Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe schadelijk is dat? Je wilt natuurlijk goed zorgen voor je gezondheid door voldoende vitaminen (waaronder dus vitamine E) binnen te krijgen. Een ernstig vitamine E tekort geeft vaak klachten. Maar je wilt er ook zeker van zijn dat je geen nadelige effecten ondervindt door een teveel aan deze vitamine.
Gelukkig is dit bij de meeste vitamines, zoals vitamine C en E, niet zo snel een probleem. Toch zijn er wel een aantal uitzonderingen om in de gaten te houden. Wat deze uitzonderingen zijn? We leggen het hier verder uit.
Teveel vitamine E
Over het algemeen komt een overschot aan vitamine E dus niet veel voor. Dit komt doordat vitamine E in verschillende vormen in veel verschillende voedingsmiddelen zit. Door deze natuurlijke variatie zul je niet snel te hoge doses vitamine E binnenkrijgen. Natuurlijke vitamine E in voeding is dus veilig en draagt bij aan een goede gezondheid. Voldoende vitamine E beschermt je cellen tegen schade door vrije radicalen. Het is een vetoplosbare vitamine, en je vindt het vooral in plantaardige producten zoals plantaardige oliën, vetten, noten en zaden.

Een volwassen man heeft 13 milligram vitamine E nodig per dag. Voor vrouwen is dit vastgesteld op 11 mg per dag. Krijg je minder binnen, dan kan er een vitamine E deficiëntie ontstaan. Hebben we het juist over een teveel aan vitamine E, dan moeten we kijken naar wat de maximale veilige dosis is. De aanvaardbare bovengrens vitamine E is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 mg per dag. Om een voorbeeld te geven: je zou meer dan 4.5 kilo noten per dag moeten eten om deze dosis te overschrijden.
Op welke manier zou je dan wel te veel binnen kunnen krijgen? Dit kan gebeuren wanneer je langere tijd hooggedoseerde vitamine E supplementen gebruikt. Ook in dat geval zul je er waarschijnlijk weinig nadelen van ondervinden. Mocht je een vitamine K tekort hebben, bijvoorbeeld door behandeling met bloedverdunners, kan een overschot aan vitamine E een nadelig effect hebben op de bloedstolling. Een vitamine E tekort kan daarentegen wel klachten geven, zoals neurologische symptomen of hemolytische anemie.
Dosering vitamine E
Wat is nu een optimale dosering voor vitamine E? We weten inmiddels wat de ADH is en hoe het zit met een teveel aan vitamine E in voeding of supplementen. Dit zijn algemene standaarden en daarmee blijft het lastig om te bepalen wat de beste dosering is voor jou persoonlijk. Dit hangt namelijk van meerdere factoren af, zoals leefstijl, medicijngebruik of het hebben van een chronische aandoening.

Zo hebben mensen die veel meervoudig onverzadigde vetzuren binnenkrijgen, bijvoorbeeld door het gebruik van visolie of lijnzaadolie, een hogere vitamine E inname nodig om de oxidatie van deze vetzuren door UV straling tegen te gaan. De meeste supplementen bevatten meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamine E. Uit onderzoek blijkt dat er geen nadelige gevolgen zijn wanneer je supplementen inneemt die net onder de grens van 300 mg zitten. De meeste supplementen kun je dus gerust innemen, zeker wanneer je een vitamine E gebrek hebt.
Zijn er bijwerkingen wanneer je toch een teveel aan vitamine E binnenkrijgt? Theoretisch kunnen er inderdaad bijwerkingen optreden doordat de vitamine zich opstapelt in weefsels. Bij mensen met een tekort aan vitamine K kan dit zoals gezegd de bloedstolling remmen. Maar behalve in dat geval, zijn er in de praktijk geen nadelige gevolgen van een teveel aan vitamine E gerapporteerd.