Koper, wat is het en waar zit het in?

Koper is betrokken bij de vorming van botten en bindweefsel. Het is een spoorelement wat wij in ons lichaam hebben zitten. Koper zorgt ook voor de pigmentvorming in je haar en het zorgt voor een goede werking van je afweersysteem. Behoort het tot de vitamines? Of toch de mineralen? Bestaan er voedingssupplementen voor koper?

Koper is niet alleen goed voor het afweersysteem maar het ondersteunt ook je lichaam in het transporteren van ijzer. Dit is ontzettend belangrijk en dus ook echt van belang. Het ondersteunt ook het niveau aan energie wat je hebt. Het zorgt er dus voor dat jij voldoende energie hebt en je de dag weer aan kunt. Soms heb je er dagen bij dat je de energie gewoonweg niet hebt. Dit wil niet direct zeggen dat er een koper tekort is bij jou.

Zink en koper, een goede combinatie?

Bij het bestrijden van bacteriën en virussen werken zink en koper samen. Ze zijn dus echte vriendjes van elkaar. Ook helpen ze in deze combinatie bij het behouden van een gezonde huid, behoud van sterke nagels, het hebben van goede cholesterolwaarde en het behoud van glanzend en sterk haar.

Maar er is ook iets geks aan de hand met koper en zink. Als we naar de opname kijken van beide mineralen dan kan je bijna zeggen dat het elkaars rivalen zijn. Dit komt omdat ze beide dezelfde receptoren gebruiken. Het verschil is dat je van zink tien keer meer nodig hebt dan van koper. Je zult dan ook sneller een zink tekort hebben dan dat je een koper tekort hebt. Je kunt dus eigenlijk wel zeggen dat ze niet met maar ook zeer zeker niet zonder elkaar kunnen.

Koper-zit-in-mosselen-en-andere-schelpdieren
Mosselen zijn van nature rijk aan koper

Koper supplement

Koper zit in best veel supplementen. Zeker in multivitaminen zit vaak koper. Negen van de tien keer is dit in combinatie met zink. Dit komt omdat deze twee mineralen elkaar nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De opname van koper kan door een aantal factoren worden beïnvloed. Wanneer het onder invloed van zink en vitamine C is neemt het lichaam minder koper op. Vitamine C wil namelijk de opname van koper in je lichaam afremmen maar, hiervoor heb je dan wel 1500 milligram per dag aan vitamine C nodig wil dit gaan gebeuren. Dit komt overeen met 25 sinaasappels. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit niet snel zal gebeuren.

In welke voeding zit het?

Koper is in heel veel voeding te vinden. Het is dus zo dat we dagelijks echt wel voedingsmiddelen eten waar koper in zit. Daar ontkomen we niet aan en hoeven we ons dus ook geen zorgen over te maken. Onder andere de volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan koper. Zeevis, noten, schelp- en schaaldieren, groenten, graanproducten, cacao en fruit.

Per dag heb je een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Deze hoeveelheid ligt voor volwassenen op 0,9 milligram per dag. Wanneer je zwanger bent dan heb je meer koper nodig. Je hebt dan ongeveer 1,0 milligram per dag nodig. Dit komt omdat koper opgeslagen wordt in de placenta maar ook in de baby. Geef je borstvoeding? Dan heb je ongeveer 1,3 milligram per dag nodig. De rede hiervan is dat je de hoeveelheid koper moet compenseren. Er wordt namelijk via de moedermelk een deel doorgegeven aan de baby.

Overschot

Een overschot aan koper kan wel eens voorkomen en kent wel enige gevolgen. Wanneer er een teveel aan koper is dan is dat meestal doordat het eten en drinken verontreinigd is. Wil je een overschot aan koper hebben dan is dit ook niet van de een op de andere dag ontstaan. Dit ontstaat beetje bij beetje en alleen wanneer je het voor een langere periode in grote hoeveelheden tot je krijgt. We kennen de volgende symptomen wanneer er sprake is van een koper overschot.

  • Heel veel speeksel hebben
  • Buikpijn
  • Last van misselijk zijn
  • Braken
  • Last van diarree

Tekort

Alhoewel een tekort aan koper in Nederland niet heel vaak voor komt gebeurt het wel eens. Het grootste risico op een koper tekort hebben pasgeboren baby’s, te vroeggeboren baby’s en kinderen die aan ondervoeding lijden of hebben geleden. De symptomen die voorkomen bij een tekort aan koper zijn de volgende:

  • Bloedarmoede hebben
  • Het afweersysteem verminderd
  • Osteoporose. Dit is een botafwijking.

Osteoporose is heel ongemakkelijk om te hebben. Het betekent namelijk dat je poreuze botten hebt. De kans dat je dan iets breekt is vele malen groter. Osteoporose komt nooit plaatselijk voor maar zit door het hele lichaam heen. Vaak wordt het pas opgemerkt wanneer je een bot breekt. Door de pijn die je ervaart gaat je lichaamshouding veranderen en gaat het bot op een andere manier staan. Ook kunnen de rugwervels langzaam in gaan zakken wat een hele vervelende pijn met zich mee kan geven.

Koper, een vitamine of een mineraal?

Koper is een mineraal of eigenlijk als we het nog beter willen formuleren is koper een spoorelement. Het behoort dus niet tot de vitamines. Dat betekent dat wij er maar zeer weinig per dag van nodig hebben. Koper zorgt voor het transport van ijzer in je lichaam. Een spoorelement is een element dat chemisch gebonden is. Het is in de voeding aanwezig en zorgt voor een goede groeifunctie maar is maar in hele kleine hoeveelheden aanwezig. Wanneer er grote hoeveelheden van aanwezig zijn dan kan het een toxische werking hebben. Toxisch wil zeggen dat het een schadelijke invloed heeft en zelfs vergif genoemd kan worden.

Het kan dus ook echt schade aanrichten. Hiervoor hoef je bij koper niet bang te zijn omdat we echt maar hele kleine hoeveelheden tot ons krijgen en opnemen in ons lichaam. Als je van mening bent dat jij bepaalde klachten hebt die leiden naar een kopertekort dan is het verstandig dit te bespreken met de huisarts zodat je dit uit kunt laten zoeken. Het is namelijk niet nodig om zelf te gaan lopen dokteren terwijl je er niet zeker van bent dat dit jouw klachten weg zullen nemen. Een tekort aan koper kan simpelweg geconstateerd worden door middel van een bloedonderzoek.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…