Welke vitamine D is het beste? Top 5 beste supplementen van 2023

Vitamine D supplementen zijn enorm populair en er is een groot aanbod. Er zijn verschillende merken met allen hun, naar eigen zeggen, unieke eigenschappen en samenstelling. Toch kan het niet zo heel veel van elkaar verschillen zul je denken. En op zich heb je daar ook wel gelijk in.

Er zijn namelijk maar twee soorten vitamine D: D2 (calciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). D2 en D3 worden in je lichaam allebei omgezet in calcitriol. Dat is de actieve vorm van vitamine D en hetgeen helpt om je lichaam gezond te houden. Onder andere door de opname van calcium te ondersteunen en te zorgen voor gezonde en sterke botten.

Hoewel een gezonde vitamine D status voornamelijk kan worden bereikt door veel zonlicht te absorberen, is dit vaak niet voldoende. Ongeveer 75% van je dagelijkse behoeft komt uit zonlicht. De rest kun je uit voeding of een vitamine D supplement halen. En juist omdat het aanbod zo overweldigend is, hebben wij de beste vitamine D supplementen op een rij gezet. Uiteraard mét hun unieke eigenschappen en samenstelling.

40+

Producten bekeken

70+

Bronnen onderzocht

300+

Reviews gelezen

35+

Uren besteed

Hoe is deze test uitgevoerd?

In deze test hebben we meer dan 40 vitamine D supplementen bekeken en met elkaar vergeleken. Daarnaast hebben we meer dan 70 bronnen geraadpleegd en hebben we honderden reviews gelezen. We hebben elk product uitgebreid onderzocht om zelf te ervaren hoe de werking ervan is. Niet alleen hebben we gekeken naar wat de beste vitamine D supplementen voor volwassenen zijn, ook hebben we gekeken welke producten goed zijn voor ouderen en kinderen. 

Om ervoor te zorgen dat je de beste vitamine D inneemt, hebben we alle producten zelf uitgebreid onderzocht en een top 5 hiervan gemaakt. Daarbij hebben we gekeken naar de hoeveelheid, prijs, certificering en hoe zuiver de producten zijn. Ook hebben we nauwlettend in de gaten gehouden of we bijwerkingen merkten. Daarbij is het belangrijk om te weten dat we ons altijd aan de aanbevolen dosering hebben gehouden zoals deze vermeld staat op de verpakking. Aangezien wij al deze supplementen zelf getest hebben, weet je in ieder geval zeker dat je met één van deze opties goed zit.

Welke vitamine D is het beste: top 5 beste vitamine D supplementen

Het beste vitamine D supplement kies je door te bepalen wat bij jou past. Dus de beste keuze is afhankelijk van jouw levensstijl, jouw situatie, jouw leeftijd en zelfs de kleur van je huid. Verderop in dit artikel worden deze specifieke afhankelijkheden nader toegelicht.

Onderstaande top 5 van de beste vitamine D supplementen is onder andere gebaseerd op ingrediënten en dosering. Houd er rekening mee dat er verschil in weergave van de hoeveelheid vitamine D kan zijn. Bij het ene supplement wordt een hoeveelheid in mcg gegeven en bij de andere staat bijvoorbeeld µg. Beiden betekenen microgram. Het symbool voor microgram is µg.

Ook I.E. of I.U. (IE of IU) wordt vaak gebruikt om de hoeveelheid vitamine D weer te geven. Deze afkortingen staan voor Internationale Eenheden of International Units. Voor vitamine D geldt dat 1000 IE/IU gelijk staat aan 25 mcg/µg. Voor andere vitamines of stoffen kan deze verhouding weer anders zijn. In onze lijst met beste vitamine D supplementen wordt de hoeveelheid werkzame vitamine D op beide manieren weergegeven.

MerkSupplementPrijsServingsPer servingVorm
1. Natuurlijk PresterenVitamine D3 75 mcg€24,9560€0,42Pillen
2. VitOrthoVitamine D3 3000 IE Softgels€46,22300€0,15Pillen
3. Now FoodsVitamine D3€11,5090€0,13Pillen
4. VitakruidVitamine D3 25 mcg€14,89120€0,12Pillen
5. SwansonVitamine D Complex (D2 & D3)€8,9960€0,15Pillen

1. Natuurlijk Presteren - Vitamine D3 (75 mcg)

Het beste vitamine D supplement is volgens onze test die van Natuurlijk Presteren: Vitamine D3 met een dosering van 75 mcg. Dit is een sterke dosering speciaal ontwikkeld om tekorten aan te vullen. Vitamine D3 is makkelijker opneembaar dan vitamine D2. Door de toevoeging van olijfolie wordt de vitamine D3 zelfs nóg beter opgenomen door het lichaam. Vooral mensen die heel weinig buitenkomen en mensen met een donkere huidskleur kunnen een tekort aan vitamine D krijgen.

Het fijne aan deze capsules vonden wij dat ze een hoge dosering vitamine D bevatten. We hadden dus genoeg aan 1 softgel per dag. We merkten na enkele weken gebruik dat we beter sliepen en dat we meer gefocust waren. Ook gleden de softgels gemakkelijk onze keel in en zat er geen nare bijsmaak aan. Houd er rekening mee dat de dosering hoger is dan gemiddeld. Als je regelmatig buitenkomt kun je beter voor een supplement met 25 mcg vitamine D3 kiezen. 

Voordelen

Nadelen

Natuurlijk presteren

2. VitOrtho - Vitamine D3 3000 IE Softgels

Ook de vitamine D3 van VitOrtho is een echte topper. Deze capsules bevatten (net als de vitamine D3 van Natuurlijk Presteren) 75 mcg cholecalciferol (3000 IE) per dosering. Deze hoeveelheid staat gelijk aan de maximaal toegestane hoeveelheid vitamine D in supplementen. Hoewel wij dit persoonlijk wel fijn vinden, is het wel verstandig om even goed na te gaan of deze dosering wel geschikt voor je is. 

Deze softgels bevatten ook sojaolie om een betere opname te stimuleren. Vitamine D is namelijk een in vet-oplosbare vitamine. Hoewel dit natuurlijk een prima toevoeging is, geven wij de voorkeur aan olijfolie. Dit supplement is echter wel stukken goedkoper dan de nummer één van onze lijst.

Voordelen

Nadelen

3. Now Foods - Vitamine D3

De standaard aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D3, cholecalciferol, is exact gedoseerd in deze softgels van Now Foods. Het standaard advies is één softgel met 10 mcg (400 IE) vitamine D per dag. Mensen voor wie een afwijkende aanbevolen hoeveelheid suppletie geldt, zullen wellicht een extra softgel nodig hebben. Als we kijken naar de bestanddelen, zien we dat de capsules onder meer vervaardigd zijn uit gelatine. Om die reden zijn ze niet geschikt voor veganisten en vegetariërs. Om een goede opname te stimuleren is extra vierge olijfolie als vulstof gebruikt.

Dit supplement vonden we ook erg fijn om in te nemen. Ondanks dat dit supplement een lagere dosering vitamine D heeft, merkten we een duidelijk verschil in onze gemoedstoestand en algehele gesteldheid. We voelden ons energieker en vrolijker, de hele dag door!

Voordelen

Nadelen

4. Vitakruid - Vitamine D3 25mcg

In de kleine tabletjes van Vitakruid zit 25 mcg (1000 IE) vitamine D3, cholecalciferol. Dagelijks één tablet zorgt er dus voor dat je de standaard dagelijkse hoeveelheid zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad van 10 mcg ruimschoots suppleert.

Het tablet heeft een doorsnede van een halve centimeter en was daarom makkelijk in te slikken. Ook is dit supplement één van de goedkoopste opties van onze top 5. Een nadeel vonden we wel dat er geen vulmiddel op basis van olie is toegevoegd. Tip van ons: zorg ervoor dat je tijdens het nuttigen van je maaltijd een klein beetje (olijf)olie binnenkrijgt. Daarna kun je het supplement innemen voor extra goede opname.

Voordelen

Nadelen

5. Swanson - Vitamine D Complex (D2 & D3)

Dit vitamine D supplement bevat zowel D3 (cholecalciferol) als D2 (calciferol). Deze combinatie maakt het een vitamine D complex supplement. Deze capsules zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Wij namen elke dag één capsule in tijdens de maaltijd. Hiermee kregen we 50 mcg (2000 IE) vitamine D binnen. Onze weerstand leek te verbeteren tijdens het gebruik van deze capsules van Swanson. Ook voelden we ons zeer energiek en is het wat ons betreft een groot pluspunt dat dit product geschikt is voor vegetariërs.

Voordelen

Nadelen

Beste vitamine D supplement voor ouderen

Vooral voor ouderen is een gezonde vitamine D status van groot belang. Botten hebben de neiging om in sterkte af te nemen naarmate de leeftijd stijgt, met alle (nare) gevolgen van dien. Daarom heeft de Gezondheidsraad voor mensen ouder dan 70 ook een hoger advies uitgebracht.

Vrouwen tussen 50 en 70 jaar worden geadviseerd om per dag 10 mcg (400 IE) vitamine D extra in te nemen. En zowel mannen als vrouwen die ouder dan 70 zijn, zouden dagelijks 20 mcg (800 IE) vitamine D moeten suppleren.

Broze botten zijn niet de enige reden waarom juist ouderen gebaat zijn bij een cholecalciferol suppletie. Ook het feit dat hun huid minder vitamine D3 kan aanmaken, zorgt ervoor dat extra suppletie wenselijk is. Hun dunnere huid is minder in staat om dit proces te volbrengen.

Physalis - Vitamine D3 Forte

Het beste vitamine D supplement voor ouderen is Vitamine D3 Forte van het merk Physalis. Deze capsules bevatten 25 mcg (1000 IE) cholecalciferol en voldoen daarmee ruimschoots aan de geadviseerde dagelijkse dosis. De capsules bevatten o.a. de vulstoffen zonnebloempitolie en visgelatine. De zonnebloempitolie zorgt ervoor dat vitamine D3 makkelijker wordt opgenomen. De visgelatine maakt het dat de capsules niet geschikt zijn voor veganisten en vegetariërs.

Voordelen

Nadelen

Beste vitamine D supplement voor kinderen

Kinderen tot 4 jaar dienen ook extra vitamine D als supplement te krijgen. Zij hebben dit nodig omdat zij dit op geen enkele andere manier kunnen binnenkrijgen. Een goede vitamine D3 status is juist tijdens de groei van cruciaal belang. Ook beschermt een gezonde dagelijkse hoeveelheid vitamine D jonge kinderen tegen Rachitis. Deze ziekte wordt ook Engelse ziekte genoemd en kenmerkt zich door een vergroeiing van het skelet.

Kinderen kunnen, vanwege hun tere huid, onvoldoende zonlicht opnemen. Via voeding krijgen zij ook niet voldoende vitamine D binnen om gezonde botten en een goed immuunsysteem op te bouwen. Dit geldt ook voor borstvoeding. Slechts 20 tot 30% van vitamine D3 die een moeder binnenkrijgt kan via borstvoeding worden doorgeven.

De Gezondheidsraad beveelt daarom een absolute suppletie aan van 10 mcg (400 IE) vitamine D3 per dag voor kindjes tot 4 jaar. Ter ondersteuning van het immuunsysteem en de ontwikkeling van een gezond spierstelsel, een sterk bottenstelsel en een algehele gezonde lichamelijke groei.

Orthica - Dino D Druppels

De vitamine D druppels van Orthica zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen tot 4 jaar. De weerstand druppels bevatten vitamine D, cruciaal voor een gezonde ontwikkeling en groei van spieren, botten, tanden en het immuunsysteem. De druppels zijn suikervrij, neutraal van smaak en makkelijk in te nemen.

De geadviseerde dosering bedraagt 4 druppels per dag voor kinderen tot 4 jaar. Vanaf vier jaar kun je je kind Orthica Dino D Kauwtabletten geven. Vooral kinderen die weinig buiten komen en kinderen met een donkere huidskleur zijn gebaat bij het voortzetten van de suppletie na hun vierde levensjaar.

De druppels kunnen worden toegediend in lauwe of koude babyvoeding of vermengd worden met borst- of flesvoeding. Bij oudere kinderen kunnen de druppels direct met een pipet of lepeltje worden gegeven. 

Voordelen

Nadelen

Wat is vitamine D3?

Vitamine D3 wordt ook cholecalciferol genoemd. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en wordt ook hierin opgeslagen. Het lichaam maakt vitamine D3 aan via de huid wanneer deze direct in contact komt met zonlicht. Minimaal drie keer per week, 15 minuten onbedekt in de zon geeft je lichaam voldoende om een juiste vitamine D status te behouden. Helaas is dit niet altijd haalbaar.

Ook kan het zijn dat de huid minder in staat is om zonlicht op te nemen of vanuit het zonlicht vitamine D3 aan te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een donkere huid of een dunnere huid. Gelukkig kun je ook vitamine D3 via voeding en supplementen binnenkrijgen. Want een goede vitamine D3 status is erg belangrijk voor je gezondheid.

Wat doet vitamine D3?

Vitamine D3 zorgt ervoor dat een aantal processen in je lichaam op een gezonde manier plaatsvinden. Botten, spieren, immuunsysteem en tanden zijn genoemd. Maar ook de gezondheid van hart en vaten is enorm gebaat bij een gezonde vitamine D3 status. De groei van huidcellen, het functioneren van je schildklier en de glucosehuishouding zijn allemaal in meer of mindere mate afhankelijk van de aanwezigheid van vitamine D3 in je lichaam.

Vitamine D3 bevordert de vruchtbaarheid bij zowel mannen als bij vrouwen. Noorse wetenschappers van de universiteit in Kopenhagen hebben vastgesteld dat spermacellen sneller en beweeglijker zijn bij mannen met een hogere vitamine D status.[1] Ook lijkt het erop dat vitamine D suppletie ervoor kan zorgen dat vrouwen makkelijker zwanger worden.[2]

Andere voordelen van voldoende vitamine D zijn onder andere de ondersteuning van koolhydraten en vettenstofwisseling, behouden van een gezonde bloeddruk en een positief effect op de ooggezondheid. Verder lijkt vitamine D het verouderingsproces tegen te gaan en vermindert het de vetopslag. Vitamine D is dus niet alleen goed voor de binnenkant van je lichaam, maar het helpt ook de buitenkant mooi te houden.

Kortom, vitamine D zorgt een verminderd risico op botbreuken als je valt en daardoor is het ontzettend belangrijk voor ouderen. Daarnaast zorgt vitamine D voor een toename in kracht en draagt het bij aan het voorkomen van kanker. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat vitamine D het risico op diabetes type 1 verlaagt.[3]

In welke voeding zit vitamine D?

Vitamine D2 vind je voornamelijk in paddenstoelen. Hierin bevindt zich de plantaardige vorm vitamine D, ergosterol. Vitamine D3 komt vaker in voedingsmiddelen voor. Een overzichtje met voedingsmiddelen met de meeste vitamine D3 per 100 gram:

ProductHoeveelheid vitamine D (mcg)
Makreel8,3 mcg
Zalm4,6 mcg
Eidooier2,1 mcg
Rundtartaar0,6 mcg
Roomboter0,4 mcg

Vitamine D komt verder niet voor in planten, groente of fruit en in mindere mate in schimmels. Vette vis is de voornaamste bron maar ook daar zal je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid nauwelijks mee halen. Zorg daarom dat je ongeveer 2 keer per week vette vis eet.

Om er toch voor te zorgen dat voeding ook kan bijdragen aan een hogere vitamine D status, wordt het toegevoegd aan bak- en braadproducten, margarine en halvarine. Ook in flesvoeding voor baby’s kan vitamine D toegevoegd zijn. Aan andere voedingsmiddelen kan ook extra vitamine D zijn toegevoegd.

Wettelijk mag dit echter niet onbeperkt. Voeding mag worden verrijkt met maximaal 4,5 mcg vitamine D per 100 kilocalorieën. Verrijking van zuivelproducten voor kinderen is gebruikelijk. Bijvoorbeeld toetjes, peutermelk, kwark/yoghurt of pap.

Verschillende vormen van vitamine D

Er zijn twee soorten vitamine D. D2 en D3. Vitamine D2 komt soms voor in supplementen maar altijd in paddenstoelen. Dit is een plantaardige vorm van vitamine D en ook bekend als ergosterol.

Vitamine D3 (cholecalciferol) wordt veruit het meest gesuppleerd. Het is voor je lichaam makkelijker om D3 op te nemen en om te zetten in de actieve stof: calcitriol.

Zon

De vitamine D die je lichaam maakt met behulp van de zon, is makkelijker te absorberen dan de vitamine D die je via voeding of supplementen binnenkrijgt. Het proces gaat sneller en is op deze manier vele malen effectiever. Zonlicht, UV-B straling, is veruit de belangrijkste bron van vitamine B3.

Een blanke huid is in staat om vrij snel vitamine D te maken zodra deze in aanraking komt met zonnestalen. Hoe donkerder de huid wordt, hoe minder snel dit proces verloopt. Daarom het advies om extra vitamine D te nemen als je een donkere of getinte huid hebben. Dus ook als je in de winter een blanke huid hebt maar in de zomer een fanatieke zonnebader bent en je huid donkerder wordt, dan kun je gebaat zijn bij vitamine D supplementen.

Supplementen

Doordat de aanbevelingen voor suppletie van vitamine D officieel door gezondheidsraden zijn bepaald, is het aanbod zeer groot. In bijna elk vitamine D supplement zit vitamine D3. Dat komt omdat vitamine D3 beter, sneller en effectiever door het lichaam kan worden opgenomen. De maximale toegestane hoeveelheid vitamine D3 in supplementen is vastgelegd in de Warenwet. Deze bedraagt 75 mcg. (Bron: NVWA) Dit is slechts 25 mcg minder dan de maximale aanvaardbare hoeveelheid.

Een vitamine D supplement verschilt in dosering en vorm. De dosering wordt in mcg (microgram) of IE aangegeven. IE staat voor Internationale Eenheid. 1 IE staat gelijk aan 0,025 mcg. Een vitamine D supplement wordt aangeboden in vitamine D capsules, tabletten, druppels en sprays met doseringen variërend van 10 tot 75 mcg. Er zijn ook supplementen met hogere doseringen zonder recept verkrijgbaar, maar dat is wettelijk niet toegestaan.

Omdat cholecalciferol (vitamine D3) doorgaans verkregen wordt uit dierlijke producten, passen deze supplementen niet binnen een vegetarische of veganistische leefstijl. Om mensen met deze leefstijl tegemoet te komen, bieden verschillende leveranciers een vitamine D supplement aan. De cholecalciferol in deze supplementen wordt gewonnen uit korstmos. Hierin bevindt zich een schimmel dat licheen wordt genoemd. Een andere vitamine D voor vegetariërs kan worden gewonnen uit schapenwol.

Voordelen vitamine D supplement

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om dagelijks minimaal 20 minuten in het zonnetje te zijn, is dit niet altijd haalbaar. Niet iedereen kan naar buiten, de zon schijnt niet altijd even sterk (soms lijkt hij zelfs gedurende langere tijd volledig afwezig in Nederland) en blootstelling aan de zon kan in sommige gevallen meer schade dan voordeel opleveren. Kortom, supplementen bieden dan uitkomst. Wist je dat naast vitamine D, vitamine C ook ontzettend belangrijk is? Vitamine C en D zijn verreweg de meest bekende vitamines.

Risicogroepen

Doorgaans ontwikkel je bij een gevarieerd eetpatroon en een gezonde leefstijl niet snel een vitamine D tekort. Zeker als je dagelijks buiten komt en met ontbloot hoofd en/of andere ledematen in direct zonlicht komt, ligt een vitamine D tekort niet direct voor de hand. Er zijn echter groepen mensen die ondanks dit alles toch echt een risico lopen op een te lage vitamine D status. Dit zijn:

 • Ouderen
 • Vegetariërs en veganisten
 • Mensen die een donkere huid hebben
 • Personen die overgewicht/obesitas hebben
 • Mensen die medicatie gebruiken die opname vitamine D3 belemmeren (bijv. statines)
 • Mensen met een ziekte of conditie die een goede opname van voedingstoffen belemmeren

Symptomen van een tekort

Een tekort aan vitamine D3 valt te herkennen en als je weet waar je op moet letten, dan kun je een tekort voorkomen. Als je één of meerdere symptomen herkent, dan kun je de vitamine D status makkelijk laten controleren bij je (huis)arts en soms ook bij een apotheek. Een bloedtest geeft zekerheid.

Signalen die kunnen wijzen op een tekort:

 • Langdurig gebrek aan energie
 • Gevoelens van depressie en angsten
 • Vaak ziek of terugkerende ontstekingen
 • Last van spierkrampen en spiertrillingen
 • Chronische vermoeid zijn en lusteloos voelen
 • Continu pijn in gewrichten, botten en spieren
 • Aanhoudend overmatig haarverlies (vrnl. bij vrouwen)
 • Verhoogde kans op gewichtstoename (vrnl. bij mannen)

Hoeveelheid vitamine D per dag?

Heb je elke dag vitamine D nodig en zo ja hoeveel? De Gezondheidsraad heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek aanbevolen dat een volwassenen persoon per dag maximaal 100 mcg (4000 IE) mag binnenkrijgen. De hoeveelheid die een volwassene gemiddeld echt nodig heeft ligt tussen de 25 en 75 mcg (1000 en 3000 IE). Zorg dat de vitamine D inname nooit te hoog is.

Om goed te kunnen functioneren en gezond te blijven, is het belangrijk om voldoende vitamine D3 binnen te krijgen. Via zonlicht kom je aan ongeveer 75% van je totale vitamine D behoefte. Als je minder in de zon zit, heb je dus een hogere vitamine D behoefte. De dagelijkse behoefte aan vitamine D is afhankelijk van leeftijd en geslacht. Ook zijn er mensen die gebaat zijn bij meer vitamine D. Door de Europese voedsel- en warenautoriteit (EFSA) is vastgesteld dat baby’s tot 1 jaar behoefte hebben aan 10 mcg per dag. Iedereen vanaf 1 jaar heeft minstens behoefte aan 15 mcg per dag. Omdat deze behoefte niet altijd haalbaar is adviseert de EFSA om extra vitamine D te nemen. EFSA adviseert om dagelijks 10 mcg vitamine D3 extra te suppleren. Dit advies geldt voor de volgende personen:

 • Kinderen van 0 tot 4 jaar
 • Personen met een donkere of getinte huid
 • Volwassenen die niet met hun handen en gezicht dagelijks 15-30 minuten in de zon komen
 • Volwassenen die niet dagelijks 15-30 minuten worden blootgesteld aan zonlicht
 • Vrouwen tussen 50 en 70 jaar

Zowel vrouwen als mannen ouder dan 70 zijn gebaat bij 20 mcg dagelijks extra vitamine D. Vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven hebben 15 mcg vitamine D extra nodig. Bij ernstige tekorten aan vitamine D kunnen (huis)artsen tijdelijk hoge doseringen vitamine D voorschrijven. Deze vitamine D ampullen moet je dan maandelijks of tweemaandelijks innemen om het vitamine D niveau weer op peil te krijgen.

Overschot aan vitamine D

Je kunt geen overschot aan vitamine D ontwikkelen door te lang in de zon te zitten. Wel kan overmatig suppleren een teveel veroorzaken. Vitamine D wordt opgeslagen in vetweefsel en als de opslag “vol” is, dan stopt je lichaam automatisch met het omzetten van vitamine D naar de actieve vorm. Misselijkheid, vermoeidheid, obstipatie, beschadigingen aan hart en nieren en nierstenen zijn signalen van een overschot aan vitamine D.

Een teveel aan vitamine D komt niet veel voor. De aanvaardbare (veilige) bovengrens ligt op 100 mcg per dag. Hogere doseringen kunnen voorkomen, maar deze zouden alleen op doktersadvies ingenomen moeten worden. Doorgaans slaat het lichaam teveel ingenomen vitamine D op in de lever. Hierdoor hebben gezonde mensen meestal voldoende voorraad om de winter door te komen.

Omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, verlaat een overschot je lichaam niet via urine of ontlasting. Daarom is het onverstandig om op eigen houtje langdurig meer te suppleren dan aanbevolen. Langere periode meer innemen dan 100 mcg per dag kan een aantal vervelende en/of schadelijke gevolgen hebben. Deze zijn onder andere:

 • Misselijkheid
 • Slaperigheid
 • Obstipatie
 • Beschadigen aan hart en nieren
 • Hartritmestoornissen
 • Nierstenen

Vitamine D tekort

Veel mensen hebben een vitamine D tekort. Bijna 60% van alle Nederlanders heeft tijdens de wintermaanden een vitamine D tekort. Er zijn ook onderzoeken gedaan naar een te lage vitamine D status tijdens de zomermaanden. Bij een groep met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar, bedroeg dit percentage meer dan 35%. Het percentage bij de groep vrouwen boven de 70 jaar, was dit getal nog hoger. Meer dan 50% van deze vrouwen hadden een te laag vitamine D gehalte. Een vitamine D tekort komt dus vaak voor. Daarom kan het helpen om de symptomen van een vitamine D tekort te weten. Dan kun je bedacht zijn op een vitamine D deficiëntie (tekort). Symptomen zijn:

 • Bloedend tandvlees
 • Lusteloosheid
 • Chronische vermoeidheid
 • Langdurig gebrek aan energie
 • Gevoel van angst en angstaanvallen
 • Spierkrampen en spiertrillingen
 • Pijn in gewrichten en spieren

Als je de symptomen van een vitamine D tekort niet serieus neemt, dan kun je gezondheidsproblemen krijgen. Deze problemen kunnen, bij langdurige verwaarlozing van je vitamine D status, ernstige gevolgen hebben. Onder andere osteoporose (botontkalking), rachitis (ziekte die skeletafwijkingen veroorzaakt) en ernstige spierzwakte en spierkrampen. Mocht je vermoeden dat je onvoldoende vitamine D binnen krijgt, dan kun je een van de verschillende vitamine D supplementen overwegen.

Baby's en vitamine D

Slechts 20 tot 30% van de vitamine D die een moeder binnenkrijgt wordt opgenomen in moedermelk. Het ligt dus voor de hand dat er onvoldoende vitamine D overgedragen kan worden van moeder op kind. Ook is het meestal niet mogelijk dat een baby voldoende zonnestralen op de huid ontvangt om zelf de vitamine D aan te maken waar zij/hij behoefte aan heeft. Hoewel vitamine D is toegevoegd aan flesvoeding, geldt het advies voor suppletie ook voor baby’s die flesvoeding krijgen.

De baby heeft deze extra vitamine D nodig om een gezond bottenstelsel te krijgen. Ook wordt de ontwikkeling van hun spierstelsel ondersteund en helpt het om een goed immuunsysteem op te bouwen. Tot 4 jaar is het daarom belangrijk dat kinderen 10 mcg extra vitamine D krijgen via supplementen.

Vitamine D druppels

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand kiest om vitamine D druppels te nemen in plaats van tabletten. Allereerst zijn er natuurlijk mensen die het lastig vinden om pillen of capsules door te slikken. Hier kan ook een lichamelijke reden voor zijn. Bijvoorbeeld afwijkingen van de slokdarm of problemen met mond of keel. Ook kan het lastig zijn om kinderen te stimuleren om pillen te slikken. Omdat je een “gevecht” moet zien te vermijden, is het makkelijker om een druppel vitamine D in een pap of glas drinkyoghurt of troebele drank te doen. Water is een minder goede keuze want de druppels zijn olieachtig. Tot slot kan de voorkeur uitgaan naar vitamine D in druppelvorm omdat vloeibare vitamine D makkelijker en sneller wordt opgenomen door je lichaam.

Wetenschappelijke bronnen

[1]: Blomberg Jensen M, Bjerrum PJ, Jessen TE, Nielsen JE, Joensen UN, Olesen IA, Petersen JH, Juul A, Dissing S, Jørgensen N. Vitamin D is positively associated with sperm motility and increases intracellular calcium in human spermatozoa. Hum Reprod. 2011 Jun;26(6):1307-17. doi: 10.1093/humrep/der059. Epub 2011 Mar 22. PMID: 21427118.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21427118/

[2]: Dennis NA, Houghton LA, Pankhurst MW, Harper MJ, McLennan IS. Acute Supplementation with High Dose Vitamin D3 Increases Serum Anti-Müllerian Hormone in Young Women. Nutrients. 2017 Jul 8;9(7):719. doi: 10.3390/nu9070719. PMID: 28698476; PMCID: PMC5537834.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28698476/

[3]: Hyppönen E, Läärä E, Reunanen A, Järvelin MR, Virtanen SM. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 2001 Nov 3;358(9292):1500-3. doi: 10.1016/S0140-6736(01)06580-1. PMID: 11705562.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11705562/

Lees verder over vitamines

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.