Meal prepping, wat is het en hoe werkt het?

Meal prepping is ideaal voor mensen die doordeweeks te weinig tijd hebben om elke dag een maaltijd te bereiden. Het gebrek aan tijd kan verschillende redenen hebben. Denk bijvoorbeeld aan late diensten op het werk. Ook fanatieke sporters kunnen moeite hebben om de hele dag in de keuken door te brengen voor al die maaltijden.

Voor deze mensen is meal prepping een geweldige oplossing. Daarbij hoef je maar 1 à 2 keer per week in de keuken te staan voor meerdere maaltijden. Wat is meal prepping en hoe werkt het? Mealprepping.nl legt het je uit in deze blog.

Wat is meal prepping?

Meal prepping is het maken van een grote hoeveelheid voedsel en het daarna verdelen in kleinere porties. Deze porties doe je in hersluitbare meal prep bakjes. Je kiest een gerecht uit dat je het lekkerst vindt of een die het best bij je dieet past. 

Wat zijn de voordelen van mealprepping?

Er zijn genoeg mogelijkheden om gerechten te meal preppen, ontbijt tot avondeten. Als je meal prepping goed plant kun je hier de dagen erna veel tijd mee winnen. Je kunt je dus focussen op bezigheden die belangrijker zijn. Daarnaast is het voor mensen met een dieet de perfecte oplossing om zichzelf daarmee te helpen. 

Elke maaltijd/portie kun je door middel van afwegen aansluiten op je dieet. Je berekent vervolgens de macro’s (aantal koolhydraten, eiwitten en vetten) van 1 portie. Daardoor weet je wat je eet en kun je beter je dieet sturen.

Meal-prepping-heeft-vele-voordelen
Meal prepping heeft vele (gezondheid)voordelen.

Hoe en hoelang bewaar je meal prep maaltijden?

Meal prep maaltijden kun je op 2 manieren bewaren: in de koelkast en in de vriezer. Door de lagere temperaturen gaat het groeiproces van bacteriën langzamer. Laat maaltijden dan ook nooit langer dan 2 uur op kamertemperatuur staan na bereiden. Kamertemperatuur is de meest geschikte temperatuur voor bacteriën om te groeien. 

In de koelkast (op 4℃/5℃) kun je geprepte maaltijden maximaal 2 dagen bewaren. Wanneer vocht met de verschillende ingrediënten samenkomt, vormen er bacteriën. De bacteriën die schadelijk zijn kunnen na 2 dagen aanwezig zijn in de maaltijd. Van deze bacteriën kun je ziek worden en/of voedselvergiftiging oplopen.

In de vriezer zijn maaltijden tot 3 maanden houdbaar. Door het bevriezen van de maaltijd kunnen bacteriën nauwelijks groeien. Na het ontdooien van de maaltijd is het niet de bedoeling dat de maaltijd nog een keer ingevroren wordt. De aangegroeide bacteriën die na het ontdooien zijn ontstaan bevriezen op dat moment weer mee met de maaltijd. Schrijf of plak voor de zekerheid altijd de datum van bereiden op de gevulde hersluitbare meal prep bakjes.

Schrijf-de-datum-of-dag-op-je-meal-prep-bakjes
Houd bij wanneer de maaltijd klaargemaakt is.

Meal prep bezorgdiensten

Zelf al je meal prep maaltijden maken kan ook veel tijd in beslag nemen. Ook kan inspiratie en variatie van je maaltijden verminderen. Daarom zijn meal prep bezorgdiensten de perfecte oplossing om nog minder tijd te besteden aan koken.

Meal prep bezorgdiensten zijn er voor elk soort dieet. Bijvoorbeeld afvallen, vegetarisch en koolhydraatarm. Elke bezorgdienst heeft zijn eigen kracht. Ben jij benieuwd welke het beste op jouw wensen aansluit? Bekijk de 5 beste meal prep bezorgdiensten van Nederland en kijk welke het beste bij je past!

Alles leren over meal prepping?

Wil jij alles te weten komen over meal prepping? Ben je op zoek naar inspiratie voor je dagelijkse dieet? Mealprepping.nl leert je alles als het gaat over meal prepping.

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola

Muesli, cruesli en granola. Sinds jaar en dag zijn wij bekend met deze overheerlijke lekkernijen. De één gooit het ‘s…
Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Misselijk na het drinken van koffie: hoe kan dat?

Drink jij regelmatig een kop koffie nadat je uit bed bent gestapt? Het kan voorkomen dat je na het drinken…
Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Zijn rijstwafels gezond? Dit moet je weten!

Over het algemeen bevatten ze weinig calorieën waardoor ze onschuldig lijken, maar zijn rijstwafels gezond? Ze worden vaak gezien als…
Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Moe na het eten? 6 oorzaken en oplossingen + tips

Ben jij vaak moe na het eten en heb je vervolgens last van een vermoeid gevoel? Hier kunnen verschillende oorzaken…