Waar is vitamine C goed voor? Dit zijn de gezondheidsvoordelen

Vraag jij je ook regelmatig af waar vitamine C nou goed voor is? Vitamine C, een wateroplosbare vitamine, word ook wel ascorbinezuur genoemd. Het is misschien wel de meest bekende vitamine, omdat veel mensen al vroeg leren dat vitamine C essentieel is.

Waarschijnlijk ken je vitamine C als de ultieme vitamine voor een goede weerstand, aangezien het een belangrijke antioxidant is. Daarnaast speelt vitamine C bij nog veel meer processen een rol in het menselijk lichaam zoals de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel.

Vitamine C zit van nature in groente, fruit en aardappelen, vooral in paprika’s, kool en kiwi’s vindt je grote hoeveelheden vitamine C terug. Hierdoor krijgen de meeste mensen al voldoende vitamine C binnen via voeding. Een tekort aan deze vitamine leidt tot ernstige klachten zoals een verlaagde weerstand, een slechte wondgenezing of zelfs scheurbuik. Teveel vitamine C komt in ons land echter vaker voor en dat kan weer leiden tot darmklachten. Maar waar is vitamine C eigenlijk goed voor?

Dit is waar vitamine C goed voor is

Vitamine C ondersteunt veel essentiële lichaamsfuncties en is daarom ook een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Een vitamine C tekort moet daarom te allen tijde worden voorkomen.

Ten eerste functioneert vitamine C als antioxidant: deze vitamine beschermt je lijf tegen vrije radicalen die schade aan kunnen brengen aan je cellen en weefsels. Daarom is vitamine C extra belangrijk als je rookt, een ongezond voedingspatroon hebt of veel stress hebt in het dagelijks leven.

Daarnaast is vitamine C erg belangrijk om ons lichaam tegen ziektes te beschermen, het werkt weerstand verhogend. Vitamine C zorgt er ook voor dat de voedingsstoffen die jij binnenkrijgt worden omgezet in energie en dat jouw zenuwstelsel goed functioneert. Ook voor de opname van ijzer is het een onmisbare vitamine.

Tot slot is vitamine C erg belangrijk bij de aanmaak van collageen waardoor jij gezonde en sterke tanden en botten hebt. Daarnaast is collageen belangrijk voor een gezond huid en sterke bloedvaten.

Kortom, vitamine C is goed voor je omdat het:

  • Energie geeft
  • Je zenuwstelsel ondersteunt
  • Jouw bloedvaten sterk maakt
  • Zorgt voor een goede weerstand
  • Zorgt voor gezonde botten en tanden
  • Beschermend effect tegen vrije radicalen
Vitamine-C-is-goed-voor-allerlei-lichaamsfuncties

Weerstand

Vitamine C wordt ook wel de weerstandsvitamine genoemd. Dit komt doordat vitamine C actief de weerstand van jouw lichaam verhoogt. Vitamine C verhoogt de aanmaak van witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen voor ons immuunsysteem. Het behoud van gezonde cellen is essentieel voor een goede weerstand.

Het is helaas niet zo dat je nooit meer verkouden wordt of griep krijgt als je voldoende vitamine C slikt. Een goed immuunsysteem kan er echter wel voor zorgen dat jij je minder ziek voelt en ook sneller weer herstelt.

In onze voeding zit voldoende vitamine C om ons immuunsysteem op peil te houden. Bevat jouw voedingspatroon onvoldoende groente en fruit of heeft jouw lichaam een grotere behoefte, bijvoorbeeld door een zwangerschap? Dan kan het goed zijn om een vitamine C supplement te gebruiken.

Antioxidant

Rook je, heb je veel last van stress en/of heb je een ongezond voedingspatroon? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk te lijden onder vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die actief de cellen en weefsels van jouw lichaam aanvallen om deze te beschadigen. Om je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, heb je antioxidanten nodig. Vitamine C is één van de antioxidanten die je eenvoudig uit voeding kunt halen.

Vitamine C zorgt ervoor dat vrije radicalen niet de kans krijgen om je lichaam te beschadigen. Op die manier zorgt vitamine C er dus voor dat jouw lichaam gezond blijft.

Botten

Om jouw botten sterk en gezond te houden, heeft je lichaam collageen nodig. Collageen zorgt er namelijk voor dat er gezond botweefsel wordt aangemaakt en dat dit ook daarna gezond blijft. Collageen ontstaat echter niet zomaar, daar heeft je lichaam vitamine C voor nodig. Vitamine C helpt bij het gezond houden van je botten. Collageen is trouwens niet alleen goed voor botweefsel, maar ook voor je gebit en je huid. Daarnaast houdt het je bloedvaten sterk en soepel.

Opnemen van ijzer

Wie onvoldoende ijzer in het lichaam heeft, krijgt last van vermoeidheidsverschijnselen. Je kunt echter wel veel ijzerrijke voedsel eten, maar dit is zinloos zonder vitamine C. Vitamine C is namelijk onmisbaar om ijzer op te slaan in ons lichaam. En ijzer is erg belangrijk, want dit zorgt niet alleen voor energie, maar ook voor de vorming van rode bloedcellen. En rode bloedcellen zijn weer verantwoordelijk voor het transporteren van zuurstof naar al je lichaamscellen. Je kunt dus stellen dat vitamine C aan de basis staat van essentiële lichaamsfuncties.

Is extra vitamine C ook goed?

De meeste mensen hebben geen extra vitamine C in de vorm van een voedingssupplement nodig. Dit geldt alleen als je last hebt van een vitamine C tekort en dit niet opgelost krijgt met voeding alleen.

Hoeveel vitamine C heb je dnan eigenlijk nodig? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 75mg is namelijk makkelijk te bereiken met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. In sommige gevallen verschilt het van de referentie inname. Soms zijn vitamine C supplementen wel degelijk verstandig. Bijvoorbeeld wanneer je lichaam door een zwangerschap of het geven van borstvoeding een grotere behoefte heeft aan vitamine C dan normaal. In dit soort perioden ligt een vitamine C tekort op de loer, en daarmee ook een verminderde weerstand.

Ook wanneer je een ongezond voedingspatroon hebt, veel stress en/of rookt kan je lichaam een grotere behoefte hebben aan vitamine C. Een tekort aan vitamine C komt in ons land eigenlijk niet voor, vanwege het gevarieerde aanbod van voeding. Hoeveel vitamine C je nodig hebt hangt dus ook van veel verschillende factoren af.De Gezondheidsraad heeft een veilige aanvaardbare bovengrens vastgesteld van 2000 mg per dag. Gebruik je meer vitamine C dan je lichaam nodig heeft? Dan plas je dat meestal weer uit zonder dat dit gevolgen heeft voor je lichaam. Een langdurige overdosering kan tot spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsklachten leiden. De klachten stoppen vanzelf wanneer je een lagere dosis gaat slikken.

Vitamine C tekort

Wanneer je last hebt van een tekort aan vitamine C, zijn er een aantal mogelijkheden om dit op te lossen. Allereerst door veel voeding met vitamine C te eten. Maar waar zit vitamine C in? Onder andere veel groenten en fruit bevatten vaak een grote hoeveelheid vitamine C. Wanneer het niet lukt om voldoende binnen te krijgen, ook als je gevarieerd eet, dan kunnen vitamine C supplementen een oplossing bieden.

Let dan wel goed op bij het kopen van vitamine C supplementen. Het vitamine C gehalte verschilt per supplement, dus let er op dat je niet teveel vitamine C binnenkrijgt. Let daarom altijd op hoeveel gram vitamine C er in het supplement zit. Een te hoge dosis vitamine C is niet goed. Een bekende vorm van een vitamine C supplement is vitamine C serum.

Een vitamine C supplement zorgt voor een hoge vitamine C inname, wat ook weer bijdraagt aan sterke botten en het versterken van het natuurlijke afweersysteem. Aangezien vitamine c belanrijk is voor sterke botten, is het ook lop latere leeftijd belangrijk om voldoende vitamine c binnen te krijgen.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
In welk fruit zit veel vitamine C?

In welk fruit zit veel vitamine C?

Het is algemeen bekend dat in het meeste fruit veel vitamine C zit. Maar waar is vitamine C goed voor?…
Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Dat er in een mandarijn veel vitamine C zit, heb je vast vaker gehoord. Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, zijn erg gezond…
Zit er veel vitamine C in een paprika?

Zit er veel vitamine C in een paprika?

Vitamine C zit in veel voedingsmiddelen, waaronder paprika. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine waarvan iedereen eigenlijk wel…