G-ST2X7V9JM6

Typ om te zoeken

Voedingssupplementen

Wat zijn fatburners en kun je er echt van afvallen?

Delen
Wat-zijn-fatburners-en-werken-ze-echt-zo-goed

Wat zijn fatburners en hoe goed werken ze? Je hoort er veel over voorbij komen en het lijkt bijna een soort van wondermiddel. Maar is een fatburner niet te mooi om waar te zijn? Hoe werken fatburners nou eigenlijk echt en waarom worden ze massaal verkocht? Hieronder gaan we naar al deze punten kijken. Alles wat je wil weten over een fatburner ga je hier vinden, waaronder ook fatburner ervaringen. Lees dus snel verder!

Wat zijn fatburners?

We beginnen bij de basis. Wat is een fatburner nou eigenlijk precies? Hoewel er verschillende soorten fatburners bestaan is het idee erachter altijd dat je door de stoffen die erin zitten drie doelen bereikt. Je zou meer calorieën moeten kunnen verbranden, je hebt meer energie en je hebt minder last van een hongergevoel. Dit wordt veroorzaakt door de stoffen die er vaak in zitten, die allemaal een of meerdere van deze effecten zouden hebben.

Stoffen die hier vaak in zitten zijn L-carnitine, aspirine, efedrine (niet toegestaan in Nederland), ginseng, rode peper, gember, forskolin, guarana, groene thee, synefrine, cafeïne en kaneel. Of deze stoffen daadwerkelijk de effecten hebben die men zegt dat ze hebben, is nog onduidelijk en vaak helemaal niet bewezen.

Behalve dat fatburners het makkelijker zouden maken om vet te verbranden zouden ze ook je hongergevoel verminderen. Dat helpt indirect natuurlijk ook heel erg met het verliezen van vet. Fatburners klinken voor veel mensen dan ook als muziek in de oren. Afvallen of vet verliezen is een doel dat veel mensen hebben en een pilletje dat dit makkelijker zou maken is ideaal. Toch moet je de effecten van een fatburner niet overdrijven. Lees verder over andere supplementen om af te vallen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er ook risico’s aan kunnen zitten, er veel slechte stoffen in worden verwerkt en de meesten helemaal niet werken. Als je wil afvallen of vet wil verliezen is de basis nog altijd gezonde voeding, voldoende beweging en een energietekort. Je leest hier welke voedingssupplementen gevaarlijk zijn.

Wat doen fatburners?

Wat doet een fatburner nou eigenlijk precies? Zoals al gezegd zijn er verschillende fatburners met een uiteenlopende range aan ingrediënten. Daarom is de werking ook niet altijd exact hetzelfde. Bepaalde fatburners werken waarschijnlijk via ontkoppeling. Dit houdt simpelweg in dat de fatburner warme in cellen creëert, om op die manier vet te verbranden. Weer andere soorten fatburners trachten je stofwisseling te versnellen, waardoor je lichaam op de normale manier meer weet te verbranden.

Ook zijn er bepaalde fabrikanten die via fatburners proberen om je cellen de mogelijkheid te geven om meer vetzuren af te geven. Ook dit zou dan weer moeten leiden tot het verlies van vetmassa. Daarnaast is er nog de overtuiging dat er bepaalde fatburners zijn die enzymen in je lichaam kunnen manipuleren, die daardoor je vetverlies en eventuele toename in vet kunnen beheersen. Ook daarmee zou een fatburner dan bijdragen aan vetverlies. Heel veel ingrediënten in fatburners zijn ontworpen om hormonale reacties in je lichaam te stimuleren, vet af te breken en van vet de belangrijkste bron van brandstof te maken.

Daarom is cafeïne vaak het belangrijkste ingrediënt in een fatburner. Cafeïne zou kunnen helpen om je stofwisseling te versnellen, en daarnaast het lichaam te helpen om vet als belangrijkste bron van brandstof te zien. Daarnaast krijg je door cafeïne meer energie, waardoor je weer meer calorieën kunt verbruiken. Tot slot zou cafeïne nog de afbraak van vetzuren in ons vetweefsel kunnen verhogen, waardoor je meer vet kunt verbranden. Wanneer vetzuren worden afgebroken komen deze namelijk terecht in je bloed, waar ze vervolgens door je lichaam kunnen worden verbrand en verbruikt als energie.

Nogmaals, elke fatburner heeft zijn eigen werking, kenmerken en voordelen. Wanneer je gebruik wil maken van zo’n supplement is het hoe dan ook belangrijk om hier eerst goed onderzoek naar te doen. Kijk wat de werking is, welke ingrediënten erin zitten en let ook heel goed op de eventuele bijwerkingen.

Fatburners-helpen-lang-niet-altijd-bij-het-behalen-van-je-doel
Fatburners worden door zowel mannen als vrouwen gebruikt.

Ervaringen met fatburners

Wat is er beter om fatburners te kunnen beoordelen dan een fatburner review? De fatburner ervaringen zijn gelukkig talrijk, dus het is goed mogelijk om te kijken wat men hier van vindt. Enerzijds zijn fatburners ervaringen positief. Mensen ervaren soms meer energie, minder honger en hebben het idee dat ze door het nemen van fatburners sneller of meer kunnen afvallen. Uiteraard is het de vraag of dit daadwerkelijk komt door het nemen van fatburners, maar zelfs het idee dat het helpt is in principe al een voordeel.

Aan de andere kant heb je ook fatburner ervaringen die wat minder positief zijn. Mensen hebben het over vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn, een snelle hartslag en een rusteloos gevoel. Daarnaast geven veel mensen aan dat het niet is gelukt om af te vallen, ondanks het gebruik van fatburners. Wat je kan leren van de fatburners ervaringen is enerzijds dat je zelf goed je onderzoek moet doen, en daarnaast dat een fatburner geen wondermiddel is. De basis is en blijft een energietekort.

Hoe werkt het echt?

De fatburner werking hebben we bekeken, wat doet een fatburner weten we dus ook. Maar werkt een fatburner ook echt? Het antwoord is ja, maar wel met een hele grote maar. Hoewel een fatburner kan werken, als je een goede variant hebt, is het hoe dan ook geen wondermiddel. Je moet goed eten, hard trainen en je leefstijl veranderen als je wil afvallen. Wel kun je dit proces dan aanvullen met het gebruik van een goede fatburner. Deze kan dus werken als je een goede variant hebt, maar het effect is niet heel groot.

Fatburners kunnen je helpen vet beter te oxideren, je metabolisme net iets hoger te maken en je energie te boosten. Dat laatste is een effect dat meerdere voordelen heeft. De conclusie is dus dat fatburners wel degelijk kunnen werken, maar dat ze een aanvulling zijn op een goede leefstijl.

Niet allemaal even zuiver

Wat je ook goed in je achterhoofd moet houden is dat fatburners regelmatig ingrediënten bevatten die in Nederland verboden zijn. Dit heeft te maken met het veroorzaken van gezondheidsklachten. Deze klachten worden veroorzaakt door twee redenen. De eerste heeft niet zozeer met de supplementen zelf te maken, maar meer met het gebruik ervan.

Veel mensen slikken namelijk te veel fatburner pillen, meer dan wordt aangeraden. Omdat je al veel van bepaalde ingrediënten binnen krijgt met het nemen van een fatburner, kan dit vervelende effecten hebben. Een te hoge dosis cafeïne in een keer binnen krijgen is bijvoorbeeld niet goed. Sommige fatburner pillen staan gelijk aan zo’n 8 koppen koffie. Wanneer je er dan twee neemt, heb je dus 16 koppen koffie in een keer op. Als je dan ook nog normale koffie drinkt, zit je zo over de twintig kopjes op een dag heen. En dat is voor vrijwel niemand goed. Al helemaal niet als je dit vaker doet.

De tweede reden waarom steeds meer ingrediënten en varianten van fatburners worden verboden is dat er vaak ingrediënten inzitten die worden vergeleken met drugs, of gewoon drugs zijn. Dit zijn dan desinger drugs waar nog weinig onderzoek naar is gedaan. Dat betekent dat over de werking, maar ook over de risico’s en de gevaren op zowel de lange als korte termijn, nog weinig bekend is. Omdat deze controles nog niet zijn uitgevoerd kan het zijn dat een stof nog niet is verboden of aangemerkt als drugs, terwijl het wel die risico’s met zich meebrengt.

Een voorbeeld is ephedra, dat in sommige fatburners zit. Je krijgt hier een minder honger en meer energie van, dus wat dat betreft werkt het. Het probleem is alleen dat veel mensen het vergelijken met drugs zoals speed en MDMA. Het is dan ook gevaarlijke stof omdat het risico op nare bijwerkingen zoals hartritmestoornissen altijd aanwezig is. Er zijn al meerdere mensen opgenomen met ernstige complicaties na gebruik. Denk daarom altijd goed na en doe je research voordat je dit soort pillen gaat gebruiken. Vetrouw je een fatburner niet? Raadpleeg de Gezondheidsraad of je huisarts voor advies.

Wat zit er in?

Wat zit er nou eigenlijk allemaal in een fatburner? De verschillende fatburners bevatten dus allemaal verschillende ingrediënten, maar over het algemeen komen deze stoffen er sowieso wel in voor:

  • Cafeïne
  • L-carnitine
  • Aspirine
  • Rode peper
  • Gember
  • Guarana
  • Groene thee
  • Kaneel

L-carnitine

L-carnitine is een van de aminozuren dat je lichaam ook zelf kan aanmaken. Daarmee is het een van de niet essentiële aminozuren. Je lichaam kan zowel L-carnitine aanmaken of binnenkrijgen uit voeding. Daarna wordt het opgeslagen in je skeletspieren. Hier helpt het vervolgens je lichaam je lichaam om vetzuren te verplaatsen, energie te creëren en alle bijproducten van dat proces te verwijderen uit de cellen. Om vet te verbranden heeft werkelijk iedereen L-carnitine nodig.

Het is niet mogelijk om zonder deze stof vet uit je voeding om te zetten en te gebruiken voor energie, en vet te verbranden. Wanneer je voldoende L-carnitine in je lichaam hebt kan je lichaam makkelijker vet verbranden. Daarbij heeft het ook nog de voordelen dat het spierpijn vermindert en de doorbloeding in je lichaam verbeterd. Hoewel dit ook in je voeding zit en je lichaam het zelf kan aanmaken, kan het nuttig zijn om L-carnitine met een supplementen aan te vullen.

Cafeïne

Cafeïne kent iedereen en veel mensen krijgen het via onder andere koffie dagelijks binnen. Je krijgt er energie van en bovendien heeft een positieve invloed op je metabolisme. Hoe cafeïne nou precies werkt in je lichaam is lastig uit te leggen. Omdat cafeïne je energieniveau verhoogt helpt het op die manier al met het verbranden van meer calorieën en dus ook vet.

Daarnaast kan je metabolisme dus stimuleren. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat je door cafeïne te gebruiken makkelijker vet kunt oxideren. Cafeïne in normale hoeveelheden heeft voor gezonde mensen zonder risico’s daarnaast weinig vervelende bijwerkingen, en is dus veilig te nemen. Let wel op de hoeveelheden en eventuele bijwerkingen bij bepaalde situaties.

Hoe-goed-werken-fatburners-echt-en-zijn-ze-veilig
Hoe goed werken fatburners echt?

Zijn fatburners veilig?

Dit is natuurlijk wel een belangrijke vraag die zowel met ja als nee te beantwoorden is. Er zijn fatburners die namelijk niet veilig zijn. Als je echter goede fatburners hebt en deze op de juiste manier gebruikt zijn ze wel veilig. Wel kunnen er wat bijwerkingen bij zitten, dus dit is ook iets om goed op te letten. Tot slot zul je merken dat je na het stoppen met fatburners wat bijwerkingen kunt krijgen. Dit komt omdat je lichaam moet wennen aan minder cafeïne, dit duurt ongeveer een week.

Effecten op je lichaam

Over het effect van fatburners op je lichaam bestaat nog wat onduidelijkheid, ook over het effect op je vetverbranding. Of het echt resultaat geeft is daarom onbekend in veel gevallen. Wel is het vaak zo dat het idee dat het werkt en de hogere energie bijdragen aan je resultaten. In die zin kunnen fatburners dus sowieso helpen. Er bestaat wel een kans dat je lichaam eraan gaat wennen en het effect daardoor minder wordt. Het wetenschappelijke bewijs wat betreft de effecten op je lichaam is nog niet overtuigend.

Samenvatting: kun je echt afvallen met fatburners?

Ja, als je een goede hebt kan het een klein beetje bijdragen. Het effect is echter niet groot en het vervangt zeker geen slecht dieet. De basis moet altijd een energietekort zijn, door voeding en voldoende beweging. Een goede fatburner kan dan net dat beetje extra geven. Meer weten over een gezonde levensstijl? Lees verder over vitamines, mineralen en bijvoorbeeld voedingssupplementen om aan te komen.

Tags

2 Opmerkingen

Laat weten wat jij ervan denkt

Your email address will not be published. Required fields are marked *