben we het juist over een teveel aan vitamine E, dan moeten we kijken naar wat de maximale veilige dosis is. De aanvaardbare bovengrens vitamine E is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 mg per dag. Om een voorbeeld te geven: je zou meer dan 4.5 kilo noten per dag moeten eten om deze dosis te overschrijden. 

Op welke manier zou je dan wel te veel binnen kunnen krijgen? Dit kan gebeuren wanneer je langere tijd hooggedoseerde vitamine E supplementen gebruikt. Ook in dat geval zul je er waarschijnlijk weinig nadelen van ondervinden. Mocht je een vitamine K tekort hebben, bijvoorbeeld door behandeling met bloedverdunners, kan een overschot aan vitamine E een nadelig effect hebben op de bloedstolling. Een vitamine E tekort kan daarentegen wel klachten geven, zoals neurologische symptomen of hemolytische anemie.  

Dosering vitamine E

Wat is nu een optimale dosering voor vitamine E? We weten inmiddels wat de ADH is en hoe het zit met een teveel aan vitamine E in voeding of supplementen. Dit zijn algemene standaarden en daarmee blijft het lastig om te bepalen wat de beste dosering is voor jou persoonlijk. Dit hangt namelijk van meerdere factoren af, zoals leefstijl, medicijngebruik of het hebben van een chronische aandoening.

Als-je-visolie-pillen-slikt-heb-je-meer-vitamine-E-nodig
Als je visolie pillen slikt heb je meer vitamine E nodig.

Zo hebben mensen die veel meervoudig onverzadigde vetzuren binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het gebruik van visolie of lijnzaadolie, een hogere vitamine E inname nodig om de oxidatie van deze vetzuren door UV straling tegen te gaan. De meeste supplementen bevatten meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E. Uit onderzoek blijkt dat er geen nadelige gevolgen zijn wanneer je supplementen inneemt die net onder de grens van 300 mg zitten. De meeste supplementen kun je dus gerust innemen, zeker wanneer je een vitamine E gebrek hebt. 

Zijn er bijwerkingen wanneer je toch een teveel aan vitamine E binnenkrijgt? Theoretisch kunnen er inderdaad bijwerkingen optreden doordat de vitamine zich opstapelt in weefsels. Bij mensen met een tekort aan vitamine K kan dit zoals gezegd de bloedstolling remmen. Maar behalve in dat geval, zijn er in de praktijk geen nadelige gevolgen van een teveel aan vitamine E gerapporteerd.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Hoeveel selenium zit er in paranoten?

Hoeveel selenium zit er in paranoten?

Paranoten bevatten zeer veel selenium (ook seleen genoemd). Zelfs zoveel selenium dat consumenten gewaarschuwd worden om niet meer dan vijf…