G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Vitamines en mineralen

Waar is vitamine C goed voor?

Delen
Vitamine-C-goed-voor-je-lichaam

Vraag jij je ook regelmatig af waar vitamine C goed voor is? Vitamine C – ook wel ascorbinezuur genoemd – is een vitamine die de meeste mensen wel kennen. Waarschijnlijk ken je vitamine C als de ultieme weerstandsvitamine, maar vitamine C is goed voor veel meer processen in ons lichaam zoals de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel. Vitamine C zit van nature in groente, fruit en aardappelen, vooral in paprika’s, kool en kiwi’s vindt je grote hoeveelheden vitamine C terug.

De meeste mensen krijgen voldoende vitamine C binnen via de voeding. Een tekort aan deze vitamine leidt tot ernstige klachten zoals een verlaagde weerstand, een slechte wondgenezing of zelfs scheurbuik. Een teveel komt in ons land echter vaker voor en dat kan weer leiden tot darmklachten. Waar is vitamine C eigenlijk goed voor?

Dit is waar vitamine C goed voor is

Vitamine C ondersteunt veel essentiële lichaamsfuncties en is daarom ook een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Ten eerste functioneert vitamine C als antioxidant: deze vitamine beschermt je lijf tegen vrije radicalen die schade aan kunnen brengen aan je cellen en weefsels. Daarom is vitamine C extra belangrijk als je rookt, een ongezond voedingspatroon hebt of veel stress hebt in het dagelijks leven. Daarnaast is vitamine C erg belangrijk om ons lichaam tegen ziektes te beschermen, het werkt weerstand verhogend. Vitamine C zorgt er ook voor dat de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt worden omgezet in energie en dat jouw zenuwstelsel goed functioneert.

Tot slot is vitamine C erg belangrijk bij de aanmaak van collageen waardoor jij gezonde en sterke tanden en botten hebt. Daarnaast is collageen belangrijk voor een gezond huid en sterke bloedvaten.

Vitamine C is goed voor je omdat het:

  • Beschermt tegen vrije radicalen
  • De weerstand verhoogt
  • Energie geeft
  • Je zenuwstelsel ondersteunt
  • Zorgt voor gezonde tanden en botten
  • Zorgt voor een gezond glanzende haardos
  • Jouw bloedvaten sterk maakt
Vitamine-C-is-goed-voor-allerlei-lichaamsfuncties
Vitamine C is goed voor vele lichaamsfuncties.

Weerstand

Vitamine C wordt ook wel de weerstandsvitamine genoemd. Dat komt doordat vitamine C actief de weerstand van jouw lichaam verhoogt. Vitamine C bevordert namelijk de aanmaak van witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen voor ons immuunsysteem. Het is helaas niet zo dat je nooit meer verkouden wordt of griep krijgt als je voldoende vitamine C slikt. Een goed immuunsysteem kan er echter wel voor zorgen dat jij je minder ziek voelt en ook sneller weer herstelt.

In onze voeding zit voldoende vitamine C om ons immuunsysteem op peil te houden. Bevat jouw voedingspatroon onvoldoende groente en fruit of heeft jouw lichaam een grotere behoefte, bijvoorbeeld door een zwangerschap? Dan kan het goed zijn om een vitamine C supplement te gebruiken.

Antioxidant

Rook je, heb je veel last van stress en/of heb je een ongezond voedingspatroon? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk te lijden onder vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die actief de cellen en weefsels van jouw lichaam aanvallen om deze te beschadigen. Om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, heb je antioxidanten nodig. Vitamine C is één van de antioxidanten die je eenvoudig uit voeding kunt halen.

Vitamine C zorgt ervoor dat vrije radicalen niet de kans krijgen om je lichaam te beschadigen. Op die manier zorgt vitamine C er dus voor dat jouw lichaam gezond blijft.

Botten

Om jouw botten sterk en gezond te houden, heeft je lichaam collageen nodig. Collageen zorgt er namelijk voor dat er gezond botweefsel wordt aangemaakt en dat dit ook daarna gezond blijft. Collageen ontstaat echter niet zomaar, daar heeft je lichaam vitamine C voor nodig. Vitamine C is dus erg belangrijk bij het gezond houden van je botten. Collageen is trouwens niet alleen goed voor botweefsel, maar ook voor je gebit en je huid. Daarnaast houdt het je bloedvaten sterk en soepel.

Opnemen van ijzer

Wie onvoldoende ijzer in het lichaam heeft, krijgt last van vermoeidheidsverschijnselen. Je kunt echter wel veel ijzerrijke voedsel eten, maar dit is zinloos zonder vitamine C. Vitamine C is namelijk onmisbaar om ijzer op te slaan in ons lichaam. En ijzer is erg belangrijk, want dit zorgt niet alleen voor energie, maar ook voor de vorming van rode bloedcellen. En rode bloedcellen zijn weer verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof naar al je lichaamscellen. Je kunt dus stellen dat vitamine C aan de basis staat van essentiële lichaamsfuncties.

Is extra vitamine C goed voor je?

De meeste mensen hebben geen extra vitamine C in de vorm van een voedingssupplement nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 75mg is namelijk makkelijk te bereiken met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Soms zijn vitamine C supplementen wel degelijk verstandig. Bijvoorbeeld wanneer je lichaam door een zwangerschap of het geven van borstvoeding een grotere behoefte heeft aan vitamine C dan normaal.

Ook wanneer je een ongezond voedingspatroon hebt, veel stress en/of rookt kan je lichaam een grotere behoefte hebben aan vitamine C. Een tekort aan vitamine C komt in ons land eigenlijk niet voor, vanwege het gevarieerde aanbod van voeding.

De Gezondheidsraad heeft een veilige maximale bovengrens vastgesteld van 2000 mg per dag. Gebruik je meer vitamine C dan je lichaam nodig heeft? Dan plas je dat meestal weer uit zonder dat dit gevolgen heeft voor je lichaam. Een langdurige overdosering kan tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten leiden. De klachten stoppen vanzelf wanneer je een lagere dosis gaat slikken.

Tags

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *