Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s ochtends vroeg in zijn yoghurt of melk, de ander eet het af en toe bij een speciale gelegenheid. Maar wat maakt deze ontbijt toppers nou zo interessant? En wat zijn de verschillen, en de overeenkomsten? In dit artikel nemen we jullie mee in de wondere wereld van de ontbijtgranen en vertellen we jullie alles wat te maken heeft met muesli, cruesli of granola.  Lees je even mee?

Verschil muesli en granola

Allereerst: de verschillen! Want wat maakt nou hét grote verschil tussen muesli, cruesli en granola? Allereerst zullen jullie allemaal de namen wel eens voorbij hebben zien komen. Het zijn bekende namen in de voedingsindustrie en ook de supermarkt ligt er vol mee. Hier volgt het verschil tussen muesli, cruesli en granola.

Muesli

Muesli is een ontbijtgerecht dat in de basis bestaat uit havermout (gerolde rauwe haver) en waarbij er allerlei ingrediënten toegevoegd zijn aan het gerecht. Denk hierbij aan ingrediënten zoals noten, zaden, pitten, gedroogd of vers fruit en volkoren granen. Muesli is nog wel het meest bekend omdat het al een tijdje meegaat, veel ouderen zullen het ook herkennen uit hun generatie. Het wordt over het algemeen meestal toegevoegd aan een lekker bakje kwark of yoghurt, waardoor je een heerlijk ontbijtje voor jezelf kunt klaarmaken.

Rauwe-muesli-is-het-gezondst

Muesli is dus het meest ‘klassieke’ gerecht uit de drie ontbijtgerechten die we net omschreven. Het is tevens ook meteen de meest gezonde. Muesli bevat namelijk waardevolle vitaminen, mineralen en een gram vezels, eiwitten en vetten die jij nodig hebt voor een goede start van de dag. We hebben het dan wel over de ‘basis’ muesli die je vindt van merken zoals Zonnatura. Kies jij namelijk voor een gesuikerde muesli, of een muesli met (veel) gedroogd fruit, dan wordt het al snel wat minder gezond.

Het is dus belangrijk om goed de verpakkingen te checken en kijken wat er precies in zit, zodat je zeker weet dat je goede muesli koopt. Vaak zit je goed met verpakkingen waarop staat: “Geen toegevoegde suikers”, maar laat je niet misleiden en kijk goed naar de inhoud.

Je-kunt-ook-zelf-granola-maken

In muesli zitten andere ingrediënten zoals volkoren haver, die je cholesterolgehalte in je bloed flink omlaag kunnen brengen. Het is een type granen dat goed is voor je bloedsuikerspiegel, en dus voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat volkoren haver allerlei vezels en mineralen. Denk hierbij aan calcium, magnesium en ijzer

Naast volkoren haver vindt je in muesli vaak ingrediënten zoals noten, amandelen, walnoten of pecan noten. Deze noten zijn een goede bron van gezonde vetten en zijn dus essentieel om dagelijks tot je te nemen. Deze noten zitten ook vol gezonde vezels, vitamines en mineralen – denk hierbij aan magnesium en vitamine E.

Ook kunnen er in muesli ingrediënten zitten zoals honing en gedroogd fruit. Hoewel we net al aangaven dat hiermee het suikergehalte flink toeneemt, zijn deze ingrediënten op zichzelf wel gezond. Gedroogd fruit zit namelijk vol met kalium en honing is ontstekingsremmend en versterkt je immuunsysteem. Wees je er wel van bewust dat je al snel te veel honing binnenkrijgt, dus koop of maak muesli verstandig! 

Krokante muesli (Cruesli)

Cruesli is eigenlijk een upgrade ten opzichte van het traditionele muesli. Veel mensen halen de benaming muesli en cruesli door elkaar; het is eigenlijk een term op zichzelf geworden. Een andere benaming voor cruesli is krokante muesli. Eigenlijk is cruesli zelf ook een merknaam dat verzonnen is door het bekende merk Quaker. Cruesli werd pas een voedingscategorie toen het zo populair bleek te zijn dat het nu een algemene naam is geworden.

Muesli-is-lekker-met-yoghurt-en-fruit

Cruesli is dus het jongere broertje van muesli en past in de tijdsgeest van een aantal decennia geleden, toen alles gesuikerd en aangedikt werd (onder het mom van “gezondheid”). Cruesli is over het algemeen geroosterd in olie of vet of suiker. Hierdoor worden de oorspronkelijke granen een stuk knapperiger en zoeter.

Veel mensen ervaren cruesli of krokante muesli dan ook als lekkerder dan muesli, maar het heeft wel een kanttekening. Cruesli zit vaak namelijk boordevol suiker, waar muesli dit op zichzelf niet per sé heeft. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook gezondere varianten van cruesli te vinden, die slechts geroosterd zijn in kokos of vet. 

Naast het roosteren of bakken in kokos, olie of vet, bevat het vaak ook noten, zaden, pitten, kokos, stukjes chocolade en gedroogd fruit. Dit maakt cruesli, of krokante muesli, extra lekker, en een feestmaal om tijdens het ontbijt op je bordje te hebben! 

Cruesli-zit-soms-vol-met-suiker

Het grote verschil tussen muesli en cruesli zit hem dus in de manier van bereiden. Waar muesli pure ingrediënten bevat zoals havervlokken, zaden, pitten, noten en mogelijk toegevoegde ingrediënten zoals gedroogd fruit, wordt er bij cruesli een laagje suiker, olie of vet aan toegevoegd door de fabrikant.

Hierdoor heeft het een knapperige structuur en is het vaak ook een stuk zoeter en dus lekkerder. De keerzijde is echter dat je, zeker als je een onwetende klant bent in de supermarkt, mogelijk niet goed doorhebt wat je koopt en per ongeluk een suikerbom koopt zonder dat je er erg in hebt. Let daarom goed op wanneer je cruesli wilt kopen, want ondanks dat het natuurlijk enorm lekker is, kan het behoorlijk ongezond zijn. 

Granola 

Het bekende hippe goedje dat we de laatste jaren in een groeiend tempo voorbij hebben zien komen. Het is een variant op de bekende producten muesli en cruesli, maar dan in een modern jasje. Het is de gezondere variant van cruesli of krokante muesli. Dit type muesli wordt geroosterd in plaats van dat deze in suiker, olie of vet gebakken wordt. Hij wordt dus in feite simpelweg verhit en krijgt daardoor ook een knapperige structuur. Granola kan je dus een beetje zien als een milde variant, die qua smaak en textuur lijkt op cruesli maar minder gezoet is en dus minder ongezond.

Granola-is-geroosterde-muesli

Laat je alleen niet misleiden! Ook granola bevat mogelijk extra suikers, en inmiddels heeft ook de voedingsindustrie weet gekregen van de populariteit. Vaak zijn er toch allerlei suikers en smaakstoffen toegevoegd aan geroosterde muesli, en worden deze producten verpakt en verkocht als granola.

Welke moet ik kiezen?

Welk product jij kiest om ‘s ochtends lekker in je yoghurt of kwark te gooien, hangt natuurlijk helemaal van jouw persoonlijke voorkeuren af. Kies je voor de gezondste variant? Dan kies je waarschijnlijk voor muesli. Wanneer je toch wel houdt van een zoete smaak, is cruesli waarschijnlijk your way to go! Weet wel dat de extra suikers die hier meestal in verwerkt zijn niet gezond voor je zijn. Waarschijnlijk heb je een flinke dip na het eten hiervan, zeker wanneer je er veel van eet.

Dan hebben we nog granola. Wanneer kies je deze variant? Granola kies je als je het beste van twee werelden wilt, namelijk het knapperige en smaakvolle van cruesli en het gezonde van muesli. Wees je er wel bewust van dat je ook hier goed moet opletten of er geen onnodige suikers zijn toegevoegd. Zo lang je dit in de gaten houdt, zit je helemaal goed.

Muesli-en-cruesli-zijn-lekkere-ontbijtproducten

Rauwe muesli

Nog een tip van onze kant met betrekking tot welk product je moet kiezen: kies voor rauwe muesli zonder toevoegingen. Rauwe muesli past zelfs in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Let er bij muesli en granola op dat er geen extra suikers zijn toegevoegd. Je kunt hierbij denken aan toegevoegde suikers zoals glucose-fructosestroop, melasse en karamel. Deze bestanddelen vind je in de lijst met ingrediënten die op het pak staan. Staan deze erop, dan weet je zeker dat er extra suiker is toegevoegd. 

Kijk dus nogmaals goed naar het suikergehalte en let tevens op de ingrediënten die (bijna) volledig uit suiker bestaan. Op die manier weet je of je het product kan meenemen of dat je het beter kan laten staan.

Zelf muesli, cruesli of granola maken met gedroogd fruit en gedroogde vruchten

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om muesli, cruesli of granola zelf te maken! Hoe doe je dat? Het is heel simpel. Hieronder leggen we je de werkwijze precies uit, zodat je het binnenkort zelf kunt maken!

Muesli bestaat uit:

  • Volkoren granen: havervlokken, havermout, speltvlokken, of rijstvlokken.
  • Noten, pitten, zaden: amandelen, pecannoten, walnoten, zonnebloempitten, of lijnzaad.
  • Gedroogd fruit: moerbeien, abrikozen, appel, en dadels. Let wel op eventuele toegevoegde suikers! 
  • Extra: kokos, vanille, en andere toevoegingen zoals kaneel of siroop voor nog meer smaak.

Zelf-granola-maken-is-niet-moeilijk

Het is aan jou hoe je je mix wilt maken. Kies je voor muesli, dan kun je bovenstaande ingrediënten in een mengsel gooien waaraan jij de voorkeur geeft. Kies je voor cruesli, dan kan je ervoor kiezen om nog een lepel honing of andere suikers toe te voegen en ze af te bakken in de oven. Kies je voor granola, dan zorg je ervoor dat je alles goed roostert in de oven of op een pannetje.

Conclusie 

Het liefst eten we bovengenoemde ontbijtgranen natuurlijk elke dag. Welke variant je ook graag eet, wees je ervan bewust dat er gezonde en ongezonde varianten zijn. Het is belangrijk om te weten dat fabrikanten mogelijk toevoegingen doen die wellicht niet zo gezond zijn. Ook is het leuk om zelf eens muesli, cruesli of granola te maken.  

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…
Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Ben jij vaak moe na het eten en heb je vervolgens last van een vermoeid gevoel? Hier kunnen verschillende oorzaken…