Welke vitamines helpen tegen vermoeidheid?

Vitamines tegen vermoeidheid, bestaat er zo’n wondermiddel? Iedereen is wel eens moe. Maar als de vermoeidheid langer aanhoudt, dan is het goed om te weten dat er verschillende hulpmiddelen te vinden zijn die kunnen helpen. Welke vitamines helpen tegen vermoeidheid, en op welke manier kunnen voedingssupplementen hierbij helpen? Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de beste vitamines om uitgerust wakker te worden!

Vitamines tegen vermoeidheid

Je lichaam heeft brandstof (energie) nodig om te kunnen functioneren. De “basis brandstof” bestaat uit koolhydraten, eiwitten (proteïne) en vetten uit voeding. Koolhydraten krijg je binnen via de consumptie van (bijvoorbeeld) aardappelen en volkoren graanproducten. Eiwitten en vetten kun je binnenkrijgen via melkproducten, eieren, vlees, gevogelte en andere dierlijke producten.

Vitamines-tegen-vermoeidheid-helpen-om-fitter-te-blijven

Gezond voedsel bevat daarnaast ook vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen. Vitamines ondersteunen het omzetten van voedsel naar energie, en hetzelfde geldt voor mineralen. Zodra je voedingspatroon voornamelijk bestaat uit vetten, koolhydraten en proteïne en weinig vitamines en mineralen bevat, dan wordt het lastiger. Je lichaam kan dan de basisstoffen minder goed omzetten in energie. Vandaar dat veel gezondheidsinstellingen het belang van een gevarieerd voedingspatroon (dat voldoende vitamines en mineralen bevat) benadrukken. 

Zodra de stofwisseling is verstoord komt er minder energie vrij. Hierdoor raak je sneller vermoeid zodra je inspanning moet leveren. Ook kun je last krijgen van andere vermoeidheidsklachten. Je kunt zelfs schade toebrengen aan je algehele gezondheid. Vitamines kunnen in dat geval in een vroeg stadium uitkomst bieden.

Vermoeidheidssymptomen

Hoewel iedereen wel eens een periode minder energiek door het leven gaat, is chronische vermoeidheid een ander verhaal. Hierbij ben je langer dan drie maanden achter elkaar steeds erg moe, zelfs als je geen zware fysieke inspanning hebt verricht. Houden deze klachten langer aan dan zes maanden, dan spreek je van chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit is een serieuze aandoening, en hiervoor zijn diverse therapieën ontwikkeld.

Het is van cruciaal belang dat je vermoeidheidsklachten die niet met een goede nachtrust verdwijnen, serieus neemt. Ga bij jezelf na hoe je de afgelopen periode hebt geleefd. Wat heb je zoal gegeten? Welke inspanningen heb je gedaan? Heb je veel stress gehad? Zorg je voor voldoende zonlicht, en hoe heb je geslapen? Wacht niet te lang als je klachten hebt.

Laat bijvoorbeeld bij een (huis)arts bloed afnemen zodat je weet of je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Een vitaminetekort kan de oorzaak zijn van je vermoeidheid, en een vitamine tegen stress en vermoeidheid kan een goede ondersteuning zijn. Sowieso is het verstandig om voldoende vitamines binnen te krijgen als je je vermoeid voelt. Voor informatie over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid check je ook de website van de Gezondheidsraad.

Welke vitamines en mineralen helpen dan tegen vermoeidheid?

Vitamines en mineralen hebben invloed op je algehele gezondheid en dus ook je energieniveau. Immers, een gezond persoon die de juiste voeding kiest voelt zich energieker dan iemand met gezondheidsklachten. Maar er zijn specifieke vitamines en mineralen tegen vermoeidheid. Laat drankjes met veel cafeïne dus nog maar staan!

Soms-zijn-extra-vitamines-tegen-vermoeidheid-nodig

Als jouw vermoeidheidsklachten langer dan een week aanhouden terwijl je wel voldoende slaapt, dan is het verstandig om naar je voeding te kijken. Wellicht heb je een vitamine of mineralentekort ontwikkeld of loop je een risico hierop. Tijdelijk extra voedingssupplementen tegen vermoeidheid innemen kan je dan net de boost geven die jouw lichaam nodig heeft. Welke vitamines helpen hierbij? Dat zijn onder andere:

  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine B-complex
  • IJzer
  • Magnesium

Deze overige supplementen tegen vermoeidheid worden hieronder per onderdeel nader toegelicht. 

Vitamine C

Vitamine C is een veelzijdige vitamine en is ook bij veel lichaamsprocessen betrokken. Onder andere bij de opname van het mineraal ijzer, dat ook een belangrijke rol speelt bij de energievoorziening van je lichaam. Verder helpt vitamine C bij het in stand houden van een goede weerstand en het beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen. Stoffen die een vermoeid gevoel en stress gevoelens kunnen veroorzaken bijvoorbeeld. Op die manier is vitamine C een vitamine tegen stress en vermoeidheid.

Vitamine D

Nóg een extra vitamine welke een belangrijke rol speelt bij het verminderen van een vermoeid gevoel. Met name in de winter ontstaat er sneller een tekort aan vitamine D, wat voor een extra vermoeid gevoel kan zorgen. Maar onthoudt, met een variërend voedingspatroon zou je in staat moeten kunnen zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Vitamine B-complex

Omdat de B-vitamines goed tegen een vermoeid gevoel kunnen worden ingezet, en omdat ze elkaar ondersteunen, worden ze vaak in combinatie aangeboden. En wel onder de noemer vitamine B-complex. De B-complex vitamines helpen allemaal tegen vermoeidheid, maar niet allemaal op dezelfde wijze. Vooral vitamine B11 (foliumzuur) en B12 wijken af.

Vitamine B2, B3, B5 en B6 zijn verschillende vitamines die helpen tegen een vermoeid gevoel omdat zij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en/of vetten ondersteunen. Zij zorgen er dus mede voor dat het lichaam hieruit energie kan verkrijgen.

Vitamine B12 en B11 dragen op een andere wijze bij, maar zijn wel degelijk belangrijke voedingssupplementen tegen vermoeidheid. Deze B-vitamines zorgen ervoor dat de rode bloedcellen kunnen worden aangemaakt en zuurstof kunnen brengen aan de rest van je lichaam. Dit proces is cruciaal voor een goed energieniveau. Vooral zwangere vrouwen doen er goed aan om extra foliumzuur te slikken om het vermoeide gevoel te verminderen en het immuunsysteem te ondersteunen. Ook heeft foliumzuur een positieve invloed op de groei van de baby.

Magnesium

Voldoende magnesium zorgt voor een goede werking van het lichaam. Meer dan 300 enzymatische reacties (lichaamsprocessen) maken gebruik van magnesium. Eén van die processen is het omzetten van koolhydraten in energie. Ook de stofwisseling van eiwitten gebeurt met behulp van magnesium.

Naast magnesium helpen ook andere supplementen tegen moeheid. Bijvoorbeeld vitamine D en vitamine B12. Vitamine D is nauw betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten en vet. Het zorgt ervoor dat hier energie uit vrijkomt. Op die wijze helpt vitamine D tegen vermoeidheid. Hoe vitamine B12 tegen vermoeidheid werkt, lees je verderop.

IJzer

Technisch gesproken is ijzer niet het antwoord als je vraagt welke vitamine tegen vermoeidheid helpen. Maar dat komt alleen omdat het een mineraal is en geen vitamine. Want ijzer is wel degelijk enorm belangrijk tegen vermoeidheid.

IJzer zorgt voor het zuurstofgehalte in je bloed. Als dit gehalte voldoende is, dan wordt je lichaam adequaat voorzien van zuurstof en heb je minder kans op vermoeidheidsklachten. Is dit proces echter verstoord, dan is vermoeidheid één van de eerste signalen. Extra vitamines tegen vermoeidheid innemen heeft geen zin als je ijzergehalte te laag is. Een vingerprik bij je huisarts kan hier uitsluitsel over geven.

Andere vitamines en mineralen

Uiteraard zijn andere vitamines ook van belang voor extra energie en voor het ondersteunen van je immuunsysteem. Als je zorgt voor een goede basis via je dagelijkse voeding, kom je echter een heel eind. Eet voldoende groente, fruit, en volkoren granen en let erop dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Wist je dat onder andere vitamine A ook belangrijk is om in je eetschema te verwerken? In welke voeding vitamine A zit hebben wij vast voor je uitgezocht en overzichtelijk uiteen gezet.

Kortom, je energieniveau ondersteunen doe je door zo veel mogelijke voor de juiste producten te kiezen. Mocht je te kampen hebben met vermoeidheidsklachten, bezoek dan je huisarts en laat hem of haar je eventueel voedingssupplementen voorschrijven.

Gezond voedingspatroon

Wees eens eerlijk, hoe is jouw voedingspatroon? Bestaat jouw dagelijkse voeding uit grotendeels gezonde voedingsmiddelen of valt hier nog het een en ander te verbeteren? Gezonde voeding is ontzettend belangrijk om voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit doe je door veel fruit, groente, peulvruchten en volkoren graanproducten te eten.

Gezonde-voeding-met-vitamines-is-belangrijk-om-vermoeidheid-tegen-te-gaan

Dierlijke producten

Ben je een vegetariër of veganist? Geen probleem, alleen zul je dan af en toe op moet letten voor eventuele tekorten. Wil je weten waar je eventueel risico loopt? In ons artikel over supplementen voor vegetariërs leggen we je alles uit. Voldoende mineralen binnenkrijgen kan namelijk soms nog wel eens een uitdaging zijn. Weet dus goed waar je op moet letten.

Samenvatting

Ben jij ook klaar met een vermoeid en een futloos gevoel? Je weet nu wat je moet doen om je weer fit te voelen. Goed functioneren kan dus vanaf nu weer!

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Balanceringsact: Het Behouden van een Gezonde Levensstijl Terwijl Je Je Hobby's Beoefent

Een evenwichtig leven leiden is zoveel meer dan alleen maar gezond eten en regelmatig bewegen. Het gaat ook om het…
Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Vitamine K is voor ouderen extreem belangrijk en onmisbaar!

Niet veel mensen weten dat vitamine K van vitaal belang is voor de gezondheid van ouderen. Vitamine K, een vetoplosbare…
Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Een selenium tekort herkennen door deze symptomen!

Hoewel een tekort aan seleen (andere benaming voor selenium) zeldzaam is, komt het wel eens voor dat iemand een tekort…
Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Is teveel vitamine E schadelijk voor je gezondheid?

Het is belangrijk een tekort aan vitamine E te voorkomen, maar kun je ook teveel vitamine E binnenkrijgen? En hoe…