Bindweefsel supplementen voor minder pijn en een beter herstel

Helpen bindweefsel supplementen nou echt om pijn te verlichten? Je bindweefsel vormt als het ware de lijm van je lichaam. Het is bepalend voor je wondgenezing, verbindt en ondersteunt spieren, organen en gewrichten én het isoleert en transporteert zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen. Kortom, supplementen voor je bindweefsel die de gezondheid en herstel van bindweefsel vergroten, zijn een waardevolle toevoeging op je eetpatroon.

Bindweefsel supplementen

Om je bindweefsel optimaal te krijgen en te houden zijn een aantal voedingsstoffen erg belangrijk. Onder andere glucosamine, foliumzuur en magnesium. Vooral glucosamine en bindweefsel hebben een bijzondere connectie. Deze stof helpt om nieuw kraakbeen aan te maken en speelt daardoor een belangrijke rol bij pijnlijke gewrichten. Het zorgt voor versteviging en vermindert in veel gevallen pijn bij gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld artrose.

Ook blijkt dat glucosamine en bindweefsel elkaar positief versterken bij ontstekingsprocessen in gewrichten en kraakbeen. Het daarin aanwezige collageen (zie verderop in dit blogartikel) wordt minder gevoelig voor ontstekingen door glucosamine.

Naast glucosamine zijn je gewrichten ook gebaat zijn bij andere supplementen voor bindweefsel. Bijvoorbeeld bindweefsel supplementen met vitamine B11 (foliumzuur) en/of magnesium. Zo helpt foliumzuur je bindweefsel bij een adequate transportatie van zuurstof en voedingsstoffen. Magnesium zorgt onder andere voor een elastisch bindweefsel maar speelt ook een ondersteunende rol bij nagenoeg alle functies van je bindweefsel.

Vitamine D en C hebben eveneens een positieve invloed op de aanmaak en werking van je bindweefsel. En dit geldt ook voor Mangaan en Koper. Om je zo volledig mogelijk te informeren volgt hieronder extra toelichting over bindweefsel supplementen.

Mangaan

Mangaan is een mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Je moet het dus via voeding binnenkrijgen. Je vindt mangaan onder andere in aardbeien, spinazie, boerenkool, boekweit, tijm en geitenkaas. Het heeft een belangrijke en gunstige invloed op de opbouw en vorming van je bindweefsel, botten en kraakbeen. Zeker als herstel van bindweefsel één van je beoogde doelen is, dan doe je er goed aan om bindweefsel supplementen met mangaan te nemen.

Mangaan vind je terug in verschillende multivitamines en uiteraard in diverse speciale supplementen voor bindweefsel. Je kunt mangaan ook in tabletten of capsules suppleren.

Vitamine D

Bindweefselzwakte kan een van de symptomen van bindweefsel ziekte zijn. Een tekort aan vitamine D kan hier een onderliggende reden zijn. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vitamine D helpt om het ontstaan van ontstekingen in het bindweefsel te onderdrukken. Ook blijkt dat mensen die bindweefsel pijn of andere soorten bindweefsel problemen hebben, vaak óók een tekort hebben. Het is dan ook zeer aannemelijk dat herstel van bindweefsel kan worden gestimuleerd door supplementen voor bindweefsel met vitamine D.

Het is onder andere verkrijgbaar in tabletten, capsules en druppels. In alle verkrijgbare multi-vitamines is ook D vertegenwoordigt. Ook wordt deze vitamine toegevoegd aan specifieke vitaminecombinaties voor allerlei gezondheids-ondersteunende supplementen.

Koper

Het mineraal koper is belangrijk voor je bindweefsel. Met name collageen en het bindweefsel in je huid, profiteren van een goede koper-status. Hoewel je koper in veel voedingsmiddelen terugvindt (met name fruit, noten, vlees en cacao), kun je ook bewust kiezen voor bindweefsel supplementen die koper bevatten. Dan weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid koper binnenkrijgt.

Supplementen met koper worden vaak aangeboden in combinatie met zink. Dit is omdat deze twee mineralen elkaar nodig hebben en in balans houden. Ga je koper suppleren, dan hoort zink daar ook bij zodat de balans bewaard blijft. Je vindt kopersupplementen in de vorm van capsules, tabletten en voornamelijk als onderdeel van multivitamines of bindweefsel supplementen.

Supplementen-voor-je-bindweefsel
Multivitamines in de vorm van smoothies.

Vitamine C

Vitamine C is misschien wel de meest gesuppleerde vitamine van het alfabet. En dat is niet onterecht. Naast het feit dat ascorbinezuur een sterke antioxidant is, behoort het ook in het rijtje met bindweefsel supplementen tot de toppers. Elastisch bindweefsel kan onder meer door een goede vitamine C status worden bereikt. Het heeft daarnaast ook een positieve werking op het herstel van bindweefsel. Het verstevigt je bindweefsel onder andere doordat je natuurlijke collageengehalte verbetert.

Vitamine C maakt altijd onderdeel uit van een multivitamine en is ook apart verkrijgbaar in allerlei vormen.

Zorg voor voldoende collageen

In plaats van supplementen voor bindweefsel te nemen om je collageen te ondersteunen, kun je ook voeding eten dat de aanmaak van collageen bevordert. Onder andere zalm, noten, zaden, knoflook en eieren zijn goed voor de productie van collageen. Ook groenten en fruit waar veel vitamine C in zit, mag je beschouwen als bindweefsel supplementen.

Er zijn uiteraard ook specifieke supplementen voor bindweefsel die uitsluitend collageen bevatten. Mocht je het dus lastig vinden om voldoende collageen-stimulerende stoffen binnen te krijgen via je dagelijkse voeding, kies dan voor bindweefsel supplementen die gericht zijn om aanmaak van collageen.

Want als bindweefsel de lijm van je lichaam is, dan is collageen het hoofdbestanddeel van die lijm. 70% van het bindweefsel bestaat namelijk uit collageen. En zo’n beetje na je 25ste levensjaar, maakt je lichaam ieder jaar minder collageen aan. Een tekort aan collageen is dus iets dat je wilt voorkomen. Zo zijn er meer situaties waar je enigszins grip op wilt houden. Juist omdat ze zo’n destructieve invloed hebben op je gezondheid en algehele conditie van je bindweefsel.

Verminder stress

Stress kan enorm veel schade aanrichten. Het is ongezond, verstoort lichaamsprocessen, vermindert lichaamsfuncties en zorgt voor een verhoogde aanmaak van cortisol. Wanneer je cortisolspiegel verhoogd is, dan heeft dit een negatief effect op de conditie en aanmaak van alle soorten bindweefsel in je lichaam.

Omdat daadwerkelijk stress verlagen met supplementen lastig ofwel onmogelijk is, is het van belang om stress gerelateerde zaken aan te pakken. Bijvoorbeeld zorgen voor voldoende slaap. Ben je chronisch vermoeid? Neem dan vitamines tegen vermoeidheid. Of bijvoorbeeld bindweefsel supplementen die een positief effect hebben op je energielevel.

Het niveau van cortisol verlagen met supplementen is ook een daadkrachtige wijze om je cortisolspiegel te beheersen. Melatonine en omega vetzuren zijn bekende supplementen om dit te bereiken. Indirect zijn supplementen die cortisol verlagen dus in feite ook bindweefsel supplementen.

Symptomen

Bindweefsel pijnen, verminderd elastisch bindweefsel en duidelijke behoefte aan herstel van bindweefsel, kun je beschouwen als symptomen van bindweefsel ziekte. Met bindweefsel oefeningen en bindweefsel supplementen kun je deze symptomen enigszins bestrijden. Hierbij kun je ervanuit gaan dat een combinatie-aanpak het meest effectief zal zijn.

Wanneer je bindweefsel oefeningen dan ook combineert met supplementen voor bindweefsel, dan zullen voorkomende verzwakte bindweefsel symptomen het snelst afnemen. De 5 meest voorkomende symptomen die duiden op bindweefselzwakte zijn:

  • bindweefsel pijn, pijn in spieren, pezen en gewrichten
  • zwakke enkelbanden en hypermobiliteit
  • snel blauwe plekken of pigmentstoornissen
  • sneller vermoeid bij inspanning
  • striae of sinaasappelhuid (cellulite)

Naast een combinatie van bindweefsel supplementen en oefeningen voor soepeler bindweefsel, kun je ook bindweefsel massages inzetten om je bindweefsel te verbeteren. Bindweefselmassage kan pijnlijk zijn en herhaalde behandelingen kunnen nodig zijn om je bindweefsel te versoepelen. Maar als je last hebt van bindweefselproblemen en je bent actief op zoek naar wat jij kunt doen voor een spoedig herstel van bindweefsel, dan ben je het meest gebaat bij een zo’n breed mogelijke aanpak. Dus én bindweefsel supplementen én bindweefsel oefeningen én bindweefsel massagetherapie. Het kan bijna niet anders dan dat dát zorgt voor een spoedig bindweefselherstel.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Weerstand verhogen met supplementen: zo boost je het immuunsysteem

Je weerstand ondersteunen of verhogen door middel van supplementen, kan dat écht? Hoewel het algemeen bekend is dat vitamine C…
Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Welke supplementen werken echt? Deze kun je het beste gebruiken!

Wanneer je voedingssupplementen neemt, wil je weten welke supplementen nou écht werken. Er zijn veel supplementen waarvan wordt beweerd dat…
Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

Wat is een NMN supplement en waar is het goed voor?

NMN staat voor nicotinamide mononucleotide, wat een molecuul is dat in principe in alle levensvormen voorkomt. Het is een stof…
Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Beter slapen door supplementen: welke helpen écht?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: supplementen om beter te slapen. Een goede nachtrust is essentieel, aangezien voldoende…