Vitamine C voor het slapen innemen: slaap je er beter van?

Als je hebt gezocht naar de perfecte manier om een beter te slapen, zoek dan niet verder dan vitamine C. Recente studies hebben aangetoond dat regelmatige suppletie van deze essentiële voedingsstof een positief effect kan hebben op je slaap[1]. Het kan zowel de kwaliteit en kwantiteit van de slaap aanzienlijk verbeteren.

Maar voordat je ‘s nachts pillen gaat slikken, is het belangrijk om te begrijpen hoe het innemen ervan je lichaam beïnvloedt – zowel op korte als op lange termijn – zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen over zoiets belangrijks als slaap.

In dit artikel bespreken we in detail wat het onderzoek zegt over vitamine C suppletie en slaappatronen, de effecten ervan op je gezondheid in het algemeen, plus enkele tips om je inname voor het slapen gaan te optimaliseren. Hierdoor zul je uitgerust en energiek wakker worden!

Waarom zou je vitamine C voor het slapen innemen?

Het nemen van vitamine C (ascorbinezuur) voor het slapen gaan kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van de slaap. Dit komt omdat ascorbinezuur een belangrijke rol speelt bij de productie van melatonine in het lichaam. Melatonine is het hormoon dat ons helpt te ontspannen en slaperig te worden. Een vitaminegebrek kan zorgen voor een tekort aan melatonine in het lichaam.

Daarnaast helpt het ook bij het verminderen van stress en het versterken van het immuunsysteem, wat allemaal bijdraagt aan een betere nachtrust. Er zijn verschillende manieren om vitamine C in te nemen, zoals via voeding of supplementen. Het is belangrijk om voldoende te nemen voor optimale resultaten.

Deze afbeelding geeft vitamine C supplementen om beter te slapen weer.

Voordelen van vitamine C voor je gaat slapen

Vitamine C is een essentiële voedingsstof die het lichaam nodig heeft ter ondersteuning voor je immuunsysteem, de vorming van collageen en de opname van ijzer. Maar wist je dat het ook voordelen heeft om het vlak voordat je gaat slapen in te nemen?

De antioxidanten dragen bij aan aan een betere nachtrust en de productie van melatonine, het hormoon dat ons helpt om in slaap te vallen en door te slapen. Bovendien kan vitamine C de cortisolspiegels in je lichaam verlagen, wat kan bijdragen aan een betere nachtrust en verminderde stressniveaus. Het innemen van vitamine C voor het slapen gaan is daarom een eenvoudige manier om je algehele gezondheid te optimaliseren en een goede nachtrust te bevorderen.

Op welk tijdstip moet je vitamine C innemen?

Over het algemeen is het aan te raden om vitamine C in de ochtenduren in te nemen. Je lichaam is dan nog in ruststand. Hierdoor kunnen voedingsstoffen gemakkelijker worden opgenomen. Het is belangrijk om de dosering niet te overschrijden en altijd de doseringsinstructies te volgen die zijn aangegeven op de verpakking van het supplement. Als je ervoor zorgt dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, kan dit je helpen om gezond te blijven en meer energie te krijgen voor de dag die voor je ligt.

Deze afbeelding laat zien dat vitamine C voor het slapen gaan verstandig is.

Hoeveel vitamine C moet je nemen?

Er is geen specifieke hoeveelheid vitamine C die je moet nemen voor je gaat slapen, maar het wordt aanbevolen om maximaal 2000 mg per dag te nemen. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen en bij twijfel je huisarts te raadplegen.

Mogelijke bijwerkingen van het innemen van te veel vitamine C

Hoewel ascorbinezuur essentieel is voor een goede gezondheid, kan het in te grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je lichaam. Te veel kan leiden tot bijwerkingen zoals:

  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn

Mensen die reeds gevoelig zijn voor maagproblemen of een hoge bloeddruk hebben, moeten extra voorzichtig zijn bij het innemen van grotere hoeveelheden. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te volgen. Door voorzichtig te zijn en de juiste dosering te gebruiken, profiteer je optimaal van de voordelen van vitamine C zonder schade te veroorzaken.

Voedingsmiddelen met veel vitamine C

Wist je dat sommige voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte ook nog eens goede snacks zijn voor het slapen gaan? Een stuk fruit zoals een sinaasappel, een grapefruit, een handvol aardbeien of juist groene bladgroenten zijn allemaal lekkere opties om je dag af te sluiten.

Als je op zoek bent naar iets dat ook nog eens bevorderlijk is voor een goede nachtrust, probeer dan eens wat kiwi’s. Kiwi’s bevatten namelijk niet alleen veel vitamine C, maar ook serotonine, wat helpt om de nachtrust te verbeteren. Dus probeer eens één van deze gezonde snacks voordat je naar bed gaat, en word wakker met energie voor een nieuwe dag.

Deze afbeelding geeft fruit met veel vitamine C weer om goed te slapen.

Onderzoek naar vitamine C voordat je gaat slapen

Onlangs is er onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van het nemen van vitamine C vlak voor het slapengaan. Het is al jaren geliefd als immuunboostend supplement, maar nieuw onderzoek suggereert dat het ook kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit[2]. Dit komt doordat het de aanmaak van melatonine stimuleert, het hormoon dat ons lichaam helpt in slaap te vallen en te blijven.

Vitamine B12

Een tekort, maar ook een overschot aan vitamine B12 kan leiden tot slaapproblemen. Hoewel vitamine B12 zorgt voor energie, is het dus ook een belangrijke vitamine voor een goede nachtrust. Verschillende slaapproblemen kunnen worden veroorzaakt door teveel vitamine B12. Dit zijn voornamelijk te kort slapen en vaak ‘s nachts wakker worden. Daarentegen kan een tekort aan vitamine B12 juist weer zorgen voor slapeloosheid.

Niet alleen vitamine B12 is nog belangrijk voor het slapen, maar ook magnesium helpt om beter te slapen. Lees verder om te weten hoe magnesium ervoor kan zorgen dat je beter in slaap valt.

Deze afbeelding laat zien dat een vitamine B12 supplement nodig kan zijn om goed te slapen.

Conclusie:

Het innemen van vitamine C voordat je gaat slapen kan dus een effectieve en gemakkelijke manier zijn om een gezonde slaap te ondersteunen. Het is belangrijk om te letten op de hoeveelheid die je voor het slapen gaan inneemt, want te veel van het supplement innemen kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

De juiste hoeveelheid innemen, samen met voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte zoals aardbeien, paprika’s, bladgroenten en citrusvruchten, kan bijdragen aan een goede nachtrust als je het combineert met een gezonde bedtijdroutine.

Uiteindelijk is het essentieel dat we niet alleen de juiste hoeveelheden vitamines zoals vitamine C en mineralen binnenkrijgen, maar ook consistentie in het creëren van goede slaapgewoonten voor de beste resultaten.

Wetenschappelijke bronnen:

[1]: Otocka-Kmiecik A, Król A. The Role of Vitamin C in Two Distinct Physiological States: Physical Activity and Sleep. Nutrients. 2020 Dec 21;12(12):3908. doi: 10.3390/nu12123908. PMID: 33371359; PMCID: PMC7767325.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767325/

[2]: Olayaki LA, Sulaiman SO, Anoba NB. Vitamin C Prevents Sleep Deprivation-induced Elevation in Cortisol and Lipid Peroxidation in the Rat Plasma. Niger J Physiol Sci. 2015 Dec 20;30(1-2):5-9. PMID: 27507778.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27507778/

Geschreven door Yannick

Over mij – Ik ben zelf dagelijks in de sportschool te vinden en eet elke dag (zoveel mogelijk) gezond. Daarnaast slik ik ook verschillende supplementen om elke dag het maximale er uit te halen. Uit deze passie voor gezondheid is VetGezond.nl ontstaan. Een gezond leven is voor iedereen haalbaar, en met VetGezond.nl bieden wij jou de handvatten voor een vet gezond leven. Wat mijn favoriete supplementen zijn? Aminozuren (BCAA’s), vitamine D en magnesium. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op via het contactformulier.

Download het gratis E-book

Boordevol tips over voeding, sport en gezondheid!
Je ontvangt het E-book direct in je mailbox!

Andere artikelen in deze categorie

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt ashwagandha ervoor dat je beter gaat slapen?

Ashwaganda is een oeroud kruid dat helpt om je stemming te verbeteren en slaapproblemen te verlichten. In dit artikel behandelen…
Helpt glycine om beter te slapen?

Helpt glycine om beter te slapen?

Glycine is een semi-essentieel aminozuur dat van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij veel verschillende…
Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Zorgt tryptofaan ervoor dat je beter gaat slapen?

Tryptofaan staat bekend als een stof die ervoor zorgt dat je beter kunt slapen. Een goede nachtrust is essentieel voor…
Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Helpt L-Theanine voor het slapen voor een betere nachtrust?

Heb je moeite met in slaap vallen en zoek je een natuurlijk slaapmiddel? Dan is L-Theanine misschien precies wat je…