Wat doet vitamine C voor de huid?

Misschien wist je wel dat vitamine C de huid kan verbeteren. Vitamines en mineralen zijn dan ook ontzettend belangrijk voor alle lichaamsfuncties, zo ver zijn we inmiddels wel. Dat vitamine C één van de belangrijke vitaminen is weten we ook allemaal. We kennen allemaal de verhalen van de zeelui van vroeger. Doordat deze lange tijd geen vers groenten en fruit konden eten ontwikkelden ze een vitamine C tekort, met scheurbuik als gevolg.

Maar vitamine C werkt niet alleen voor je weerstand, het is ook heel belangrijk voor je huid. Het wordt om deze reden ook in veel cosmetische producten gebruikt. Een stralende huid krijgen is net wat makkelijker met vitamine C, en hieronder gaan we kijken hoe dat precies zit!

Vitamine C voor de huid

Vitamine C is dus niet alleen belangrijk voor processen in je lichaam, maar ook voor je huid. Waarom is vitamine C voor de huid dan zo belangrijk? Allereerst is deze vitamine essentieel bij de aanmaak van collageen, wat uiteindelijk bindweefsel wordt. Dit heb je nodig voor een stevige huid. Wanneer men in een reageerbuisje vitamine C mengt met fibroblasten zorgt dit voor een grote aanmaak van collageen. Het is gebleken dat dit op de menselijke huid hetzelfde werkt.

Hoge concentraties vitamine C zijn voordelig voor de huid. Daarnaast kan deze vitamine ook puistjes vervagen, werkt het sowieso goed tegen acne, kan het pigmentvlekken verminderen en is gebleken dat het werkt bij rosacea. Vitamine C helpt dus bij het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken en kan ook huidveroudering tegengaan, waardoor het voor oudere mensen heel zinvol kan zijn om extra goed op deze vitamine te letten.

Daarnaast is vitamine C ook nog eens een antioxidant en kan het de schade van uv straling beperken. Uv stralen dragen namelijk ook bij aan een verouderde huid. Dit maakt van deze vitamine een noodzakelijk product in zorgvuldig samengestelde huidverzorgingsproducten. Ook door voldoende vitamine C te eten kun je van deze effecten profiteren.

Waar moet je op letten voor een stralende huid?

Hieruit blijkt dus al wel dat vitamine C zeer belangrijk is in je huidverzorging, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten. Als je dat namelijk niet doet profiteer je alsnog niet van een optimale werking van deze vitamine. Hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

  • Vitamine C, of een vitamine C serum, werkt enkel in hoge concentraties. Je hebt minstens 4 procent pure vitamine nodig. Kijk daarom altijd goed naar de ingrediëntenlijst.
  • Je profiteert het meest van de voordelen in combinatie met andere antioxidanten. Effectieve ingrediënten van een product zijn daarom vitamine E en C in combinatie, een zeer goed duo.
  • Vitamine C is heel instabiel. Het kan daardoor ook slecht tegen licht, zuurstof en vocht. Zorg daarom altijd voor een goede luchtdichte verpakking. Geoxideerd vitamine C is namelijk niet alleen minder effectief, het zou zelfs voor tegenovergestelde schadelijke factoren kunnen zorgen.

Vitamine C derivaten

Het kan zijn dat je op de een of andere manier niet genoeg vitamine C kan of wil binnen krijgen. Dat hoeft absoluut geen probleem te zijn. Er zijn ook vrij goede alternatieven voor een vitamine C serum of vitamine C poeder.

Vitamine C-derivaten zijn dan een perfect alternatief, hieraan is een stofje geplakt dat de vitamine stabieler maakt. Dit zorgt ervoor dat deze variant minder irriteert, maar anderzijds ook wat lastiger de huid kan penetreren. Ook deze vorm van vitamine C blijft helaas zeer lastig behouden wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. Kies daarom altijd voor een hoge concentratie van derivaten. De belangrijkste zijn deze:

  • Ascorbyl Tetraisopalmitate
  • Ascorbyl palmitate
  • Magnesium Ascorbyl phosphate
  • Sodium Ascorbyl phosphate

Zorg ervoor dat je deze stoffen in jouw skincare producten hebt zitten en je zit waarschijnlijk goed. Bekijk sowieso altijd de ingrediënten zeer goed voordat je een product met vitamine C koopt. 

Vitamine-C-is-goed-voor-de-huid
Vitamine C is belangrijk voor een gezonde, stralende huid.

Beste vorm van vitamine C

Vitamine C komt in meerdere vormen, maar welke is dan de beste vorm om te nemen? Vitamine C is dus een antioxidant. Het staat verder bekend als een onstabiel ingrediënt, wat simpelweg inhoudt dat het de krachten heel snel verliest bij blootstelling aan lucht of zuurstof. Dit hadden we natuurlijk al benoemd.

Daarom is een speciale vitamine C serum die stabiel is en L-ascorbinezuur bevat een zeer goede vorm. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze vorm de meest effectieve vorm is. Het is een zeer pure vorm van deze ene vitamine. Deze soort vitamine C serum is in staat om de huidbarrière te doordringen en kan bovendien goed door de huid worden opgenomen, wat zeer belangrijk is. Als je voor je huid vitamine C gebruikt wil je natuurlijk dat het goed werkt, en daar kan deze vorm het beste voor zorgen.

Een geoxideerde vorm van vitamine C is dehydroascorbinezuur, wat ook handig is om te weten. Ga dus ook altijd voor pure vitamine C.

Vitamine C en collageen

Collageen is een zeer belangrijk middel voor je huid en er zijn mede hierom nogal wat ingrediënten waarvan wordt geclaimd dat ze goed zijn voor de aanmaak hiervan. In werkelijkheid stimuleren ze echter vaak alleen maar de collageen huishouding, wat iets heel anders is dan de aanmaak stimuleren. Vitamine C doet dit echter wel, waardoor je huid direct voller, jonger en steviger oogt.

Deze vitamine helpt met name het collageen mRNA stabiliseren, waardoor het herstel van een beschadigde huid wordt verhoogd. Collageen is daarnaast ook een proteïne, en wordt zelfs gezien als het belangrijkste bouwmiddel voor onze huid. Hoe ouder we worden, hoe minder collageen we aanmaken en in ons lichaam hebben. Daarom is vitamine C ook zeer effectief om veroudering tegen te gaan.

Stabiele vitamine C

Dat deze vitamine belangrijk is voor een mooie huid heeft ervoor gezorgd dat heel veel skin care producten deze vitamine bevatten. Toch zijn er veel van deze producten die desondanks niet de beloofde resultaten leveren. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door het feit dat er vooral wordt gekeken naar de concentratie van de vitamine. Dat is echter helemaal niet het belangrijkst als het om deze vitamine gaat.

Belangrijker is dat de vitamine C hoog stabiel is en een optimale biobeschikbaarheid heeft. Hierdoor kan de vitamine diep in de huid komen en kan het optimaal zijn werk doen. Gebleken is ook dat concentraties van 0,6 procent al voldoende kunnen zijn om huidveroudering tegen te gaan. Een lage dosis vitamine C hoeft dus niets te zeggen over de effectiviteit van het product. Ook dit soort producten zijn in staat om de huid te herstellen en te voeden, als ze wel voldoen aan de andere belangrijke voorwaarden van vitamine C.

Verhoogde behoefte

Hoeveel vitamine C is natuurlijk een vraag die vaak wordt gesteld. Ook bij cosmetische dermatologie wordt deze vraag vaak gesteld aan specialisten. PMC labs heeft dit thema uitgebreid onderzocht, en uit hun onderzoeken is gebleken dat crèmes met een combinatie van retinol en vitamine C huidveroudering tegen kunnen gaan.

Het voldoende eten van deze vitamine is zeer belangrijk, maar nu gaan we vooral kijken naar hoeveel vitamine je nodig hebt voor je huid. Er zijn een aantal situaties waarbij je extra vitamine C nodig kan hebben.

Wanneer je hardnekkige huidproblemen hebt bijvoorbeeld kan het zeer nuttig zijn om extra alert op deze vitamine te zijn. Daarnaast is het naarmate je ouder wordt steeds belangrijker om voldoende vitamine C binnen te krijgen. De hoeveelheid collageen in ons lichaam daalt namelijk naarmate we ouder worden. Door voldoende vitamine C te eten en te gebruiken kan dit worden opgevangen.

Daarnaast hebben oudere mensen vaker last gehad van allerlei schadelijke oxidanten. Denk aan vervuiling van de lucht of effecten van de zon. Er valt dus ook meer te repareren. Zo kan je oxidatieve stress voorkomen. Dit is een massale afsterving van de huid, en dat wil je dus absoluut graag voorkomen.

Uiteraard helpt het om je goed te beschermen tegen de zon met een goede zonnebrand, maar toch zullen er zonnestralen zijn die je wat huidproblemen gaan opleveren. Door goed op te letten gedurende je leven kan je al veel ellende voorkomen. Daarnaast kan je de schadelijke gevolgen op latere leeftijd verminderen met een goede skin care routine die je huid voorziet van de juiste voedingsstoffen. Vitamine C is hierbij je beste vriend.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C.…
In welk fruit zit veel vitamine C?

In welk fruit zit veel vitamine C?

Het is algemeen bekend dat in het meeste fruit veel vitamine C zit. Maar waar is vitamine C goed voor?…
Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Zit er veel vitamine C in een mandarijn?

Dat er in een mandarijn veel vitamine C zit, heb je vast vaker gehoord. Citrusvruchten, waaronder mandarijnen, zijn erg gezond…
Zit er veel vitamine C in een paprika?

Zit er veel vitamine C in een paprika?

Vitamine C zit in veel voedingsmiddelen, waaronder paprika. Vitamine C is misschien wel de bekendste vitamine waarvan iedereen eigenlijk wel…