Zit er veel vitamine C in een sinaasappel?

De meeste mensen weten dat er aardig wat vitamine C in sinaasappel zit. Vitamines en mineralen zijn natuurlijk voor iedereen belangrijk. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine die je vooral helpt bij een goede weerstand. Het is ook een hele belangrijke vitamine.

Wanneer onze weerstand wat minder is grijpen we al snel naar verse sinaasappelsap. Sinaasappels staan namelijk bekend om de hoeveelheid vitamine C. Tegenwoordig weten we dat alleen vitamine C niet voldoende is voor een goede weerstand, maar het is wel degelijk van groot belang voor je algehele gezondheid. Dat sinaasappels deze vitamine veel bevatten klopt ook, maar je vindt deze vitamine in nog veel meer etenswaren!

Vitamine C in sinaasappel

Sinaasappels bevatten inderdaad veel vitamine C, net als het sap ervan. Over het algemeen bevat fruit veel vitamine C. Om precies te zijn zit er 50 milligram vitamine C in 100 gram sinaasappel. In sap zit ongeveer hetzelfde. Dat is behoorlijk, zeker als je bedenkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 70 mg vitamine C is. Je voldoet dus voor een behoorlijk deel aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid met deze vrucht. Sinaasappels bevatten echter zeker niet het meeste van deze vitamine. Er zijn ontzettend veel voedingsmiddelen, met name andere groente en fruit, te vinden die meer gram vitamine C bevatten dan sinaasappelen. Verderop in deze blog komen we daar nog uitgebreid op terug. 

Hoeveel vitamine C in een sinaasappel

We zeiden het zojuist al even, in sinaasappels vindt je per 100 gram zo’n 50 mg vitamine C. Ook in andere citrusvruchten, zoals bijvoorbeeld een citroen, is veel vitamine C te vinden. Toch zijn sinaasappels zeker niet het

ne in kunt vinden. In bijvoorbeeld aardbeien, kiwi’s en guave zit veel meer. Dat neemt niet weg dat sinaasappels of sinaasappelsap veel van deze vitamine bevatten en daarom goed voor je zijn.

Welk deel van een sinaasappel bevat de meeste vitamine C? De grootste hoeveelheid vitamine C zit in de vezels van sinaasappels. Daarom is een perssinaasappel ook beter wat dit betreft dan een handsinaasappel, omdat de perssinaasappel veel meer vezels bevat.

Sinaasappel-is-een-bron-van-vitamine-C
Niet alleen in sinaasappels, maar ook in andere voedingsmiddelen, zit veel vitamine C.

Voedingsmiddelen met meer vitamine C

Wanneer we denken aan vitamine C denken we dus al snel aan sinaasappels of sinaasappelsap. We weten inmiddels dat hier weliswaar behoorlijk wat van deze vitamine in zit, maar zeker niet het meeste. Je vindt in andere vruchten en groenten veel meer van deze vitamine.

Neem bijvoorbeeld een rode paprika. Deze bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan sinaasappels. Als het je puur om deze vitamine gaat kun je dus beter een rode paprika nemen. Overigens bevatten alle soorten groenten en fruit deze vitamine. Gekookte spruitjes, een schaaltje aardbeien, wat gram boerenkool, zwarte bessen, koolsoorten, kiwi’s, broccoli en nog wat meer geven je de grootste hoeveel van deze vitamine. 

Ons advies zal altijd zijn om zoveel mogelijk verschillende groente en fruit te eten. Hierin zit vitamine C ook in grote hoeveelheden. Elk soort bevat namelijk een eigen unieke combinatie van vitamines en mineralen. Vitamine C is een antioxidant, die belangrijk is voor je weerstand en voor de opname van ijzer. Daarnaast beschermt het je lichaam tegen beschadigingen van lichaamscellen.

Tabel

Nu we weten dat er in sinaasappels niet per se het meeste van deze vitamine zit gaan we kijken naar andere voedingsmiddelen die veel van deze vitamine bevatten. Hieronder hebben we een tabel geplaatst van voedingsmiddelen en daarbij het aantal milligram vitamine C:

Vitamine C per productMilligram
Een lepel gekookte spruitjes92
Een halve rode paprika90
1 portie sinaasappels (of sinaasappelsap)66
1 schaaltje aardbeien60
1 kiwi59
Een gekookte aardappel 6
Bron: Vitamine Informatie Bureau.

Vitamine C bom

Dat deze vitamine belangrijk is weten we inmiddels. Wanneer je wat extra vitamine C wil binnenkrijgen is groente en fruit heel belangrijk. De opname van ijzer wordt hierdoor bevorderd  en ziekte wordt minder aannemelijk. Met het maken van gezonde keuzes is het vaak niet nodig om meer vitamine binnen te krijgen via voedingssupplementen. Eventueel kun je met supplementen wel tekorten aanvullen die ontstaan bij een optimaal voedingspatroon.

We hebben nog drie belangrijke bommetjes van vitamine C voor je op een rijtje gezet, zodat het makkelijk moet zijn om hiervan voldoende binnen te krijgen. Hierin zit vitamine C in grote hoeveelheden. 

Groene pepers zijn een grote bron van deze vitamine. In 100 gram zit maar liefst twee keer de aanbevolen hoeveelheid per dag voor een volwassene. Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar eerlijk gezegd is het lastig om zoveel pepers te eten. Maar met een beetje peper krijg je dus ook al veel binnen. Combineer het in een gerecht met veel groente zoals broccoli of boerenkool en je zit goed!

Kiwi’s zijn sowieso goed en bevatten ook veel vitamine C. Als het je om het laatste gaat zijn gele kiwi’s het beste. Daarnaast bevat dit fruit ook nog eens vele andere nuttige vitaminen. Dit is echt een flinke vitamine bom te noemen.

De absolute uitblinker rondom vitamine C is toch echt guave. Hierin zit maar liefst 228 mg vitamine C verborgen per 100 gram. Dat is ruim drie keer de dagelijkse hoeveelheid die wordt aanbevolen. Dit is dan ook de absolute bom van vitamine C.

Vitamine C is dus een zeer belangrijke vitamine waarvan we aanraden om er voldoende van binnen te krijgen. Over het algemeen zul je met een normaal Nederlands dieet geen tekort aan deze vitamine ontwikkelen. Het gebruik van extra supplementen is daarom niet perse nodig. Leuk om te weten is wel dat sinaasappels niet perse de beste bron van vitamine C zijn, hoewel dat dus wel vaak wordt gedacht.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…