Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Dat er in een mandarijn veel vitamine C zit, heb je vast vaker gehoord. Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, zijn erg gezond doordat ze een hoog vitamine C gehalte hebben. Ze staan er van oudsher om bekend dat ze de weerstand helpen verhogen. Mandarijnen eten wordt dan ook aangeraden bij verminderde weerstand of verkoudheidsklachten. Maar waar vitamine C nog meer goed voor is lees je in dit artikel.

Maar weet je hoeveel vitamine C er nu precies in een mandarijn zit? En welke gezondheidsvoordelen hebben mandarijnen nog meer? In dit artikel lees je alles over mandarijnen en waarom je ze wel een superfood kunt noemen.

Vitamine C mandarijn

De hoeveelheid vitamine C in een mandarijntje is relatief hoog. Dit is essentieel voor je gezondheid en met name om je weerstand op peil te houden. Wie hier te weinig van binnenkrijgt, merkt dit al gauw aan bijvoorbeeld vermoeidheid en vatbaarheid voor ziekte.

Waarin zit nu meer vitamine C: mandarijn, sinaasappel of andere fruitsoorten? In bijna alle fruit zit wel wat vitamine C, met name in citrusvruchten. De hoeveelheid vitamine c in fruit verschilt natuurlijk per soort, maar mandarijnen staan zeker hoog op de lijst. Wist je dat het ook in groenten zit? Een paprika bevat veel vitamine C bijvoorbeeld.

Zo bevat een stuk  van gemiddelde grootte ongeveer 30 mg vitamine C. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75 mg. Dit betekent dat je door het eten van één mandarijn per dag al bijna de helft binnen krijgt van je dagelijkse vitamine C behoefte.  

Dit is behoorlijk veel voor een relatief klein stuk fruit! Van alle vitamines die mandarijnen bevatten, is vitamine C dan ook het sterkst vertegenwoordigd.

Vitamines in een mandarijn

Een mandarijn bevat dus het meeste vitamine C, maar dat is zeker niet de enige vitamine. Dat is dubbel goed nieuws, want behalve dat een mandarijn je dus een echte vitamine-boost geeft, werken verschillende vitamines ook samen. 

Deze samenwerking tussen vitamines wordt ook wel synergie genoemd, en houdt in dat vitamines elkaar versterken wanneer ze gecombineerd worden. 

Wat voor vitamine zit er in mandarijn? De vrucht bevat ook andere vitamines, zoals vitamine A, B1, B6 en B11. De vitamine A, als beta-caroteen, zorgt voor de oranje kleur. Wil je weten hoeveel vitamines er in 100 gram zit? In de onderstaande tabel zetten we het even voor je op een rijtje: 

VitaminesHoeveelheid vitamine C per 100 gram% van  de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram
Vitamine A34000  gal(s)0
Vitamine B158000 gal(s)5,25
Vitamine B236000 gal(s)2,40
Vitamine B3376000 gal(s)2,21
Vitamine B678000 gal(s)5,20
Vitamine B1116000 gal(s)5,33
Vitamine C26700 gal(s)38,14
Vitamine E20000 gal(s)0,22
Vitamines per 100 gram mandarijn (Bron: Fruit At Work)

Mineralen in een mandarijn

Naast vitaminen, zijn ook mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid. Je lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken, vandaar dat ze volledig uit je voeding gehaald moeten worden.

Mineralen zorgen voor een goede groei en ontwikkeling van het lichaam. Ze spelen ook een cruciale rol bij de verschillende processen in je lichaam. Er zijn bepaalde onmisbare mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en potassium

Mandarijntjes bevatten naast een hoog gehalte aan vitamines, ook een aantal essentiële mineralen: calcium, magnesium en potassium bijvoorbeeld. Mandarijnen bevatten ook ijzer, wat de absorptie van vitamine C bevordert. Extra punten voor de mandarijn!

In deze tabel kun je zien welke mineralen er per 85 gram mandarijn aanwezig zijn en in welke hoeveelheden:

MineralenHoeveelheid vitamine C per 85 gram% van  de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 85 gram
Calcium37000 gal(s)3,70
IJzer150000 gal(s)1,07
Magnesium12000 gal(s)4,00
Natrium2000 gal(s)0,10
Fosfor20000 gal(s)2,50
Potassium166000 gal(s)5,35
Zink70000 gal(s)0,75
Mineralen per 85 gram mandarijn (Bron: Fruit At Work)

Wat zijn mandarijnen?

Mandarijnen komen, net als de sinaasappel, uit de familie van citrusvruchten. Ook citroenen, limoen en grapefruit zijn citrusvruchten. Van oorsprong komt de mandarijn uit China, nu worden ze vooral geproduceerd in het Middellandse Zeegebied, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Ze hebben namelijk veel zon nodig. 

Er zijn verschillende soorten mandarijnen, waarvan de ‘gewone mandarijn’ en de Clementine de bekendste zijn. De Clementine bevat minder pitten en is lekker zoet. Dan heb je nog de Satsumi mandarijn, de King mandarijn en de Mediterrane mandarijn. Een mineola is een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit.

Zijn mandarijnen verkrijgbaar in elk seizoen? Ja, ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt, net als de meeste andere fruitsoorten. Ook kun je kiezen voor biologische mandarijnen zodat je de schadelijke werking van chemische bestrijdingsmiddelen vermijdt. 

Het blijkt dan ook dat mandarijnen behoorlijk populair zijn,  in de top tien van fruitsoorten staan ze op de vierde plek. Logisch natuurlijk, want dit fruit is een echt vitamine C bommetje, die ook nog eens lekker makkelijk weg hapt. 

Een-mandarijn-bevat-naast-vitamine-C-ook-allerlei-andere-vitamines
Mandarijnen hebben veel zonlicht nodig.

Zijn mandarijnen gezond?

Mandarijnen bevatten zoals gezegd veel vitamine C. Ze dragen ook  bij aan de inname van andere vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld foliumzuur, oftewel vitamine B11. Bovendien bevatten deze vruchten beta-caroteen wat zorgt voor zijn oranje kleur. Dit wordt door je lichaam omgezet in vitamine A. 

Behalve deze belangrijke voedingsstoffen, bevatten mandarijnen ook vezels. Vezels in fruit zijn belangrijk voor de stoelgang en de darmflora. Ook ben je sneller verzadigd na het eten van vezels. Onderzoek heeft aangetoond dat vezels in fruit een rol spelen bij het verlagen van het LDL-cholesterol in het bloed. Een mandarijntje bevat iets meer vezels dan een sinaasappel. 

Al met al zijn mandarijnen dus ontzettend gezond doordat er veel waardevolle voedingsstoffen en vezels in zitten. Deze zijn wateroplosbaar. Mandarijnen kun je dus eigenlijk niet teveel eten!   

Hier zorgen ze voor

We hebben al gezien dat mandarijnen door hun voedingswaarde heel gezond zijn. Het eten van dit fruit zorgt voor een goede weerstand, wat natuurlijk enorm belangrijk is. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen. 

Zo ken je vast en zeker wel die heerlijk aromatische geur die vrijkomt bij het pellen. Behalve dat het heerlijk zoet ruikt, heeft dit aroma ook een kalmerend en stressverlagend effect. Dit komt door de bestanddelen in de olie van de schil. Deze bestanddelen worden esters genoemd en hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel.

Je kunt ook profiteren van dit kalmerende effect door mandarijn essentiële olie te verdampen in bijvoorbeeld een diffuser of een aromasteentje. Deze essentiële olie kent vele toepassingen, maar het draagt vooral bij aan rust en regelmaat. Gebruik het thuis of op je werk, en je zult het verschil merken. 

Wist je tot slot ook dat vitamine C goed is voor je huid? Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…