Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken van koffie misselijk bent of zelfs hartkloppingen of buikpijn krijgt. Hoe kan dat en wat veroorzaakt dit? En wat kun je er vervolgens het beste tegen doen? VetGezond zocht het uit en je leest onze bevindingen in dit artikel.

Misselijk na koffie

Kun je misselijk worden van koffie drinken? Wanneer je ‘s ochtends op een lege maag een koffie drinkt, kan het zijn dat je hierdoor last van misselijkheid krijgt. Misselijk zijn door cafeïne komt vaak voor. Cafeïne stimuleert namelijk de afgifte van gastrine. Daarnaast stimuleert het ook de afscheiding van maagzuur waardoor je op een lege maag misselijk kunt worden van een kop koffie. Tot slot kan cafeïne de maag irriteren en bij sommige mensen kan dit leiden tot misselijkheid.

Toch kunnen veel mensen het zich niet voorstellen om de dag zonder koffie te beginnen. Veel mensen hebben namelijk het gevoel dat ze het nodig hebben om op te starten. Daarnaast kan het zelfs voorkomen dat je zonder die kop koffie last krijgt van hoofdpijn en een lagere bloeddruk.

Cafeïne-intoxicatie

Een cafeïne-intoxicatie treedt op wanneer je te veel cafeïne binnenkrijgt. Wanneer je te veel koffie, thee, of energiedrank hebt gedronken kun je er last van krijgen. Met name in verschillende energiedranken zit tegenwoordig te veel cafeïne, waardoor je er snel last van kunt krijgen. Een cafeïne-intoxicatie kun je aan de hand van verschillende symptomen herkennen, zoals:

  • Rusteloosheid
  • Nervositeit
  • Prikkelbaarheid
  • Snelle hartslag
  • Slapeloosheid

Maar ook klachten zoals misselijkheid, buikpijn en hoofdpijn kunnen op een cafeïne-intoxicatie leiden. Ga daarom verantwoord met cafeïne om en overschrijd een opgestelde dagelijkse dosis niet.

Nuchtere maag

Last van misselijkheid na dat je koffie hebt gedronken op een lege maag? Dat is helemaal niet vreemd. Koffie heeft voor veel mensen een laxerende werking. Veel mensen hebben in de ochtend koffie nodig om wakker te worden en de stoelgang op gang te brengen. Maar tegenwoordig wordt een grote groep mensen juist misselijk van koffie drinken op een lege maag. 

Maar hoe komt het dat je juist van koffie op een lege maag misselijk wordt? Dit komt doordat cafeïne ervoor zorgt dat de spieren in het maagdarmkanaal samentrekken. Dit heeft tot gevolg dat de inhoud van de maag vervroegd naar de dunne darm gaat. Hierdoor heeft er geen volledige vertering in de maag plaatsgevonden en kun je last krijgen van brandend maagzuur of zure oprispingen.

Wist je dat je het ook vaak voorkomt dat mensen misselijk zijn na het sporten? Ook hiervoor hebben we uitgezocht wat je er het beste tegen kunt doen.

Spijsvertering

Om voedsel goed te verteren maakt de maag gebruik van verschillende zuren. Koffie heeft tot gevolg dat dit in de war wordt geschopt. Als je dus een lege maag hebt, wat vaak het geval is in de ochtend, kan dit een onaangenaam gevoel tot gevolg hebben. Het lichaam gaat dan namelijk gedeeltelijk de productie van de zuren stopzetten. Dit vertraagt de spijsvertering.

Zwanger

Een zwangerschap gaat vaak samen met een gevoel van misselijkheid. Doordat veel vrouwen last hebben van een misselijk gevoel tijdens de zwangerschap, wordt de consumptie van koffie vaak verlaagd in deze periode. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap de consumptie van koffie verlagen, minder last hebben van overige zwangerschapskwaaltjes.

Erge buikpijn na koffie drinken voorkom je door water te drinken en een goed ontbijt.

Erge buikpijn na koffie drinken

Naast misselijkheid kan het ook voorkomen dat je last krijg van erge buikpijn na het drinken van koffie op een lege maag. Dit komt doordat een kopje koffie brandend maagzuur en zure oprispingen veroorzaakt. Dit wordt erger wanneer je koffie drinkt op een lege maag. De buikpijn kan dan ook een misselijk gevoel tot gevolg hebben.

Wat kun je er het beste tegen doen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat je misselijk wordt van het drinken van koffie. Zorg er ten eerste voor dat je geen koffie meer drinkt op een lege maag. Ga eerst 1 tot 2 glazen water drinken zodra je uit bed stapt. Door uitdroging gedurende de nacht, kun je ‘s ochtends vaak wakker worden met hoofdpijn. Water is hier het allerbeste middel tegen. Wacht vervolgens minimaal 1 uur na het drinken van 2 glazen water met het drinken van je eerste kop koffie.

Heb je water gedronken en gewacht met je eerste kopje koffie maar heb je alsnog last van misselijkheid of buikpijn? Neem dan eerst je ontbijt voordat je koffie drink. Dit zou de symptomen namelijk ook moeten verminderen. Zorg dan dus voor dat je eerst iets aan voedsel in je maag hebt.

Mocht je nou alsnog ergens last van hebben, kun je overwegen om cafeïnevrije koffie te proberen. In deze soort koffie zit weinig tot geen cafeïne, waardoor je ook minder last van je darmen zou moeten krijgen. Cafeïne heeft namelijk verschillende uitwerkingen op het menselijk lichaam. Zo kan cafeïne ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen, dat je last krijgt van nervositeit en dat je een gevoel van angst krijgt. 

Koffie, en dan met name de werkzame stof cafeïne kunnen veel gevolgen hebben voor het menselijk lichaam. Vaak merk je dit pas wanneer je stopt met koffiedrinken en last krijgt van bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen.

Vermijd koffie drinken op een lege maag.

Waarom kan ik niet meer tegen koffie?

Je hersenen kunnen gevoelig reageren op cafeïne. Het is dus zeker niet altijd een goed idee om op een lege maag cafeïne te drinken. Hoe je er op reageert verschilt van persoon tot persoon, en kan bij iedereen tot andere consequenties leiden.

Hoe weet je dat je niet tegen cafeïne kan?

Als je niet tegen cafeïne kunt, merk je dat aan de hand van verschillende symptomen. Veel voorkomende klachten zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en een gevoel van angst. Als jij last hebt van deze klachten, is het verstandig om te stoppen met het drinken van cafeïne.

Hoe lang duurt het voordat cafeïne is uitgewerkt?

Hoelang cafeïne in je bloed blijft zitten, ligt aan het moment van inname, de hoeveelheid en verschilt per persoon. Bij sommige personen blijft de stof tot wel 12 uur lang in het lichaam zitten. Het wordt daarom ook aanbevolen om minimaal 10 uur voor het slapen gaan geen drank met cafeïne meer te drinken.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…
Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Ben jij vaak moe na het eten en heb je vervolgens last van een vermoeid gevoel? Hier kunnen verschillende oorzaken…